icon

Život u svokrovcov - svokra je mrcha

bebe91
16. máj 2016

Ahojte. Potrebovala by som poradiť. Pred pol rokom sa mi narodila dcérka. Priatel bol nezamestnaný a ja som študovala. Teraz už priatel pracuje ale len na dobu určitú má zmluvu, vraj ak by sa niečo stalo tak aby zamestnávateľ nemusel platiť odstupné. Môj problém je ale so svokrou a s bývaním. Keď som porodila išla som bývať ku priatelovi, ktorý ešte žije s rodičmi. Máme vlastnú spálňu a obývačku, všetko ostatné je spoločné. Svokra je tu ako kráľovná domu a patrične to dáva aj najavo. Pred 3 mesiacmi prišla za mnou a poriadne ma zdrbala že sa neviem udomácniť. Pravda je taká že som introvert, v dedine som nepoznala nikoho a žiadnych kamarátov som na blízku nemala. Keď idem do mesta musím sa ponáhľať lebo vždy ma niečim poverí svokra aby som vybavila a iba bežím, ani na to nemám čas aby som skočila ku mamine do práce nie to ešte s kamoškami sa stretnuť. Od tej doby čo ma zdrbala svokrička mám každé ráno hnačky a v poslednom čase aj špatne mi je. Začala som brať Xanax na ukludnenie a žial vrátila som sa potajomky k fajčeniu. Neviem čo to je so mnou ale začala som mať na ňu alurgiu alebo čo, lebo vždy keď ju vidím alebo už len počujem mám strašné nervy. Dcérke už spôsobila aj dvakrát zdravotné problémy, raz ju vyniesla s kočíkom v najväčšom vetre a dostala prievan na oči a teraz ju vybrala z kočíka tak že mala na sebe dupačky z ktorých kvôli cvokom nemala celú nožičku zakrytú a nedala na ňu ani hrubší svetrík tak malá prechladla. Samozrejme buď som bola v škole ale na hodinku v meste a iba susedia mi vraveli že drahá svokrička malú vyniesla v takých podmienkach. Povedala som si dosť!!! No a problem sa tu začína. Chceli by sme sa odsťahovať ale nevieme, kvôli financiám. Už som sa o tom rozprávala aj s priatelom a povedal aby som ešte počkala ale ja nechcem. On totiž nevidí nič iba to že nemusí platiť za nič a že maminka mu urobí všetko možné. Mojej mamine som povedala aby mi pomohla ale ona tiež nemá toľko peňazí aby mi zaplatila byt. Svokrovci zrejme nás ani nechcú z tadialto pustiť. Už som povedala priatelovi že ak sa s nimi neporozprávame tak koncom mesiaca odchádzam s dcérkou. On si myslí že žartujem ale je to tak. Máme málo miesta a zdravotne nás tu to celé ničí a mňa osobne aj psychicky. Má niekto nejaké podobné skúsenosti? Riešil už niekto dačo podobné?

marcelatje
22. máj 2016

@tomiholjubavi hajzel!!!!!!

ervenka
22. máj 2016

Najprv,ze priatel je nesamostatny, jeho mama je general a on poslucha bez slova. Potom,ze takeho ani my nemame a potom zase naopak... Pravdu pozna len ona sama. KEd je to na SVK taka velka bieda, treba ist teda prec. CZ alebo dalej. DA sa to aj s dietatom. LEn treba chciet. A ked sa velmi chce, tak ditko pristahovalcov poleti na mesiac. Eugene Andrew Cernan by o tom vedel rozpravat. Slovensko nema more, a moj brat je namorny kapital. Lebo velmi chcel. Takze chciet veci zmenit, ono sa to pohne. Nechciet veci zmenit, clovek zostane v tam ked bol a kde teraz je. 😝

bellahc
22. máj 2016

@ervenka moj otec hovori, ze ked sa niekomu NECHCE, je to horsie ako ked nemoze...

