Život s alkoholikom

missaile
26. nov 2016

Ahojte, chcela by som vás poprosiť o radu, respektíve, tie, ktoré ste to zažili, aby sme mi dali na vec iný pohľad. S priateľom som už šesť rokov. Zo začiatku to bolo fajn, časom som si ale všimla, že má problém s alkoholom. Postupne sa to zhoršovalo, až to došlo do štádia, že začal mať zdravotné problémy. Doktorka mu zistila fibrózu pečene, dostal lieky, zákaz pitia a zdalo sa , že všetko sa napokon dobre skončí. Ale neskončilo. Po asi dvoch rokoch abstinovania sa k tomu zase vrátil - najskôr to bolo že jedno pivko pivko za týžden, potom odrazu päť piviek denne... Rozprávala som sa o tom s jeho najlepším kamarátom, ktorý mu dohovoril do duše a zase prestal. No ale opäť len načas. Stále sa k tomu vracia, po mesiacoch abstinovania proste začne opäť piť. Vždy som vkladala veľké nádeje do toho, že teraz je to konečne v poriadku a hrozne som sa tešila... no a potom zase taká rana priamo do srdca. Treaz začal opäť piť - tvrdí, že len deci červeného vína za deň, ale pre mňa je to už signál toho, že sa k tomu zase vracia. Myslím, že som pri ňom vždy pevne stála, podporovala som ho, pomáhala som mu a neviem, či ešte nazbieram toľko energie, aby som do toho šla opäť.... Naozaj ho ľúbim, ale takýto život v neistote ma ničí. Máte skúsenosti s takýmto niečím? Možno očakávať, že sa niečo zmení alebo to bude vždy len taký istý kolotoč?

lubkavargova1
26. nov 2016

Nic sa nezmeni a bude to len horsie a horsie.

gabriella93
26. nov 2016

Zbal sa a odíď od neho... Tam sa nezmení už nič, bude to len horšie a horšie...a nakoniec sa prebudiš zistíš že si zabila celý život s alkoholikom a budeš s toho len nešťastná...

stanulav
26. nov 2016

Ja odporucam obratit sa na podporne skupiny AA a pre teba Alanon. Alkoholizmus je choroba a ked to na neho pride, nejde to len tak zastavit. A hlavne ty vtedy nic nezmozes, hoc robis kadeco mozne..ani po dobrom ani po zlom to nezastavis. Vsetko je na nom.

tarvika
26. nov 2016

pre alkoholika je jedno ci jeden pohar alebo 5. abstinujuci alkoholik nemoze ani rumove pralinky, ani omacku s vinom a podobne. toto by si mal priatel uvedomit. na tvojom mieste by som ho postavila pred zasadne rozhodnutie - bud alkohol alebo rodina. samozrejme nie je to lahke ani pre neho, je to choroba ktoru je potrebne liecit. odstrihnut sa od starych navykov a kamaratov z mokrej stvrte. u psychiatra si dat predpisat lieky ktore tlmia chut na alkohol. ale predovsetkym on musi byt presvedceny ze sa do konca zivota alkoholu nedotkne. ak on nechce, ty nic s tym neurobis a utekaj od neho.

mima4
26. nov 2016

ahoj,
svojou odpovedou ta asi nepotesim, ale tvoj priatel je chory, alkoholizmus je choroba a jedine, co pomoze mu, ze on sam chce zmenit svoj zivot a bojovat s tym, ist na liecenie a hlavne nedotknut sa ani ako tu niekto spomina rumovych praliniek, proste ani kvapka a to do konca zivota. No podla toho co pises, on svoj problem zlahcuje a mat cirhozu pecene je uz vazna vec.
Chodite spolu 6 rokov, co je velmi dlhy cas na to, aby si si ujasnila, ci si vies predstavit s nim zivot (manzlestvo, deti) za takych podmienok ake su alebo nie. Ak sa neustale vracia k alkoholu a nerespektuje rady lekarov, nechce sa liecit, pravdepodobne v buducnosti to bude iba horsie a horsie...
moja rada: lepsie odist z takeho vztahu, lepsie pre teba a hlavne pre pripadne deti....

