icon

Život u svokrovcov - svokra je mrcha

bebe91
16. máj 2016

Ahojte. Potrebovala by som poradiť. Pred pol rokom sa mi narodila dcérka. Priatel bol nezamestnaný a ja som študovala. Teraz už priatel pracuje ale len na dobu určitú má zmluvu, vraj ak by sa niečo stalo tak aby zamestnávateľ nemusel platiť odstupné. Môj problém je ale so svokrou a s bývaním. Keď som porodila išla som bývať ku priatelovi, ktorý ešte žije s rodičmi. Máme vlastnú spálňu a obývačku, všetko ostatné je spoločné. Svokra je tu ako kráľovná domu a patrične to dáva aj najavo. Pred 3 mesiacmi prišla za mnou a poriadne ma zdrbala že sa neviem udomácniť. Pravda je taká že som introvert, v dedine som nepoznala nikoho a žiadnych kamarátov som na blízku nemala. Keď idem do mesta musím sa ponáhľať lebo vždy ma niečim poverí svokra aby som vybavila a iba bežím, ani na to nemám čas aby som skočila ku mamine do práce nie to ešte s kamoškami sa stretnuť. Od tej doby čo ma zdrbala svokrička mám každé ráno hnačky a v poslednom čase aj špatne mi je. Začala som brať Xanax na ukludnenie a žial vrátila som sa potajomky k fajčeniu. Neviem čo to je so mnou ale začala som mať na ňu alurgiu alebo čo, lebo vždy keď ju vidím alebo už len počujem mám strašné nervy. Dcérke už spôsobila aj dvakrát zdravotné problémy, raz ju vyniesla s kočíkom v najväčšom vetre a dostala prievan na oči a teraz ju vybrala z kočíka tak že mala na sebe dupačky z ktorých kvôli cvokom nemala celú nožičku zakrytú a nedala na ňu ani hrubší svetrík tak malá prechladla. Samozrejme buď som bola v škole ale na hodinku v meste a iba susedia mi vraveli že drahá svokrička malú vyniesla v takých podmienkach. Povedala som si dosť!!! No a problem sa tu začína. Chceli by sme sa odsťahovať ale nevieme, kvôli financiám. Už som sa o tom rozprávala aj s priatelom a povedal aby som ešte počkala ale ja nechcem. On totiž nevidí nič iba to že nemusí platiť za nič a že maminka mu urobí všetko možné. Mojej mamine som povedala aby mi pomohla ale ona tiež nemá toľko peňazí aby mi zaplatila byt. Svokrovci zrejme nás ani nechcú z tadialto pustiť. Už som povedala priatelovi že ak sa s nimi neporozprávame tak koncom mesiaca odchádzam s dcérkou. On si myslí že žartujem ale je to tak. Máme málo miesta a zdravotne nás tu to celé ničí a mňa osobne aj psychicky. Má niekto nejaké podobné skúsenosti? Riešil už niekto dačo podobné?

suem
17. máj 2016

@bebe91 Napisala som ti ako - podnajom - inu moznost pri jednom prijme nemate.

sense
17. máj 2016

@bebe91 no pri wtqrsich generaciach to bolo tqk se ked si mlarik donieeol domov nevestu uz aj na papieri tak ta dostala veno a posluchala bola v podstate dalsia pomoc do domu a nie ze svet sa tocilnokolo nevesty....ved sa popytaj starkej alebo tej mrchy a max sa tak pristavila izba k domu a nie ze zenichovi.roeicia stavali byt zato ze nevestiny dali podusky a paplony. Okrem toho ta mrcha ti aj tak nema co dat lebo nevesta nie si....si len matka jej vnucata

moni244
17. máj 2016

@bebe91 bože, aký názor? odísť, buď podnájom, alebo hypotéka, čo viac chceš počuť?????? iná možnosť nie je, ešte odísť do zahraničia a tam makať, ale to ste prešvihli, keď ste mali najprv dieťa, čo ti povie staršia generácia, ktorá väčšinou dostala byt od družstva alebo postavili dom na pozemku rodičov???

