icon

Život s narcistom

5. feb 2026

Čím ďalej tým viac si začínam uvedomovať, že môj muž je narcista. Máme spolu dve malé deti, keby mám kde ísť, keby deti svojho otca tak nezbožňovali (aj keď po nich stále húka), tak už som asi dávno preč. ASI lebo sa bojím, ako by som to zvládla. Kedysi som bola sebavedomá žena, teraz sa cítim neschopná, presne ako mi to vyhukuje neustále on. Za všetko môžem len ja, všetko vie obrátiť tak, že za to môžem ja. Vyžaduje neustály perfektný poriadok, navarené o deti postarané. Veď žena sa má starať o domácnosť, to že chodím normálne do roboty, to je už vedľajšie. Nepoviem, pomôže aj, hlavne, čo sa týka kuchyne, ale skôr preto, aby mi dal vyžrať ten pocit, že ja nestíham. Keď sú dobré dni, je to fajn, ale čím ďalej, je ich menej. Kedysi taký nebol, bol perfekcionista vo svojich veciach, ale nikdy nebol smerom ku mne takýto. Prišlo to deťmi. On potrebuje byť uznávaný, chválený,... ale od neho som sa to nikdy nedočkala. Za všetko vždy strašne vypení, ale že naozaj strašne. Nepríčetne kričí, nadáva, vtedy ma nenechá ani len vetu dohovoriť, ide si svoje. Čo je horšie, že už sa nevie držať ani pri deťoch, už v hneve nadáva aj im. Nedá sa s ním normálne o problémoch diskutovať, hneď zacne kričať a nadávať a samozrejme, nikdy mi nedá za pravdu, aj keď je vnútri vie, že nemá pravdu. Prekrúca veci ktoré som povedala.
Pred ostatnými je vzorný ocko a manžel. Ale mňa to už prestáva baviť. Snažím sa mu v kľude dohovoriť, ale nič. Stále akoby som čakala a dúfala, že sa zmení, ale cítim, že keď som s ním, už som viac pod tlakom ako v pohode. Všetko, čo poviem je zle, čo urobím ne zle.

Strana
z3
rozculena
6. feb 2026
@anonym_3aa62c

@ketrin1984 na začiatku to bol ideálny, ukážkový partner, nemal žiadnu chybu. Zamilovala som sa a nevnímala. Sem tam, mal nejaké poznamočky, ale nič, čo by ma.znepokojilo. Keď sa narodila dcéra, tak už po 3 mesiacoch som si vypočula, že som sa zmenila,😳. Tak iste, máme dcéru, je to zmena. Postupne sa poznamočky menili na kritiku, a začal mať výbuchy. Ja som bola zaujatá novorodencom, ktorý bohužiaľ nebol celkom štandardný, neustály plač, krík a neskôr pribúdali diagnózy cez alergie, oneskorenie vývinu, ADHD, autizmus. Za všetko som mohla ja, všetkých doktorov som musela vybavovať ja, všetko som v domácnosti musela robiť ja, absolútne žiadna pomoc, nikdy nevstal k dieťaťu, aj keď som musela každých 30 minút ho brat na ruky, kvôli kriku. Kritika
,že sa o seba nestarám, že nestíham domácnosť, že sa neviem o dieťa starať, že mi stále plače, striedali sa ideálne obdobia porozumenia a potom mu totálne preplo, nedával mi peniaze, fotil si domácnosť, že nie je poriadok, mal záchvaty zlosti, kontroloval ma. Už som vedela, že nie je normálny. Začala som si niečo študovať a okamžite som našla na jeho správanie články o narcizme. Sedelo všetko na 150 percent. Prekrúcanie, gaslighting, kontrola, kritika, výbuchy a idealizácia. Učebnicový príklad. Pri rozvode to koniec koncov potvrdilo aj súdnoznalecké skúmanie. Inak, vzdelaný človek, v práci charizmatický, úspešný. Doma diabol.