emilllll
26. nov 2016

Viem ta pochopyt prezivam to iste☹

zuska2001
26. nov 2016

zbal sa čo najskor. Moj otec pije a pamätám si, ako moja mama plakávala, ked som bola dieťa. chod z toho vzťahu preč, kým nemáš nijaký morálny záväzok voči partnerovi (sobáš, dieťa).

pillipilli
26. nov 2016

Ahoj ja mam brata abstinenta , pil roky a ked to na neho prislo dokotil sa ako svina a to doslova. Bolo mu jedno ze tri dni zvracia... proste alkac ako z ucebnice
Prva dcera sa mu odcudzila a zacala sa mu aj ta druha (kazdu ma s inou zenou) potom najskvor zasiahla svagrina asi ze ho kopne do zadku. A...
Zacal navstevovat psychologa (stoji to kopec penazia ale pomoze ) samozrejme bral aj tabletky,po dlhsom case ich aj sam vysadil lebo bol z nich okrepnuty a bal sa ze sa nieco zomele v robote.
Chcem ti tym povedat ze ked on sam nechce a ma pevnu volu vydrzi nepit!!!!
Moj brat vravi ze sa vyhyba miestam kde sa pije,nosi malu hotovost pri sebe a dalsich XY veci co mu poradil psycholog.
Ja tomu verim ze je to drina odnaucit sa pit ale si myslim ze ked sa na to realne pozru kvalita zivota je o niecom inom.
Moj brat zacal chodit po horach namiesto vysedavania v krcme. Nepije uz cez dva roky ale sam povedal ze uz nikdy nechce zacat,sam si to uvedomil a mi mu verime!!!
Oni si to musia sami uvedomit ,ze ako chcu zit a ci chcu ublizovat okoliu az do takej miery ze ho budu mat po case u prdele.
Drzim ti palce mozno sa z toho dostane ,len uz teraz vidis ze nema pevnu volu a ty to jeho trapenie ponesies na pleciach cely zivot ak sa nezmeni 😔

ada274
26. nov 2016

Moj svokor pil cely zivot. Umrel v padesiatke na celkovy rozvrat organizmu, nastasie moj muz ma k alkoholu velmi vlazny vztah.

mandala77
26. nov 2016

nech skúsi toto: http://www.alkoholici-anonymni.sk/ a Ty: http://www.alanonslovensko.sk/už to tu bolo spomenuté predo mnou.
Na Tvoju otázku Ti nikto neodpovie. Poznám dosť ľudí, čo abstinujú, takže áno, je to možné. Ale zvyčajne je potrebná k tomu pomoc zvonka. Tie svojpomocné skupiny sú fajn. Len nie každý je na to pripravený. Z toho čo píšeš, on si neprešiel nejakým svojim dnom. Závislí sú rizikoví partneri. To treba mať vždy na zreteli.

ivanka12311
26. nov 2016

Aj ja si myslim ze to sa nezmeni, ze on cim bude starsi tym bude z neho troska a vacsi ,, spitko''...daj mu vybrat bud ty alebo akohol!a ked nie zbal sa s odid mas na lepsich ten zivot je len o trapeni, neviem si osobne predstavit zit s takym clovekom :( zvlast ten ranny poalkoholicky puch v spalni....no podla mna si uz davno vybral medzi alkohol a tebou nepil by vobec.Vie ze ti to vadi ze mu chces len dobre a pokial sa liecil nemal bu uz duplom pit vsetko je to o jeho pevnej voli..

