Život s IBS - nebaví ma žiť
Ahojte, v skratke: už dva roky sa snažím prostredníctvom nespočetného množstva vyšetrení dopátrať k tomu, čo mi je, avšak som zrejme ten iritujuci typ človeka, ktorého každý lekár pošle doprdele. Keďže som už doslova nevládala chodiť ani do práce, musela som sa zariadiť sama. Tak som vylúčila lepok. Pomohlo, nie úplne. Laktózu, trocha lepšie, ale stále nie ono. Mlieko úplne. Skoro fajn, ale vždy tu boli potraviny, ktoré som si odsledovala, že mi nerobia dobre (HIT, veľa cukru, veľa tuku). Aj tie som vyradila, avšak po ohrievanych jedlách mi bolo stále ťažko. Teraz som v režime vstaň o pol 5 ráno, navar do práce, hoď do termosky, aby si mala v práci, v práci to skombinuj s asi 30 potravinami, z ktorých ti nie je zle, príď domov, navar večeru, skus si zacvičiť a spať. Na toto sa scvrkol môj život. Na výlety nikam nechodím, už na to ani nemám pri cenách vegan a bezlepkových potravín, sociálny život je veľký nepriateľ, keďže stravovať sa nemám kde inde ako doma a naviac nikdy neviem, ako mi bude ďalší deň, či ma nezduje ako kozu, že mi bude chcieť brucho doslova explodovat a nepomôžu mi na to žiadne lieky. K tomu mávam lepšie a horšie fázy a v tej horšej okrem toho, že vyzerám naozaj ako v deviatom mesiaci, v bruchu sa mi prelieva obsah čriev a po každom jedle hnačkujem. Boli sme na dva dni v Poľsku, tam som nemala možnosť si variť, takže vzhľadom na uvádzanie alergénov v Poľsku som mohla risknut max mekac. Tam som to zvládala ešte v pohode. Dnes sme v noci mali odísť na dovolenku do Chorvátska a môj stav čriev si proste zase povedal, že to teda určite nie. A keďže by som v tomto stave nemohla risknut ani cestu, tak som to zrušila. Cítim sa, akoby ma život trestal ani neviem za čo, lebo takto to za posledné dva roky dopadlo vždy, minute peniaze a nakoniec sedím na riti doma a prežívam. A nebaví ma to.
pohode. Zajtra sme mali ísť na dovolenku, ale od včera večera som zase vo
@debbie2508 a co mas vlastne diagnostikovane na gastro?
@mamina7070 nič, okrem celiakie som ani pri jednom zo 6 pokusov nestála ani za vyšetrenie stolice, krvi, ani alergie, intolerancie... To si mam sama odsledovat 🙃 alebo zaplatiť testy. Tak byť môj šéf, tak si zaplatím aj tých 500 za intolerancie, aj ďalšie na alergie aj na všetko. Ale pri mojej strave už som rada, že utiahnem život doma na zadku. Asi som bola naivná a čakala, že niekde aspoň Basic testy robia aj cez poisťovňu, ale ozaj som bola hlúpa, keď aj u súkromného gastro som sa dopracovala len po tu celiakiu 👌 zdravotníctvo na Slovensku.
Ak je to histamin tak tam ohrievane jedla alebo na druhý deň robia problémy a kopa iného čokoláda kakao vino rajčiny polotovary ohrievane jedla niekto musí mať špeciálny chleba to fakt len zistiť čo ti nerobi zle a myslím že v lekárni dostať tabletky ktoré by mali pomôcť ak zjes niečo nevhodné ale je to zložité niekomu robí zle jedna vec niekto nemôže jesť dokopy nič. Daj si zistiť aj intolerancie alergie histamin
@sova7 ja nemám diagnostikovane nič, ani HIT, ale mám odsledovane, že nesmiem čokoládu, rajčiny, staré jedlá ohrievane, hlavne zemiaky, ale po všetkom okrem polievok mam kameň v žalúdku. A mnoho ďalšieho mi robí problém, ale jedlo z termosky tolerujem lepšie ako studené z mikrovlnky napr. Takže to v mnohom vyzerá ako HIT, ale nemusí byť.
