icon

Život po 30tke

28. sep 2022

Ahojte
Nejdem riešiť nikoho život alebo nič podobné, len ma to zaujíma, keďže mňa to len čaká.
V poslednej dobe čo sledujem okolo seba,.. Čím som staršia tým viac sa pohybujem v okruhu 30+ kamarátov a ako vidím, že koľko žien a mužov sa ako 30-40 roční sťahujú späť k rodičom, v horšom prípade už aj s dieťaťom a začínajú žiť opäť život ako za mlada, nechápem čo sa to deje. Pýtam sa, keďže som o niečo mladšia a tak ma zaujíma kde nastala chyba? Načo si dávať pozor?

edien
•
28. sep 2022

myslim,že to je séria zlých rozhodnutí. Zlý výber partnera, pôžičky z nebankovky, veľa vecí na splátky atd. To som vypozorovala aspoň z môjho okolia. Jasné, nie všetko sa dá predvídať no treba si rozmyslieť s kým začneš žiť, založíš rodinu, či nehnutedľnosť ktorú kupuješ budeš zvládať splácať aj v prípade materskej, alebo straty zamestnania atd atd

kvetinka75
•
28. sep 2022

ja v mojom okolí nemám takých. Skôr takých ktorí si v tomto veku berú pôžičky a snažia sa osamostatniť sa

dskjhfdlkdjhl
•
28. sep 2022

Ja vo svojom okoli nikoho takeho nepoznam. Takze asi mas smolu zrovna na ludi, ktorym nevyslo manzelstvo a zaroven sa mozno spoliehali na partnera (po financnej stranke), tak teraz nemaju nic a musia to takto riesit. Netreba sa bezhlavo hnat do manzelstva a hlavne, treba mysliet na zadne kolieska. Zena by sa tiez mala ja v praci realizovat, inak moze casom zle dopadnut. Takze pracuj na sebe, to jedine Ti mozeme doporucit.

zooeynka
•
28. sep 2022

To tak byva ked 20 rocni zakladaju rodiny....v 30+ sa chytaju za hlavu koho si to vybrali ako zivotneho partnera....to tak byva v 20tke ma clovek iny vkus ako ked ma dajme tomu 35.

bronik89
•
28. sep 2022

obcas sa jednoducho stane, ze clovek spravi zle rozhodnutie, urobia chybu a podobne. v lepsom pripade sa este maju kam vratit, aj ked to moze posobit pre niekoho ako krok spat.

hederamonstera
•
28. sep 2022

Tiez nikoho takeho nepoznam. Skor je trend, ze ani 40tnici sa nevedia osamostatnit

opuska
•
28. sep 2022

tak asi mas cudny okruh priatelov, neviem, ja takych v okoli nemam. ako nepoviem, zivot vie priniest rozne situacie, ale je len na tebe ako sa s nimi dokazes vysporiadat

liljana
•
28. sep 2022

To je generacia, ktora dospela 20 rokov v roku 2010. Nepamata si horsiu ekonomicku situaciu u nas do 2010 (revolucia, privatizacia, 25% nezamestnanost, ponovembrova inflacia...). Prisla konjunktura, vstup do eu, vsetci si uzivali, cestovali, pripadne sedeli doma bez prace, ci nabrali hypo, pozicky. Teraz prichadza po 14 rokoch hosp.rastu recesia a bez uspor, bez byvania sup k rodicom domov.

majo_majo
•
28. sep 2022

Je toho dosť. Často prestane jedného ten druhý priťahovať, nevenujú pozornosť a nenapĺňajú potreby, či už emocionálne , alebo fyzické. Rozdielne libido býva tiež dosť problém časom... Napríklad aj keď jeden z partnerov príde z práce (väčšinou muži,ale býva to aj u žien) a hlavne čo musí do večera poriešiť je online hra na mobile tak to časom tiež nemusí dopadnúť dobre. Môžeš si dávať pozor koľko chceš, keď tvoj princ z mladosti na teba náhodou bude úplne kašľať v 35ke, nebudeš ho priťahovať alebo nebudete stále pracovať na svojom vzťahu (ano aj po toľkých rokoch) tak keď ťa začne napríklad v práci obletovať nadržaný tridsiatnik a lichotiť a pôjde z neho to čo ti už pri princovi z "mládí" chýba tak sa môže stať všeličo. Môže to byť aj naopak. Stačí čítať každodenné problémy ľudí tu na koníku a máš dosť príkladov.

beata_k
•
28. sep 2022

Zly vyber partnera + male deti.

