icon

Narcistický otec priateľa: Ako zvládnuť vzťahové problémy?

Včera o 20:29

Ahojte, potrebujem sa vyrozprávať pretože ma to veľmi trápi. Mám priateľa, sme spolu 2,5 roka, vzťah je fajn, mame sa radi.. problém ale nastáva u jeho otca. Môj priateľ mal odmalička dosť prísnu, priam až vojenskú výchovu. Podporu od otca nemal nikdy, vždy ho skôr znevažoval, nikdy mu neuznal nejaký úspech, nebol tu pre neho nikdy tak, ako by to podľa mňa dieťa a dospievajúci chlapec, aktuálne už muž, potreboval/potrebuje. Jeho otec je veľký narcista ( čítala som si znaky narcistu a ma každý z nich - prehnaný pocit vlastnej dôležitosti —> očakáva, že mu každý bude so všetkým pomáhať keď si to sám zmyslí, nezaujímajú ho názory, plány, koníčky, čas ostatných, nízka empatia —> nezaujímajú ho pocity ostatných, či niekoho svojimi vyjadreniami alebo činmi nezrani, manipulatívne spravanie —> ak niečo môj priateľ neurobí ako on chce, kričí na neho, vyhráža sa mu, zakazuje mu ísť von aj keď je dospelý, vydiera ho citovo - nebavi sa s ním, pocit nároku - vyžaduje špeciálne zaobchádzanie, ze nikto nemá mať svoj názor a mame sa prispôsobiť jemu a jeho potrebám,.. mohla by som takto pokračovať ďalej ). Ide o to, že jeho otec ma neviem aký problém so mnou. Komentuje úplne všetko bez toho, aby mal na to nejaký dôvod. Hovorí, naznačuje, že som zlatokopka, pretože mi priateľ zaplatí kavu, alebo kúpi darček, že mi nemá platiť, keď ideme posedieť, že chodím neskoro domov, že čo mám za výchovu keď mame sex… nikdy som mu nedala dôvod na nic z toho. Jeho synovi často napečiem len tak a prinesiem mu, alebo mu kúpim tiež darceky, som pozorná, ústretová, nefajcim, nepijem, študujem medicínu.. k týmto kvalitám vediem aj jeho syna, aby si neničil život a zdravie. Keď hocičo donesiem svojmu priateľovi a ide mu to ukázať, mávne nad tým rukou a znevažuje to. Keď mi kúpi niečo on, robí zo mňa lacnú a zlatokopku. Zmení sa jeho názor po sobáši ? Alebo takýto ostane vždy a bude to ešte horšie ? Vďaka

petamich
Včera o 20:36

Nie nezmeni a ano bude to horsie. Tvoj priatel co robi pre to, aby to zarazil v zarodku?

Ty si sem uz pisala vsak 🙂

anonym_42af72
Včera o 20:38

@anonym_autor len aby sa časom aj z tvojho priateľa nevyklul rovnaký ako jeho otec. Otec sa nezmení. Priateľ môže časom zhodiť masku. Najlepšie krátko po svadbe.

autor
Včera o 20:45
@petamich

Nie nezmeni a ano bude to horsie. Tvoj priatel co robi pre to, aby to zarazil v zarodku?

@petamich nie, nepísala. Väčšinou mu ustupuje, ako reaguje na poznamky o mne už neviem.. nie som pri tom, on mi len sprostredkováva co o mne hovorí jeho otec

anonym_9768c2
Včera o 20:47
@anonym_autor

@petamich nie, nepísala. Väčšinou mu ustupuje, ako reaguje na poznamky o mne už neviem.. nie som pri tom, on mi len sprostredkováva co o mne hovorí jeho otec

@anonym_autor načo ti to hovorí? Blbec.Má to riešiť.

petamich
Včera o 20:47
@anonym_autor

@anonym_autor no a vacsinou mu len ustupuje je odpoved na to co ta caka 🙂 a na co ti to hovori, ak s tym navyse nic nerobi, to by ma tiez zaujimalo

anonym_b85b7f
Včera o 20:58

Ja tiez nepochopim, naco ti to vesia na nos. Sa v tom vyziva? A co ty mas s tym akoze robit??