leiladomi
22. máj 2016

@bebe91 a tu na MK si pozerala ponuky na ambasádorku? To by si mala najlepsie aj by ste si finančne pomohli. A priatel si nemoze hľadať inú pracu? Aspon vyskúšať,žeby mal ja neviem minimálne 600 EUR v čistom- myslim ,ze by sa to mohlo dat aj v Lučenci. Lebo svokru nezmeníš ani jej správanie k vam,pretoze ona je vo svojom a bud si nájdete nejaku cestu ako spolu v rámci moznosti vychádzať alebo budete mat stale problem ak sa teda neodstahujete

tomiholjubavi
22. máj 2016

@bebe91
predtym, než opustim tuto temu, by som ti chcela povedat par veci (je to dlhy text, tak ta hned na uvod upokojim, ze ta nebudem v ani jednom bode kritizovat.)

1. je od teba múdre, že si si dala preč profilovku. Na začiatok je to dobry krok. Ak sa rozhodneš tuto diskusiu dat vymazat (nie zastavit, ale vymazat), zase si ju nahoď 🙂 . Niekto ti poradí, ktorý admin je tu pre fóra. Dovtedy si fotku vymaž aj z tvojej plochy.
2. Vysoká škola dnes nie je niečo, z čoho by ľudia odpadávali. Nie je však zbytočná. Môže ti veľmi veľa dať. Okrem vedomostí získaš prehľad, rozšíri sa ti obzor, na niektore veci sa budeš dívať z inej perspektívy ako doteraz - lebo sa dozvieš niečo, čo si predtým možno nevedela... Ale, aby sa to stalo, musíš študovať to, čo ta baví..a nie chodiť na výšku, ktorú ti vybral niekto iný, odtrpíš si aspoň skúšky a chodíš tam, lebo babka chce, aby si mala rovnaké vzdelanie, ako susedy. To je uplne zly pristup, ktorý vytvára akurat tak hordy frustrovaných, životom znechutených uradníčok, ktoré ti nevedia ani podať spravne tlačivo, lebo to majú na háku. Študovať (nie chodiť na skušky, ale samotny proces študia-prednašky, seminare, knižnice...) je radosť a vymoženosť. Ak si vyberieš smer, ku ktorému máš vzťah, nebudeš to považovať za stratu času, aj keby si sa rovno z promocii zamestnala v mekači. Vyber si štúdium, ktoré bude naplnať teba (a nie babku, tetku, chlapa, čo ti slubil robotu) a vtedy škola obohatí tvoj život a budeš sa môcť ňou pochváliť.
3. V podnájme nebyvaju cigani, ale ludia čo nemajú inú možnosť. Ideálne to nie je. Ako si spravne podotkla, človek nema istotu, možu ta z mesiaca na mesiac vyhodiť a v nejakom smere je panom tvojej buducnosti cudzí človek. A kedze sme všelijaki, možeš naraziť na blbca, ktorý bude robiť problémy. Okrem toho, platenie podnajmu je určitym spôsobom vyhadzovanie penazi, lebo davaš veľke sumy a nič z toho nemaš. Ak by si davala tie isté prachy za hypoteku, pri 300 e mesačne to je 18.000 za 5 rokov..a to už može byť odplatená polovička hypoteky za menší bytík v malom meste. pri podnájme tie peniaze uz viac neuvidis. Ak teda nemusíte vyslovene íst preč, tiež by som na tvojom mieste nešla. Lenže toto šetrenie penazi zas stojí niečo iné...stratu sukromia, nervy, otravnú svokru za riťou...
4. Verím, že si nevieš zvyknuť na svokru a je ti to ťažké. Odrezaná od sveta, v nejakej dedine, s človekom, čo ta furt kritizuje. Máš to ťažke a chapem, že si nasratá, tiež by som bola. O to viac ti verim, ked je tvoj muž jedináčik. Aj moj je a rodičia jedináčikov si ich strazia ako oko v hlave a hladaju na druhom chyby aj tam, kde ich nema. Tiez by ma nahnevalo, keby ma svokra zvozi aj za to, kde odlozim uterak. ako keby to bola neviem aka veda...čo sa svet zruti, ak bude o jednu poličku inde? ved , ked si sa pristahovala, nemohla si si fotograficky zapamatat, kde všetko leží..občas niečo prehodíš, no a čo? tiež by mi išlo na nervy to jej pobehovanie po izbe, zachode, kupelni...treba sa začať v kupelni zamykat. kazde dvere v dome maju určite kluc. najdite ho a začnite pouzivat. Ulavi sa ti. Vytvoríš tak pomyselnu barieru od svokry a budeš mať aspon nejaku oazu pokoja 🙂
