icon

Život u svokrovcov - svokra je mrcha

bebe91
16. máj 2016

Ahojte. Potrebovala by som poradiť. Pred pol rokom sa mi narodila dcérka. Priatel bol nezamestnaný a ja som študovala. Teraz už priatel pracuje ale len na dobu určitú má zmluvu, vraj ak by sa niečo stalo tak aby zamestnávateľ nemusel platiť odstupné. Môj problém je ale so svokrou a s bývaním. Keď som porodila išla som bývať ku priatelovi, ktorý ešte žije s rodičmi. Máme vlastnú spálňu a obývačku, všetko ostatné je spoločné. Svokra je tu ako kráľovná domu a patrične to dáva aj najavo. Pred 3 mesiacmi prišla za mnou a poriadne ma zdrbala že sa neviem udomácniť. Pravda je taká že som introvert, v dedine som nepoznala nikoho a žiadnych kamarátov som na blízku nemala. Keď idem do mesta musím sa ponáhľať lebo vždy ma niečim poverí svokra aby som vybavila a iba bežím, ani na to nemám čas aby som skočila ku mamine do práce nie to ešte s kamoškami sa stretnuť. Od tej doby čo ma zdrbala svokrička mám každé ráno hnačky a v poslednom čase aj špatne mi je. Začala som brať Xanax na ukludnenie a žial vrátila som sa potajomky k fajčeniu. Neviem čo to je so mnou ale začala som mať na ňu alurgiu alebo čo, lebo vždy keď ju vidím alebo už len počujem mám strašné nervy. Dcérke už spôsobila aj dvakrát zdravotné problémy, raz ju vyniesla s kočíkom v najväčšom vetre a dostala prievan na oči a teraz ju vybrala z kočíka tak že mala na sebe dupačky z ktorých kvôli cvokom nemala celú nožičku zakrytú a nedala na ňu ani hrubší svetrík tak malá prechladla. Samozrejme buď som bola v škole ale na hodinku v meste a iba susedia mi vraveli že drahá svokrička malú vyniesla v takých podmienkach. Povedala som si dosť!!! No a problem sa tu začína. Chceli by sme sa odsťahovať ale nevieme, kvôli financiám. Už som sa o tom rozprávala aj s priatelom a povedal aby som ešte počkala ale ja nechcem. On totiž nevidí nič iba to že nemusí platiť za nič a že maminka mu urobí všetko možné. Mojej mamine som povedala aby mi pomohla ale ona tiež nemá toľko peňazí aby mi zaplatila byt. Svokrovci zrejme nás ani nechcú z tadialto pustiť. Už som povedala priatelovi že ak sa s nimi neporozprávame tak koncom mesiaca odchádzam s dcérkou. On si myslí že žartujem ale je to tak. Máme málo miesta a zdravotne nás tu to celé ničí a mňa osobne aj psychicky. Má niekto nejaké podobné skúsenosti? Riešil už niekto dačo podobné?

tomiholjubavi
18. máj 2016

@zuzana76 ja zas potrebujem partaka na rumuncinu..kazdemu to nukam a nikto nejavi zaujem 😀 a ked to budem mat zmaknute, mozeme ist na turečtinu. pozrieme si sultana v originale 😀

emarekova
18. máj 2016

@sobicatko ja sa nehádam 🙂

zuzana76
18. máj 2016

@tomiholjubavi no to sa mi lubi, ja sa z rovnakých dovodov ako ty rumuncinu chystam ucit madarcinu 😀

natalym
18. máj 2016

@zuzana76 Maďarčinu aj jaCHCEM!!!

tomiholjubavi
18. máj 2016

@zuzana76 tiež kvôli archivu?
Inak vies kto vedel po rumunsky aj po turecky plynule? Vlad Tepeš 😀 to by bol lektor 😀 (a okrem toho vedel aj madarsky, latinsky, srbsky, rusky, perzsky, bulharsky a cirkevno-staroslovansky) by si vedel pokecat s mnohymi, ale vraj to nebol moc vyrečny typ 😀

emarekova
18. máj 2016

@zuzana76 ako sa dá ta maďarčina?zišla by sa

zuzana76
18. máj 2016

@emarekova este som nezacala, to az po turectine, ale rozumiem nieco
@tomiholjubavi na neho som myslela , na Vlada, tiez bol jazykovo zdatny 😀

