icon

Život u svokrovcov - svokra je mrcha

bebe91
16. máj 2016

Ahojte. Potrebovala by som poradiť. Pred pol rokom sa mi narodila dcérka. Priatel bol nezamestnaný a ja som študovala. Teraz už priatel pracuje ale len na dobu určitú má zmluvu, vraj ak by sa niečo stalo tak aby zamestnávateľ nemusel platiť odstupné. Môj problém je ale so svokrou a s bývaním. Keď som porodila išla som bývať ku priatelovi, ktorý ešte žije s rodičmi. Máme vlastnú spálňu a obývačku, všetko ostatné je spoločné. Svokra je tu ako kráľovná domu a patrične to dáva aj najavo. Pred 3 mesiacmi prišla za mnou a poriadne ma zdrbala že sa neviem udomácniť. Pravda je taká že som introvert, v dedine som nepoznala nikoho a žiadnych kamarátov som na blízku nemala. Keď idem do mesta musím sa ponáhľať lebo vždy ma niečim poverí svokra aby som vybavila a iba bežím, ani na to nemám čas aby som skočila ku mamine do práce nie to ešte s kamoškami sa stretnuť. Od tej doby čo ma zdrbala svokrička mám každé ráno hnačky a v poslednom čase aj špatne mi je. Začala som brať Xanax na ukludnenie a žial vrátila som sa potajomky k fajčeniu. Neviem čo to je so mnou ale začala som mať na ňu alurgiu alebo čo, lebo vždy keď ju vidím alebo už len počujem mám strašné nervy. Dcérke už spôsobila aj dvakrát zdravotné problémy, raz ju vyniesla s kočíkom v najväčšom vetre a dostala prievan na oči a teraz ju vybrala z kočíka tak že mala na sebe dupačky z ktorých kvôli cvokom nemala celú nožičku zakrytú a nedala na ňu ani hrubší svetrík tak malá prechladla. Samozrejme buď som bola v škole ale na hodinku v meste a iba susedia mi vraveli že drahá svokrička malú vyniesla v takých podmienkach. Povedala som si dosť!!! No a problem sa tu začína. Chceli by sme sa odsťahovať ale nevieme, kvôli financiám. Už som sa o tom rozprávala aj s priatelom a povedal aby som ešte počkala ale ja nechcem. On totiž nevidí nič iba to že nemusí platiť za nič a že maminka mu urobí všetko možné. Mojej mamine som povedala aby mi pomohla ale ona tiež nemá toľko peňazí aby mi zaplatila byt. Svokrovci zrejme nás ani nechcú z tadialto pustiť. Už som povedala priatelovi že ak sa s nimi neporozprávame tak koncom mesiaca odchádzam s dcérkou. On si myslí že žartujem ale je to tak. Máme málo miesta a zdravotne nás tu to celé ničí a mňa osobne aj psychicky. Má niekto nejaké podobné skúsenosti? Riešil už niekto dačo podobné?

sense
18. máj 2016

@cawes velmi rada, aj vcera som mala 7 vo vlaku a jeden bool strasne husty, by mu tymi kliestami trochu fasadu najradsej popravila... a dnes marokanca s talianskymi papiermi geneva lausane cez 230chf, a to chcel ist az do fribougu som v lausanne vyhodila

moni244
18. máj 2016

@0silvia0 vidis, redkovku mam v chladnicke, som na nu zabudla, mnam, to su moje naj vecere, pecivo s maslom a k tomu redkovka a cibulka

cawes
18. máj 2016

@sense hej hej to tych ked vidim z italo papiermi tak sa mi nohik v kapse otvara. Ja ich vyhadzujem bez pisania 🙂

radusiq
18. máj 2016

@tomiholjubavi vidis to keby si skor ponukla mohla som sa vyvarovat zdemolovanej kuchyni a zdrhnutiu sikovneho mladeho rumunskeho prerabaca ked sme sa nelichotivo vyjadrili ze trciace kable z elektrickych zasuvok nepovazujem za dokoncene...

