Život so svokrou: Ako riešiť konflikty v domácnosti?
Zienky, prosim poradte mi v mojej situacii...manzel pred par mesiacmi k nam nastahoval svoju mamu, ktora uz nemoze byvat sama, ma aj onkolo.diagnozy, ja som s tymto nesuhlasila lebo som vedela aky zivot nas caka...v byte sa jej vyclenila jedna izba, lenze svokra je velmi zla a manipulativna povaha, ludi vydiera svojim zdr.stavom...najvacsim problemom je jej hlasne chrapanie, ktore je pocut aj cez steny, vobec s 3r dcerkou nevieme spat, ucitelky v skolke mi povedali ze dcerka absolutne nedodrziava rezim lebo stale len spi kde kade, ze je potrebne nieco urobit...svokra aj manzel mi povedali ze si ja aj mala mame dat na noc stuple alebo sluchadla....ja toto odmietam, davat 3r dietatu sluchadla do usi aby sa vyspala...svokrina pritomnost nam velmi zasahuje do zivota a beznych veci, sme vystaveni neustalemu komandovaniu, vsetko musime mat sterilne lebo ona sa boji ze dostane infekciu pritom normalne mame cisto, vadi jej ze je dcerka casto chora....ja uz som s nervami v koncoch, preto som manzelovi povedala ze nehodlam kvoli jeho matke obetovat zdravie svoje a nasej dcery a ze odchadzeme do garsonky s dcerou...velmi sa nahneval ze preco toto robim a som taka surova, ze mam pochopit ze jeho matka je chora a on ju nemoze nikde dat lebo ona do domovu ist nechce a popravde neviem ci by nam rodinny rozpocet aj dovolil jej doplacat, manzel je jedinacik, svokra nic nevlastni...skratka bolo mi povedane ze to musim vydrzat lebo takto sa to robi a je to spravne...co by ste robili v mojej situacii?
Zakusky s laktozou som myslela
@mariska1989 chápem, slušne diskutujeme a snažíme sa poradiť, pomôcť, podporiť.
Ps. malo byť vládze buzerovať
@cacianka hej takým ide buzerácia najlepšie . Škoda že manžel sa prikláňa sa stranu svojej matky a nie na manželku a dcéru . Ja už by som zabalila kufre a hľadala prenájom ešte dnes
Keď si dá lieky tak jej organizmus spracuje. Ale vyzerá to že aj tak manipuluje. To by si musela vidieť lekársku správu, aké má diagnózy a či má obmedzenia stravy.
Mmch varenie seniorom môže zohľadňovať aj diéty a obmedzenia. Záleží od možností kuchyne.
Veď nech jej synator varí, ale to stráca čas, ktorý by mohol venovať dcére ...
A keď už tak schudla, je to už asi dosť vážny stav, podvýživa, je slabá.
Bohužiaľ nie na povahe ( buzerovať, komentovať a rozkazovať manipulovať vládze )
Určite by potrebovala antidepresíva, možno by upravili povahu, myslím nálady
Tak sa nenechaj komandovat, veď si nastav hranice. Super, že vieš o kaviarňach a koncerte, tak aspoň môžeš s kľudom oznámiť, že hygiena je tu isto lepšia - a hotovo, viac na to nereagovať. Predpokladám, že nepôjde mlátiť vnučku metlou po hlave. Oznámiť, že na krik nereagujes, neodpovedáš - zazracne sa naučí hovoriť normálne. A dcére štuple v ušiach neublížia. To fakt chces radšej rozvod, ako píšeš? Ja žasnem... Aj ako tu niekto písal napríklad, že "moja mama opatrovala starkú, každý druhý mesiac bola mesiac preč, ale určite lepšie, ako dotiahnuť starkú ku nám". Ty kokso to fakt? Radšej ani mamu nemať doma, len nech tu nie je aj starká... Žasnem. Samozrejme to nie je ideálna situácia, ale zase ani žiadna tragédia sa nedeje.
Celkom nerozumiem, prečo si myslíš, že by si mala mať právo vziať dcéru a odísť. Samozrejme, odísť môžeš, ale kde si vzala, že môžeš zobrať dcéru od otca? Nenapísala si jedinú konkrétnu vec, ako by vám svokra ublizovala. Ako konkrétne sa prejavuje napríklad to, keď je dcéra chorá? Dcéra leží v posteli a ona tam za ňou chodí a hučí do nej, že má ísť preč? Dosť pochybujem. To, že komanduje - veď sa nenechaj, ako som písala vyssie. Normálne sa mi rozum zastavuje, akú nízku hodnotu má pre niektorých rodina.