ervenka
17. máj 2016

Riesenie na tvoje byvanie- prataj sa do zahranicia, ked ti je tak zle na Slovensku. Tam budes daleko od svokry, priatel sa pekne vyfarbi, ci je schopny alebo nie. A potom este budes so slzou v oku spominat, ako si byvala prakticky zadarmo (v prasivom dome) ako ti mrcha svokra ZADARMO opatrovala dieta. Mimochodom- vase planovanie dietata, take ze testy plodnosti asi nepoznate. To rovno otehotniet. SVK ma jednu z najdlhsich materskych EU. Som zvedava, ako by si studovala, keby si mala matersku len 16t. A potom sup do prace alebo zi si zo vzduchu... A jasle/skolka cca 600e kazdy mesiac ak by ditko islo na 3 dni v tyzdni do skolky. Plny tyzden t.j. 5 dni = 1000e. Co sa tyka Xanaxu, to su take sranda lentilky. Mimo svk by si na teba pekne posvietli, ci naaaahodou nemaju vplyv na vychovu dietata. Takze by si sa velmi rychlo spamatala. A keby si odmietla terapie, 1 2 3 by bola socialka pri dverach... Joooooj mat take detiska ako ty alebo on, vymenim zamky a dovi dopo. NEvdacnici rozmaznani. 🙄 😠
A ze diky za tuto diskusiu, ani kavu nepotrebujem, burinu v zahrade vytrham jedna radost.

jamika27
17. máj 2016

@bebe91 názorov si tu mala až až, netreba sa urážať, ale zamyslieť sa nad tým čo ti tu tie ženy píšu a pozrieť sa na problém aj z druhej strany napr. očami svokry. A radšej namiesto toho aby si sa tu ľutovala - daj nejaký normálny návrh, ako to ideš začať riešiť a čo ideš zo sebou robiť. Lebo svokry sú mrchy ... nemáme ich radi (ani ja), ale ani my nevesty nie sme neviniatka. Uvidíš ako by si jej vyrazila dych, keby jej prinesieš kávu, trochu jej polichotíš a prispôsobíš sa jej a začnete žiť podľa jej pravidiel domu. Medzitým zdvihni riť a začni situáciu riešiť. Nakopať chlapa, a keď sa nepodarí tak seba a na neho sa vykašli. A tým vyrazíš dych aj jemu a uvidíš ako začne skákať. Ale to by si musela byť ty akčnejšia a životaschopnejšia a nie len bedákať.

sasa1310
17. máj 2016

@suem a kto písal, že máme nízke mzdy? Aj s učňovkou sa dopracuje človek k nadpriemernému zárobku 🙂

suem
17. máj 2016

@sasa1310 🙂 Jasnee

bonbon06
17. máj 2016

No s verejnou správou by som sa do soš-károv a učňovkárov veľmi neobúvala.

lubkavargova1
17. máj 2016

No moja zlata trebalo hold vyssie mierit a nezapadnut s takym nijtosom ako tvoj drahy....juj. Vies, taky co ma bytik a auticko a nieco uz za sebou. Trebalo hlavickou premyslat a nie nohavickami. Lebo aj tak si ostala s holou ritou...joj som sa dobre nasmiala. Vidis...vidis to ta na vyske nenaucili? Ved na cvokarine nam tot dala ako prve kde-koho klofnut.
Alebo trebalo mamicku spacifikovat nech na teba prepise bytik...Zienky, tu treba taka facka od zivota aby sa to spamatalo...