A aké vlastne vyšetrenia ti robili? Kolonoskopia, gastroskopia v poriadku? Tie testy na intolerancie, na HIT a tak?
@mamina7070 nič, okrem celiakie som ani pri jednom zo 6 pokusov nestála ani za vyšetrenie stolice, krvi, ani alergie, intolerancie... To si mam sama odsledovat 🙃 alebo zaplatiť testy. Tak byť môj šéf, tak si zaplatím aj tých 500 za intolerancie, aj ďalšie na alergie aj na všetko. Ale pri mojej strave už som rada, že utiahnem život doma na zadku. Asi som bola naivná a čakala, že niekde aspoň Basic testy robia aj cez poisťovňu, ale ozaj som bola hlúpa, keď aj u súkromného gastro som sa dopracovala len po tu celiakiu 👌 zdravotníctvo na Slovensku.
@debbie2508 a mas teda diagnostikovanu celiakiu lekarom ? ak ano aku mas hodnotu marsh z biopsie creva?
ako HIT je len odber krvi to ti museli robit tak asi ju nemas potom
ja nechapem vize ofiko ti nic nie je potom by som rieisla psychiku ta je uzko prepojena s travenim
Vysetrenie na HIT mas necelych 15€ a neverim ze ti to gastro neurobil za tie roky
https://sk.unilabs.online/histaminova-intoleran...
@zabka79 vďaka, ja žiaľ ozaj nepoznám lieky ktoré by som neskusila, ale nepomohlo nič opakovane, ani revicolin, ani všetky probiotika sveta, ani buscopan, Espumisan, gynimun, pakreolan, 7 druhov liekov na kyselinu, doplnky výživy, duspatalin, nepokračujem, nemá to význam. Revicolin akurát od soboty v lekárni nebol a na objednávku mal byť v nedeľu, ale bol až dnes, to vlastne asi aj rozhodlo o mojom stave. Mne ale nešlo o to hľadať riešenie a pomoc, ani sa ľutovať, ja som chcela vedieť, či sa nájdu ľudia s rovnakým životom a ako prekonávajú tieto nahovno obdobia. Lebo mne už aj v rodine hovoria ze väčšieho smoliara nepoznajú, ja čo zaplatím, to sa zruší. Raz moje problémy s trávením, raz neurologické problémy, raz smrť v rodine, vyvrtnuty členok. A jediný moment, keď si človek plánuje oddýchnuť a plávať na chrbát, s ktorým mám tiež problémy, po dvoch rokoch, skončí tak ako vždy... Nebaví ma toto prežívanie a čakánie na niečo, čo sa aj tak skoro nikdy nestane. To je celé. Ale vďaka za ochotu pomôcť a nie útočiť alebo typicky slovensky povedať "a čo, ostatní sú na tom ešte horšie, nerev, nemáš nárok sa sťažovať"
@debbie2508 bola si trpezliva pri tych pokusoch? Probiotika treba fakt tie tri tyzdne plne davky. Ja som bola cele tyzdne v knihach ponorena a citala som vsetky clanky na ktore som narazila, potrebovala som to vyriesit a zit. Do toho som sa rozvadzala. Mala som hnacku / ja mam diagnozy potvrdene a dr.iba lieky davaka po ktorych som mala neziaduce ucinky/ po nociach som nespala pre reflux kazdu jednu noc, z jedla mi bolo na grc + kyselina. Schudla som niekolko kilov. Uplne chapem tvoje zufalstvo. Musis ist dalej a jvoli sebe to nevzdavat. Este by som poradila guajacuran, je to na nervy ale detsky ucinok. Tato latka je aj v obycajnom ataralgine. Moze ti to pomoct upokojit brucho z nervov
A aké vlastne vyšetrenia ti robili? Kolonoskopia, gastroskopia v poriadku? Tie testy na intolerancie, na HIT a tak?
