icon

Život s deťmi bez auta

10. feb 2023

Tie ktoré bývate na dedine a máte napr. 3 deti a ste bez auta da sa tak vôbec existovať? Ako máme jedno ale muž s nim chodi do práce, tak neviem ako by som chodila napr do škôly, škôlky a ešte aj s kocikom za každého počasia. Ako bude to auto viac menej stať pred domom ale aspoň nepridem o nervy🤣.

tana85
10. feb 2023

@jaskolka presne toto, hovorit ako sme my vyrastali je scestne. ano, zvladali sme to tak, ale dnes chcem zit inak. rodina fungovala, babky a tery boli ochotne. dnes neexistuje ze by som poziadala svokruci mami, aby mi vyberala deti zo skoly, ony maju svoj zivot a na vnucata maju cas tak 2x do mesiaca. bez auta by som to zvladla, ale bolo by to komplikovanejsie, mhd by mi pridala min.hodinu navyse.
mame dve auta a vyuzivam ich lebo manzel ma pracu opacne ako ja, deti mam aspon po ceste, ale ziaden priamy spoj z domu

autor
10. feb 2023

Zle som sa opytala. Mala som sa pýtať ako zvladate 3 deti bez auta? Jedno dieta je luxus to som išla aj skor do práce síce polovičný ale bola to pohoda. Len neviem ako sa s 3 deti došuchtam do škôlky a skoly na čas a neviem to necham kočík pred vchodom? Mam dilemu...urcite sa to časom vyrieši len ma zaujimalo ako ste to niektoré mali.

satoshi
10. feb 2023

@jesenzima Presne tak 😊 ale teda, autorku zaujimalo ci sa to da - cize za mna ano

ninusa221
10. feb 2023

My sme mali vždy jedno auto keďže mamina prestala šoférovať ocino v zahraničí takže len keď prišiel sme mali auto inak všetko sme riešili busom pešo Taxik žiadne také že ma rano išli odviesť doviesť zo školy to neexistovalo proste sme si na to zvykli s bratom a nemáme problém cestovať. Narozdiel od mojej tety ktorá vyváža moju sesternicu fakt že všade . Ale bývame v meste tu idú dobre autobusy…

jesenzima
10. feb 2023

No ako si napísala, došuchtať 🙃 treba všade vyraziť skôr, kočík zaparkujete niekde, alebo dáš do nosiča,veď nie si určite ani prvá ani posledná. Ono je to náročné na pohodlie, ale dá sa to ... Držím palce 🙃

pbra40
10. feb 2023

Mam 3 deti a 2 auta.
Ono sa to da zvladnut ked je pekne, ked su vsetky deti zdrave. Ale teda u nas je to len malokedy. Mam skolakaz skolkarku a 2 rocneho.
A ako na potvoru, bud je chory jeden alebo druhy. A kebyze nemas auto? Tak tahas najmladsie dieta v horuckach, lebo to stredne ide do skolky? Kazdy je mudry, ze kedysi takto zili, kedysi toto. Nie dakujem, neprosim. Tu nejde o pohodlnost, ale pri 3 detoch budes mat casu malo, a kazdu vec, ktora ti ulahci fungovat, treba vyuzit. Takze ja sa priznam, mam 3 deti a bez auta by som to nedala. Ono aj ked bol najmensi babo, tak som isla autom, mala vajco na konstrukcii kocika, alebo v nosici, aby som starsich vedela odviest do skoly. A to mame skolu aj skolku v jednej budove.

viestta
10. feb 2023

Nie, nepracujem v nasej dedine, cestujem do inej

evica8370
10. feb 2023

Ahoj, tiež mám 3 deti a dve autá. Keďže bývame na konci dedine pod lesom a ešte aj v kopci tak bez auta si neviem predstaviť žiť. Škôlka a škola je v susednej dedine cca 3 km, najbližšie mesto 9km... Autobus stojí dole na hlavnej ceste cca 1 km od domu .... Takže tu su tie autá viac ako potrebné. Bolo pred vVanocami že sa pokazilo jedno a bola to čistá katastrofa. Ešte šťastie že deti mali prázdniny 😁 lebo inak neviem. Druhé auto je dodávka takže 0 bodov.... Keď je fajn počasie v jari v lete v jeseni idem po deti aj pešo ale cesta tam a naspäť s deťmi trvá 2 hod.. v zime ci v daždi si to neviem a ani nechcem predstaviť. Samozrejme ráno ich vozím autom. Ešte doplním že deturence maju 6r, 4r a 1r. Takže určite treba druhé auto 😉

