icon

Život s narcistom

Včera o 15:01

Čím ďalej tým viac si začínam uvedomovať, že môj muž je narcista. Máme spolu dve malé deti, keby mám kde ísť, keby deti svojho otca tak nezbožňovali (aj keď po nich stále húka), tak už som asi dávno preč. ASI lebo sa bojím, ako by som to zvládla. Kedysi som bola sebavedomá žena, teraz sa cítim neschopná, presne ako mi to vyhukuje neustále on. Za všetko môžem len ja, všetko vie obrátiť tak, že za to môžem ja. Vyžaduje neustály perfektný poriadok, navarené o deti postarané. Veď žena sa má starať o domácnosť, to že chodím normálne do roboty, to je už vedľajšie. Nepoviem, pomôže aj, hlavne, čo sa týka kuchyne, ale skôr preto, aby mi dal vyžrať ten pocit, že ja nestíham. Keď sú dobré dni, je to fajn, ale čím ďalej, je ich menej. Kedysi taký nebol, bol perfekcionista vo svojich veciach, ale nikdy nebol smerom ku mne takýto. Prišlo to deťmi. On potrebuje byť uznávaný, chválený,... ale od neho som sa to nikdy nedočkala. Za všetko vždy strašne vypení, ale že naozaj strašne. Nepríčetne kričí, nadáva, vtedy ma nenechá ani len vetu dohovoriť, ide si svoje. Čo je horšie, že už sa nevie držať ani pri deťoch, už v hneve nadáva aj im. Nedá sa s ním normálne o problémoch diskutovať, hneď zacne kričať a nadávať a samozrejme, nikdy mi nedá za pravdu, aj keď je vnútri vie, že nemá pravdu. Prekrúca veci ktoré som povedala.
Pred ostatnými je vzorný ocko a manžel. Ale mňa to už prestáva baviť. Snažím sa mu v kľude dohovoriť, ale nič. Stále akoby som čakala a dúfala, že sa zmení, ale cítim, že keď som s ním, už som viac pod tlakom ako v pohode. Všetko, čo poviem je zle, čo urobím ne zle.

Strana
z2
anonym_6d367a
Včera o 20:12

Blíži sa to k fyzickM napadnutiam buď pripravená.. Zažila som narcis tu 🚩📍a aj bitky

anonym_00566a
Včera o 20:18

@anonym_autor

Blacanie po deťoch si mala hneď zaraziť, konať, ukázať mu jasne že toto nie, narcista nenarcista nedaj si slapat po deťoch, lebo z nich budú psychicky zmrzačené zdevastované trosky, takže začni makať na tom, aby ste šli od neho, to je JEDINÉ riešenie! Toto správanie sa podpisuje nielen na duši, ale ide to neskôr aj do fyzického zdravia, toto neustojis pokiaľ neodides!!!
Začni HNEĎ TERAZ ROZMÝŠĽAŤ KAM odísť, KTO ti môže pomôcť a pozri OZ NIKDY VIAC.

Držím palce.

gabu_lienka
Včera o 20:23
rozculena
Včera o 20:43
@anonym_autor

@rozculena odjakživa sme mali zvlášť účty, bola som vždy samostatná, čo sa týka financií, tak to nejako postupne vzniklo 🤷🏼

@anonym_autor a on nie je otec tých detí?

ivicatolic
Včera o 21:09

Ja čítam, že život s nacistom....😆😆😆

autor
Včera o 21:16
@negymama

@anonym_autor TO nejako postupne vzniklo...
TO sa vola ekonomické týranie. jj, eufemisticky to volas samostatnost.
No tak ked si taka nezavisla a samostatna, preco s nim zijes? Len nepovedz, ze deti ho zboznuju. uhm...nadava im aj ich matke, huka po nich, vidia doma cholericke vystupy otca, a v tej situacii ho "zboznuju".
Urcite mas strach odist, to je pochopitelne, ale ak chces mat lepsi zivot pre seba a deti, tak zacni konat ohladom rozvodu a odchodu z domacnosti.
este si neodpovedala, byt mate spolocny?