pehavcek
17. máj 2016

Toto sú chvíle keď si uvedomujem, že napriek tomu, že bývam v mestskom najomnom byte (áno mám aj ja vysokú školu a pracujem v odbore, hold plat je taky aký je, a je len na mne či si nájdem niečo lepšie, lenže mňa moja práca baví.....), manžel má strednú školu s maturitou a k tomu primeraný plat, nemáme veľa ale vieme vyžiť a čo to ušetriť, nik nám nedal ani korunu, mama býva sama v trojizbaku, svokra tiež, napriek tomu som šťastná. Som šťastná keď príde svokra a raz za čas nám donesie desať vajec alebo fľašku medu, keď mamina teraz chodí pomôcť s domácnosťou lebo sa so mnou život nenabral a momentálne musím ležať na lozku a s nohami hore, aby sme aj my mali doma malu plnicku plienok. Som šťastná keď mi svokra zavolá a každý jeden telefonát ukončí vetou "lubkam ta". Som šťastná a vďačná za podporu. A kto by to bol kedysi povedal. Tiež si musela zvykať na to že syn má priateľku, ktorá jej "berie" syna, tiež občas povedala niečo čo mi nebolo po vôli, ale ja som bola tá mladá žaba a radsej som si zahryzla do jazyka. Časom som chápala ja ju a ona mňa. A ked si vyvrtla nohu a volala mi spadnuta na zemi bola som hrdá že si spomenula na mňa a že som jej mohla pomôcť, že som namiesto vysedávania na káve chodila po meste vybavovala co potrebovala.a keď skončila v nemocnici tak som si vzala dva týždne dovolenky a starali sme sa doma o jej psa a každý deň za ňou chodili.a bolo po letnej dovolenke. A teraz mi je ona podporou, nie finančnou ale to najdôležitejšou duševnou. A som jej vďačná.lenze podporu si treba zaslúžiť.necakam že pochopíš čo len jedno slovo, ale vieš ako je mne teraz dobre? A dnes večer jej zavolám a nezabudnem jej povedať že ju ľúbim.nech má aspoň nejaká svokra dnes pekný deň.

sasa1310
17. máj 2016

@suem dá sa krásne vypracovať aj s učňovkou. Na veľa vecí titul nepotrebuješ. Stačí ti šikovnosť a rozum, ktorý pred katedrou nezískaš.

mysga
17. máj 2016

Ešte toto k tebe.

Ja síce VŠ mám ale nikdy by som si nedovolila vyvyšovať sa nad niekoho, keď sama si dokázala len vypustiť dieťa z medzinožia.

petra7777
17. máj 2016

@bebe91 Ak by si zapotila, že môj dom je pre teba "prašivý" , už by si mala svoje 4 slivky zbalené pred bránkou ☹ No a nepochopím jedno.....ty si chodila do školy....frajer nezamestnaný a splodíte dieťa? Potom tu na koníku vyplakávate, aká je svokra sviňa .... môj dom-moje pravidlá.....celé zle ☹

pehavcek
17. máj 2016

Ženy dajte recept na špagety s orechami.mak nesmiem a túto kombináciu nepoznám.co všetko tam dávate? Cukor a maslo? Orechy pomleté? 😉

suem
17. máj 2016

@mysga trapne, ale podla teba asi vtipne 😀

mysga
17. máj 2016

@suem Nie, podľa mňa smutné. :D

lubkavargova1
17. máj 2016

@pehavcek spagety s orechami????? Co to??? Nepoznam....

fuska
17. máj 2016

@pehavcek Ano. 😀 Spagety dnes nebudu, krpec sa mi nimi drhne. Tak robim tagliatelle. 😀 A ako si pisala. Uvarim cestoviny, zlejem, tresnem tam kravske maslo, praskovy cukor a bud mlete orechy zmiesam tam, alebo kazdy si sam dame na cestoviny na tanieri, kolko uzname za vhodne. Sa rehocem, ze dajte recept. 😀

tomiholjubavi
17. máj 2016

@bebe91 tak ti skusim teda poradit 🙂 tiez byvam so svokrom, avsak nie preto, že by sme museli... manželov tatko ma kde byvat, lebo ma svoj vlastny byt a ešte aj velky dom..ale on chce jednoducho byt s nami, lebo je sam, nudi sa a je zavisly na synačkovi, ktoreho nekriticky zboznuje. to je este horsie, ako keby nemal kde byt...lebo pozicka a podnajom sa da riešit, ale citove vazby je tazsie pretat...a nikto by sa o to ani nemal snažiť, lebo tým ublízi vsetkym zucastnenym stranam.