jana_eyre_2
10. feb 2023

@pbra40 áno presne, krásne počasie, jar, leto všetky deti zdravé a veselé - ooo, to sa dá čokoľvek.. ale nech niekto skúsi ísť pre 6r syna do školy pol hodinu peso tam a pol hodinu späť, keď vo februári prší, fuci a má doma dve deti s teplotou 39, čo revu a kašľu.. alebo jedno grca.. a muž musel ísť ráno do práce lebo veď čo si má brat OCR kvoli autu keď má ženu na materskej? Alebo je riesenim nedávať syna do školy?

Bežne sme takéto veci zažívali, neviem si predstaviť nemat auto pri troch deťoch.. teraz je to samozrejme iné, deti idú do školy samé, aj my máme inak rozvrhnúty čas ako keď bolo mali.. moje sú už velke.. ale keď je vonku metelica tak ich nenechám trepať sa domov 2km popri ceste len preto aby som dokázala aké sú samostatné..
My máme dve autá také, že jedno je len záložné keby bolo veľmi treba a druhé používam do práce kam chodím v hodinách keď autobusy ešte ani nechodia.. nie každý má všetko v okolí domu a nie kazdy sa rozhodol bývať v časti kde je všetko dostupné napeso.. (a že ja a moje deti milujeme chodenie a úplne bežne a denne dávame dosť km v nohach.. ale nie každý deň je ideálny) a tak je to ok, každý má iný život.. ale prečo preboha sa vždy takéto diskusie skĺznu k tomu aby ľudia cítili výčitky za to, že auto vôbec vlastnia?

bucko555
10. feb 2023

Máme dve autá bývam na dedine kde máme 5 okresných miest cca do 25 km, do práce musím autom lebo z roboty mi idú autobusy tak že miesto piatej ako chodím teraz domov by som prišla o siedmej....plus ísť vybrať malú k babke cez celú dedinu a potom sa vracať zase domov .....takže pre mňa je nevyhnutnosť mať dve autá a zvažujeme ešte nad tretím nejakým starším náhradným ak sa jednému z nás pokazí nech sa máme ako dostať

doriiis
10. feb 2023

Je úplne zbytočne sa tu hádať.Neda sa porovnávať,keď ma niekto jedno dieťa s niekým kto má 2,3 deti.Neda sa porovnávať kto kde žije,kde pracuje,či a koľko dochádza.A tiež sa nedá porovnávať,či na to auto niekto má,alebo nemá.A či je niekto komfortný a niekto menej.

simona92101
10. feb 2023

Mame 2 auta,zijeme na dedine kusok od mesta.v dedine len predrazene potraviny.manzel casto na sluzobkach,doma 4 rocna plus babatko,lekarke chodime 40km od nas,za posledne tyzdne som musela viac x utekat na pohotovost,ci rano k lekarovi s detmi,manzel bol prec.neviem si predstavit s 2 chorymi detmi na 3 prestupy busom ist k lekarovi na 8 rano na odbery,potom ich zaniest na druhy koniec mesta do labaku,a naspat k lekarke🙈 jednoducho u nas 2 auta su MUST HAVE.

ukulela
10. feb 2023

pri 3 detoch uz bude 2 auto nutnost (ak nechces prichadzat o nervy a cas) - uz len navstevy u doktora a byt pri nich odkazany na bus, je na slucku. najdite nejaku dobru jazdenku z druhej ruky na kratke trasy - to ti bude stacit. ja mam takto tojotu yaris ... jednoi auto mame vzdy vacsiue, kde sa vzadu zmestia decka (mame 2, ale casto vozime aj inych a ptrebujem mat vzadu aj 3 sedacky) a druhe taketo na kratke trasy a male naklady ...
@sweetdreams1 no ale vies, su dediny, kde nemas nie ze skolku/skolu/lekara, ale niekedy ani obchod a busy 3x denne a to je vsetko, ked clovek nema na byvanie v meste/velkej obci s plnou vybavenostou, potrebuje sa presuvat. ty si v BA, su okresne mesta, kde nechodi MHD? resp 3 linky jeden spoj kazdu hodinu .... casto je pre ludi schodnejsie kupit druhe auto za 1500€ ako byt v meste za 200 000.