@negymama áno, byt je spoločný.

autor
Včera o 21:17
@gabu_lienka

@anonym_autor autorka, hned som si spomenula na tuto diskusiu

Pisala si to ty?

@gabu_lienka nie, nepísala. Prvýkrat to vlastne takto riešim, potrebovala som to už nejako zo seba dostať. Možno aj to je u mňa prvý krok, nedusiť tie pocity len v sebe.

autor
Včera o 21:21

Dievčatá, potrebovala som sa už vyrozprávať. Ja niekde vzadu aj viem, že najsprávnejšia vec je odísť. Ale asi je to ešte na dlho. Stále mám v hlave, aké to bolo pekné na začiatku... Asi je naozaj naivne veriť, že sa zmení na takého, aký bol 😞.

negymama
Včera o 21:42
@anonym_autor

Dievčatá, potrebovala som sa už vyrozprávať. Ja niekde vzadu aj viem, že najsprávnejšia vec je odísť. Ale asi je to ešte na dlho. Stále mám v hlave, aké to bolo pekné na začiatku... Asi je naozaj naivne veriť, že sa zmení na takého, aký bol 😞.

@anonym_autor ano je to naivne.
a to "pekne na zaciatku" je sucastou lapania obete do siete.
Zaviazat ju detmi, citovym priputanim, zvykom, oslabit potom jej volu, aby uz nemala sil uniknut.
Moja kamaratka mala muza, zoznamili sa este na vyske, vsetci sme boli spoluziaci. On bol taky ten pan uzasny, pozorny, uctivy, stale ruka v ruke, videl len ju.
Po svadbe a dietati, sa to zacalo menit. kazdu vetu zacinal. "Ty nevies ani..." Jasne, potom uz ani dychat spravne nevedela.
casom zacal narušat aj syna, hlavne ked zacal chodit do skoly, vyzadoval perfektne vsetko, inak zozierava kritika.
Odisla , ked malo dieta 9 rokov.

negymama
Včera o 22:14
@anonym_autor

@anonym_autor precitaj si nieco o lovebombingu.
ak partner/partnerka po pociatocnom krasnom sladkom zaciatku, zacina spravanie posuvat coraz viac k naruseniu ucty, vole , hranic druhej osoby...nemieni to vratit spat.
To nie je omyl, ci chvilkovy ulet, nevedomost.
to je plan narcisa, kratke dobre chvilky su davkovane, len na to aby udrzali obet s nim. Aby neusla.

ketrin1984
Včera o 22:24

@anonym_autor
Neviem ja nechcem súdiť ani dávať diagnózy lebo nie som ani psychiater ani psychológ ale tu každa druhá diskusia ohľadom partnerstva je,že žijem s narcistom.Akože ja nespochybňujem,že narcizmus existuje,ale nehnevajte sa na mňa,aby tu pomaly každý druhý chlap bol narcista????Tak to zase haló.Snáď nie.Ono aj druhá strana ak by sa vyjadrila...Príchodom detí je predsa tlak aj na mužov.Kompletne sa zmení život,príde oveľa väčší stres a prirodzene sa predsa človek vekom mení.Tak je nervóznejší,nevyspatejší....a človeku už vadí aj hlúposť.Ja ho tu nejdem teraz obhajovať ale zase aby tu hocikto hádzal diagnózu to zase kde sme.

negymama
Včera o 22:31
@ketrin1984

@anonym_autor
Neviem ja nechcem súdiť ani dávať diagnózy lebo nie som ani psychiater ani psychológ ale tu každa druhá diskusia ohľadom partnerstva je,že žijem s narcistom.Akože ja nespochybňujem,že narcizmus existuje,ale nehnevajte sa na mňa,aby tu pomaly každý druhý chlap bol narcista????Tak to zase haló.Snáď nie.Ono aj druhá strana ak by sa vyjadrila...Príchodom detí je predsa tlak aj na mužov.Kompletne sa zmení život,príde oveľa väčší stres a prirodzene sa predsa človek vekom mení.Tak je nervóznejší,nevyspatejší....a človeku už vadí aj hlúposť.Ja ho tu nejdem teraz obhajovať ale zase aby tu hocikto hádzal diagnózu to zase kde sme.