Do domova. Tam bude mať voľnosť. A nebude vám na pritaz. Mladí majú žiť slobodne.
A aj keď je to jeho matka, bohužiaľ......vy máte a musíte svoju domácnosť a ešte keď finančné sa nepodieľa, tak tu niet o čom.
Fu,toto je smutné. Mama vychovala svojho syna, ty teraz chceš aby sa na ňu vykaslal. No neviem. Z tvojho písania mám pocit, že keď sa neurobi čo chceš ty, žiadna iná cesta nie je. Skus sa vžiť do manželovej kože. Aj ty môžeš byť v starobe chorá a neznesiteľná a tvoju dcéru bude manžel huckať.....čo povieš?! Prídeš mi sebecká.
@nelili1978 autorka nechce aby sa jej muž na svoju mamu vykašľal.
On ju doviedol do ich spoločného bytu BEZ jej súhlasu.
Pani svokra sa tam rozcapuje a nemiestne diktuje ako má fungovať rodina a domácnosť jej syna.
Svoje peniaze si rozflakala, nemá úspory, nevie hospodáriť, ale kupovať si zbytočné veci a koláče tak na to € má. Ostatné ju musí dotovať syn. Ok je pomôcť, ale nie sa prizivovat. Automatický čakať že bude všetko tak ako chce stará pani. Bez nejakej dohody pravidiel, bez kompromisov. Lebo je matka !
Aj autorka je matka ! Bráni svoje dieťa, uvedom si že maloleté, ktoré má pri takomto diskomforte šupnut do decaku ? Lebo stará pani si reže svoje a je jej fuk ako je ublizovane členom a majiteľom tejto rodiny, domácnosti. Už sa to dosť prejavuje na psychike a zdraví. Je jej u prdele že chrápaním obťažuje, že vyžaduje nadštandard hygieny, ale sama neurobí v tomto smere ani kúsok ústupkov. Nemá štipku pokory, snahy, len sa bije do hrude v štýle ,, jaaa som matka , onkologický pacient, gdo je vaaac,,,
Veď to nie je vetchá starena, 85 +. Kľudne by mohla existovať sama vo svojom súkromí , s pomocou syna aj nevesty, trochu aj od statu. Či v garzonke, alebo v DSS.
Tak kto je sebec ?
@nelili1978 vôbec nie je sebecka, ona je matka a musí myslieť hlavne na dcéru 😉
fúú tak to je potom ozaj ťažké, tvoj muž si vidí matku, chce ju mať pri sebe....ja som si myslela že je v takom štádiu, kedy potrebuje 24 hod. starostlivosť.... ona je náročná a má vplyv a veľké nároky na svojho syna.... vďačnosť jej chýba...ona má takú povahu.
Držím ti palce, ľúto mi je, že si muž nevidí ani svoje dieťa..... toto je choré...
Uff... nezávideniahodná situácia. Zo všetkého najviac by mi prekážalo chrápanie. Byť nevyspatá dlhodobo je veľmi, veľmi nepríjemné. Ja by som to nestrpela.
My tak žijeme 17 rokov, tak viem o čom je reč, a zmeniť to nemôžeme, tak sme sa s tým zmierili...
No takže kaviarne jej na bacili nevadia, myslím,že je to manipulatorka.Niektore domovy soc.sluzieb nie su tak drahe,ma predsa dôchodok a VUC jej na základe vašej žiadosti vydá rozhodnutie o zdravotnom stave a bude určitu časť doplácať.Mali sme tak s otcom
@frzeiovn ale ona má šancu to zmeniť😉
ťažká situácia verím, moja mama sa dlhodobo starala o svoju mamu, strašne vyčerpávajúce, mama nakoniec skončila na AD, lebo vyhorela. Takže asi tak.
Ťažká situácia. Ale naozaj sa dlhodobo tak žiť nedá. To máte 3izbovy byt? Veď to dcéra nemá izbu. Časom si bude chcieť zavolať domov aj nejakú kamarátku. A že chorá dcéra má ležať v posteli? 😃 Malé deti ležia cez deň v posteli len ak teplotuju alebo spia. Ale hádam nebude dcéra celé dni kvôli soplu a kašľu zatvorená v spálni...