5. chápem, že nerada nechávaš svoju dcerku u starej a že tŕpneš, či niečo neumyselne nespraví zle. Je to normalne, lebo dieťa maš najradšej a nechavaš ho s niekym, komu nedoveruješ. Aj ked si nemyslim, že ti mala ochorela, lebo jej trčala nožička, rozumiem prečo si ju z toho obvinila. Nema to síce logiku, ale emocionalne sa to pochopiť da. Kym som si nezvykla na svojho svokra, nedala som mu strazit ani psa. Naš pes ma gastritidu a bala som sa, či mu neda nejake kosti, alebo mastne kože a potom bude mat zas problemy... ja viem, že je to s dietatom ine, ale ked niekomu nedoveruješ, maš problem mu zveriť hoci aj psa. Darmo si budeš hovoriť, že svokra vychovala svojho syna, prežil to bez ujmy (minimalne fyzickej) a nič nespraví ani tvojej dcérke...kym si nevybuduješ k svokre aspon neutralny vztah, furt ti bude za tazko nechavat malu s nou.
6. Verím, že si znechutená z toho, ako teraz vyzera život a tak si si to nepredstavovala. Ked ma človek nervy, všeličo povie, aj prašivy dom, aj mrchava svokra...aj stary senilny chuj 😀 Ale pozor, čo sa povie, moze a nemusi byt počute..ale čo sa napíše, zostava ako dokaz a skor či neskor sa ti to moze vypomstit.
7. Prestan fajčit. Cigarety zle vplyvaju na maličku aj na teba. Fajčiari byvaju nervoznejši a podrazdenejsi a to ti v tejto chvili netreba. Medicinske oblbovaky tiez vynechaj, pomahaju len na kratko a maju vela vedlajšich učinkov.
8. Zamysli sa nad svojou situaciou a usud sama, či je finančne lepšie zostat u svokry, alebo odist k babke, či mame. Ak od vas pyta vela, radsej sa odstahujte. Tymto skus apelovat aj na priatela, bez emocionalnych vylevov (to na chlapov nefunguje), čisto matematicky..vyrataj kolko usetrite pobytom inde a snaz sa ho nahupat na trvaly pracovny pomer. Nech na zaciatok vezme hocico, dolezite je, aby mal zmluvu, s ktorou vam banka da hypoteku a nech odtial neodchadza, kym nebude mat na 101% zagarantovanu inu robotu.
9. Aby si nepovedala, ze si ta ludia zastavaju len v IP, ja si ta zastavam tu verejne. Chapem ta v mnohych aspektoch a verim ti, ze aj negatívne spravy od bab ti na nalade nepridali. Podla mna ti nechyba ani rozum, ani normalnost, akurat postradaš pokoru a vďačnosť a nahradzuješ to aroganciou...To ludia nemaju radi.
....
Teraz si skus prečitat tuto temu ešte raz, aspon do strany 25-30. Odfiltruj všetky emocionalne vety a najdes prakticke rady, bolo ich tam dost. Vyber si to, čo je ti najviac vyhovuje a chod za svojim snom 🙂 držim ti palce.

PS Aj ked ste spravili dieta do nezabezpeceneho prostredia, myslim si, že to nebola chyba. Stale lepšie sa na chvilku borit s ekonomickymi problemami, ako čakat na lepšie časy a potom sa roky snažiť počať. Ale ked uz je malicka tu, skus motivovat tvojho chlapa, nech sa k tomu aj nalezite postavi. Teraz je on ten, kto je hlava rodiny, nie jeho mama. A ty si teraz druha hlava rodiny a nie tvoja mama, či babka. Obaja prevezmite zodpovednost za vlastne zivoty a bude vam lepšie 🙂

meryen78
22. máj 2016

Dobre napísané.. Uz aby to bolo už aj tak pochopené!!