@ketrin1984 no tak zase do sekcie "rodinne problemy" nebudu pisat temy zeny, co maju doma zlatusikov.
ale mas pravdu, diagnoza nie je mozna len tak cez net.
podstatne vsak je, ako tu situaciu vnima autorka, a z jej popisu to nie je dobre.

anonym_3aa62c
Dnes o 10:48
@ketrin1984

@anonym_autor

@ketrin1984 vieš čo, narcistov je omnoho viac ako si môžeš myslieť. Fakty sú také, že narcistická porucha osobnosti patrí do porúch ako histrionska, antisocialna a HPO, čiže hraničná porucha osobnosti, teda emocionálne nestabilná. Všetky tieto poruchy sa navzájom prelínajú a niektorí autori tvrdia, že základom je HPO a narcistická je až nadstavbou na HPO. Vzniká a formuje sa v detstve a je to vlastne trvala osobnostná črtá. Touto diagnózou, lebo je to psychiatricka diagnóza trpí odhadom 2 percenta, niekde do 4 percent obyvateľstva. Ak hovoríme o čisto krvnom narcizme. Ale, niektorí ľudia trpia črtami narcizmu, alebo psychopatiou, sociopatiou, alebo sú len nediagnostikovaní autisti, aspegeri s črtami HPO a týchto ľudí je až 25 percent obyvateľstva. Takže zo 100 je.ludi je až 25 chybných. Ty ich neodhalíš. Môže to byť milý sused, napomocny kolega, alebo rodinne založený švagor, či bratranec. To či ide o 25 percent obyvateľstva zistí až jeho žena, keď s ním žije, má s ním deti, je odkázaná na neho, pozná ho detailne, vie ako reaguje v strese, pri deťoch a podobne. Takže je úplne reálne, že každý druhé manželstvo sa rozvedie a že 25 percent obyvateľstva je psychicky narusenych a nedá sa s nimi žiť a nie je to chýba druhého partnera.

anonym_d492b1
Dnes o 11:02

Si zmierena s tym, ze ked sa rozidete, deti pojdu do striedavej starostlivosti? Alebo on nie je z tych, co by deti chcel mat v striedavke?

rozculena
Dnes o 13:27
@anonym_d492b1

Si zmierena s tym, ze ked sa rozidete, deti pojdu do striedavej starostlivosti? Alebo on nie je z tych, co by deti chcel mat v striedavke?

@anonym_d492b1 všetko okolo detí platí a zabezpečuje ona,on po nich iba bľačí.Nespráva sa ako ich otec.

dollyzv
Dnes o 13:38

Žijem s podobným..jedine vo zabralo bol ignor a žiť si svoje..každé ráno som sa budila so stiahnutým žalúdkom aké bude ráno (každé ráno hulakal že vstávam neskoro a nestíham včas vychystat malého do škôlky) to čo povedal pred týždňoch dokedy ho treba vychytať o týždeň už neplatilo, prekrúcanie že si všetko prispôsobujem ako mne vyhovuje..veru, prišla som na príčinu mojich úzkosti, panickych atakov a nenormálne zníženého sebavedomia a sebaistoty..až nedávno som si uvedomila že všetko čo mi vykrikoval že som neschopná a čo mi vyčítal som prestala robiť..každu jednu vec..toto veľa ľudí nepochopí, ja by som tomu tiež neverila keby som sama nezažila..a silný môže byt človek ako chce, keď ma dobre srdce ma smolu..na takýchto ľudí idú..prečítaj si niečo o gasligtingu..pripadne tipy ako si pomôcť..veľmi dobre Podcasty/knihy ma aj Petr casanova kde to podrobne vysvetľuje..trvalo mi to veľa rokov,vždy som bola tá silná, samostatná..nikdy by som si nemyslela že iný človek dokáže niekoho takto psychicky zomlieť..len odísť..inej cesty niet