@natalym
@emarekova tak mozno kupim uz tu knihu madarcinu a budem sa subezne ucit aj ja, inak TR a HU sa trochu podobaju, aj slovnou zásobou aj gramatikou scasti, napr madarske slovo alma jablko je po turecky elma, tak si zalozime skupinu - uciome sa po madarsky 😀

emarekova
18. máj 2016

@zuzana76 obdivuj vás jazykovo zdatných

tomiholjubavi
18. máj 2016

@zuzana76 aj rumunčina je velmi podobna latinčine + je tam značny vplyv srbčiny (cca 25% percent), čo zjednodušuje proces učenia.. 🙂 a ked vieš španielsky, išlo by ti to tiež raz dva..poslala by som ti do ip svoj skype a mohli by sme si pokecat...ale po madarsky viem len vybrane klenoty tohto jazyka a z použitelnych veci akurat- langos, paprikas, porkolt, gulas 😀

emarekova
18. máj 2016

@zuzana76 pardon,chcela som napísať obdivujem 🙂

zuzana76
18. máj 2016

@tomiholjubavi ano, je to romansky jazyk, ok skontaktujeme sa cez skype, ja ho sice uz asi rok nepouzivam, ale hadam sa este bude dat prihlasit, ked nie, zalozim novy ucet

jaj baby, idem sa ja ucit, na statnice, ja nemam brucho, tak sa nemam na co vyhovorit, takze ja sa uz len vedomostami musim prezentovat, tak drzte palce, momentalne sa ucim o gertrude steinovej
@tomiholjubavi misi, mozes nejake pikosky vyhrabat 😀

zuzana76
18. máj 2016

@emarekova je mi to jasne

mysga
18. máj 2016

@tomiholjubavi Bože, keď si vezmem, že síce som jazykovo nadaná ale lenivá... Tolko premárnených mladých rokov, už som tiež mohla mať všeličo v hlave. :D Nie len angličtinu na takej bežnej úrovni. A franinu na základnej. Počas materskej sa musím naučiť tú španielčinu, nie je ťažká a keď pred vojnou utečiem do južnej ameriky, tak sa dohovorím. :D

sense
18. máj 2016

Mila zakladatelka temy serie ta to a velmi lebo keby nie.nestriedajunsanu teba tie naldy kde raz kazdej kt je na tom lepsie nadavas s tym kedy sa ospraveelnujes....a ver mi na to aby sa mal clovek lepsie nemusi rite lizat ale pravda je aj to ze.nesmie sediet doma na riti alebo u svokry na riti ale musi aj preto nieco urobit...apropo v tvojom veku som uz vlastnila trojizbak bez hypo a teraz veku tvojho priatela mame aj apartman na liptove, dve auta a.kopec.ineho ale uz sa.nebudem chvalit a nebolo treba ani rite lizat....stacilo rozmyslat nad buducnostou anpracovat

tomiholjubavi
18. máj 2016

kratke okienko rumunského jazyka 😀

slovíčka sú väčšinou latinské, alebo odvodene nejakym sposobom od tohto jazyka. Napr. po latinsky sa duša povie - anima a po rumunsky inima znamena srdce <3
potom je kopu slov, ktore sú slovákovi známe: syr sa povie brinza, halušky - galušte (toš náš rumunsky import), čižmy sa povedia cizme (čítaj čizme) - rumunsky import od slovanov..vesely sa povie vesel, bohaty - bogat, chudy- slab, sprostý - prost 😀
a potom sú slovička neznáme, bud starobyleho dáckeho povodu (napr. zapada - sneh), alebo turecky dovoz - ciorba teda polievka
...
vacsina slovies je zas latinskeho povodu (asculta - počúvat, duce-viest, invita - pozvat, numara-počitat, repara - opravovat, astepta - očakávat, muri - umriet..) ale aj slovanskeho, napr. imbogati - zbohatnut

