icon

Život v zahraničí: Oplatí sa návrat domov?

lapersefona
Včera o 07:02

Ahojte nasla som články v ktorých sa pise ze čoraz viac ľudí napr z východnej Európy sa vracia zo zahraničia do svojej domovskej krajiny.
Uz sa veľmi neoplatí ist pracovat do zahraničia pokiaľ by tam človek nepracoval ako lekár alebo na nejakej veľmi dobre platenej pozícii.
Ako to vnímate vy co ste v zahranici zlepšil ci zhoršil sa Vas zivot cítite ekonomické dôsledky? Plánujete v blízkej budúcnosti sa vratit na Slovensko?

https://www.pravda.sk/spravy/ekonomika/clanok/8...

Strana
z2
osky
Včera o 07:36

Hm....

Ja osobne by som uz len tazko znova dokazala zit na Slovensku.
A v tej situacii,kde Sk je....

Ale mam normalnu,velmi dobru pracu....robim,co som vystudovala,cize ziadne zarobky mimo oboru

anonym_bee19f
Včera o 07:43

Doma je doma. Ludia sa vracaju nie preto, ze je tu snad lepsi zivot, ale ze je tu rodina, vlastne byvanie,... Agresivni imigranti z Afriky,... ktori sa prisli prizivovat na systeme, zmenili atmosferu v zapadnej europe, domaci su uz nastvani na vsetkych cudzincov.

anonym_2538b3
Včera o 07:50

No ked to pisu v Pravde, urcite to tak bude😏
Kecy. Tych par ludi, co sa vrati/vratilo, nie je ziadny masovy pohyb.
Ok, kedysi sa asi praca v zahranici oplatila viac, ale stale sa stale viac oplati pracovat vonku, ako na SK.
A nie je to len o peniazoch. Zapadna Europa je predsa len trochu popredu (fungovanim, zmyslanim atd.) Nehovorim, ze nemaju svoje problemy, ale v takych sr..kach, ako je SK, nebudu, ani keby sa snazili.
A vratit sa k Ficovi a tejto zberbe? No to urobi asi len posledny zufalec😃
Ja ostavam v AT...

lapersefona
autor
Včera o 07:50
@anonym_bee19f

Doma je doma. Ludia sa vracaju nie preto, ze je tu snad lepsi zivot, ale ze je tu rodina, vlastne byvanie,... Agresivni imigranti z Afriky,... ktori sa prisli prizivovat na systeme, zmenili atmosferu v zapadnej europe, domaci su uz nastvani na vsetkych cudzincov.

@anonym_bee19f v akej krajine zijes

anonym_bee19f
Včera o 07:57
@lapersefona

@anonym_bee19f v akej krajine zijes

@lapersefona Predtym Nemecko, Rakusko, aj Kanada a uz (zial) na Slovensku. Roky nezastavis a zit kocovny zivot nebude bavit navzdy.

lapersefona
autor
Včera o 08:12
@anonym_bee19f

@lapersefona Predtym Nemecko, Rakusko, aj Kanada a uz (zial) na Slovensku. Roky nezastavis a zit kocovny zivot nebude bavit navzdy.

@anonym_bee19f a zvykla si si na SR?

anonym_bee19f
Včera o 08:16
@lapersefona

@anonym_bee19f a zvykla si si na SR?

@lapersefona Vsetko je tu horsie a to mam este oproti inym ludom asi ovela lepsie podmienky. Vysoke dane, vysoke ceny, mizerne sluzby statu, neprijemni ludia, uradnik je pan a vlada sa sprava ako feudali, ze vybrate dane su pre potreby vladcu a jeho radcov.

domkakvet
Včera o 08:22

@lapersefona niekto sa vrati kvoli rodine, niekto uz zarobil co potreboval a niekto tam zostane.

anonym_bd18f4
Včera o 08:49
@anonym_bee19f

@lapersefona Vsetko je tu horsie a to mam este oproti inym ludom asi ovela lepsie podmienky. Vysoke dane, vysoke ceny, mizerne sluzby statu, neprijemni ludia, uradnik je pan a vlada sa sprava ako feudali, ze vybrate dane su pre potreby vladcu a jeho radcov.