dollyzv
Dnes o 13:44

A tie ktoré by tomu chceli porozumieť prečo ženy ostávajú s takýmito mužmi..stačí si niečo prečítať o trauma bondingu..

anonym_3aa62c
Dnes o 13:49
@dollyzv

Žijem s podobným..jedine vo zabralo bol ignor a žiť si svoje..každé ráno som sa budila so stiahnutým žalúdkom aké bude ráno (každé ráno hulakal že vstávam neskoro a nestíham včas vychystat malého do škôlky) to čo povedal pred týždňoch dokedy ho treba vychytať o týždeň už neplatilo, prekrúcanie že si všetko prispôsobujem ako mne vyhovuje..veru, prišla som na príčinu mojich úzkosti, panickych atakov a nenormálne zníženého sebavedomia a sebaistoty..až nedávno som si uvedomila že všetko čo mi vykrikoval že som neschopná a čo mi vyčítal som prestala robiť..každu jednu vec..toto veľa ľudí nepochopí, ja by som tomu tiež neverila keby som sama nezažila..a silný môže byt človek ako chce, keď ma dobre srdce ma smolu..na takýchto ľudí idú..prečítaj si niečo o gasligtingu..pripadne tipy ako si pomôcť..veľmi dobre Podcasty/knihy ma aj Petr casanova kde to podrobne vysvetľuje..trvalo mi to veľa rokov,vždy som bola tá silná, samostatná..nikdy by som si nemyslela že iný človek dokáže niekoho takto psychicky zomlieť..len odísť..inej cesty niet

@dollyzv presne ako píšeš. Ja právnička, čo som každého odpálila, keď bolo treba, som sa a takým zamotala. Veru, až po rokoch a dieťati mi začalo dochádzať, čo je to zač. Kto nezažije nepochopí. Skúsenosť je neprenosná. Ignorácia je pre nich najväčší trest, ale ku tomu treba roky duševného rastu a práce na sebe, aby tá ignorácia bolo autentická, a vychádzala zo skutočného presvedčenia obete.

dollyzv
Dnes o 14:53
@anonym_3aa62c

@dollyzv presne ako píšeš. Ja právnička, čo som každého odpálila, keď bolo treba, som sa a takým zamotala. Veru, až po rokoch a dieťati mi začalo dochádzať, čo je to zač. Kto nezažije nepochopí. Skúsenosť je neprenosná. Ignorácia je pre nich najväčší trest, ale ku tomu treba roky duševného rastu a práce na sebe, aby tá ignorácia bolo autentická, a vychádzala zo skutočného presvedčenia obete.

@anonym_3aa62c áno, narcista/manipulator je energicky vyciciavac..keď im nevenujes svoju pozornosť/energiu tak to jedine na nich zaberá..že dokážu skrotnut..často krát to stojí síce viac energie nevybuchnut, nevenovať pozornosť im, lebo sú to obyčajní vychcanci ktorí presne vedia kde do človeka pichnúť a kde ho to boli aby z teba tu energiu vytiahli..phuj

anonym_409b9c
Dnes o 15:22

@anonym_autor a co okavas od tejto diskusie? Ze ta polutujeme? To ti ale nepomoze. Ty velmi dobre vies co musis urobit aby si ty aj deti boli stastne.

blacki12
Dnes o 15:24
@ivicatolic

Ja čítam, že život s nacistom....😆😆😆

@ivicatolic je to podobné

Strana
z2