icon

Život s IBS - nebaví ma žiť

debbie2508
18. aug 2025

Ahojte, v skratke: už dva roky sa snažím prostredníctvom nespočetného množstva vyšetrení dopátrať k tomu, čo mi je, avšak som zrejme ten iritujuci typ človeka, ktorého každý lekár pošle doprdele. Keďže som už doslova nevládala chodiť ani do práce, musela som sa zariadiť sama. Tak som vylúčila lepok. Pomohlo, nie úplne. Laktózu, trocha lepšie, ale stále nie ono. Mlieko úplne. Skoro fajn, ale vždy tu boli potraviny, ktoré som si odsledovala, že mi nerobia dobre (HIT, veľa cukru, veľa tuku). Aj tie som vyradila, avšak po ohrievanych jedlách mi bolo stále ťažko. Teraz som v režime vstaň o pol 5 ráno, navar do práce, hoď do termosky, aby si mala v práci, v práci to skombinuj s asi 30 potravinami, z ktorých ti nie je zle, príď domov, navar večeru, skus si zacvičiť a spať. Na toto sa scvrkol môj život. Na výlety nikam nechodím, už na to ani nemám pri cenách vegan a bezlepkových potravín, sociálny život je veľký nepriateľ, keďže stravovať sa nemám kde inde ako doma a naviac nikdy neviem, ako mi bude ďalší deň, či ma nezduje ako kozu, že mi bude chcieť brucho doslova explodovat a nepomôžu mi na to žiadne lieky. K tomu mávam lepšie a horšie fázy a v tej horšej okrem toho, že vyzerám naozaj ako v deviatom mesiaci, v bruchu sa mi prelieva obsah čriev a po každom jedle hnačkujem. Boli sme na dva dni v Poľsku, tam som nemala možnosť si variť, takže vzhľadom na uvádzanie alergénov v Poľsku som mohla risknut max mekac. Tam som to zvládala ešte v pohode. Dnes sme v noci mali odísť na dovolenku do Chorvátska a môj stav čriev si proste zase povedal, že to teda určite nie. A keďže by som v tomto stave nemohla risknut ani cestu, tak som to zrušila. Cítim sa, akoby ma život trestal ani neviem za čo, lebo takto to za posledné dva roky dopadlo vždy, minute peniaze a nakoniec sedím na riti doma a prežívam. A nebaví ma to.
pohode. Zajtra sme mali ísť na dovolenku, ale od včera večera som zase vo

Strana
z2
ariannazara
18. aug 2025

Ja som to minule mala podobne nic nezabralo az nakoniec som tyzden brala buscopan a konecne to prešlo...vyskúšaj zato nic nedas toto som si davala tyzden a konečne mi prestalo skvrkat

mamina7070
18. aug 2025

@debbie2508 a co mas vlastne diagnostikovane na gastro?

maranta_leuconeura
18. aug 2025

No ak sa mas vyhybat histaminu tak jedlo navarene rano, ponechane v teple v termoske az do obeda je asi to najhorsie, co mozes urobit, pretoze sa ti v teple rozklada, mnozia sa bakterie a je z toho histaminova bomba. Spravne sa to robi tak, ze po dovareni sa jedlo sokovo schladi a idealne zamrazi (to mozes urobit aj tyzden vopred, nemusis rano) a na obed si ho zohrejes. Ak chces teda rano, tak do chladnicky na max 24 hodin. Zohvieranie nezvysuje histamin, ale skladovanie!

sova7
18. aug 2025

Ak je to histamin tak tam ohrievane jedla alebo na druhý deň robia problémy a kopa iného čokoláda kakao vino rajčiny polotovary ohrievane jedla niekto musí mať špeciálny chleba to fakt len zistiť čo ti nerobi zle a myslím že v lekárni dostať tabletky ktoré by mali pomôcť ak zjes niečo nevhodné ale je to zložité niekomu robí zle jedna vec niekto nemôže jesť dokopy nič. Daj si zistiť aj intolerancie alergie histamin