@yanni no tu sa ti roky do dochodku rataju ak mas rodicak napisany na seba kludne az do 18tky dietata. Vela zien ostava s detmi doma, dotovane skolky su az od 3 rokov aj to len 15h tyzdenne, takze pokial nezarobia dost na skolku + navyse absolutne sa neoplati...ked bol drobec maly v skolke pytali nejakych £1100 na mesiac, minimalna mzda je okolo £800 tusim...

sense
18. máj 2016

@cawes tak rumunov aj ja zvycajne ale ked kolega zacne pisat tak pisem a najhorsie je ked naemas moznost ich vyhodit,...raz som tak jedneho v palezieux a ziaden vlak dalsi nesiel az o hodinu

katrin21
18. máj 2016

@ervenka no, precitala som prve asi 3 strany.. a ziram...

ako mi moze svokra zabranit ist autobusom do mesta?co sa postavi do dveri? zamkne ju, alebo ??? a ostatne veci? nechapem...
Dievcatu chyba trochu asertivity...
Ale suhlasim s nou, ze ta svokra nemoze byt normalna...ak jej tak stoji za chrbtom, ako pise, ze jej nic nedovoli a stale je u nich, tak neviem, to by ste nezniesla ziadna, ani tie, co sa do nej navazate....

ale evidentne ani jej syn nie je normalny. chlap co nema do 31r frajerku, nie je chlap! aspon nie normalny chlap....
takze uz tam nieco nehralo.....
Odist z toho domu treba cim skor... aj do podnajmu...argument, ze " z podnajmu nas mozu vyhodit" je hlupost.. vo finale, aj svokra ju moze vyhodit ...
ale ak by svokra rozpravala, ze dieta je jej a nie moje, velmi rychlo by som asi z toho domu odisla, alebo minimalne si s nou veci jasne vyjasnila a nie hadzat do seba xanax, aj ked kazdemu sa dobre radi, ked nekraca v jej topankach....
ASi je velmi submisivna, nevie si povedat, obranit sa.... a to je chyba....
A tiez nechapem tu jej mamu, ak ma doma chlapa a dceru dnu nepusti.. to co je?? prve je moje dieta, az potom chlap...navyse cudzi..

totatimeka
18. máj 2016

Téma svokra sa tu opakuje dosť často... a väčšinou nezvyknem prispievať, ale teraz sa to nedá... Toľko žien Ti tu poradilo, napísalo čo si myslia a ty si stále hudieš svoje... Však sa trošku zamysli nad tým či náhodou nemajú pravdu... Keby aj Tvoja svokra bola naozaj taká mrcha tak ťa naozaj nič nedrží bývať s ňou ďalej... Keď si človek prečíta prvý príspevok tak mu príde aj ľúto aké si chudiatko ale tými ostatnými si sa vyfarbila... podnájom je pre rómov, prašivý dom, ten kto nemá VŠ má podľa teba len "posratú učňovku", tradícia že mužovi rodičia zaplatia byt lebo rodičia ženy zaplatili nábytok 😀 to som v živote nepočula a hlavne - vy nie ste manželia! tak aké tradície? ale ďakujem že si túto tému založila, mám sa na čom v robote baviť - baby ste skvelé! 🙂
a ty @bebe91 si trochu vstúp do svedomia a prestaň sa spoliehať len na druhých 🙂
inak tak mi napadlo keď tu mám kolonku "podobné diskusie" že keby bola tá mrcha svokra na MK tak možno by mala čo napísať do diskusie "nevesta - žena s diablom v tele" 😀