7lenka11
•
28. sep 2022

podľa mňa to tak nie je.. ja mám 32, všetci rovesníci, spolužiaci, kamoši, bratranci/sesternice majú okolo 30tky... nikto sa nevracia domov, ani sa nesnaží žiť druhú pubertu... mám okolo seba dve skupiny ľudí - tí, ktorí žijú usporiadaným rodinným životom s deťmi a druhá skupina - tí, ktorí sa vôbec nechcú viazať, ani nemajú v pláne založiť si rodinu.. ale tam sú rôzne dôvody...

autor
•
28. sep 2022

@7lenka11 Ja som myslela skôr tých, ktorý si toto už "odžili", mali 10 rokov manželstvo, spoločné bývanie, dieťa a teraz zase sú u rodičov stým, že žijú už podobným spôsobom ako za mlada. Párty, ženy, atď. pritom takýto neboli

ndrag
•
28. sep 2022

Ani neviem ci niekoho takeho poznam, asi nie. Mozno maju pocit, ze skorym manzelstvom a detmi nieco v zivote zmeskali, co aj zrejme je pravda v ich pripade ked teraz "dohanaju". A na co si davat pozor? Nebud najivna, zakryvaj sa iba takou perinou na aku mas a nehrn sa do zakladania rodiny ak to ty naozaj nechces. 30tka su za mna najlepsie roky zivota.

nwnw
•
28. sep 2022

A to je zle byvat s rodicmi? Ked budes mat deti so soplikom kazdy druhy tyzden doma zo.skolky, tak ocenis aj byvanie s rodicmi. Zas na druhej strane nie so vsetkymi sa da byvat.

nurielka
•
Autor odpoveď zmazal
•
enziii78
•
Odpoveď bola odstránená
•
ivangeline
•
28. sep 2022

Ani ja to nepoznam. Skor odchadzaju a osamostatnuju sa alebo este sa k tomu nedopracovali. xD

maranta_leuconeura
•
28. sep 2022

Ja a moje okolie v 30ke sa zaciname osamostatnovat a zakladat rodiny, doteraz smestudovali, chvilu pracovali a setrili na byvanie 😉 Tu malokto prisiel a byvaniu k detom v 20ke 🤷

sense
•
28. sep 2022

Nepoznám nikoho ja som sa síce v tom vekovo rozhrani rozviedla ale teda naspäť k mame som sa nevrátila.... Ale pravda je ze si užívam viac život ako v manželstve... Ale užívať život neznamená len chodiť po baroch a diskotékach

kamatopo
•
30. sep 2022

Niečo podobné som zažila na vlastnej koži😂. Ako píšu maminy hore zlý výber partnera a v 30 som zistila že je to na hov... ale že ,,totálne,,Áno vrátila som sa domov no my máme veľký dvojgeneračný tak som to nebrala tak že sa vraciam k rodičom,ale do bytovej jednotky. Začala som žiť vzhľadom na to že som skrz ex nemohla ani na kávu s kamarátkou. Vôbec som sa nebrala ako ten ,,horšie prípad,,len preto že som mala dieťa. Skôr horší prípad beriem teraz z mojho pohľadu 40 čo tomu síce dali šancu keď mali 30 no teraz im krachujú manželstva a ostávajú sami. Tých mám ja v okolí veľa,spolužiakov čo skrz deti tútlali problémy a nepozreli sa realite do očí prv a teraz keď deti odchádzajú vlastnou cestou oni ostávajú sami.

viki_lv
•
30. sep 2022

No, aj moja sesternica takto bola, ale osamostatnila sa potom, začala podnikať, išla do mestského bytu bývať a napokon sa opäť vrátila k otcovi dieťaťa a odsťahovala sa k nemu naspäť. Celé to trvalo pár rokov a teraz to vyzerá, že sú ok - ale on chodí robiť do zahraničia, veľa spolu nie sú.
Moja sestra sa tiež rozviedla, ale mali 2 nehnuteľnosti, takze nikam nešla a mali syna v striedavke, až kým si v 14tich nepovedal, že on chce žiť u otca (ten ho nevedie k uceniu a povinnostiam) a už kráča po zlých chodnickoch (marihuana) a sestra nezmôže nič... Ľutujem ju.
Moje kamošky/spolužiačky z VŠ zvyčajne len teraz okolo 30tky majú svadbu/sú tehotné. Ja som sa vydala a mala prvé dieťa hneď po VŠ v 24, v 27 druhé a až v 30tke som začala prvýkrát normálne pracovať, čo ony už zopár rokov odpracovali. Muž ani raz nemal s tým problém, doprial mi hoci som do manželstva neprispievala okrem rodičaku 6 rokov ničím. Treba mať šťastie na partnera