@anonym_3aa62c toto je najhoršie,že on sa takto prejavuje iba doma,a nikto ti neverí

dollyzv
6. feb 2026
@anonym_3aa62c

@ketrin1984 na začiatku to bol ideálny, ukážkový partner, nemal žiadnu chybu. Zamilovala som sa a nevnímala. Sem tam, mal nejaké poznamočky, ale nič, čo by ma.znepokojilo. Keď sa narodila dcéra, tak už po 3 mesiacoch som si vypočula, že som sa zmenila,😳. Tak iste, máme dcéru, je to zmena. Postupne sa poznamočky menili na kritiku, a začal mať výbuchy. Ja som bola zaujatá novorodencom, ktorý bohužiaľ nebol celkom štandardný, neustály plač, krík a neskôr pribúdali diagnózy cez alergie, oneskorenie vývinu, ADHD, autizmus. Za všetko som mohla ja, všetkých doktorov som musela vybavovať ja, všetko som v domácnosti musela robiť ja, absolútne žiadna pomoc, nikdy nevstal k dieťaťu, aj keď som musela každých 30 minút ho brat na ruky, kvôli kriku. Kritika
,že sa o seba nestarám, že nestíham domácnosť, že sa neviem o dieťa starať, že mi stále plače, striedali sa ideálne obdobia porozumenia a potom mu totálne preplo, nedával mi peniaze, fotil si domácnosť, že nie je poriadok, mal záchvaty zlosti, kontroloval ma. Už som vedela, že nie je normálny. Začala som si niečo študovať a okamžite som našla na jeho správanie články o narcizme. Sedelo všetko na 150 percent. Prekrúcanie, gaslighting, kontrola, kritika, výbuchy a idealizácia. Učebnicový príklad. Pri rozvode to koniec koncov potvrdilo aj súdnoznalecké skúmanie. Inak, vzdelaný človek, v práci charizmatický, úspešný. Doma diabol.

@anonym_3aa62c u nás podobne..skoro celý prvý rok som si myslela že žijem v rozprávke..ukážkový milujúci partner..po prvom pól roku sa začal mierne prejavovať ale nič hrozne..občas bol nervózny na PSA že steká občas nejaká menšia hádka,ale nič hrozne..poznámky na moju osobu tiež boli ale vôbec som ich nevnímala, to som si žiaľ uvedomila až spätne..musela som nastúpiť do práce keď mal malý 10mesiacov lebo by som to finančne neutiahla, absolútne v ničom som sa naňho nemohla spoľahnúť, obrat o 180 stupňov, začalo ponižovanie aká som neschopná, lenivá, na nič matka, že nie som žena,posielal moje fotky kamarátovi ako som pribrala alebo ako som pozerala do mobilu vedľa malého a ohováral ma,zosmiešňoval..ďalej, že som povýšenecká zato že ma v práci povýšili..hocičo fakt hocičo bola moja vina..raz keď nacuval na svojom aute do niekoho iného tak mi nasraty volal že to kvôli mne, lebo sme sa ráno pochytili a že som ho nasrala, pritom ja som bola doma🫣😂😂😂 a samozrejme prekrúcanie všetko čo som povedala, spochybňovanie v každom smere či ako matky, ženy, prace, rozbeh podnikania, priateľstve ale tak že som už ani nevedela kto som, čo som povedala, nepovedala a čo je pravda..popravde si poriadne sni nepamätám prvý rok nášho dieťaťa a vlastne ani ďalšie roky(malý ma 5r)..celý čas som v režime prežitia a naozaj len doslova prežívam zo dňa na deň 🥺 a taká som predtým bola joj..spoločenská,Mila,usmievavá..a teraz čistá troska,zanedbaná po každej stránke.mala som problém sama ostať s malým doma, ísť do obchodu, úplne som prestala šoférovať lebo si absolútne neverím...ale dávam sa posledný rok aktívne dokopy, tak verím že čoskoro sa z tohto bludneho kruhu vymotam..

