Život po rozvode: Aké nevýhody prináša samostatnosť?
Ahojte, rozmyslam nad rozvodom (mame 1 dieta, navrhla by som striedavku). Nasla som vela vyhod, ale zaujima ma Vas nazor o nevyhodach - napr. viac domacich prac, zivot bez auta resp. financne narocnejsi ak si budem sama financovat auto, viac nakladov na domacnost, od nuly riesit byvanie (najprv najom, potom hypo, pricom ceny su sialene). Pocitujete nejake ine nevyhody zivota po rozvode?
Áno, toto som už počula od kamošky, čo sa rozvádzala, slobodná a vietor vo vlasoch 😀 Realita je taká, že jej finančne nevychádza, takže namiesto tancovania po lúke, chodí po robote a cez víkendy, keď nemá deti, dokladať tovar v Tescu. Ale veľa šťastia, každopádne je to individuálne.
Keď dobre zarabas nie je problém. S chlapmi su len starosti. Tie odpadnú a môžeš si žiť podľa seba…🌺
No ale podla tvojho vyjadrovania v dalsich prispevkoch si bud natrafila na ukazkoveho nevychovaneho bordelara, alebo z komara robis somara a nebola si vobec zrela na manzelstvo a tento stav este nejaky cas urcite potrva... Moja ex mala histrionsku poruchu osobnosti, takze jej odchod z mojho zivota som oslavil, ale u teba je na zamyslenie kde je pes zakopany 😉
prepac, ze sa len zamyslim a skusenost nemam, ale ak je dovod na rozvod, tak beriem vsetko, len aby som z toho vztahu odisla a mala od chlapa pokoj. takze aj tie nevyhody. kazdopadne, viem si predstavit, ze v mojom pripade by som prisla o financny komfort, ktory mam vdaka muzovi (to je proste fakt), musela by som riesit vsetky papierovacky/poistky/servisy, s chorymi detmi sama (pokial by bol "moj tyzden"), rovnako ziaden program kym by deti boli u mna lebo ved kto by s nimi ostal keby som chcela ist do kina...ale asi by som mala menej upratovania/prania, doma by bolo vsetko po mojom :D pokial by som ale nezniesla byt dalej v manzelstve, tak ani tie nevyhody by som nevidela ako nevyhody
Keď je manželstvo nefunkčné ,nerozmýšlaj o výhodách a nevýhodách rozvodu .Za ten kľud a psychickú pohodu to stojí aj keď začiatky budú ťažké .Ostávať v nefunkčnom manželstve lebo mám určite výhody je vychcanost ..Ženy sú silné a dokážu i nemožné ak chcú .A je jedno či sa v manželstve hádate alebo už ste voči sebe ľahostajní a máte sa na háku .To človeka dá psychicky dole .Takže čím skôr ukončiť a žiť si svoj život bez balvanu na nohe ..
Len este pridám jednu vec ak sa skutočne rozvedies bud sama dosť dlho kým zistíš co vlastne chceš a spoznas samu seba aj keby to malo trvať par rokov. Nie je väčšia sprostosť ako si hneď niekoho ďalšieho zavesiť na krk Len aby si nebola sama a mala s kým platiť účty na polovicu.
Rozprávaš celý čas o sebe..a čo dieťa? Keď píšeš že striedavka.....aký má vzťah otec k nemu...a dieťa k otcovi?
Ten pokoj a klud je na nezaplatenie.kaslat na materialne veci
Už hneď prvá vec ktorú si sama napísala je nevýhoda....nie síce pre teba ale pre dieťa ... Nehladaj len svoje výhody pozri sa na dieťa hlavne....striedava starostlivosť je najhoršie čo môžeš dieťaťu urobiť...... Je mi jedno kto má tu za to "ukamenuje",tak to je a hotovo.
@0silvia0 no ja som mal 2 stastia pri tomto - jedno to, ze sme neboli manzelia (o tom ake boli tlaky na manzelstvo ani nevravim....) a druhe to, ze mi nasadila parohy a to uz sama porusila zasady a vedela nasledok 😅 Keby sa to nebolo takto stalo, hrozila mi v pripade rozchodu aj fyzicky, ale ved to nemusime rozpisovat, my, co take osoby pozname.
@zanka777 draha, lenze ked je jej muz kreten, neznici si cely zivot len preto, ze "striedavka nie je vyhra", no nie je, ale takisto nie je vyhra znicit si zivot s degesom, a aby jej dieta v dospelosti povedalo, ze ju odsudzuje za to, ze zila v nestastnom manzelstve a ono trpelo.