tereskah
22. máj 2016

skuste sa popytat v okolitých obciach alebo hocikde sa stavaju obecne byty a da sa podat ziadost a vysvetlit situacia možno uspejete

bebe91
autor
22. máj 2016

@tomiholjubavi ďakujem a suhlasim so všetkym čo si napisala. Pouvažujem nad niečim normalnym alebo počkam kym sa mi niekto ozvve na životopis, skušam a uvidim. A zatial nejako už strpim priatelovu mamu.

bebe91
autor
22. máj 2016

@tereskah skusim zajtra skocim do mesta a opytam sa

lubkavargova1
22. máj 2016

Ako tak sledujem..toto je na dlhy beh...ako sorry, ale ked fakt tak vadi priatelova mama tak sa ignorovat. A ked nastupis do prace kto sa bude starat o malu????

tomiholjubavi
22. máj 2016

@bebe91 skuste si k sebe hladat cestu, uvidis..mozno časom popusti. nikto neni iba zly a aj ked ti teraz lezie na city a kritizuje ta za kazdu blbost, neskôr si urcite zvykne. 🙂 na uvod sa skus nedat vytočiť...ludia tak funguju, ked vidia, ze reaguješ na ich podnety, nahrnu sa na teba ešte viac. (aj svokor moj 😀 ) ..počas prveho polroka našho spoluzitia sme sa vedeli do krvi povadit pre dialkovy ovladač 😀 teraz to znie smiesne, ale vtedy ma strasne priam az urazalo, ze pozeram serial, stary pride a prepne si na drzaka ani sa neopyta...ako keby som tam ani nebola. tak som mu to začala naschval vracat, ked pozeral svoje filmy pre pamatnikov 😀 (level školka, že? 😀 )
staru na svoju stranu najlepsie získas, ak prestaneš zbrojit a branit sa..svokrovci su ako šelmy - vycitia tvoj strach 😀 iba zartujem... 😀 ale ked naozaj namiesto ohradzania sa, vyskušaš hladat si k nej cestu, velmi ti to pomoze. skus niekedy o nej pred susedmi povedat nieco pekne, napriklad že dobre napiekla. donesie sa jej to do uší, to ti garantujem 🙂 a uz budeš mat u nej maly bodik a bude sa na teba dívat inak, ako keby počula, že o nej hovoriš, že je pizda 😀

lucinka511
22. máj 2016

@bebe91 vies co povedz svokre,ked ta bude takto sekirovat, ze sa ma ukludnit,lebo ked bude starsia a bezvladna ju supnes do domova dochodcov,

natalym
22. máj 2016

@maria1989 Dostal, Jeden jediný.

romanovic
22. máj 2016

@tomiholjubavi a ako to dopadlo s tvojim exom? Nasiel si dalsiu obet? Predpokladam, ze rozvadzat sa nechcel, lebo mu odchadzala zlata sliepka. Jedine, ze by uz mal majetnu nahradu...

bobova
22. máj 2016

@tomiholjubavi transsylvánsky potomok 😀

tomiholjubavi
22. máj 2016

@romanovic neviem vobec co je s nim...po rozvode sa zlakol byvalky, lebo sa mu zacala vyhrazat sudom za neplatenie alimentov, tak sa spakoval a usiel..roky som o nom nepocula..ani mi nechyba.

maria1989
22. máj 2016

@natalym čudné nie?

bobova
22. máj 2016

@bebe91 ak ti nevyhovuje byvat u nich tak treba odist, vybavit co najlacnejsi prenajom, zbalit veci a vypadnut, ked sa po MD zamestnas na dobu neurcitu tak si vybavite hypoteku na vlatny byt. Na nervy si kup bachove kvety - kvapky, najdes na nete a netlac do seba tabletky. Podnajmi neodporucam, ja som tak byvala este ako velmi mlada, a domace mi liezli do izby, a potrebujete ako rodina sukromie. Nie je to jednoduche vychadzat s peniazmi, kupovat len najlacnejsie, ja som jedavala ovsene vlocky a kapustovy salat, cestoviny s tuniakom, proste najlacnejsie zradlo ale za tu slobodu (a nemusiet po nociach cestovat z mesta na dedinu lebo som robila na smeny) to stalo. A tiez som bola ovela zdravsia ako kolegyne ktore salat a ovsaky ani nevideli 🙂 🙂🙂

