icon

Život v Kanade alebo návrat na Slovensko

1. máj 2025

Ja vazne neviem. Zijeme uz treti rok v Kanade. Mame sa tu dobre. Kanada je super. Krpcovi sa tu velmi páči. Ale s muzom iba pracujeme (obaja z domu) a riesime veci okolo domácnosti. Zijeme velmi stereotypny zivot, kazdy den je rovnaky. Začína nas to nudit. Nemame tu ziadnu rodinu a ziadnych kamaratov. Na Slovensko lietame 2-3x ročne, plus rodicia za nami raz rocne, ale je to vyčerpávajúce...

Fantazirujeme, ze v Europe by sa nam mozno žilo lepsie, ze by sme viac zili a menej prezivali... Castejsie sa vidiet s rodinou. S kamaratmi. Viac by sme cestovali (výlety autom, lety po Európe.. v Kanade je vsetko neuveriteľne ďaleko od seba..) ak sa vrátiť na Slovensko, kde nás čaká nas prázdny dom.. tak ušetrené výdavky co platime za podnajom... A možnosť dat krpca k babke na stráženie kedykoľvek.. žijeme pár ulic od seba. Čiže možnosť vybehnúť občas do kina atd... Co teraz vobec neprichadza do uvahy, lebo 5 ročného krpca nemame kam dať.

Ale asi to je len taky retrospektivny optimizmus... Celý život som snivala zo Slovenska odísť... No teraz mi je luto byt prec od rodiny.

Veľa veci na Slovensku sa mi vlastne nepáči.. politika sa mi nepaci... Hneva ma tam toho vcelku dost. Plus nechcem aby krpec prisiel o anglictinu ktoru ma teraz na nerozoznanie od kanadana. Ale stoji to za to?

Co by ste si vybrali vy? A ako casto sa vidite s rodinou a ako blizko k nim žijete?

Strana
z5
betulinka1
1. máj 2025

Ostat v Kanade.

7miriam77
1. máj 2025

Neurob blbosť 🙏...tu to ide z kopca, ale že úplne všetko. Ostan v Kanade, malý pôjde do školy a všetko sa vám zmení k lepšiemu.

janinah
1. máj 2025

Za tri roky tam nemate nijakych kamaratov?
Nechodte tu,oľutujete to.Mate dieťa,nepokazte mu buducnosť.Asi nechcete aby zil v ruskej gubernii ( verim,ze prehaňam,ale tu uz clovek nevie na čom je....)
Ak by si bola moja dcera,tak ti navrhnem max presťahovať sa do Španielska,s rodinou sa budete môcť vidiet oveľa castejsie a stále je to dosť ďaleko od ruska.

hradnapani
1. máj 2025

za tejto situacie, ktora tu je, by ste ten navrat este mohli trpko olutovat

amelie2017
1. máj 2025

No ak pracujete obaja z domu, tak chapem, ze vas ten stereotyp zabija. A tazko sa hladaju priatelia. Skuste zacat chodit viac medzi ludi - fitko, joga, kurz malovania, ...hocico, co vas bavi a kde je moznost ziskat priatelov/znamych. Ja zijem v Spain, manzel je domaci, ale zijeme cca 100km od jeho rodneho mesta, povodnych priatelov. Uprimne, tiez sa vidime tak raz za cca 3 mesiace, ked niecl zorganizujeme, nie je cas. Praca, skola/skolka, kruzky, domacnost, oddych..
Z Kanady lietate na SK castajsie, ako my zo Spanielka. A tam uz ma tiez kazdy svoj zivot, svoju rutinu, stereotyp.. rodina si cas najde, ale s kamaratkami som rada, ak sa za 2 tyzdne vidime aspon raz. Lebo tiez uz ma kazda svoj program, aktivity, rutiny. Byt vami, naozaj sa zameriam na zivot tam, ako si ho spestrit a na navrat ani nepomyslim. Ja som nikdy neuvazovala nad zmenou obcianstva a posledne mesiace na to intenzivne myslim..

sisaka
1. máj 2025

Žijem v Kanade a neviem si predstaviť nemať po 3 rokoch žiadnych kamarátov. Susedia nič, škôlka/škola nič? Slováci v okolí, ľudia s rovnakými záujmami, detské krúžky, športové aktivity, komunitné akcie…
Kanada momentálne nie je žiadne terno, po tom čo ľuďom preplo a zo strachu pred Trumpom zvolili zase liberálov to pôjde asi úplne do kytek, ale stále mi to príde lepšie ako Slovensko… 🤷‍♀️

viera
1. máj 2025

Ver, ze stoji to zato....urcite Kanada....