anonym_f9affd
8. feb 2026

Bohužiaľ ničí teba deti a nikdy sa nezmení. Deťom takéto niečo nerobí dobre ale nič iné nepoznajú a naučia sa v tom nejako prežiť ale neskôr môžu mať problémy. Jediná cesta je odísť ale to je len prvý bod s takýchto vzťahov sa odchádza dlho a ťažko. Len zotavenie mozgu trvá najmenej rok po odchode plus su tam rukojemníci teda deti. Nastuduj si všetko čo sa dá o poruchách osobnosti a narcizme. Na FB Oz Nikdy viac. Vypocuj si podcasty prečítaj články aby si vedela s čím bojujes co robiť a čo čakať ked odides a ako s toho von. Lebo ak zostanes zničí teba aj deti. S ním sa nedohodnes nič nevyhadas ty ho ho zaujímas len kým plnis jeho želania a potreby. A tá stratégia aby si bola izolovaná a nikto ti neveril že doma peklo vonku ideálny človek je u takýchto ľudí bežná je to súcast manipulácie a vzorec správania aby si bola ty tá zla a odkázaná len na neho

anonym_6fea85
8. feb 2026
@negymama

@anonym_autor ano je to naivne.
a to "pekne na zaciatku" je sucastou lapania obete do siete.
Zaviazat ju detmi, citovym priputanim, zvykom, oslabit potom jej volu, aby uz nemala sil uniknut.
Moja kamaratka mala muza, zoznamili sa este na vyske, vsetci sme boli spoluziaci. On bol taky ten pan uzasny, pozorny, uctivy, stale ruka v ruke, videl len ju.
Po svadbe a dietati, sa to zacalo menit. kazdu vetu zacinal. "Ty nevies ani..." Jasne, potom uz ani dychat spravne nevedela.
casom zacal narušat aj syna, hlavne ked zacal chodit do skoly, vyzadoval perfektne vsetko, inak zozierava kritika.
Odisla , ked malo dieta 9 rokov.

@negymama presne preto nepochopím ženy, ktoré v hocijakých inych príspevkoch píšu....a to si nevidela uz pred svadbou? .... píšu to tie, čo to nezažili, sama som si prešla niečím podobným , ex by mi dal modré z neba, mimo bytu úžasný perfektný zlatý, samozrejme pre iných, no za dverami bytu hyena, tiež sa zmenil časom a ukázal tu svoju pravú tvár, dlho som uvažovala o rozvode a môžem povedať, že aj zo strachu čo bude s dvoma malými deťmi som to dala, dnes sú dospelé a som rada, sú úžasní a ešte jedna vec, detí vyrastali pri otcovi, ktorý po nich tiež kričal až to prepuklo k zdr. ťažkostiam, museli sme ku psychológovi a tam mi otvorili oči, že detí čo vidia doma, budu to brať ako samozrejmosť v spolužití v partnerstve a budú sa presne takto správať k manželke a k deťom, no hlavne som si aj uvedomila, že jeho psych.spravanie sa mi podpisuje už na deťoch, mali 6 a 3.5 rokov

anonym_94b3ce
8. feb 2026

@anonym_autor píšeš o mojom mužovi?😔

anonym_a91bef
8. feb 2026
@anonym_autor

@rozculena odjakživa sme mali zvlášť účty, bola som vždy samostatná, čo sa týka financií, tak to nejako postupne vzniklo 🤷🏼

@anonym_autor ak s nim ostanes deti mozu byt presne take ako on, znicis im zivot. Alebo budu trpiet depresiami v dospelosti

anonym_a91bef
8. feb 2026
@anonym_autor

@gabu_lienka nie, nepísala. Prvýkrat to vlastne takto riešim, potrebovala som to už nejako zo seba dostať. Možno aj to je u mňa prvý krok, nedusiť tie pocity len v sebe.