aknamorka22
10. feb 2023

Presne pre toto sme si dali záležať na vybere lokality, kde budeme bývať. Aby sme neboli otrokmi vozenia sa v aute a aby sme nerobili vodičov deťom. Auto máme jedno a muž na ňom chodí do práce cez zimu. Cez leto bike alebo kolobežka. Ja som chodila do práce peso alebo MHD. Školu aj škôlku máme 3 minúty pešo od domu. S kociarom som išla normálne dnu az do šatne alebo som išla s nosičom alebo teraz ked uz mladšie dieťa chodí, ideme pešo. Ak bývate na dedine, kde nemáš blízko školu, škôlku a obchod, bez auta si to neviem predstaviť. My sme to mali blízko a ked sme mali novorodenca, ltt sme to stíhali. Lebo just taký režim, ze ráno ked trebalo ísť krpec spal a zase poobede ked trebalo ísť, tiež spal. Jedine potom s mužom nájsť nejaký kompromis, ze ráno bude deti on voziť a poobede, ked sa uz nebude treba ponáhľať pôjdeš ty pešo/busom alebo ako. Zbytocne sa budes teraz s tým trápiť. Nejako sa to vyrieši za pochodu 🙂

autor
10. feb 2023

@ukulela Presne si to vystihla čas a nervy v tom hrajú hlavnu úlohu.🤣. A tiez tak planujem auto za 1500e mi uplne stačí.

sweetdreams1
10. feb 2023

@ukulela mám predstavu aj o živote na dedine, žila som tak 19 rokov....
Nech si každý kúpi auta aj 4, mne to nevadí, ja len tvrdím, že aj s jedným autom sa to dá, ak sa dvaja dohodnú.

liusa82
10. feb 2023

@zmrzlinka2021 presne som toto chcela aj ja napísať.Ludia strašne zhnilačili a to doslova.Ja poznám dokonca aj takých čo majú obchod priamo pred nosom a dovidia naň ešte z okna a aj tak štartujú auto.No asi ručičky by im odpadli keby trochu nákápu cez jednu ulicu ponesú.Volakedy sme takto chodili cez celé mesto s taškami a dobre bolo.A potom že nemajú žiadnu kondičku,nič

maslaba
10. feb 2023

Tiež fungujem bez auta ( šoférovať sa bojím), všade behám pešo. Keď som pracovala, išla som o štvrtej pre jedno dieťa do jasiel,potom 20 min. rýchlej chôdze do školy, aby som stihla zobrať druhé, ďalších 15-20 min. pešo domov s obomi deťmi. Rovnako som pred rokmi chcela chodiť do fitka, tak som tri razy do týždňa išla 45min. pešo, aby som si hodinu zacvičila a išla znovu 45 min domov. Alebo som chcela ísť do Kauflandu, tak som idem 3km a potom s nákupom na chrbáte naspäť, inak chodím pre nákup len 1,5km. 😀 Ja som v tomto extrémista, ale zasa aspoň mám dobrú postavu na to koľko zjem. 😆 Ale samozrejme závidím ľuďom, čo sa šoférovať neboja.

sweetdreams1
10. feb 2023

@ukulela ....ale teda u nás je to aj o tom, že ak potrebujem ísť niekam s deťmi, tak muž mi nechá auto a rieši si dopravu inak, netrepem sa s nimi autobusom...a ja naopak to isté. Dve autá by sa u nás určite využili, ale vieme plnohodnotne fungovať aj s jedným.

ali184
10. feb 2023

Moja mamina mali vždy auto, už v 1968 dedko kúpil trabanta, bývali na dedine mesto 12km, ale robili tam kde bývali, ale chodili na výlety, proste auto muselo byť. Ona tak naučená. Ocino na dedine, tiež mali auto. My sme mali skoro vždy (okrem roku) takže prečo nie. Na dedine treba. Svokrovcov celý život bez auta, tak chodia všade busom...
Takže pozri malé auto s dobrou spotrebou a prečo nie. Ja som v meste, ale do tej škôlky cez pol mesta so skolkarom, kočíkom a minulý rok budúcim skolkarom, no o drzku

mamamasama
10. feb 2023

Moja svagrina takto funguje cely zivot. Nachodila kilometre. Vybera si skolky a skoly podla vzdialenosti, nie podla kvality. Raz za mesiac ju muz vezme na nakup oblecenia, raz za tyzden na potraviny. Ja osobne som z toho v soku. Ona je zvyknuta. Par rokov sa uz ani nelici, neriesi vlasy. Ved na co, ked nikam nechodi. Objednava veci online. Ak su deti chore, caka na manzela. V dnesnej dobe je podla mna auto nutnost.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
belllinka
10. feb 2023