vler
2. máj 2025

Pozor na tu predstavu ze na slovensku dieta bude moct byt u babky kedykolvek. To sa nemusi naplnit z roznych dovodov, aj preto lebo babka mladsia nebude.
A priznaj aj benefity HO. Ziadna travenie casu na cestach, v premavke, ohrozovanie svojho zivota, kopa usetreneho casu, minimalne opotrebovanie auta, nizke naklady na benzin.
Ja zijem v USA 29 rokov-hroza teraz s trumpom po druhykrat- ale aj tak by som naspat na slovensko nesla

pieksamaki
2. máj 2025

Skrátiť pracovný úväzok....začať žiť športovať.....dieta dat do opatery niekomu, platene strazenie kym pojdete do kina, urobit si ďalšie dieťa....je to skôr o nude....na Slovensku by ste si už nezvykli....to co prežívate je skôr druhom prace pri PC....kazdy víkend choďte na vylet.....

brendaa
2. máj 2025

Kde v Kanade bývate,....?
... slovo krpec v článku 4x😁🙄.... 😅... Je s vami doma, nechodí do škôlky?
Ste na samote, bez susedov,...
Z Kanady lietate často domov 2x3 ročne +rodičia do Kanady, takže potom dobre zarobíte....a ste naviazaný na rodinu na Slovensku...
Komunita Slovákov, Čechov, Poliakov.... tam nie je opatrovateľku na pár hodín?

andreatytler
2. máj 2025

To je pravda ze v Kanade ludia viac pracuju a menej ziju, ale vy to zjavne nemusite tak robit. Lietate na Slovensko 3x rocne? Ved to je 10,000 len za letenky. Evidentne na to mate, tak nechapem kde je problem v tom aby ste viac cestovali aj v Kanade tak ako chcete cestovat v Europe. Preco si nezaplatite babysiterku aby ste isli do kina? Preco viac nezijete?

andreatytler
2. máj 2025
@7miriam77

Neurob blbosť 🙏...tu to ide z kopca, ale že úplne všetko. Ostan v Kanade, malý pôjde do školy a všetko sa vám zmení k lepšiemu.

@7miriam77 Maly uz do skoly chodi. Skolka je v Kanade od 4 rokov priprava na skolu. Deti sa ucia citat, pisat, prvouka, matematika. Nastupom do prveho rocnika sa toho az tak vela nemeni. Akurat sa uz nehraju pomedzi tu vyucbu.

modrahruska
2. máj 2025

Ja by som si vybrala domov a rodinu, bez debaty. Problemy su vsade, len vsade ine. Ale samozrejme ta budu od navratu odhovarat 😁

srandamusibyt
2. máj 2025

Ja by som tiež ostal v Kanade. Tiež zvažujeme niekam odísť, pretože je to tu čoraz horšie. Kanada ma teda veľmi láka.

milanemila
2. máj 2025

Ja by som urcite ostala v kanade aspon do najblizsich volieb 🤷🏼‍♀️ divim sa, ze za 3 roky ste si tam nenasli ziadne priatelstva…maly ma 5t za dalsich 5 uz bude skoro samostatna jednotka. Ja ny som na vasom mieste aj ten prazdy dom na Slovensku predala, kym tu este je niekto ochotny tie nehnutelnosti kupovat a kupila nieco v kanade namiesto podnajmu.

miadi
2. máj 2025
@andreatytler

@7miriam77 Maly uz do skoly chodi. Skolka je v Kanade od 4 rokov priprava na skolu. Deti sa ucia citat, pisat, prvouka, matematika. Nastupom do prveho rocnika sa toho az tak vela nemeni. Akurat sa uz nehraju pomedzi tu vyucbu.

@andreatytler Neviem z Kade lietaju ale len z Toronto su najlacnejsie letenky za $4000+ pre 3 cize 3x za rok je to urcite viac ako 10k . Keby som bola 3x za rok na Svk ani by som nestihala mat nejaky smutok ., Ja vzdy ked idem tak mam na rok dost .🤣🥲 alebo aj dlhsie pri tom kolko to cele stoji. Ja som uz 10r nebola v kine na filme pre dospelych 😆naposledy tehotna.. pred detmi som chodila raz tyzdenne .. teraz len na detske s detmi nejak mi to nechyba . Asi starnem mam pocit ze same blbosti natacaju jedine dobre su akcne filmy a tie zas tsk nemusim. Komedie dobre uz 15r nerobia. Autorka toto si skus s manzelom ujasnit co dalej mozete si ten zivot aj inak zariadit aj v Kanade . Mozno len zijes v spimienkovej nostalgii Lebo ten socialny zivot ked si rodic je tiez iny ako ked si nim este nebola. Ani kamosky co ziju na Svk ak maju deti by nemali tolko cas sa stretavat ako volakedy . A nie kazda babka co byva krizom cez cestu je ako na spagate pripravena kedykolvek strazit vnuca . Ty si bola asi na materskej nez si odisla z Svk . A to je zas ine ked pracujes a dieta je v skolke zas mas menej casu sa socializovat . Aj tym ludom na Svk si vzacnejsia ked ta mozu vidiet 2-3x za rok . Mozno by si nebola spokojna ani na Svk zas ine veci by ti chybali na ktore si si za 3 zvykla . A zas by si mala urcity stereotyp .