@anonym_autor narcisov je napzaj velmi vela, poznam dvoch v blizkom okoli. Jeden z domu nastastie odisiel, druhy chodi na tyzdnovky takze sa zena a deti cez tyzden stihnu z neho ukludnit a cez vikend sa to snazia nejako vydrzat

veronicka88
8. feb 2026

Buď ho dotutis ísť k psychológovi a liečiť sa alebo bude a musieť odísť lebo ti hrabne🤷nič nepomôžecash si odkladajú niekde u mamy do obálky (nie nikde na účet ani reálne bokom)nenápadne nie pravidelne výbery. Takisto si pomaly začni odpratávať veci že keď budeš mať odísť odídeš uz len s taškou s deťmi. Nie je to moja realnela skúsenosť ale v okolí. Nič iné nepomohlo.ppmaly a premyslene.

anonym_e17030
8. feb 2026

Akurát som sa šla spýtať či píšete o mojom chlapovi 😅 hádajte kto sa dnes so mnou vyvadil lebo som neschválila jeho nový 2000€ telefón keď máme dvihnutú hypo, dvihnuté energie, 3 deti a ja som na materskej a on čo donesie domov pár šupov 😅 ale samozrejme, že sa ma spýtal na názor, nestihla som ani ozrejmiť prečo nesúhlasím a vykričal mi dôvod prečo chce taký dráhy, aby mal možnosť splácať ho 4 roky po 50€ hlavne, že 950€ má len hypo a energie 👌aby si ho s kludným svedomím objednal a potľapkal sa po pleci ako dobre kúpil. A že ma dourážal veď ja o tom vlastne hovno viem, to je u nás na dennodenej báze. Lebo nový telefón 200€ telefón od mamičky mu nestačil. On musí ceny telefónov neustále zdvojnásobovať vo všetkom inak je to pod jeho úroveň 🤦
Povedzte mi ako sa dá vychovať takýto zlý človek 🤦

enmery
9. feb 2026
@anonym_e17030

Akurát som sa šla spýtať či píšete o mojom chlapovi 😅 hádajte kto sa dnes so mnou vyvadil lebo som neschválila jeho nový 2000€ telefón keď máme dvihnutú hypo, dvihnuté energie, 3 deti a ja som na materskej a on čo donesie domov pár šupov 😅 ale samozrejme, že sa ma spýtal na názor, nestihla som ani ozrejmiť prečo nesúhlasím a vykričal mi dôvod prečo chce taký dráhy, aby mal možnosť splácať ho 4 roky po 50€ hlavne, že 950€ má len hypo a energie 👌aby si ho s kludným svedomím objednal a potľapkal sa po pleci ako dobre kúpil. A že ma dourážal veď ja o tom vlastne hovno viem, to je u nás na dennodenej báze. Lebo nový telefón 200€ telefón od mamičky mu nestačil. On musí ceny telefónov neustále zdvojnásobovať vo všetkom inak je to pod jeho úroveň 🤦
Povedzte mi ako sa dá vychovať takýto zlý človek 🤦

@anonym_e17030 A takým zlým sa stal po treťom dieťati...klasika. Dovtedy bol aj finančne gramotný.

anonym_6a2d29
9. feb 2026
@anonym_78bb29

asi sa stiahneš pri každej hádke. K tvojmu mužovi musí byť žena rázna a ak kričí on, ty musíš ešte viac. Inak s ním nepohneš.
Pár krát mu ukáž že so sebou nenecháš zametať - hneď zmení ku tebe prístup.
Ak sa takto necháš o pár rokov ťa "zožerie" svojim správaním a po čase si nájde inú lebo teba bude mať za trubku.

@anonym_78bb29 jasné, ona bude po ňom kričať a deti budú trpieť. To čo jej tu dávaš za rady?

mrazicka0972
Autor odpoveď zmazal
evkatk
10. feb 2026

Nerozmýšľaj nad hlúposťou, že deti ho zbožňujú. Oni sa ho boja a preukazujú mu zbožňovanie, lebo tak si to on praje a deti sú v tom veľmi šikovné. Ale ak budú svedkami kriku, ponižovania a ujde sa z toho aj im, neskončia dobre. V puberte sa môžu prejaviť vážne psychické problémy, mnohé sa pokúšajú o demonštratívnu samovraždu . Riešiť to treba hneď teraz, kým jeho správanie sa k rodine nezačne na deťoch zanechávať následky.

stevvvka
10. feb 2026
@enmery

@anonym_e17030 A takým zlým sa stal po treťom dieťati...klasika. Dovtedy bol aj finančne gramotný.