anonym_60c061
18. aug 2025

@debbie2508 oki, tak sed doma na riti a rev do vankusa. Ale co ti to pomoze? Toto je vecou tvojho mentalneho nastavenia. Vsetko sa da zvladnut, ked sa chce.
Som mlada, s rakovinou hrubeho creva vo 4.stadiu, tabletkovu chemo mam nonstop uz niekolko rokov a ked sa mi obcas nadory zvacsia, tak mi k nim pridaju aj infuzie. Neziaducim ucinkom chemo tabletiek su hnacky. Ked je lepsi den, tak zo 3, ked horsi tak 7-8. Ale take, ze voda tecie. Napriek tomu ti pisem z dovolenky, kde sme leteli. Proste som sa nalozila pred cestou imodiom, liekmi proti nevolnosti a isla som. A ano, aj na letisku som utekala na wc. Dnes lezim na izbe, lebo mi nie je dobre. Ale aj tak som bola aspon na chvilu v bazene doobeda aj poobede. Obed mi doniesla rodina na izbu.
Ani mna to nebavi. Ale tak raz mam takyto zdravotny stav, tak kvoli tomu nebudem skakat z mosta, ale fungujem najlepsie ako sa da.
Na rozdiel od teba, ma necaka ziadna daleka buducnost.
Kup si Histapp, lieky proti hnacke, kvalitne probiotika a vzchop sa. Ku strave pri HIT ti uz pisali zeny vyssie.

kiki68
18. aug 2025

Bola si na gastro? Zistili nieco? Imunolog? Mam IBS, beriem kijimea Reizdarm pro

amazonka13
18. aug 2025

🍏 Vrátila by som sa k lekárovi. Keď nevyriešil, vymeň lekára. Niečo sa deje a kým na to neprídu, kvalita tvojho života sa nezmení. Mimochodom, v takom režime dňa ako ty žije polovica pracujúcich Slovákov. V živote sú ťažšie obdobia, v ktorých riešime niečo akútne. Teraz také jedno máš. Zdravie získať späť, neprepadaj pesimizmu a sebaľútosti. Trvaj na poriadnom vyšetrení. Všetko sa raz na dobré obráti. Držím prsty.

andrejka2424
18. aug 2025
@anonym_60c061

@debbie2508 oki, tak sed doma na riti a rev do vankusa. Ale co ti to pomoze? Toto je vecou tvojho mentalneho nastavenia. Vsetko sa da zvladnut, ked sa chce.
Som mlada, s rakovinou hrubeho creva vo 4.stadiu, tabletkovu chemo mam nonstop uz niekolko rokov a ked sa mi obcas nadory zvacsia, tak mi k nim pridaju aj infuzie. Neziaducim ucinkom chemo tabletiek su hnacky. Ked je lepsi den, tak zo 3, ked horsi tak 7-8. Ale take, ze voda tecie. Napriek tomu ti pisem z dovolenky, kde sme leteli. Proste som sa nalozila pred cestou imodiom, liekmi proti nevolnosti a isla som. A ano, aj na letisku som utekala na wc. Dnes lezim na izbe, lebo mi nie je dobre. Ale aj tak som bola aspon na chvilu v bazene doobeda aj poobede. Obed mi doniesla rodina na izbu.
Ani mna to nebavi. Ale tak raz mam takyto zdravotny stav, tak kvoli tomu nebudem skakat z mosta, ale fungujem najlepsie ako sa da.
Kup si Histapp, lieky proti hnacke, kvalitne probiotika a vzchop sa. Ku strave pri HIT ti uz pisali zeny vyssie.

@anonym_60c061 Prajem ti aby sa ti tvoj zdravotný stav zlepšil a žila si čo najdlhšie. ❤ Autorka prosím ťa neľutuj sa, nie si sama, my to máme tiež v rodine, že zo všetkého letíme na wc. Čierne uhlie je môj kamarát a pri cestovaní obzvlášť. Je to otravné a nepríjemné ,ale sú asi 1000 x horšie diagnozy. Neviem, čo čakáš od lekárov- zázrak na počkanie, či plný invalidný dôchodok, ale proste máš sa tak ako sa máš a buď sa budeš ľutovať, alebo proste budeš žiť najlepšie ako sa dá. Vymeniť lekára môžeš skúsiť, ale ak máš obdobné skúsenosti stále, treba hľadať príčinu možno aj v sebe,.

anonym_afff20
18. aug 2025

@debbie2508 aj keď je to kontroverzné ale mnohým ľuďom s ibs pomohla carnivore strava. Nesadne to samozrejme každému, ale za pokus nič nedáš.