marcelatje
22. máj 2016

@bobova ty si ako z reklamy "chudobou k zdravemu zivotnemu stylu" myslim to v dobrom pretoze vela krat sa stretavam s nazorom ze zit zdravo je drahe. Co moze byt pravdou v pripade ze kupujem rozne trendove vychytavky ale ty si dokazom ze sa to da aj za par penazi. Mozno nie idealne ale lepsie ako s lacnou sekanou ci pudingom za 8 centov 🙂

katuska268
22. máj 2016

Ja.to.riešim každý deň.Svokra sa stále stará do výchovy mojich synov,nonstop mi nadáva ako som hlúpa a nervózna stále,keď dám staršiemu synovi po zadku keď neposlucha nestáva sa.to často,tak ide na mňa volať sociálku.Manžel povedal že na.byt.nejde lebo nechce vyhadzovať peniaze za nájom...a to nieje len moja svokra,ale aj svokor,u neho som lenivá pi..a sprosta krava,ze ma nakope do zadku,príklad chcela som az ide na chvíľu zakurit aspoň prekurit,lebo moj 6, mesačný syn je chorý...a ja som nemohla od neho odísť,tak mi bolo zasa nadavane.Už aj ja som na liekoch na ukludnenie,lebo uz bolo aj horšie,horšie hádky...a uz nevladzem

lubkavargova1
22. máj 2016

@katuska268 a teraz bez nejakho rypania alebo co...ale fakt mi vysvetli jednu vec. Normalne polosprosto, sedliackym rozumom...bo nechapem....to mas takeho muza chuja alebo neschopaka abo co????? To mu tak vyhovuje domaci servis? Lebo nevrim, ze na prasky niesu aj svokrovci z toho. Vsak ja mat takeho chlapa tak ho dokopem k tomu, aby sme sa osamostatnili. Ci to je taky barak, ze caka kym stary budu fialky vonat zospodu a on chce dedit????

marcelatje
22. máj 2016

@katuska268 a tie peniaze co neda na najom aspon setri?

katuska268
22. máj 2016

@lubkavargova1 nie to nie...servis tu maximalne odo mňa.ale on nechce odísť kvôli peniazom.lebo.tu musíme dávať 50 eur na elektriku ze on drahý nájom platiť nebude...nie.je ttaký barak je to starý dom takze de dedenie za tým nebude..a nerypala som do svokry a svokra nijako chcela som len aby šiel zakúriť.

katuska268
22. máj 2016

@marcelatje Pravdu?Nie.

marcelatje
22. máj 2016

@katuska268 jedna vec je ze sa staraju do vychovy. To vzdy bolo je a bude. Ale aby ma niekto do rici siel nakopat alebou p.cou sprostou ma nazyval tak to prrrr! Problem je zjavne ovela kompexnejsi. Toto sa bohuzial na urovni snahy zmenit svokrovcov riesit neda. Oni za to snad ani nemozu pretoze pravdepodobne nemaju kapacitu aby veci riesili inak.
Otazkou cislo jeden je ako to to chce riesit tvoj muz. Ak nijako hned nasledujucou otazkou je ako si to poriesis ty. Daj si kratkodove ciele. So svetlom na konci tunela ide vsetko lahsie.