@anonym_bee19f
dalsia nestastna osoba, co vsetko vidi cierno - v akom meste zijes?
preco neodides naspat, ked si taka nestastna? nerozumiem tomu

na slovensku sa zije podla mna stale velmi dobre, ja mam dobre skusenosti so skolami, lekarmi, uradmi, ja neviem, ci sa hybem v inej dimenzii

ano, su tu veci, co nejdu uplne podla predstav, ale vsade je nieco, v kazdej krajine

anonym_2b6b56
Včera o 08:51

návrat tu na sK? Radšej si to dobre rozmysli, táto krajina ide do kytek. Tu už nefunguje pomaly nič.

anonym_bee19f
Včera o 09:07
@anonym_bd18f4

@anonym_bee19f
dalsia nestastna osoba, co vsetko vidi cierno - v akom meste zijes?
preco neodides naspat, ked si taka nestastna? nerozumiem tomu

na slovensku sa zije podla mna stale velmi dobre, ja mam dobre skusenosti so skolami, lekarmi, uradmi, ja neviem, ci sa hybem v inej dimenzii

ano, su tu veci, co nejdu uplne podla predstav, ale vsade je nieco, v kazdej krajine

@anonym_bd18f4 v Ba. Ja nerozumiem radam, ze ked sa ti nepaci, co sa nevratis. Nevidim zatial, ze zijeme v nejakej uzasnej dokonale fungujucej krajine ... Pozor, krajina krasna, len vela veci, co by mohlo pri troche snahy fungovat, tu nefunguje.

kiki68
Včera o 09:15

Ja mam v Rakusku muza a nemam preco sa vratit a ani si to neviem predstavit. Mne je tu fajn, detom tiez, poznaju len toto a SK je prijemne na par dni ako taka dovca. Ale zit tam si neviem predstavit. Som 17 rokov prec, mala som jeden cas pracu na SK a V AT sucasne. To skoncilo ako sme sa rozhodli mat rodinu. Neda sa stale behat a prestahovali sme sa velmi daleko od sk hranice. Hlavne mi tu vyhovuje mentalita ludi okolo, su fajn, pomozeme si, stale je bezne, ze sused pomöze susedovi. Skolka a skola je tiez fajn. Ale kto ma tuzbu sa vratit, tak to spravi. Ja to viem pochopit

petronelag
Včera o 09:17
@anonym_2b6b56

návrat tu na sK? Radšej si to dobre rozmysli, táto krajina ide do kytek. Tu už nefunguje pomaly nič.

@anonym_2b6b56 Prečo by nefungovalo, na Slovensku to funguje inak ako píšu niektoré média alebo rozpráva Ostrihoňová-europoslankyňa, minule povedala, že v nemocniciach sú šváby a ja som ešte v živote v žiadnej nemocnici nevidela švába, niektoré sú síce staršie, ale také niečo tvrdiť, to je až smiešne. V iných krajinách sú zase iné problémy.
Ja som rada, že syn nešiel do zahraničia, má tu prácu, už aj priateľku a dieťa, rodinný dom a nepotrebuje chodiť po nejakých zahraničných ubytovniach.

kiki68
Včera o 09:22
@anonym_bee19f

@anonym_bee19f nie je to tak, ludia pracuju, vedia jazyk, chcu sa zaclenit, tak neni problem. Problem je, ked niekto odmieta to, kde je a chce len prachy. Nemam s tymto problem, mam stale akcent v nemcine. A nikdy nemam problem s tym spravanim ludi, som ale konkretny clovek, cize ti ludia okolo vidia aka som. Skor sa ma zvyknu pytat na to ake su na SK zvyky. Casto donesiem nejake cukrovinky a teda maju kolegyne trosku exotiku. U nas nie su Tito z Afriky, my sme tazky region a nie su tu pre nich tie pridavky. Tu je tazke najst lepsi job aj domacemu. Byvanie drahe a platy zase naopak. Co by tu Turek behal na traktore cely den. To je totiz realita tohto regionu.

insider555
Včera o 10:02
@petronelag

@anonym_2b6b56 Prečo by nefungovalo, na Slovensku to funguje inak ako píšu niektoré média alebo rozpráva Ostrihoňová-europoslankyňa, minule povedala, že v nemocniciach sú šváby a ja som ešte v živote v žiadnej nemocnici nevidela švába, niektoré sú síce staršie, ale také niečo tvrdiť, to je až smiešne. V iných krajinách sú zase iné problémy.
Ja som rada, že syn nešiel do zahraničia, má tu prácu, už aj priateľku a dieťa, rodinný dom a nepotrebuje chodiť po nejakých zahraničných ubytovniach.