anonym_4114ad
Včera o 21:09

"Vacsinou mu ustupuje..."
Studujes medicinu, takze hlupa nebudes. Sama si odpovedz, kto je priatelovi prednejsi a za koho kope (a uz je absolutne jedno z akych dovodov, ci je to laska ci strach ci zvyk ci tuzba mat pokoj, je to proste dospely chlap a mal by vediet kde je sever). Ty musis vediet nakolko vazny je vas vztah a ci je to v poriadku, ze chlap ustupuje otcovi pred potenc.zenou zivota, a este jej to vesia na nos. Ja Ti neviem...

A ano, po svadbe sa to zhorsi. Aspon nejake tie "hranice" sa uz uplne stieraju, ved uz ste si rodina, uz si servitky pred usta nebude nikto davat, ako to ludia robia "pred cudzimi". Toto jedno je iste.

anonym_0ba4c4
Včera o 21:12

@anonym_autor mala som svokra tohto druhu. Pomohlo až keď sa mu manžel-vtedy frajer postavil. Pohádali sa na život a na smrť, manžel sa odsťahoval. Mali sme svadbu, svokra sa bála ísť, lebo by mala peklo. Narodila sa nám dcéra, chodili sme za svokrou do práce. Nakoniec som muža nahovorila,aby sa zmierili,ale viedlo ma k tomu to, že svokor už nebol na tom zdravotne dobre. Ale teda jeho správanie sa len zhoršovalo, ale už mohol robiť čo chcel, už sme boli mimo jeho moci. Chudák svokra, tá si to odniesla naplno. Ja som povedala mužovi, že ak bude ako jeho otec, že ja s ním nebudem. Ako syn sa nezaprie, že aký bol jeho otec,ale tak s mierou a hlavne, ja mu poviem, že už to preháňa, že sa začína podobať na otca až moc, tak sa uvedomí. Všetci sme niekde vyrastali a niekto nás ovplyvňoval.
Otázka je, či sa tvoj priateľ vie od svojho otca odtrhnúť a neopakovať jeho správanie? Ak sa poddá na otca,tak amen.

anonym_653036
Včera o 22:35

@anonym_autor a však sa s nim nestretávajte. Môj otec je rovnaký, akurát priatela má veľmi rád, ono ja s nim skôr nemám dobrý vzťah. Idem tam tak raz za 3 mesiace na vikend, priateľa vidia naši tak max 5-krát do roka. Však nikto vás nenúti s takým debilom udržiavať kontakt

maury
Dnes o 01:16

Ako už bolo písané, nezmení sa a bude len horšie. Postaviť sa musí tvoj priateľ a určite, kde sú hranice. Nechápem, načo ti vešia na nos to, čo si o tebe jeho otec mysli a rozpráva. A prečo tvoj priateľ svojmu otcovi vešia na nos informácie o vás - že ti zaplatí kávu, sem tam kúpi darček a máte spolu sex. A keď už aj prepovie, že ti kúpil darček, tak by mohol použiť argument, ale veď aj on dostal pekný darček od teba. Proste vyváženie a ty by si nebola v jeho očiach za zlatokopku.

isis234
Dnes o 04:14

Nie, nezmení sa. Ako písali vyššie, jeho syn ho napodobňuje.
Vie, že ti škodí tými jeho rečami, správaním. Napriek tomu ti to hovorí. Priateľ by mal konať. Ak ťa ľúbi, bude oponovať svojmu otcovi. Nebude mu hovoriť o vašom vzťahu- čo všetko robíte.
Mala som podobného priateľa. Radšej som to skončila. Ten jeho pohľad- bála som sa jeho reakcie... psycho. Aký otec-taký syn.
Jeho mama je dobrá duša. je mi jej ľúto. Ona si už nepomôže. Musí to pretrpieť

andrejka1974
Dnes o 05:18

@anonym_autor presne takého som mala svokra on ma nazýval ešte horšie , že som nenažraní zlatokopka nikdy sa to nezmení jednoducho pokiaľ to pôjde vyhýbať sa mu a priateľovi poradím vo najskôr sa odsťahovať bude to horšie