anonym_e5bdcc
18. aug 2025

Poviem ti presne to, co mne islo najviac na nervy, ked som sa trapila s akutnym IBS 😀 Strasne vela urobi psychika a negativnym pristupom si to iba zhorsujes. Ja som mala brutalne traviace problemy zo stresu, mala som pocit, ze mi je zle uplne zo vsetkeho, do toho som kazdy tyzden pracovne lietala a myslela som tiez ze radsej skapem ako by som mala absolvovat este jednu cestu s takymito problemami a neustalym stresom, ci sa nahodou niekde nedo*erem 😀 Je to zacarovany kruh, ja ta uplne chapem a verim, ze je to tazke na psychiku. Ale co najhorsie sa moze stat? Keby si isla na tu dovolenku, autom je to este pohoda, zastavite prinajhorsom aj na krajnici a co? Keby sa ti aj stala nehoda, koho to zaujima? Vobec nikoho. Ja som normalne cestovala s nahradnymi gatami v kabelke, taka som bola vystresovana. Su ludia co to pochopia, lebo si tym presli a ti, ktori to nechapu ma fakt netrapia, lebo sa to moze kedykolvek prihodit aj im 😀 Uz som fakt rozmyslala, ze budem nosit plienky, taka zufala som bola.

Lahsie sa to hovori ako kona, ale naozaj sa snaz psychicky upokojit. Najdi si par jedal, ktore ti nerobia ziadne problemy a jedz tie. Pre mna bola napriklad najvacsi zabijak kava, tu som musela prestat pit uplne a to som ju milovala. Taktiez mi velmi pomohli tabletky psyllia a pri cestovani si vzdy davam pre svoj vlastny pocit pohody buscopan + immodium + smecta go. Uz mam odsledovane, ci mam alebo nemam ranajkovat a kedy, aby som stihla wecko doma. Cim viac dni bez riesenia kritickych momentov a rozmyslania ci to stihnem alebo nie, tym viac mentalne v pohode som bola.

anonym_60c061
18. aug 2025
@andrejka2424

@anonym_60c061 Prajem ti aby sa ti tvoj zdravotný stav zlepšil a žila si čo najdlhšie. ❤ Autorka prosím ťa neľutuj sa, nie si sama, my to máme tiež v rodine, že zo všetkého letíme na wc. Čierne uhlie je môj kamarát a pri cestovaní obzvlášť. Je to otravné a nepríjemné ,ale sú asi 1000 x horšie diagnozy. Neviem, čo čakáš od lekárov- zázrak na počkanie, či plný invalidný dôchodok, ale proste máš sa tak ako sa máš a buď sa budeš ľutovať, alebo proste budeš žiť najlepšie ako sa dá. Vymeniť lekára môžeš skúsiť, ale ak máš obdobné skúsenosti stále, treba hľadať príčinu možno aj v sebe,.

@andrejka2424 dakujem, zlepsenie sa uz u mna neocakava, len udrzanie co najdlhsie nazive, idealne v nejakom rozumnom stave. Podla statistik uz nadsluhujem niekolko rokov, tak snad este nieco potiahnem ;)

bosorkabb
18. aug 2025
@anonym_60c061

@andrejka2424 dakujem, zlepsenie sa uz u mna neocakava, len udrzanie co najdlhsie nazive, idealne v nejakom rozumnom stave. Podla statistik uz nadsluhujem niekolko rokov, tak snad este nieco potiahnem ;)

@anonym_60c061 a ja ti prajem nech nadsluhujes ešte veľmi dlho. A uži si dovolenku 😘

anonym_60c061
18. aug 2025
@bosorkabb

@anonym_60c061 a ja ti prajem nech nadsluhujes ešte veľmi dlho. A uži si dovolenku 😘

@bosorkabb vdaka moc😊

sidicek
18. aug 2025

Ak si bola vysetrena a žiadnu diagnózu nemáš ,tak je to hlavne psychika

unicornlady
18. aug 2025

Aké všetky vyšetrenia ti doktori robili?
Ten syndróm dráždivého čreva (IBS- irritable bowel syndrome) si si diagnostikovala sama, či to ti povedali doktori?

inom75
18. aug 2025
@anonym_60c061

@anonym_60c061 si uzasna! Prajem Ti, nech sa stane zazrak. 🙏🍀😘

zabka79
18. aug 2025

@debbie2508 som pacient IBD, viem co to je . Nevesaj hlavu proste musis ist dalej a kombinovat. Ako odrazovy mostik aspon revicolin alebo protrio aspon 3 tyzdne a dietu maps food, mna to zchranilo bola som uz na dne, vsetko co som zjedla bolo zle.v neposlednom rade vykopat zo svojho zivota toxicke osoby...