A o striedavke nerozhoduje ona sama, je tam viac stran.
Stastna matka=stastne dieta
@tenerifka ja rozumiem ako to zanka777 asi myslí. Práve pre dieťa nemusí byť striedavka tá najvhodnejšia. Lebo v tých prípadoch to dieťa má pocit, akoby nikde nemalo ten svoj stály domov, zázemie. Plus odlišné očakávania od rodičov, iná výchova... Možno práve matke by striedavka vyhovovala v tomto prípade, aby všetku starostlivosť nemala len na sebe, aby mala svoj voľný čas, čas na súkromie...
@zanka777 uplne suhlasim, chcela som napisat nieco podobne. Striedavka je to najhorsie, co moze svojmu dietatu urobit. Akoze striedat domacnosti po tyzdni, nikde nemat domov..... Des. Ale ved hlavne ze mama bude spokojna a bude mat na seba cas!!!! Co tam po tom, co z dietata tymto pristupom vyrastie 🤷🏼♀️
@kaktusik007 maximálny súhlas....nech si to kto chce obhajuje ako chce toto je môj názor.... Tí rodičia absolútne nepozerajú na dieťa a na jeho vnímanie a psychiku že nemá zázemie pevné nikde s si ho pohadzuju ako špinavé prádlo v pravidelných intervaloch
Prispievateľky ktoré ti kritizujú striedavku , v striedavke dlhé roky žili , takže určite vedia ako je to s tým sťahovaním s " kufrom " a aké je to " náročné " pre dieťa premiestniť sa z jednej domácnosti do druhej. O striedavke bohužial počuli len v ženskom magazíne a majú " pocit ". Nech už sú dôvody na tvoj rozchod akékoľvek - ak má dieťa citovú vazbu na Vás oboch , nič iné by im aj tak - neostávalo. Mali by len 2 možnosti - buď svoje dieťa uvidia každý druhý víkend , alebo im sudca jednoducho striedavku odklepne. Či je to dobré pre dieťa ? Nie nie je. Pre dieťa je najlepšie keď ma otca a matku v 1 domácnosti vo funkčnom vzťahu. Ak však matka aj otec majú s dieťaťom vytvorenú citovú vazbu , tak bohužiaľ. Ja mam dieťa v striedavke od necelých 3 rokov , teraz bude mať dcéra 8 rokov a môžem povedať že je 10000X spokojnejšia , ako detí z rozvedených rodín , kde 1 rodiča ( matku , otca ) vidia jeden víkend za 14 dní , respektíve vôbec. Takže ak chceš radu z PRAXE - nie len hypotetické úvahy - ak je nevyhnutný rozvod - striedavka dieťatu neublíži. Výživné pri striedavke sa určuje iba v prípade - extrémneho rozdielu ( ona 3 000 on 1000 ) aj to v smiešnej sume - ktoré sa dá dohodnúť aj inou formou. Potom dieťa má už v každej domácnosti štandard ako mu rodič zabezpečí.
@damian85 no a ja mam opacny nazor,ano,su deti,ktorym to mozno vyhovuje,ale brat ma syna v striedavke a poviem ti,ze prenho je to nevyhovujuce...nevie,kam patri,kde ma domov...neopyta sa,ci ide domov,opyta sa: ,,Tata,ideme k TEBE domov? To iste pri matke,idem k mame domov? On jednoducho nevie,kam patri...patricne to vidno aj na spravani...
Dufam,ze mate aj vaznejsie problemy ako len to,ze po sebe nechava bordel.
Rozumiem ti,ani nevies ako.ALE!!!
nikdy nehovor nikdy.ja som sa rozviedla-este velmi mlada...nemali sme ani dieta
Bola som rozhodnuta,ze nikdy nechcem uz chlapa a ani dieta-nechybalo mi.
Vyse roka som ani nepomyslela na mužov,bola som u rodicov,šetrila som si...