personality
Dnes o 06:12

Z toho čo si napísala to na narcistu nestačí, také správanie ma hocikto, narcista je niečo oveľa oveľa horšie. Možno ho nepoznáš hlbšie, takže nevylučujem že narcista je, ale toto čo si napísala, tak sa správa hocikto. No ale nepotrebuje stanoviť diagnózu, faktom je, že bude horšie. Do tejto rodiny sa vydať, no jedine, že prerušíš vzťah so svokrom a nebudeš sa jeho názormi zaoberať, inak zbytočne trápenie.

anonym_7da7bb
Dnes o 06:35
@petamich

@petamich vyrastal v tom roky, dieta a ani dospely nema sancu nieco podnikat ak su spolu v jednej domacnosti.

anonym_7da7bb
Dnes o 06:39

@anonym_autor obmedzi kontakt na minimum, najlepsie sa s priatelom.odstahovat do ineho mesta len nie staviat dom na rovnakom pozemku ci spolocne byvanie.

autor
Dnes o 07:46
@anonym_0ba4c4

@anonym_autor mala som svokra tohto druhu. Pomohlo až keď sa mu manžel-vtedy frajer postavil. Pohádali sa na život a na smrť, manžel sa odsťahoval. Mali sme svadbu, svokra sa bála ísť, lebo by mala peklo. Narodila sa nám dcéra, chodili sme za svokrou do práce. Nakoniec som muža nahovorila,aby sa zmierili,ale viedlo ma k tomu to, že svokor už nebol na tom zdravotne dobre. Ale teda jeho správanie sa len zhoršovalo, ale už mohol robiť čo chcel, už sme boli mimo jeho moci. Chudák svokra, tá si to odniesla naplno. Ja som povedala mužovi, že ak bude ako jeho otec, že ja s ním nebudem. Ako syn sa nezaprie, že aký bol jeho otec,ale tak s mierou a hlavne, ja mu poviem, že už to preháňa, že sa začína podobať na otca až moc, tak sa uvedomí. Všetci sme niekde vyrastali a niekto nás ovplyvňoval.
Otázka je, či sa tvoj priateľ vie od svojho otca odtrhnúť a neopakovať jeho správanie? Ak sa poddá na otca,tak amen.

@anonym_0ba4c4 môj priateľ sa mu boji postaviť mám pocit, raz mi povedal, že proste chce mať pokoj, preto ustupuje ale nejde to takto na veky.. vešia mi tamtie veci na nos, pretože som sa ho pýtala, prečo je na mňa jeho otec taký chladný a jednoducho cítim, že tam niečo nie je ok. Vraj, keď išlo o darceky, povedal mu, že aj ja mu dávam, ale nepomohlo to. Keď míňa môj frajer na neho ( napr keď im kúpil vysávač za 1000e, tak to nevadilo, že minul veľa ), problém je len, keď míňa na mňa.

personality
Dnes o 08:02
@anonym_autor

@anonym_0ba4c4 môj priateľ sa mu boji postaviť mám pocit, raz mi povedal, že proste chce mať pokoj, preto ustupuje ale nejde to takto na veky.. vešia mi tamtie veci na nos, pretože som sa ho pýtala, prečo je na mňa jeho otec taký chladný a jednoducho cítim, že tam niečo nie je ok. Vraj, keď išlo o darceky, povedal mu, že aj ja mu dávam, ale nepomohlo to. Keď míňa môj frajer na neho ( napr keď im kúpil vysávač za 1000e, tak to nevadilo, že minul veľa ), problém je len, keď míňa na mňa.

@anonym_autor tak sa spýtaj svokra priamo, prečo je problém keď minie na Teba, či nepatris do rodiny, nie si pre priateľa dôležitá, akú zastavas funkciu.

januska12323
Dnes o 09:54
@anonym_autor

@anonym_autor bývajú stále spolu však? V prvom rade by sa mal odsťahovať a ty k nim nechodiť. Neuvažuj nad svadbou kým nevieš ako sa bude frajer správať keď budete sami.