nastahovala som sa ja k nim, nielen do domu, ale aj do krajiny a tiez som tu sama. Ako riesim konflikty? Snazim sa, aby sme so stariganom nasli k sebe cestu. Niekedy je to tazke, občas ma nasere do nepríčetna, ale nevzdavam to. Mat v rodičoch manžela spojencov je niečo, čo velmi pomože vztahu..a bojovat proti nim zase robí škodu (bez ohľadu na to, kto je na vine...).
Kriky, vyhrážky, búchanie pastou po stole a ultimata ešte nikdy nepomohli žiadnemu vztahu. V konfliktnych situaciach treba byt diplomat a nie bojovník. Čím dlhsie to budes praktizovat, na tým menší odpor narazíš. (A naopak, čim viac sa budeš odúvat, tym sa bude negativna energia len kumulovať.)...Hned ked prestaneš zbrojiť, aj na druhej strane uvidíš zlepšenie.

Ak sa teda naozaj nemôžete odstahovat, skús začať s touto mierovou misiou. Pomáha to, zaručene. Každý človek je dobrý aj zlý, ktorú stranu ti ukáže závisí aj od teba...a niekedy, hoci ti druhý ukazuje dobru stranu, ty ju nevidíš,lebo sa koncentruješ len na tú zlú. Skús sa pozerať na svokru neutrálnymi očami a okrem veci, ktoré ti idú na nervy (nepochybujem, že ich je dost), uvidís aj obyčajnú ženu a jej pozitíva...a toho sa treba chytit a začat na tom stavat. Žit so svokrovcami (ak to nie su nejaki asociali, alebo klinicky narušeni jedinci) sa dá...treba sa len divat rovnakym metrom na seba, aj na druhu stranu. Ak to zvládneš, ušetrí ti to kopu nervov a v neposlednom rade aj penazi, lebo mate byvanie zadarmo, čo je dneska luxus...

pehavcek
17. máj 2016

@lubkavargova1 áno.dievcata to na predchádzajúce strane spomínali. Zaujalo ma to. Tiež to nepoznám 😀

pehavcek
17. máj 2016

@fuska ďakujem.spravim si na obed.aspon k niečomu táto diskusia bola 😀

natali277
17. máj 2016

Baby inak kuknite tie ceny tak napr: Lovinobana 2izb 9500e ,1izb Filakovo 11000e a lucenec 13500e sak to staci aj spotrebak. 100 e najom + 150e pozicka na 8rokov to je 250e inak postova banka ma teraz pekny urok. Takze fakt nechapem o com tu je stale rec. Baby co by ste dali tie zato co mate na hypo o jednu 0 viac ako som uviedla?

fuska
17. máj 2016

@pehavcek 21 stran, aby si zistila, co varit na obed. 😀 Tomu sa hovori efektivita. 😀

marcela305
17. máj 2016

@natali277 ale asi preto ze roboty moc nie je tak je to to iste ....

lubkavargova1
17. máj 2016

@pehavcek ale znie to zaujimavo...cestoviny s orechami...vyskusam...

pehavcek
17. máj 2016

@mysga nedaj sa vytočiť.diagnoza je diagnóza. Nestoji ti to za to.

tomiholjubavi
17. máj 2016

@pehavcek
@fuska aj ja sa to chystam zajtra varit, normalne si mi narobila chute 😀

fuska
17. máj 2016

@lubkavargova1
@pehavcek
@tomiholjubavi Baby a viete, kto ma to naucil jest? SVOKRA!!!! 😀

sobicatko
17. máj 2016

@bebe91 ach bože ďalšia ,,korunovaná" právnička...no comment...😀 som za zrušenie externého štúdia - keď vidím, kto tam študuje ☹ LOL

mysga
17. máj 2016

@pehavcek Ja som sa snažila byť milá. Poradiť, nech si skúsia odkladať mesačne peniažky, ako keby žijú samostatne a nech zistia, či by mohli ísť do prenájmu... Ale v prenájme žijú cigáni. Staršia generácia sa má starať o mladšiu, nemáme peniaze, nemáme perspektívu, nemáme nič, nenecháme si poradiť...

A tá poznámka o nabalenom bohatom chlapovi, to ma uplne zabilo. No nič, som v robote, asi by som mala aj čosi robiť, idem nahodiť faktúry, to bude asi užitočnejšie :D