glorikarebeka
26. nov 2016

v mojom okoli je clovek,je aj z rodiny a prestal pit.Ale to musi chciet on prestat pit,nie ty,ze to chces,drzim palce je to na dlhu trat.Ale mas moj obdiv,ja by som priatela uz opustila,nemas s nim deti tak radsej z kratsej cesty.Bud sa zobudi alebo spadne do toho este viac.Ja by som sa bala prote ten cervik v hlave by tam bol stale,uz ty si ho poznas,6 rokov je dlha doba.Ty ho poznas ako sa sprava aj ked ma vypite a ty musis vediet ci chces bojovat a ci sa ti to oplati.

emocka
26. nov 2016

Alkoholizmus je choroba. Smrteľná. Pomôže IBA / AŽ abstinovať do smrti. Protialkoholická diéta sa to volá. Nedá sa to zvládnuť samému. Je veľa abstinujúcich abstinentov, ktorí žijú šťastne bez alkoholu. Lenže rozhodli sa pre to, odliečili na psychiatrii, viacerí aj opakovane. A absolvujú doliečovací proces. Sám to človek nedá. Je to desná choroba. Ničí zdravie celej rodiny. Život pri alkoholikovi je neradostný, ťažký a kruto-nespravodlivý. Partner sa stane spoluzávislým. /verí závislému, preberá jeho myslenie/ Pomoc v SR je k tomu a v top kvalite. Len treba vyhľadať. Je to dlhá, ťažká cesta. On sám nič nezačne. Nevie už. Záleží od teba a tlaku okolia.

katarina644
26. nov 2016

ahoj, nemam s tym skusenosti, ale co nenavidim su alkohol a drogy. takze od takeho chlapa co najdalej. on sa nevylieci, ked sa doteraz nevyliecil.

sense
26. nov 2016

Musel by on sam chciet ....a chciet to pre seba nie preto ze to chcu ini ...a v takom pripade sa to da ....pretoze moj nazor nie som odbornik, su ludia kt. padnu na same dno a dokazu sa z neho odrazit a ludia kt. na to dno stiahnu aj inych...zvycajne tych co im najviac pomahali a snazili sa pri nich stat v nadeji ze sa kvoli nim zmenia...

takze na tvoju otazku nie je jednoznacna odpoved...

srdeenko19
26. nov 2016

Môj názor je, ze sám s tym nikdy neskončí, možno mu to už nejde. V rodine sme mali dvoch alkoholikov. Jeden z nich, 52 rocny stryko uz nezije, prepil sa k smrti a to doslovne. Nechci vedieť, aké stavy boli ku koncu, niečo strašne. Nepomáhali prosby, vycitky, ani manzelky, ani deti, ani jeho mamy. Všetko to začalo keď bol mladý. tiež len jedným, dvoma pivami a stále sa to stupňovalo a už nevedel prestat. Prišiel o pracu, o svoju dôstojnost, túlal sa po uliciach s vykalmi v gatiach, lebo už to nevedel ani udržať a tak sa vracal potom dom, kde ho obriadovala manželka s dcerou. Tak si vieš predstavit čo to bolo. Veľmi odstrasujuci pripad, ale žiaľ pravdivý a jeho tri deti majú na neho spomienky, ale prevažujú tie zle. A teraz ked si spomeniem na ten alkoholovy smrad po ňom, keď sme tam kedykoľvek prišli na návštevu, žalúdok mi robí kotrmelce.

juliajulieta
26. nov 2016

V takom vzťahu by som nezostala.Alkohol je sviňa vec.Pidla mňa sa k tomu vráti zasa.