anonym_60c061
19. aug 2025

Dakujem za podporu dievcata❤️❤️

andrejka2424
19. aug 2025
@anonym_60c061

Dakujem za podporu dievcata❤️❤️

@anonym_60c061 Pre mňa sú takí ĺudia ako ty najväčším vzorom .Nečakáš niekde na svoj osud, neutápaš sa zatrpknutá v sebaĺútosti,hoc máš na to dôvod, ale žiješ každý moment ,keď to ide. Si skvelá, zázraky sa dejú , nikto nevie dňa a hodiny. Buď pre svoje okolie tým slnkom, dobrou a statočnou ženou, na ktorú nikdy nezabudnú 🩷 Zážitky a spomienky sú tým naozajstným šťastím a bohatstvom.

anonym_60c061
19. aug 2025
@andrejka2424

@anonym_60c061 Pre mňa sú takí ĺudia ako ty najväčším vzorom .Nečakáš niekde na svoj osud, neutápaš sa zatrpknutá v sebaĺútosti,hoc máš na to dôvod, ale žiješ každý moment ,keď to ide. Si skvelá, zázraky sa dejú , nikto nevie dňa a hodiny. Buď pre svoje okolie tým slnkom, dobrou a statočnou ženou, na ktorú nikdy nezabudnú 🩷 Zážitky a spomienky sú tým naozajstným šťastím a bohatstvom.

@andrejka2424 to je od teba mile 😊. Bud si ista, ze rozveselujem a zabavam ludi, kade chodim. Este aj sestricky a dr. na onko😁.

andrejka2424
19. aug 2025
@anonym_60c061

@andrejka2424 to je od teba mile 😊. Bud si ista, ze rozveselujem a zabavam ludi, kade chodim. Este aj sestricky a dr. na onko😁.

@anonym_60c061

sticker
ravehami
19. aug 2025

A mas aj ofiko nejaku diagnozu?

ravehami
19. aug 2025

croh alebo nieco podobne nepripada do uvahy?

anonym_88d771
19. aug 2025

@debbie2508 ja ti uplne rozumiem. Moj zivot vyzera podobne. Nic si nevieme naplanovat lebo vsetko zavisi od stavu mojho traviaceho traktu. Mavam horsie a lepsie obdobia. Teraz uz 6 tyzdnov trpim a bojujem. Za tie roky som pochodila viacerych gastro, kopa vysetreni, vsetko ok. No mne ok ani nahodou nie je. Moj stav je daleko od ok. Naduvanie, pocit ma zvracanie, nevolnost, pocit na odpadnutie, niekedy ostra niekedy tupa bolest v bruchu. Raz pravo, raz vlavo, raz v stfede. Musim si varit doma lebo ine zjest nemozem, ak sa nam podari nahodou ist na dovcu, musim si varit. Poslednu dobu mi je casto zle. Mame dve male deti a uz sa oni pytaju ze preco je mamke stale zle. O mesiac mam nastupit do novej prace. Neviem ako tam takto budem fungovat. Mam z toho uz uzkosti a depresie. Bola som aj u psychiatra, povedala mi ze mi ziadne antidepresiva nebude predpisovat, lebo cele to prameni z toho na hovno mojho zdravotneho stavu… ze mam najskor poriesit toto… dobry vtip. Gastro mi dookola len lieky na kyselinu predpisuje, po ktorych mi je len horsie. Tak uz kaslem aj na dr a snazim sa sama nejak dat dokopy. Ved naco tam mam chodit ked som blastne ok…

ravehami
19. aug 2025
@ravehami

croh alebo nieco podobne nepripada do uvahy?

@ravehami crohn*

ravehami
19. aug 2025
@anonym_88d771

@debbie2508 ja ti uplne rozumiem. Moj zivot vyzera podobne. Nic si nevieme naplanovat lebo vsetko zavisi od stavu mojho traviaceho traktu. Mavam horsie a lepsie obdobia. Teraz uz 6 tyzdnov trpim a bojujem. Za tie roky som pochodila viacerych gastro, kopa vysetreni, vsetko ok. No mne ok ani nahodou nie je. Moj stav je daleko od ok. Naduvanie, pocit ma zvracanie, nevolnost, pocit na odpadnutie, niekedy ostra niekedy tupa bolest v bruchu. Raz pravo, raz vlavo, raz v stfede. Musim si varit doma lebo ine zjest nemozem, ak sa nam podari nahodou ist na dovcu, musim si varit. Poslednu dobu mi je casto zle. Mame dve male deti a uz sa oni pytaju ze preco je mamke stale zle. O mesiac mam nastupit do novej prace. Neviem ako tam takto budem fungovat. Mam z toho uz uzkosti a depresie. Bola som aj u psychiatra, povedala mi ze mi ziadne antidepresiva nebude predpisovat, lebo cele to prameni z toho na hovno mojho zdravotneho stavu… ze mam najskor poriesit toto… dobry vtip. Gastro mi dookola len lieky na kyselinu predpisuje, po ktorych mi je len horsie. Tak uz kaslem aj na dr a snazim sa sama nejak dat dokopy. Ved naco tam mam chodit ked som blastne ok…