@lneviemmeno iba gastroskopiu a USG žalúdka. Potom ma slušne vypoklonkovali, že mi nemajú ako pomôcť
Vysetrenie na HIT mas necelych 15€ a neverim ze ti to gastro neurobil za tie roky
https://sk.unilabs.online/histaminova-intoleran...
@mamina7070 tak never, nenútim ťa 🙃
@debbie2508 bola si trpezliva pri tych pokusoch? Probiotika treba fakt tie tri tyzdne plne davky. Ja som bola cele tyzdne v knihach ponorena a citala som vsetky clanky na ktore som narazila, potrebovala som to vyriesit a zit. Do toho som sa rozvadzala. Mala som hnacku / ja mam diagnozy potvrdene a dr.iba lieky davaka po ktorych som mala neziaduce ucinky/ po nociach som nespala pre reflux kazdu jednu noc, z jedla mi bolo na grc + kyselina. Schudla som niekolko kilov. Uplne chapem tvoje zufalstvo. Musis ist dalej a jvoli sebe to nevzdavat. Este by som poradila guajacuran, je to na nervy ale detsky ucinok. Tato latka je aj v obycajnom ataralgine. Moze ti to pomoct upokojit brucho z nervov
@zabka79 probio beriem vkuse, guajacuran mi nepomáha. A z 94 som schudla na 59, keď mám hnačky tak chudnem ďalej... Pribrať neviem, lebo akonáhle jem viac, som zase v problémoch.
@debbie2508 a mas teda diagnostikovanu celiakiu lekarom ? ak ano aku mas hodnotu marsh z biopsie creva?
ako HIT je len odber krvi to ti museli robit tak asi ju nemas potom
ja nechapem vize ofiko ti nic nie je potom by som rieisla psychiku ta je uzko prepojena s travenim
@mamina7070 ako píšem, nemám diagnostikovane nič, celiakiu ani nemôžem mať, lebo mi bolo tak zle, že som nedokázala chodiť do roboty a existovať, takže som vylúčila lepok a pred testom som síce lepok jedla, ale ani 5 dní som to nezvládla, tak mi bolo zle
Skús zájsť na hepatológiu, moja mama mala podobné problémy a nakoniec to bolo ochorenie pečene. Ináč na hnačky je super liek Reasec, je na predpis, ale na záchod nepôjdeš tri dni 😁
@mamina7070 ako píšem, nemám diagnostikovane nič, celiakiu ani nemôžem mať, lebo mi bolo tak zle, že som nedokázala chodiť do roboty a existovať, takže som vylúčila lepok a pred testom som síce lepok jedla, ale ani 5 dní som to nezvládla, tak mi bolo zle
@debbie2508 tak popisujes to tu akoby si bola uz totalny invalid tak hadam ti aspon odbery urobili a zakladne vysetrenia typu kolonoskopia
take masivne chudnutie atd proste normalne vysetrenia
@debbie2508 ahoj zdravim ta. Presiel som rovnaku cestu. Vela veci si uz sama zistila ako citam. Ides na to dobre ale chyba tam kostra a hlboke pochopenie problematiky. Realita je taka ze jest ako zdravy nebudes ale ked sa vsetko nadstavi tak budes jest par veci ako ja, budes mat kvalitnu suplementaciu a budes fungovat a budes mat vykonne telo. Ale budes musiet dodrziavat vsetky pravidla hry. Co sa tyka zdravych ludi tak jedia maximalne nezdravo, maju zlu suplementaciu a dokonca aj vrcholovy sportovci a treneri funguju zle a radia velmi zle ludom. Pekny den
@debbie2508 co sa tyka doktorov tak oni tento problem neriesia doktor urobi gastro, koleno, sono a ak nie je mechanicke poskodenie tak nic nevidi. Ak je riesit to aj tak nevedia. Zobere krv. Tak iba zisti co chyba nechyba ale stale sme na zaciatku. Pekny den nech sa dari 🙏
@mamina7070 tak never, nenútim ťa 🙃
@debbie2508 prepac, ale tiez neverim. Ziadaj dalsie vysetrenia, hlavne kolonoskopiu. A vela je v hlave, navstiv psychologa, pomoze Ti aj bez liekov, ako s tym peacovat
Z vlastnych skusenosti, vyskusala som vsetko, všetky vyšetrenia, či enzýmy, lieky, probiotika, ale pomohla az komplexna pomoc od stravy cez psychiku pod dohľadom Michaely Birkusovej.