@petronelag Nuž ty si zas jedna z tých čo si myslí, že ten kto ide pracovať zo Slovenska do zahraničia, tak tam len umýva hrnce, zametá podlahy a býva po ubytovniach.
Ja som pracoval v zahraničí, mal som tam odbornú prácu a tiež som zažíval nechápave pohľady na Slovensku, že "a to ty tam normálne robíš v svojom VŠ odbore, neumývaš tam hrnce alebo nestojíš za kasou"? Nie, nestál som tam za kasou, ani nerobil šaša v nejakom sklade alebo fabrike, ale robil svoju odbornú technickú prácu.

osky
Včera o 10:19
@insider555

@petronelag Nuž ty si zas jedna z tých čo si myslí, že ten kto ide pracovať zo Slovenska do zahraničia, tak tam len umýva hrnce, zametá podlahy a býva po ubytovniach.
Ja som pracoval v zahraničí, mal som tam odbornú prácu a tiež som zažíval nechápave pohľady na Slovensku, že "a to ty tam normálne robíš v svojom VŠ odbore, neumývaš tam hrnce alebo nestojíš za kasou"? Nie, nestál som tam za kasou, ani nerobil šaša v nejakom sklade alebo fabrike, ale robil svoju odbornú technickú prácu.

@insider555 aj ja robim.vo svojom obore a teda si aj dovolim tvrdit,ze mam pracu,kt.tak lahko neziska ani domaci...
Ale nalejme si cisteho vina:

Kolko ludi sa v zahranici uchyti vo svojom obore?
Kolki dostanu dobry job?

Realita je väcsinou taka,ze ludia robia opatrovatelky,chyzne,vo firmach,na farmach,v skladoch.......
Takze samozrejme,ze sa to neda porovnavat...

catherin4
Včera o 10:33

Ja zijem v Rakusku, len 2¼ hodiny autom od mojho rodneho mesta, kde mam celu rodinu. Zarobim tu asi 3x viac ako na Sk, cize som spokojna. Rodinu mam blizko, takze ich chodim navstevovat. Takto mi to vyhovuje, na SK sa vratit nechystam. Nasla som si aj priatela, Rakusana. Planujem tu ostat do dochodku a aj potom, dokym bude moj priatel zit.

anonym_c40b6f
Včera o 10:39

Velmi vela Poliakov sa vracia do Polska lebo Polsko teraz prekvita a zlepsila sa tam zivotna uroven. Ja som v zahranici 20 rokov, som tu vydata, mam dobru pracu. Akurat dnes sa ma muz pytal, ci by sa vratila na Slovensko, keby som mala rovnako dobru pracu ako tu. Ja uz si to po tych 20 rokoch neviem predstavit, zas sa zabehnut v inej krajine. Kazde rozhodnutie ma svojej pre a proti, mozno raz sa tam na cast roka vratim ale som tu spokojna a beriem tuto krajinu ako domov. Ale teda v poslednej dobe si casto hovorim, ze vdaka bohu ze som biely imigrant a nevystupujem tak z davu, keby som mala inu farbu pleti, uz by som to pocitila lebo atmosfera sa aj tu meni. Kamoska napriklad minule robila nabor na nejaku kvalifikovanu pozicii v ich firme a, ze automaticky vyraduju zivotopisy cudzincov. A to aj muz mi povedal ze u nich v praci to tak je. Ich Office managerka ked vidi, ze uchadzac nie je domaci, tak ziadost skonci v kosi. Takze casy sa menia.

lenkahvh
Včera o 10:54
@osky

@insider555 aj ja robim.vo svojom obore a teda si aj dovolim tvrdit,ze mam pracu,kt.tak lahko neziska ani domaci...

Kolki dostanu dobry job?

Realita je väcsinou taka,ze ludia robia opatrovatelky,chyzne,vo firmach,na farmach,v skladoch.......

@osky
dovolim si ta opravit, je to odbor, nie obor
obor je nieco velke, clovek, zviera

anonym_edc37f
Včera o 11:21
@osky

Kolki dostanu dobry job?

@osky kolko ludi sa uchyti vo vlastnom „obore“? Takmer kazdy kto ovlada rec (casto staci aj AJ).

tomiholjubavi
Včera o 11:27

Ja som sa vrátila po 13 rokoch, lebo som čakala bábo. A jednoducho som si nevedela predstavit vychovávať dieťa niekde inde. Chcela som, aby dcérka mala pediatričku, ktorú poznám, aby chodila do škôlky, kde viem aké sú učiteľky atď...

Bezdetnej sa mi parádne žilo v zahraničí. Bolo to veľké dobrodružstvo a neľutujem ani deň. Bývala som v Chorvátsku, Turecku a Maďarsku. Plus tri mesiace v Gruzínsku. Ale dieťa som chcela vychovávať tam, kde som vyrastala ja. Zdá sa mi to bezpečnejšie.

anonym_50a5c8
Včera o 11:36
@tomiholjubavi

Ja som sa vrátila po 13 rokoch, lebo som čakala bábo. A jednoducho som si nevedela predstavit vychovávať dieťa niekde inde. Chcela som, aby dcérka mala pediatričku, ktorú poznám, aby chodila do škôlky, kde viem aké sú učiteľky atď...