@liusa82 😀ľudia strašne zhnilačili. Kedysi si vedeli aj sliepky na vajcia dochovať, kravu na mlieko, sviňu na mäso, zeleninu dopestovať a políčko obrábať. A dnes si to všetko kúpia, oras! A prať v potoku 🙂

liusa82
10. feb 2023

@belllinka šak ale zhnilačili a za tým si stojím🙂 ja nemám nič proti autu že doniesť ťažký nákup alebo nejaké prepravky s vodou aj ked je to len o ulicu vtedy nepoviem ani slovo.Ale ked som videla že z toho auta vytiahli jednu mini tašku tak som nevedela či sa mám smiať alebo plakať.A to fakt na ten obchod dotyční dovideli z okna

scorpionflower1
10. feb 2023

Ja mám dieťa a nešoférujem, žijem v meste, musím viac prihliadať na to, aby napr. škola alebo škôlka nebola úplne od ruky, ale dá sa to, dosť ľudí tak funguje. No na dedine to je asi horšie. Muž má auto chodí s ním na druhú stranu Bratislavy každé ráno a je to niekedy viac o hubu ako keby išiel MHD. Bohužiaľ má ale kanceláriu tak, že mu tam MHD nechodí.

scorpionflower1
10. feb 2023

@mamamasama A z čoho si v šoku? Prečo čaká tvoja švagriná na manžela, že ju odvezie, nevie chodiť vlakom alebo autobusom? Polovica mojich kamarátok nešoféruje, a teda, že by mali nejaký zanedbaný spoločenský život sa vôbec nedá povedať.

nykkushka
Autor odpoveď zmazal
nykkushka
10. feb 2023

Ja sa bez hanby priznávam, že máme 2 autá (toho času 3 keďže si muž kúpil nové a nie je čas ho odhlásiť) a veru si neviem život s jedným autom, alebo dokonca bez neho predstaviť. Manžel chodí o 6 ráno /večer do a z roboty, ja o 7, škôlka je od pol siedmej, neviem veruže ako by sme fungovali s jedným. Mne nerobi problém ísť peši do škôlky, len sa nemám potom ako dostať do práce, keďže bus mi ide 6:40 z domu, stojí na hlavnej stanici ktorá je od roboty ca 20min chôdze 🤷‍♀️🤦🏼‍♀️.
Autom som doma za 10min, busom za 30...ten čas si viem predstaviť aj ináč strávený ako v uprdenom autobuse...
A áno, mame v dedine obchod aj lekárov ale nie som otrok aby som nosila ťažké nákupy v otrasnych taškach autobusom. Že to niekedy ženy robili a aj robia? No ich vec, je iná doba, ktorá nám umožňuje veľa vecí v živote uľahčiť, nevidím nič zlé na tom, keď to ľudia využijú.
V minulosti prali v potoku, ženy rodili kukurici, jazdili na koňoch... K tomu sa vrátiť nechceme?
Takže máme dve autá a sú obe plne vyťažené aj s jedným dieťaťom ☺️

scorpionflower1
10. feb 2023

@liusa82 jj, tiež poznám takých, čo autom chodia úplne všade, aj keď potom hľadajú polhodinu parkovacie miesto a električka im ide rovno spred domu. Ale zas musím povedať, že dnes je život o niečo zložitejší ako kedysi. Deti chodia na krúžky, majú všeliaké aktitivity, keď chceš dať dieťa napr. do lepšej školy, ktorá nie je za rohom alebo má dieťa nejaké špeciálne potreby a potrebuješ ho dať do špec. školy atď., keď sú malé treba ich rozvážať. Ja to zatiaľ s jedným zvládam, ale roznášať takto dve-tri deti, to je iná káva.

vlastnynazor
10. feb 2023

@zmrzlinka2021 fungovanie v minulosti a teraz sa da porovnat asi v BA a mozno krajskych mestach. Ale v mensich mestach alebo na dedine je situacia s mestskou dopravou horsia (napr.tam kde byva rodina, tak mhd a primestska doprava chodi velmi obmedzene v porovnani s minulostou - prave tym ze vela rodin ma xy aut, stratili zakaznikov a zoskrkali spoje, co teda pre ludi, kt.nemaju auta vychadza niekedy i tak ze musia pouzit taxi-co sa zase neda stale vyuzivat z financneho hladiska ).