@enmery klasika je, že vina sa zvaluje na ženy za zlý výber partnera. Ženy ho mali odhaliť. To, že on klame, zavádza, predstiera, že tu ženu vyslovene oklame, to všetko je aj tak vina tej ženy. Ty asi vôbec nečítas, že oni sú najprv milí, láskavi, že ti znesú modré z neba.

A tri deti? V takých vzťahoch ani sex nemusí vždy byť úplne dobrovoľný.

Ale hej, autorka si za to môže sama...

anonym_28a015
11. feb 2026

@anonym_autor Je mi veľmi ľúto, že prechádzaš týmto náročným obdobím. Tvoj odhad je veľmi presný – v psychológii sa tento mechanizmus často nazýva "získavanie narcistického zdroja".

To, čo opisuješ (tzv. gaslighting, prekrúcanie reality, krik a zhadzovanie sebavedomia), sú klasické nástroje, ktorými si takýto človek udržiava kontrolu a pocit vlastnej dôležitosti.

Tu je rozbor toho, prečo sa tak správa a čo sa deje v jeho vnútri:

1. Krehké ego a potreba dominancie
Narcizmus paradoxne nevyviera z prehnanej sebalásky, ale z hlbokej vnútornej neistoty. Tento muž si svoju hodnotu nevie budovať vnútorne, preto ju musí čerpať zvonku.

Prečo útočí na teba? Ak ťa poníži a presvedčí o tvojej neschopnosti, on sa v kontraste s tebou cíti "väčší" a mocnejší.

Projekcia: To, čo kričí na teba (že si neschopná, že za všetko môžeš ty), sú v skutočnosti jeho vlastné potlačené pocity o sebe samom, ktoré nevie spracovať, tak ich "prehodí" na teba.

2. Prečo sa to zhoršilo po deťoch?
Tento moment je v tvojom rozprávaní kľúčový. Príchod detí totiž mení dynamiku moci:

Strata pozornosti: Narcista potrebuje byť stredobodom vesmíru. Deti prirodzene odčerpali tvoju pozornosť, ktorú predtým dostával on. Začal na ne (a na teba) žiarliť a trestať vás za to.

Viac zodpovednosti, menej kontroly: Rodičovstvo prináša chaos, únavu a neporiadok – veci, ktoré narcista nevie ovládať. Keďže stráca kontrolu nad prostredím, stupňuje agresivitu, aby si vynútil aspoň ilúziu moci (napr. ten prehnaný nárok na poriadok).

3. Rozpor medzi "maskou" a realitou
Spomínaš, že pred ľuďmi je "vzorný". To je typické pre skrytého alebo fungujúceho narcistu:

On veľmi dobre vie, aké správanie je spoločensky akceptovateľné.

Doma si však "dáva dole masku", pretože tam sa cíti bezpečne v tom, že ho neopustíš (máte deti, hypotéku, zázemie). Domov je pre neho ventilom pre jeho frustráciu.

Čo sa deje s tebou?
To, že si sa zmenila zo sebavedomej ženy na niekoho, kto sa cíti neschopne, je výsledkom dlhodobej psychickej erózie.

Dôležité upozornenie: Narcisti sa málokedy menia, pretože ich základným obranným mechanizmom je presvedčenie, že chyba je vždy v tých druhých. Diskusia v kľude na nich nefunguje, pretože ju vnímajú ako útok na svoju dokonalosť.

Čo môžeš urobiť teraz?

Prestaň vysvetľovať: Narcista tvoje slová a argumenty používa len ako muníciu proti tebe. Skús metódu "Grey Rock" (šedý kameň) – staň sa emočne nezaujímavou, odpovedaj stroho, nezapájaj sa do hádok.

Buduj si "únikový fond" a sieť: Aj keď teraz nemáš kam ísť, začni si v tichosti budovať finančnú a psychickú nezávislosť (priatelia, rodina, terapia).

Dôveruj svojej intuícii: To, že cítiš tlak a nepohodu, nie je tvoja chyba. Je to tvoj inštinkt, ktorý ti hovorí, že v tomto prostredí nie si v bezpečí.

Strana
z3