@anonym_88d771 strasne sa to cita jak u teba, tak u autorky :(

bluka2
19. aug 2025

Var si podla knihy Wahls protocol. Ona vylucila VSETKY alergeny. Akoze ja som vylucila iba lepok a nevidim problem v zivote. Mliecnych jem malo, na to sa tiez sa zvyknut. Bezlepkove vyrobky si tiez kupujem niekedy, ale malo, lebo povedzme si na rovinu, ked si precitas zlozenie, je to vacsinou sajrajt. Nemyslim teraz cestoviny z kukurice a ryze, ale keksiky, chleby atd.

bluka2
19. aug 2025
@anonym_88d771

@anonym_88d771 To ma mrzi. Aj mne sa reakcia na lepok objavila s malym dietatom. V tehotenstve telo trochu vypne imunitu a potom nas to dobehne. Nevzdavaj to. Treba ist na ine gastro a poriadne testy. A "samoliecba": vyluc vsetky alergeny na 3 mesiace, to ta da na nohy podla mna, skus probiotika, psylium, moringa, veci co maju liecebne ucinky. Vela na slnko (vit D)

anonym_88d771
19. aug 2025
@bluka2

@anonym_88d771 To ma mrzi. Aj mne sa reakcia na lepok objavila s malym dietatom. V tehotenstve telo trochu vypne imunitu a potom nas to dobehne. Nevzdavaj to. Treba ist na ine gastro a poriadne testy. A "samoliecba": vyluc vsetky alergeny na 3 mesiace, to ta da na nohy podla mna, skus probiotika, psylium, moringa, veci co maju liecebne ucinky. Vela na slnko (vit D)

@bluka2 probio beriem dlhodobo, vlakninu tiez. Uz predtym som skusala postupne vysadzovat alergeny, nepmohlo. Mam aj porobene testy na potravinove alergie. Boli negat. Skusam teraz doma dietnejsie jedla. Mensie porcie, castejsie, jedla do seba nenahadzat. Bylinky. Tak uvidime co to urobi

debbie2508
autor
19. aug 2025
@zabka79

@debbie2508 som pacient IBD, viem co to je . Nevesaj hlavu proste musis ist dalej a kombinovat. Ako odrazovy mostik aspon revicolin alebo protrio aspon 3 tyzdne a dietu maps food, mna to zchranilo bola som uz na dne, vsetko co som zjedla bolo zle.v neposlednom rade vykopat zo svojho zivota toxicke osoby...

@zabka79 vďaka, ja žiaľ ozaj nepoznám lieky ktoré by som neskusila, ale nepomohlo nič opakovane, ani revicolin, ani všetky probiotika sveta, ani buscopan, Espumisan, gynimun, pakreolan, 7 druhov liekov na kyselinu, doplnky výživy, duspatalin, nepokračujem, nemá to význam. Revicolin akurát od soboty v lekárni nebol a na objednávku mal byť v nedeľu, ale bol až dnes, to vlastne asi aj rozhodlo o mojom stave. Mne ale nešlo o to hľadať riešenie a pomoc, ani sa ľutovať, ja som chcela vedieť, či sa nájdu ľudia s rovnakým životom a ako prekonávajú tieto nahovno obdobia. Lebo mne už aj v rodine hovoria ze väčšieho smoliara nepoznajú, ja čo zaplatím, to sa zruší. Raz moje problémy s trávením, raz neurologické problémy, raz smrť v rodine, vyvrtnuty členok. A jediný moment, keď si človek plánuje oddýchnuť a plávať na chrbát, s ktorým mám tiež problémy, po dvoch rokoch, skončí tak ako vždy... Nebaví ma toto prežívanie a čakánie na niečo, čo sa aj tak skoro nikdy nestane. To je celé. Ale vďaka za ochotu pomôcť a nie útočiť alebo typicky slovensky povedať "a čo, ostatní sú na tom ešte horšie, nerev, nemáš nárok sa sťažovať"

Strana
z2