kto teda vie po slovensky, automaticky vie aj kus po rumunsky. plus ak viete nejaky romansky jazyk, staci troska trpezlivosti a ide to same.. 🙂 tymto sa vás snažím nalanárit k sebe a nájst si spojencov k vyucbe...
@mysga nechceš? namiesto španielčiny .. 😀

tomiholjubavi
18. máj 2016

no damy, očkavam prihlašky na kurz 😀 teraz idem niečo uvarit, lebo hladny chlap = protivny chlap... teším sa, čo napíšete nového ... 😉

mysga
18. máj 2016

@tomiholjubavi čo budem robiť počas vojny v rumunsku? :D:D:D

sense
18. máj 2016

@tomiholjubavi apropo rumunstina by sa mi v praci zisla a potom este arabsky

tomiholjubavi
18. máj 2016

@mysga sak sa ziadna nechysta 🙂 ako dejepisar ta ubezpecujem, ze takato situacia je uz od skončenia druhej svetovej..je to len dalsia vyvojova etapa chladnej vojny... a od 45 boli aj ovela vacsie krizy. 🙂 nemusis sa bat..
ja snívam o chalupke na vrchu transylvanskych alp 🙂
(Inak vedela si, ze v rumunsku napr. nechcel ostat ani jeden utečenec, ktoremu tuto moznost ponukli 😀 )

zuzana76
18. máj 2016

@tomiholjubavi miska, cizmy, toto slovo slovencina prebrala z turectiny, aspon tak som citala, tam je to tusim cizme, s takym tym C s chvostíkom, cita sa ako nase normalne č , takze aj rumuncina ho musi mat z turectiny

zuzana76
18. máj 2016

@tomiholjubavi numara su po turecky cisla

tomiholjubavi
18. máj 2016

@zuzana76 moze byt..aj chorvati maju čizme..aj vsetky okolite štaty..preto som ratala, ze je nase 🙂 ale vlastne moze byt, lebo po rusky sa povedia sapogi 🙂 (ale to mi tiez zrovna slovansky neznie, tak som myslela, ze to oni prebrali od tatarov, napr.)

inak srbi maju strasne vela turcizmov v jazyku (aj chorvati) 🙂

a tie čísla asi turci zas prebrali od nas europanov 🙂

zuzana76
18. máj 2016

z turectiny mame aj fazulu, fasulye, hajde - hajdi- chod, no tak, galiba - galiba 😀 , spominane cizmy, visna - visne , pozostatok z okupovania nasho uzemia turkami

tomiholjubavi
18. máj 2016

@zuzana76 a chorvati s rumunmi aj ponozky prebrali - v hr - čarape a v rum. ciorapi 🙂 ale vidim, ze uz vela vies z turečtiny 🙂

ale keby si niekto otvoril tuto temu zo zvedavosti a prelistuje posledne dve strany, tak by sa asi fajn začudoval, že aka svokra mrcha so zaujmom o jazyky 😀

fra
18. máj 2016

@pehavcek myslíš niečo takéto? 😀

sense
18. máj 2016

@tomiholjubavi
@tomiholjubavi neviem ci cisla prebrali od europanov lebo bin iki uc dort bes alti jedi dokuz on mi moc europsky neznie

sense
18. máj 2016

@tomiholjubavi jedine tak madarsky

tomiholjubavi
18. máj 2016

@sense myslela som slovo čisla - "numara" 🙂 lebo tak pisala zuzka... ako sa po turecky rata, nemam potuchy .. ja viem len take všeobecne, čo sa usidlili na balkane.. inak turečtina nula bodov u mna 🙂

sense
18. máj 2016

@tomiholjubavi s madarmi maju niekt.slova rovnake napr mela

zuzana76
18. máj 2016

@sense miska myslela slovo cislo - numara, to je number, Nummer, numero, podla mna z latinciny