sasa1310
27. nov 2016

žiaden vzťah alebo budúce manželstvo nie je šťastné, ak je o ňom pochybnosť ešte pred manželstvom. Ešte v tých najkrajších časoch. Do manželstva by sa malo ísť len s pozitívnym vzťahom, vzťahom, ktorý ťa robí šťastnou a si v ňom na 100% spokojná.
Tvoj priateľ má problém. To vieš aj sama. A už je len na tebe, či sa jeho problému do budúcna prispôsobiť a budeš ochotná prispôsobiť a žiť s tým, že ten problém tam je.
Alebo jednoducho na to nemáš a budeš egoistkou a necháš ho ísť jeho osudom.
Sama si musíš zvážiť ako chceš prežiť svoj život, lebo ten máš len jeden.
Aj keď aj ten alkoholik má nárok na lásku a keď ju stratí isto pôjde ešte viac dolu vodou.
Asi som ti moc neporadila, ale niekedy je lepšie byť egoistkou ako milovanou osobou z ľútosti.
Sama vieš ako sa k tebe chová aj keď je triezvy, aj keď je naliaty, ako sa k tomu stavia a či to chce zmeniť a aké má plány do budúcna atď. Si s ním 6 rokov, to je dlho na to, aby ste to posunuli

sardinka336
27. nov 2016

Povedané bolo azda všetko, ja len dodam, ze pouzívaj antikoncepciu ak s nim spavaš lebo je tu velke riziko ze na dieta by si bola sama, takze neuviaž si gulu na nohu.
Alkoholici mavaju recidívy...ten tvoj do toho zase pomaličky nenapadne pada...a zase budete v tom istom kolotoči. Kazda z nas je ina povaha, kazda z nas ine znesie....ja som typ čo by som dala ultimatum - bud znova nastupiš na Prednu Horu alebo neviem kde alebo dovidenia. On si zničí zdravie a pojde do hrobu po 40 tke...tomu ver lebo pijani sa vela nedozivaju, v okoli čo su ,,noťasi,, tak do 50tky si prepili ,,pečienku,, a ten tvoj uz na nej teraz ma zmeny...
Cize on zničí seba a dole stiahne aj teba, zivot v strese, neistote a nervoch čo zase kedy ho to chyti...aj ked v inej teme sa polemizovalo o tom, ze ked ma človek inu chorobu tak ho partner neopusti a tu hla alkoholika väčšina radí opustit lebo taky zivot je na figu. Tu láska nestačí, tu treba aj činy - hlavne z jeho strany. Hod s nim proste reč, ze v jeho stave so sklonom k alkoholizmu, s nalomeným zdravím ani poharik červeneho by nemal .....a je to uz na tebe kolko to chceš snim tahat.

juraj3333
7. dec 2016

osobne nepijem nastastie ale co som pracoval s podobnymi alkoholikmi tak ich rodinu som lutoval, napr kolegova dcera mala narodky a nie aby jej poslal nejake peniazky bo mali malo koruniek /pracoval mimo domova/ ale on zato radsej si kupil chlast a chlastal a hovoril ako ich velmi lubi, ked prechlastal vsetky peniaze tak napisal dcere sms k narodkam ze je to lepsie ako nic, normalne sa mi protivia taky ludia, osobne by som ti poradil ak nemieni prestat a zmenit sa okamzite tak ho radsej opusti

juraj3333
7. dec 2016

ja som zil v anglicku s rodinou 6 rokov a tam bolo vidiet ze ak je chlap alkoholik tak vzdy ale vzdy na prvom mieste je poharik az potom dieta alebo rodina , chlap co ma deti a zenu ma mat zodpovednost voci , dieta nikdy za nic nemoze a ak chlap sa odmietne zmenit a stale holduje alkoholu tak takeho radsej opusti

cacianka
8. dec 2016

ja túto problematiku poznám z oboch strán - dieťa alkoholika, partnerka alkoholika.
otec tým trpel celé desiatky rokov, jedno šťastie že mal veľmi kľudné prejavy, ale aj tak. veľmi mu to dopomohlo k horším zdravotným problémom, celá rodina bola jeho závislosťou zasiahnutá.