bebe91
autor
22. máj 2016

a ja som sa dneska definitívne rozhodla...poslala som žiadosť na práce ktoré som našla na nete, snáď dačo hoci aj malinké sa mi podarí, netúžim po veľkej pozícii, skôr mám z takých vecí strach tak som skromná a keby sa niečo prihodilo zobrala by som pôžičku a išli by sme preč, inak to nevidím...zatial musím ignorovať priatelovu mamu, nemám na výber zatial a potom by som musela malu dať do jasiel a aj ked je to na 20 kilometrov no nejako by sa to už vyriešilo, jedno auto máme tak snáď ja alebo partner by sme vedeli ísť pre malú..síce pôžička je novodobý čert ale som prepočítala a dalo by sa už tak...ešte tých 5 mesiacov som chcela zostať pri malej kým nebude mať 1 rok ale keď sa zamyslím že 5 mesiacov je ešte skoro tolko ako doteraz čo som tu skoro 7 mesiacov a priatelova mama je zo dňa na deň provokatívnejšia tak som si povedala dosť!!...síce aj takto i bude min. 3 mesiace trvať kým by mi dali pôžičku ale aspoň by sa už proces sťahovania začal...

@katuska268 aj moja ešte nie svokra ale priatelova mama do mňa rýpe a fakt nechápem prečo veď jej pomáham a všetko a s malou to je už tragedia, aj dneska dala som malej výživu to sa jej nepáčilo a ona urobila takú polievku remix zemiaky-mrkva-brokolica, no vraj to polievka nemala byť..nevedela som ako to mám malej dať, už som aj ju zavolala lebo mala velke reči že je to polievka ale na polievku bola priliš hustá a na kašu príliš vodnatá, to sa nedá opísať, ale ani ona nevedela dať malej, vôbec ju nechcelo dieťa prijať, keď už išla nasilu niekolkokrat tak som povedala aby prestala a nech sa pozrie na to dieťa, kričí lebo je hladné a to čo ona urobila to jesť nechce, no to ako sa urazila bolo niečo hrozne...odvtedy mi nič nepovedala, ale kašlem na to..dieťaťu nerozkážeš a už vôbec nie nasilu aby jedlo alebo niečo robilo bez toho aby to samo chcelo...

bellahc
22. máj 2016

@bebe91 osamostatnit, osamostatnit a este raz osamostatnit sa!
Svokra chce tak dobre, az je to na skodu.
To iste som mala s vlastnou mamou-tak chcela pomahat, az to prehanala...
Dceru som kojila, ale mala (po mne) problem s odgrgnutim. Jednoducho sa jej nechcelo. Samozrejme v brusku ju to tlacilo a tak plakala. Mama na to: "Urcite si malo potiahla, daj jej este." Tak som ju ja tupa prvorodicka posluchla a davala a davala a mala plakala a plakala, az mi napokon vsetko mlieko vyvratila obrovskym oblukom...
To je jedna z mnohych mojich "skusenosti"...
Takisto vzdy mi prizvukovala, ze mala musi byt dobre poobliekana.
Ja teda doteraz zrejme neviem, co je to "dobre poobliekana", ked dcera sa mi po naobliekani pod taktovkou mojej mamy vecne spotila a potnicky mala aj na krku. Takto by som vedela pisat do rana...
Jedno je vsak iste - nechce ublizit, CHCE POMOCT.
Aj ked to stoji za hov..
Teraz byvam v HC, nasi su vo ZV a mam Bohov pokoj.👍😀

lubkavargova1
22. máj 2016

@katuska268 no vsak toto, ked ma hubu plnu reci, ze usetri a bla-bla-bla tak by som mu fakt pekne vytmavila, ze hovno velke usetri a tie reci nech si strci niekde odkial niet navratu....ty si predpokladam z toho total na nervy, svokrovci tiez, decka tiez nebudu cele happy a tvoj chlap je asi najspokojnejsi...

bebe91
autor
22. máj 2016

@bellahc tak podobné je aj u nás, tá pomoc je už až príliš a niekedy by som povedala že ďakujem ale už nepotrebujem pomoc, vystačím si s vecami aj sama ale tak nedá sa zatial...každopádne teraz som už odhodlaná, síce budem mať strach že čo bude s malou kým bude v jasliach ale tak snáď bude dobre...a aj priatel sa uvedomí že život nie je len o tom ako žiť čo najlahšie ale aj s prekážkami...

petkovadanuska23
22. máj 2016

@bebe91 Konecne si nieco mudre napisala...Tu nikto nepise ze zivot zo svokrou je super,ale ked nechces tak zit,nic ine ti nepomoze len osamostatnit sa...Tak vela stastia...