Bezdetnej sa mi parádne žilo v zahraničí. Bolo to veľké dobrodružstvo a neľutujem ani deň. Bývala som v Chorvátsku, Turecku a Maďarsku. Plus tri mesiace v Gruzínsku. Ale dieťa som chcela vychovávať tam, kde som vyrastala ja. Zdá sa mi to bezpečnejšie.

@tomiholjubavi No to sú mi teda destinácie, jedna lepšia než druhá. Ja že píšete o západnych rozvinutých krajinách typu Nemecko, Rakúsko, Švajčiarsko, UK. Ale tam u vás už len chýbal len Egypt a Tunisko 😀 . Ale zase chápem, že v takých dierach by som nechcela ani ja vychovávať dieťa.

anonym_2b6b56
Včera o 11:39
@petronelag

@petronelag že nie sú šváby? to si len málo informovaná. Opýtaj sa sestričiek. šváby vyliezajú potme, akonáhle sa rozsvieti svetlo - rýchlo sa rozprchnu.
A ver mi že sú v každej nemocnici.

osky
Včera o 11:40
@lenkahvh

@osky
dovolim si ta opravit, je to odbor, nie obor
obor je nieco velke, clovek, zviera

@lenkahvh ok
Premyslala som,ako je to spravne 😅

tomiholjubavi
Včera o 12:14
@anonym_50a5c8

@tomiholjubavi No to sú mi teda destinácie, jedna lepšia než druhá. Ja že píšete o západnych rozvinutých krajinách typu Nemecko, Rakúsko, Švajčiarsko, UK. Ale tam u vás už len chýbal len Egypt a Tunisko 😀 . Ale zase chápem, že v takých dierach by som nechcela ani ja vychovávať dieťa.

@anonym_50a5c8 Chorvátsko nie je diera. A Maďarsko so Slovenskom sú zhruba na tej istej úrovni. Západné krajiny ma nikdy nelákali.

anonym_50a5c8
Včera o 12:41
@tomiholjubavi

@anonym_50a5c8 Chorvátsko nie je diera. A Maďarsko so Slovenskom sú zhruba na tej istej úrovni. Západné krajiny ma nikdy nelákali.

@tomiholjubavi Chorvátsko je chudobnejšia krajina ako Slovensko, to tam človek už keď ňou prechádza autom. Maďarsko tiež nič moc...
Napísať že niekoho nelákali západne krajiny a ide radšej do Chorvátska alebo Maďarska, no divné, veľmi divné.

anonym_2538b3
Včera o 12:48
@tomiholjubavi

@tomiholjubavi No to si teda polepsila proti Slovensku😆😄

sense
Včera o 12:58

Po 20rokoch v zahraničí, sa neplánujem vrátiť.

petronelag
Včera o 13:09
@anonym_2b6b56

@petronelag že nie sú šváby? to si len málo informovaná. Opýtaj sa sestričiek. šváby vyliezajú potme, akonáhle sa rozsvieti svetlo - rýchlo sa rozprchnu.
A ver mi že sú v každej nemocnici.

@anonym_2b6b56 Bola som v nemocnici aj ja dvakrát, za posledné tri roky (2xtýždeň) a nič som nevidela ani v noci, ani nikto zo známych nič také nespomínal.

lapersefona
autor
Včera o 13:15
@anonym_c40b6f

Velmi vela Poliakov sa vracia do Polska lebo Polsko teraz prekvita a zlepsila sa tam zivotna uroven. Ja som v zahranici 20 rokov, som tu vydata, mam dobru pracu. Akurat dnes sa ma muz pytal, ci by sa vratila na Slovensko, keby som mala rovnako dobru pracu ako tu. Ja uz si to po tych 20 rokoch neviem predstavit, zas sa zabehnut v inej krajine. Kazde rozhodnutie ma svojej pre a proti, mozno raz sa tam na cast roka vratim ale som tu spokojna a beriem tuto krajinu ako domov. Ale teda v poslednej dobe si casto hovorim, ze vdaka bohu ze som biely imigrant a nevystupujem tak z davu, keby som mala inu farbu pleti, uz by som to pocitila lebo atmosfera sa aj tu meni. Kamoska napriklad minule robila nabor na nejaku kvalifikovanu pozicii v ich firme a, ze automaticky vyraduju zivotopisy cudzincov. A to aj muz mi povedal ze u nich v praci to tak je. Ich Office managerka ked vidi, ze uchadzac nie je domaci, tak ziadost skonci v kosi. Takze casy sa menia.

@anonym_c40b6f v ktorej krajine žijete?

Strana
z2