môjho partnera som spoznala ked už nepil 14 rokov, teraz mal 25.výročie. vtedy bol na liečení, dokonca aj na posilovačke, založili si vlastný klub, kde sa stretáva cca 35-40 ľudí každé dva týždne. je to pre nich niečo ako podporný klub, občas príde aj ich bývalá lekárka, majú rozhovory, vykecajú sa, pochvália aj dodrbkajú, chodia preliečení ale je tam aj kamoš bez liečby, lebo sám chcel. niekedy niekto odpadne, prestane chodiť, niekedy niekto zrecidivuje, občas príde niekto nový, na odporúčanie lekárov alebo povesťami, ústnym podaním. robia si rôzne akcie (rodinná sobota, športový deň, predĺžené víkendy, letná dovolenka, mikuláš a aj výročný klub- niečo ako ples, vyše 100 ľudí a čo je hlavné vedia sa zabaviť a vyblázniť aj bez chlastu). takýchto klubov je veľmi veľa po celom SK, treba si pohľadať ten najbližší v km alebo zameraním (sú napr. kresťansky zameraní alebo americky - anonymní alkoholici.
základom je chcieť niečo zmeniť, zmeniť k lepšiemu, prežiť život bez alko, a iných závislostí(sú tam aj gambleri a narkomani), skvalitniť svoj život ako taký zdravotne, finančne, rodinne, pracovne i spoločensky.
čo tým chcem povedať ?
poradím ti jeden veľmi vážny rozhovor- buď to bude riešiť alebo rozchod. - navrhnúť akékoľvek liečenie, bežne sa neplatí, prebieha u psychiatra alebo v liečebni. do ambulancie dochádza, na komunity a pod. aktivity, v liečebni je na pár týždňov.
pomôžeš mu, podporíš a potom sa zariadiš. budeš mať aj ty tzv. čisté svedomie, že si ho neosrala ked bol chorý.
tých 6 rokov bolo možno krásnych, ale s alkoholikom už viac nebude. bude len horšie. a najmä pre teba , ty sa utrápiš, ale jeho to bolieť nebude. a nedajbože deti - no čistá katastrofa. z toho klubu som si vypočula veru veľa príhod.
PS. ak ste čítali/počuli v správach že v malackách vyskočil z okna starší muž - to bol pán z klubu, nezvládol ten tlak, poznala som ho...
na záver môjho dlhšieho príspevku - ktorý je nielen pre teba, tak ako tu už viaceré poradili - pomôž, poraď, podpor, ale ak nechce zmeniť a zlepšiť on, tak utekaj.
veľa zdaru.

lumma
8. dec 2016

Z vlastnej skúsenosti Ti môžem poradiť len jedno a to odíď od neho. Už včera bolo neskoro.

marcelka147
16. sep 2018

Ahoj ja mám bohužiaľ podobný problém..Všetko bolo celkom fajn až kým som nenastúpil do roboty začal žiariť..a aj piť.. ja som bola vdova. Zobrala som si jeho ..zo zosnulým máme spolu dom na ktorý mám polovicu podielu zvyšnú majú deti..a nepomáhajú vyhrážky....nemám ho ani kde vyhodiť z domu...mám odísť ja? Ja som už v koncoch..je to komplikované..stále len sľubuje a klame že nemá vypité a pritom vidím že ano...vyhovára sa na mňa..že sa s nim nebaví ale ja už nedokážem..stále sa hádam
..

cacianka
17. sep 2018

@marcelka147 čo tak mu pobaliť veci do banánových škatúl a vyložiť na dvor alebo rovno pred bránu ?! ty sa nemusíš starať kam on pôjde, ani sa nemusíš trápiť že ho nemáš kam vyhodiť z domu, ulica je široká. prípadne mu daj odviezť veci na ubytovňu, zaplať 3 noci a nech sa ožran stará

skatulienka_sk
17. sep 2018

@marcelka147 ty máš dom a pýtaš sa či máš odísť???? Z vlastného domu???? Akože ho nemáš ani kam vyhodiť z domu? Z domu sa vyhadzuje dverami, v tvojom prípade aj oknom. Nie je vlastníkom domu, ak tam má trvalý pobyt, zruš mu ho a viac ťa nemusí trápiť. Je to len čisto jeho problém, kam sa podeje.