moni244
18. máj 2016

@katrin21 3 strany je este nic, citaj dalej, hlavne jej prispevky

ervenka
18. máj 2016

@katrin21 ak vydrzis, aspon do 20. strany treba citat.... 😉

tomiholjubavi
18. máj 2016

@radusiq https://en.wikipedia.org/wiki/Romanian_profanity pozri 😀 o slove pizda je cela stranka na wikipedii 😀
To ma mrzi, ze ste mali zlu skusenost..Majstrov treba strazit, inak robia hovadiny ☹ my sme pred troma rokmi tak stavali a ked som prišla hore videla som, ze maliari nielenže fajčia v apartmanoch, čo mali prisne zakazane, ale navyse aj hasia špaky na uplne novučičkych podlahach. ked som to zbadala, skoro ma trafil šlak, tak som po nich navrieskala, ze sa nam šéfa prevádzky museli volat. a ten čurak mi na drzaka navrhol, že či chceme za extra priplatok hlbkove čistenie po prácach..(ako keby to v celom civilizovanom svete nebolo sucastou dohody)...tak som zvozila aj jeho...ked odchadzal hovoril tomimu, ze veru nevedel ake su slovenky drsne temperamenty 😀

cawes
18. máj 2016

@sense a to mne nevadi kedy im ide dalsi vlak sak aspon sa nadycha cisteho vzduchu

radusiq
18. máj 2016

@tomiholjubavi nastudujem pre buducnost 😀 no u nas bolo vsetko cca ok, nikdy nic nebol problem, az kym typek nezahlazil ze je hotovo. A my cumime ako telata na nove vrata ze akoze hotovo? Flaky po stenach, trojfarebne vysparovane kachlicky, tie kable trciace...no hroza. Tak sme mu spisali zoznam co ma spravit, a vtedy zdrhol. A az potom sme zistili ze odrezal kabel od podlahoveho kurenia cim zrusil celozivotnu zaruku, evidentne bolo zatazko ist kupit zastrcku tak odrezal zo zahradnej lampy, pod sutinami kopec plechoviek od piva a miesanych alko drinkov...ale teda hasit spaky o novu podlahu je ina odvaha 😀