marcellka32
2. máj 2025

Naučte sa socializovať spolu ako rodina, rodinné výlety po Kanade, zaplatiť opatrovateľku a ísť sami dvaja do mesta, na večeru, kino...vracať sa len kvôli kamarátom by som nerobila, najlepší kamarát ti má byť partner...s rodinou si 3 x ročne, veď to stačí väčšina ľudí je asi 1x za rok čo bývajú ďaleko....
Nauč sa žiť so svojím mužom a dieťaťom, nauč sa užívať si jednoduche činnosti, zážitky, nemusíte stále niečo robiť, niekam ísť, hoci aj na záhrade (ak máte) piknik, bazén, záhrada, šport...nevieme čo vás baví

alenamihal
2. máj 2025

Ostan v Kanade,kym Fico nezmizne z povrchu...ja som zila v zahranici 18r ale uz som na svk 6rokov,ale hned by som zbalila veci za tejto vlady...to co sa tu robi je na grc,vdaka nasim sedlackym volicom... ano,je to tazke bez kamosov,rodiny,ale zase este zarob si a ked sa situacia zmeni,vrat sa na svk...my ked sme sa vratili tesne pred Covidom,nam sa tu zilo super..ale od Ficovej vlady ide svk dole vodou aj co sa tyka prace...co sa tyka deti,ang mozes pokracovat aj na svk..moj syn chodi do anglickej skoly a to ma 12r a prisiel na svk ked mal 6r. a jeho anglina je stale dobra az moc dobra na slovensky pomer ...mladsi syn ma 7r a jeho ucim a komunikujeme doma aj po anglicky...moje decka stale pozeraju veci po anglicky..

alenka58
2. máj 2025

určite by som sa vrátila do európy, je tu iný život, kultúra, keď máte dobré vzťahy s rodičmi tak to bude jednoduchšie a čo sa týka AJ u dieťaťa tak v tom vidieť problém je blbosť aj na SK je kopu detí čo rozprávajú anglicky chodia do anglických škôl a slovensky ani nevedia a tak je to vo všetkých štátoch EÚ

jamimo
2. máj 2025

@autorka Ja osobne by som sa NIKDY nevrátila. Ale to som ja, môj naturel, povaha... Už som sa raz vrátila, neskutočne oľutovala a opäť sme odišli.
Poznám však 2 rodiny ktoré neskutočne trpeli v zahraničí, napriek tomu, že tam boli viac rokov, mali perfektnú prácu, fin. ohodnotenie, možnosti. Chýbala im rodina a rodná dedina, mesto... Neskôr pochopili, že to bola ich romantická predstava a každý si žije svoj život, s rodinou tiež nie sú stále... Oľutovali, hlavne, keď začali všade narážať na debilný systém a ľudí...🤷‍♀️
Ok, určite sú aj ľudia šťastní z návratu, ja som to však nikdy tak nemala...

yanni
2. máj 2025

Preco by Mal Stratit AJ? Kazyk Treba aktiven pouzivat, Tak neuabudne. My sme sa vratili so Nemecka (NASA sompvsk krajina) zo Saudakej Arabie pred 4mi rokmi. Deti tam zili od narodenia, starsia dcera tam chodila uz do skoly (British school) a doteraz Ma perfektnu AJ a NJ a trosku menej prefektnu slovencinu. Ani jeden jazyk neuabudla ani ona ano mladsia sestra. Vsetky tri jazyky pouzivame ale aktiven v kazdodennom zivote.

Co sa tyka Navratu. Na SK v ziadnom pripade nie. Ale u mna Europa vyhrava. My sme s muzom v tomto jednotni, nemame Problem zit jocilde Ale len na urcity cas, nie navzdy. Vzdy sa budeme vracat spät do DE. Ak vam Lanada nepasuje plus je to daleko, hladajte nieco blizsie. V samotnej Europe mas vela moznosti.

yanni
2. máj 2025
@jamimo

@autorka Ja osobne by som sa NIKDY nevrátila. Ale to som ja, môj naturel, povaha... Už som sa raz vrátila, neskutočne oľutovala a opäť sme odišli.
Poznám však 2 rodiny ktoré neskutočne trpeli v zahraničí, napriek tomu, že tam boli viac rokov, mali perfektnú prácu, fin. ohodnotenie, možnosti. Chýbala im rodina a rodná dedina, mesto... Neskôr pochopili, že to bola ich romantická predstava a každý si žije svoj život, s rodinou tiež nie sú stále... Oľutovali, hlavne, keď začali všade narážať na debilný systém a ľudí...🤷‍♀️
Ok, určite sú aj ľudia šťastní z návratu, ja som to však nikdy tak nemala...