Autorka: keď tam nie ste, tak celý čas sedí pre telke...na WC vie sama dojsť?
ale ste hnusné ženy. Je vážne chorá a vy jej tu závidíte kaviareň alebo koncert... Okrem toho predpokladám, že ten koncert ak už bol bol cez leto mimo chrípkovej sezony čo začala práve teraz pred pár dňami, detto kaviarne, na terase von v lete nevidím problém. Od malých detí naopak ľahko starý človek ochorie. Je mi jasné, že nik nechce mať chorú svokru po zvyšok života za chrbtom, je to cudzí človek pre ženu, ale takto si dvíhať ego na chorej žene a ospravedlňovať že koná dobre tým že bola na koncerte, v kaviarni a tak je cez.
@marsmykkok A od svokry nie je hnusné byť rozkazovačná a nevďačná, mať sprosté reči keď ochorie vnučka, ktorá teraz nastúpila do kolektívu? Nie je od svokry hnusné povedať, že si nevesta a vnučka s plytkým spánkom majú dať na noc štuple do uší, lebo ona chrápe? Nie je od nej hnusné nechať sa "vydržiavať" mladou rodinou, neprispievať na chod domácnosti? Autorka ako nevesta pomoc neodmieta, ale chce pomáhať svokre v nejakej nehnuteľnosti, kde by stará pani bývala. Asi si nečítala všetko, však?
@marsmykkok nikto si v tejto diskusii nedvíha ego, že stará pani chodí do kaviarní a na koncerty, či kde.
ALE - vedela že ide do domácnosti kde je malé dieťa, ktoré zo škôlky prinesie každú chvíľu kadejaké virózy, sople, kašle, to je jedno, ale ona sa nad to dieťa a jej matku vyvyšuje. Ona chorá môže byť, ale dieťa nie a just. a tam kde kade tade chodila už nemôže schytať hocijakú neplechu na svoj oslabený systém ?! Pritom si to vie ako staršia dospelá osoba ustrážiť, vlastnou hygienou a rúškom či inými opatreniami. pochybujem že to dieťa náročky kýcha a hádže sople na babku...
babka si to svoje ego môže dvíhať na úkor nevesty a malej vnučky ?
Nie je egoistické od svokry že sa rozčapuje v defakto cudzej domácnosti a bez kúska rešpektu si určuje svoje pravidlá, neberúc ohľad na dieťa a nevestu (viď chrápanie, jedlo, hygiena, príživníctvo) ?
@marsmykkok viac ľudí v mojej rodine bolo ťažko chorých, a v drvivej vačšine rakovina,
7 členov bolo z tých najbližších, ale ani jeden jediný sa takto (chrapúnsky ) nesprával. ani jeden...
@cacianka veľmi rozumne a múdro píšeš 👍
@marsmykkok "Od malých detí naopak ľahko starý človek ochorie." Tak prečo ju jej syn nasťahoval do bytu, kde býva malé dieťa? Však vedel, že má malé dieťa! Aj ona vedela, že v tom byte býva jej malá vnučka! Načo sa do toho bytu trepala?
@zltalienka lebo "miluje" svoju nevestu 🥱😁 a nevie ako ich rozdeliť a toto je cesta
@danielahamar ďakujem, to vieš, som už stará žena, mám zažité, a snažím sa chápať podstatu, vcítiť sa. autorku nepodporujem za každú cenu, ale sebeckosť manžela a jeho matky je očividná. ani jeden nemá snahu o kompromisy a hľadanie rovnováhy, nejaké iné riešenia. a svätá pravda sa ukazuje, ako píšeš 14:48, naozaj nechápem čo iné za tým môže byť.
@zltalienka ano to vie sama

@cacianka povedala ze ona take jest nebude...vari jej mn cize toto ja neriesim...uprimne si myslim ze aj tuto bude nrjake klamstvo lebo vraj ma histamin, alergiu na laktozu, lepok a neviem co vsetko a pritom si kupuje vo velkom sladkosti, zakusky bezlaktozove...neviem ako to funguje ci ti ludia nieco mozu a niefo nie