tomiholjubavi
18. máj 2016

Tak žienky, spravila som malý výskum a zistila som nasledovné:
Rumunčina využíva niektoré, slovakom známe výrazy. Napr. Curva (ano, číta sa to tak, ako si myslíte, a používa sa to v takom kontexte, ako si myslíte.) a Pizda. Ekvivalentom pre mužské pohlavie je slovko pulă.
Tento orgán, okrem toho, že označuje konkrétnu vec, môžete použiť i na pomenovanie mužského individua a ak pridáte zámeno môj, dá sa tak vyjadriť aj údiv, alebo začudovanie sa nad pravdivosťou nejakej informácie. (Pula mea! doslova - Ale k*kot!, obrazne-.Nemôžem tomu uveriť!) Muža, o ktorého intelekte pochybujete, označíte slovom bou (bulo) a frajerkárovi prislúcha názov pizdar 😀 Ako ste si nepochybne všimli, jedná sa o odvodeninu z prvého odstavca tohto náučného textu 😀.
Ak chcete vyjadriť, že o niekom nemáte vysokú mienku, napriek tomu, že dotyčný ju sám o sebe má, používa sa výraz Căcat cu ochi – H*vno s očami. Zakomponované do vety: Tu eşti un căcat cu ochi! (ak tykáte) alebo Dumneavoastră sunteţi un căcat cu ochi! (ak vykáte). Kombinácia s vykaním sa používa zriedkavejšie.
Ak chcete niekoho poslať do pekla, je tu na to fráza - Du te Dracu! (východniarska verzia – ic do ďábla je najpresnejší preklad, ktorý ma napadá.) Varianta je: Du te in pula mea! tu si môžeme všimnúť, že sa nám vyskytuje už známe slovíčko. Ak chceme, aby dotyčný odišiel na dané miesto pochodovým krokom, povieme- Marș în pula mea! Ustálenú frázu - Du-te-n pizda ma-tii! použijeme, ak chceme niekoho poslať do miest, z ktorých prvý krát uvidel tento svet.
Tak ako v slovenčine, aj rumunčina vytvorila tisíc kreatívnych variant od slovesa „a fute“ – j*bat (s prepáčením)... Samotné: futui sa používa v zmysle – oh nie! Zvoláva sa, ked sa nám niečo nedarí, zmeškáme dôležitý autobus, stupime na kocku z lega atd. Ak sloveso dáme do prvej osoby singuláru a pridáme zámeno ti (ktoré sa povie rovnako) získame tvar Futu-ti a dostaneme univerzálnu formulu na obracanie sa spoludiskutujúcemu. Ku konštrukcií pridávame podľa ľubovôle rôznych členov rodiny, časti tela, otvory a iné, čo nám slina na jazyk prinesie.
Češi hovoria Polib mi prdel..a Rumuni zase: Sa ma pupi la coaie. Je to rovnaká slovná hračka, až na to, že sa bozkávajú mužské miešky.
Dve zaujímavé frázy, ktoré mi padli do oka sú:
- Sa-mi tarai coaiele pe fața ta. (doslova – natiahni si moje vajca cez ksicht) Používame, keď už nemáme chuť s človekom tráviť čas, je nám jedno, čo nám chce povedať a najradšej by sme boli, aby odišiel, lebo diskusiu považujeme za ukončenú. Je to niečo v strede medzi zvolaniami Poser sa! a Vypadni!
- Pula calului în vârful dealului. (doslova – konský k*kot na vrchu briežka) Je veľmi obľúbená a univerzálne používaná veta. Vyjadruje sa nou znechutenie, pohoršenie, pobavenie, pochybnosť..Slovenčina používa podobný zvrat, až na to, že orgán nie je situovaný na do žiadného konkrétneho enviromentálneho prostredia.

Dúfam, že ste sa niečo naučili dámy 😀 a čakáme na turečtinu od zuzky 🙂 @zuzana76

marcelatje
18. máj 2016

@tomiholjubavi neeeeee 😀 😀 😀

tomiholjubavi
18. máj 2016

ale aby ste nepovedali, ze som neokrochane hovado, pridavam aj par romantickejších fráz:
- o sa ai locul in inima mea mereu - navždy budeš mat miesto v mojom srdci
- Luna straluceste pe cer cu grijă. - Mesiac sa romanticky jagá na nebi 😀
- Te iubesc, - lubim ta 🙂
tak a teraz uz mozem ist spat. 😀 noapte buna - dobru noc 😀

radusiq
18. máj 2016

@tomiholjubavi o 6 hodin budicek a ja zavreta v kupelni sa rehocem nad lekciou rumunstiny 😀 😀 😀 no pekne

victory06
18. máj 2016

@bebe91 Ahoj, nečítala som celú diskusiu, neviem čo ti ostatné baby radili. Ja ti napíšem len toľko, nerieš svokru vôbec a snažte sa čo najskôr postaviť na vlastné nohy. Na prvom mieste je tvoje dieťa, rob maximum pre to, aby si bola dobrou mamou, a určite rýchlo skonči s tabletkami a cigaretami, lebo to môže "svokre" len nahrať do kariet, ak by chcela dokázať, aká si zlá matka. Mám v blízkom okolí babu, ktorá veľmi mladá porodila, otec dieťaťa bol taký mamičkin synáčik, ktorý ešte nikde poriadne nepracoval, nedokázal zabezpečiť rodinu. Tak jeho mama sa ponúkla, že im pomôže, môžu u nej bývať. A dopadlo to tak, že synáčik si našiel inú, opustil priateľku a dieťa. A mamička zavolala sociálku, že mladá baba sa nedokáže o dieťa postarať, nemá kde bývať a ona má záujem dieťa si vziať do starostlivosti. Sociálka jej dala za pravdu, dieťa matke odobrali. Dnes, s odstupom cca 5 rokov, už má baba nového partnera, celkom slušné zamestnanie, aj bývanie, a len sa ťahá po súdoch a bojuje o dieťa. Pretože matka jej ex dosť intenzívne bránila v kontakte s dieťaťom, to si už zvyklo na novú "mamu". Najkrajšie obdobie života svojho dieťaťa už zmeškala, snáď už aspoň pri nástupe do školy bude môcť stáť po boku svojho dieťaťa. Držím palce, aby to nebol aj váš prípad.