Nasledne som si kupila 1-izbovy byt,zariadila vsetko ako som si vysnivala,rozhodnuta,ze tu budem sama stastne zit az do smrti.mozno mi nikto neuveri,ale bola som naozaj stastna a spokojna.vikendy som travila u rodicov na dedine a tyzden sama v svojom najuzasnejsom bytiku.no a potom som stretla JEHO.noveho chlapa😁
Som s nim uz veeelmi dlho,no a mame aj dieta uz a ja som sa veru musela mojho bytika vzdat a kupit väčši😁
Ale nelutujem to a zo srdca ti zelam,nech stretnes aj ty svoju pravu lasku🥰
@monuska1234 Ak je to pre syna nevyhovujúce , prečo si brat nepožiada o osobnú starostlivosť ? Ak to nevyhovuje dieťaťu , môže žiadať napríklad znalecké dokazovanie . Znalec určite o nevhodnosti , respektíve škodlivosti , alebo odporu syna - bude súd informovať. Keby bol v osobnej starostlivosti jeho , akú otázku by kládol ak by prišla po neho matka ? Mamka ideme k tebe domov ? Alebo inú ? Hold deti v rozvedených rodinách to jednoducho tak majú .......a je úplne jedno či je s rodičmi 13 + 1 , 12 + 2 alebo 7+7. Premiestňujú sa vždy 2x za mesiac z jednej domácnosti - do druhej.
@huxy Pokiaľ je s tým v pohode ex , ty a dieťa , tak je super. Je úplne jedno či je dieťa v osobnej starostlivosti matky , otca , striedavej alebo spoločnej. Ak to korenšponduje s najlepším záujmom dieťaťa a rodičov , tak nech kľudne je dieťa 12 dní u otca a 2 dni u matky alebo obrátene. Ak sa rodičia dohodnú , že dieťa bude XYLZ dní u jedného a XYLZ u druhého a je s tým v pohode aj dieťa - tak je všetko v najlepšiom poriadku. Ale keďže som pár znalcov prešiel , téza s " jedným " domovom a posteľou je už dávno vyvrátená. Áno znalec niečo stojí , 1 000 eur + , čakacie doby 3 mesiace + , vypracovanie znaleckého posduku 2 mesiace + , hold keď sa rodičia nevedia dohodnúť čo je v najlepšiom záujme ich dieťaťa , tak to absolvovať musia. Naše dieťa je 8 dní u mňa 6 u ex a keď ideme zo školy domov , povie ideme domov tato ? ( Pretože chodíme na plavecký a na tanečný , takže sa pýta či ideme na to alebo domov ) . A predpokladám že to isté aj u ex. A to isté predpokladám aj u teba , že dieťa keď u otca končí povie , idem zajtra k mamine. Je to len hra so slovíčkami. Dieťa má domov tam , kde má milujucich rodičov.
@huxy 1000 Eur plus som napísal. Viem ti presne povedať koľko stoja znalci po celom SR , ale podstatné to nie je. U niektorých je " zmáknutá " celá rodina za 6 hodín , iný pozvú rodičov 3x v 3 rôzne dni. Každopádne - najlepšie pre dieťa je to na čom sa dohodnú rodičia. Ak má dieťa silnú citovú vazbu k obom , sudca si predsa nehodí mincu aby rozhodol ku komu dieťa dá. Zadávateľka pravdepodobne vie , prečo navrhuje striedavku. Pravdepodobne dieťa má silnu citovú vazbu aj k nej aj k otcovi . Vie že sa obaja o dieťa vedia a pravdepodobne aj chcú postarať. Striedavka nie je jediné východisko. Len tie " názory " ako pri striedavke dieťa osprostie , psychicky chradne od ľudí čo čítali o nej len na najmama.sk sa mi zdajú úsmevné. Deti trpia - rozvodom - a bojom rodičov. Nie formou usporiadanie rodiny po rozchode. Ale vzájomnými priekmi , manipuláciou a tým že 2 najdoležitejšie osoby v ich živote idú od seba , a čo je horšie - často krát sú vo vojne.
Chod do toho každopádne drzim palce 🙂
@damian85 len poznámka, že o striedavke som nikde nečítala, ani na spominanej stránke. Ja to práveže vidím v okolí. A mala som možnosť zažiť na vlastnej koži prípad, keď deti nechceli chodiť k vlastnej matke, ani keď to mali súdom dané. A to ešte nebola ani striedavka. Lebo tie deti mali 1 domov, teda chceli ho mať, svoje zázemie, istotu. A je toho viac v okolí

V prvom rade sa zbavíš každodenného stereotypu. Ak máš pocit , že si nemohla dýchať a slobodne sa rozhodovať tak to je naozaj vážne. A niekedy je rozvod či rozchod to jediné riešenie. Držím palce.