@debbie2508 ja ti uplne rozumiem. Moj zivot vyzera podobne. Nic si nevieme naplanovat lebo vsetko zavisi od stavu mojho traviaceho traktu. Mavam horsie a lepsie obdobia. Teraz uz 6 tyzdnov trpim a bojujem. Za tie roky som pochodila viacerych gastro, kopa vysetreni, vsetko ok. No mne ok ani nahodou nie je. Moj stav je daleko od ok. Naduvanie, pocit ma zvracanie, nevolnost, pocit na odpadnutie, niekedy ostra niekedy tupa bolest v bruchu. Raz pravo, raz vlavo, raz v stfede. Musim si varit doma lebo ine zjest nemozem, ak sa nam podari nahodou ist na dovcu, musim si varit. Poslednu dobu mi je casto zle. Mame dve male deti a uz sa oni pytaju ze preco je mamke stale zle. O mesiac mam nastupit do novej prace. Neviem ako tam takto budem fungovat. Mam z toho uz uzkosti a depresie. Bola som aj u psychiatra, povedala mi ze mi ziadne antidepresiva nebude predpisovat, lebo cele to prameni z toho na hovno mojho zdravotneho stavu… ze mam najskor poriesit toto… dobry vtip. Gastro mi dookola len lieky na kyselinu predpisuje, po ktorych mi je len horsie. Tak uz kaslem aj na dr a snazim sa sama nejak dat dokopy. Ved naco tam mam chodit ked som blastne ok…
@anonym_88d771 ďakujem za pochopenie, presne to je na tom to hrozne, že tomu vareniu sa nedá vyhnúť, a ešte keď dva razy denne, cítim sa ako svoj otrok. Keby človek mal len jeden problém, napr. lepok, tak mu je sveta žiť, nájde aj restiky. Väčší problém je mlieko a kombinácia, príp. ak je toho viac - niet úniku. A keď sa mi nechce, telo dá hneď pocítiť, že toto si nemala jest. Aj s deťmi bohužiaľ rozumiem, ja som žiaľ tehotenstvo kvôli problémom zavrhla. Neviem si predstaviť donosit a starať sa o dieťa, keď nezvládam seba, a úprimne, bojím sa aj možných následkov. Prajem tebe, sebe aj nám všetkým s týmito problémami, aby sa nám podarilo nájsť ten správny liek a aj toleranciu a povedomie v spoločnosti, lebo teraz sme, okrem väčších miest, v reštauráciách aj v rodinách mnohí na výsmech a gulanie očami. Aj tú nervozitu mám a popravde skôr mám pocit, že je spôsobená niečím čo zjem, a nie trávenie ovplyvnené psychikou. Ale jasné, môže to byť aj tak aj naopak, väčšinou je to začarovaný kruh... Ja som tiež bola vo fáze, že ak mi nepridaju, hľadám novú prácu, a už len to selektovanie že sem nie, lebo musím si navariť a zjesť, sem nie lebo WC bude problém, sem nie lebo ak mi bude zle, musím sedieť, sem nie lebo bez auta si tu 15kilovu tašku nedonesiem.. Je to náročné a ešte stres z nových ľudí... Skús aspoň prechodne Lexaurin, mne aspoň to pomáha, ale beriem ich iba keď je zle, lebo sú návykové... A lieky na kyselinu mám rovnako, od gastro, od obvodnej, od neurologicky... Každé iné a výsledok žiadny, je to snáď ešte horšie. Preto som vlastne prešla na bzl a bezmlliecnu stravu, nejem veľa a pijem čaj na kyselinu... Toto mne zabralo, ak ma niečo nevytoci, potom je to jedno 🙃 veľa zdaru v novej práci, nedávam rady, lebo sama viem, ako to pôsobí na mňa, každý si musíme nájsť asi to svoje🙏