silviaa
19. máj 2016

@0silvia0 redkovka je dobra oprazit na cibulke s vajickom, podobna chut ako prazenisa s hribami ;)

puklica13
19. máj 2016

@tomiholjubavi 😀 uzasne jazykoce okienko..tlieskam

bellahc
19. máj 2016

@silviaa praženisa- to mi pripomenulo toho Gejzu, Gezu ci ako sa volal ten cierny z Farmy.
Sesky, ovse, sele zle... 😂😂👍

bellahc
19. máj 2016

Reza to bol. Reza Givili. 👏👏👏

0silvia0
19. máj 2016

@silviaa áno viem, už som tento rok robila, ale deťom to veľmi nechutilo... vraj fazulové lusky na cibule s vajcom sú oveľa lepšie. Ale mne tá reďkovka s vajcom celkom chutí, my sme to robievali aj doma kedysi, keď sme mali veľa úrody a bolo treba zužitkovať. Ale musím dať deťom za pravdu, fazuľové lusky sú oveľa lepšie ako reďkovka 😉

jasminet
19. máj 2016

baby nieeeee, vcera mi prihorel obed pre malu kym som vas docitala, teraz nas obed takmer...... 😉
@tomiholjubavi rumuncina sa zda byt velmi zabavna, idem si lekciu c.1 zopakovat a poslem aj muzovi 😀

bellahc
19. máj 2016

@jasminet vidis vidis, co dokaze vzniknut vdaka jednej naspidovanej brzde. Davno sa tu uz sice neukazala, ale evidentne tu nikomu nechyba.
😝😝😝

trdelnik234
19. máj 2016

@bellahc Tak to ti verim, lebo ja by som bola tiez "po smrti" a Risko (husband) tiez, keby dostal taky genialny napad.
Inak mojho manzela tiez raz skoro vystrelo. Prisla k nam jeho mamka, zacala presadzat v obyvacke kvetiny a napadlo jej nasypat hlinu do vane v kupelni. Dodnes neviem, preco.

emily76
19. máj 2016

@trdelnik234 no ved to je jasne, aby vam nenarobila v byte neporiadok.. 😉

zuzana76
19. máj 2016

@tomiholjubavi fu Miska, to ja taketo frazy nedam , ja ovladam len sporadicky nejaku slovnu zasobu, gramatiku turecku vôbec, ked urobim statnice, dufam, tak potom sa budem venovat dalsim veciam, uz sa na to tesim, ozaj a posli mi kontakt na ten skype

teraz sa este 2 tyzdne musim brutalne ucit, navyse som zase dostala anginu , takze som uplne KO

pehavcek
19. máj 2016

@tomiholjubavi Cela rodina sme prave absolvovali lekciu rumunskeho jazyka. Skola humorom. Tlieskame 😀

bellahc
19. máj 2016

@trdelnik234 nevadi, ona to ma overene skusenostami a rokmi praxe.
To len my nevieme, ze tak je to spravne. 😃👍👍

emily76
19. máj 2016

@tomiholjubavi inak.. toto bola takyy kurz rumunciny... skoro ako ked som prisla do Nemecka a prve slovo, ktore som sa naucila bolo "kurac".. teraz neviem, ci sa to tak aj pise.. ale urcite to nebolo nemecke slovicko 😀 😀 😀