@jamimo ja tiez poznam jednu rodinu, co sa Po 10 rokov vratili na SK a su spokojni. Ale clovek nikdy nevie, ci Naozaj. Malokto s prizna a povie celu pravdu.

jamimo
2. máj 2025
@yanni

@jamimo ja tiez poznam jednu rodinu, co sa Po 10 rokov vratili na SK a su spokojni. Ale clovek nikdy nevie, ci Naozaj. Malokto s prizna a povie celu pravdu.

@yanni ešte som si spomenula na jednu rodinu... Žili vo Vancouveri, na všetko sa sťažovali a trčali tam 30 rokov. Ospevovali Slovensko (mysľou boli 30 rokov späť) nemali poňatia ako sa v SR žije. No a keď sa vrátili, ostali zaskočení, že nemajú v potravinách bežne široký bio výber potravín, hundrali, že nemajú destilovanú vodu do kávovaru v potravinách atď, atď...Čakali kanadský štandard v Považskej Bystrici 🤔Tiež mali home office, pracovali pre tú istú spoločnosť. Takže ich život sa veľmi na Slovensku nezmenil 🤷‍♀️ Do roka zdvihli cvičky a 👉 Londýn. Vieš ako sa hovorí : Každý si rozumie sám sebe najlepšie...

danica2711
2. máj 2025

žijete stereotypne, nemáte kamarátov, pritom ale nemáte finančné starosti, ale tvoj príspevok na mňa pôsobí, že sa nevieš tešiť zo života, nevidíš pozitíva, len negatíva. Fakt si myslíš, že sa to zlepší, keď sa vrátite na Slovensko? Tu ťa môže potešiť akurát tak to, že ti babka občas postráži dieťa, ináč vôbec, ale že vôbec nič

lenusiatko
2. máj 2025

Preboha, len sa sem nevracaj, to je ako navrat do 18. storocia, vratane zdravotnictva, skolstva, aj to malo, co tu funguje, sa rozpada. Ja osobne by som sa nevracala absolutne kvoli priatelom. Ti za teba ucty nezaplatia a vacsinou ich ostane velmi malo. Kazdy sa stara sam o seba. S rodinou to celkom chapem, ale tiez si to nemaluj. My sa stretavame minimalne, najma kvoli politickym nazorom, s detmi som si tiez musela poradit sama a navyse rychlo vyrastu. Urcite by si nechcela, aby studovali na Slovensku, ved sa ucia to iste, ako my pred 30 a nasi rodicia pred 60 rokmi. Budes tu odvadzat take dane, ze sa nikdy z toho nepozbieras a otazka je, kde by ste tu pracovali a za aky plat. Vlastny biznis sa uz vobec neoplati mat. Zdania ti aj to, ze sa rano zobudis. Auto na rozbitych cestach zarucene do roka rozbijes. Za kulturou nemas kam ist, postupne sa rozpadaju muzea, kulturne podujatia. V restauraciach sa ti budu obracat panenky z cien a ani sa moc nenajes. Vo vedlajsej krajine zuri vojna, z ktorej sa kopa ludi smeje. Inakost sa tu tresta prinajlepsom vyradenim z procesu. Je toho vela, preco by som sa nevracala a len velmi malo, preco ano.

bubuska
2. máj 2025

Pôjdem proti prúdu. Rodinu a kamošov Ti nikto nenahradí. Ak tu máte dom bez hypoa viete mať dobrú prácu, tak by som tomu návratu dala šancu. A poprípade ak to začne byt fakt zle tak vy som sa presunula v rámci Európy keďže Kanada očividne nie že pre vás. Raz počúvala jedného Kanaďana čo žije v Cechach a povedal, že ľudia si tu Kanadu strašne idealizoju ale tam sú len tisíce kilometrov ihličnatého lesa. Nevravim že mesta nemôžu byt super ale niečo na tom bude.

veronicka1901
2. máj 2025

Jednoznacne by som zostala v Kanade.

luccija
2. máj 2025

Mala si voľakedy nick elementisa?bola tu kocka čo rozmýšľala ísť do Kanady s menším dieťaťom.Ja zase opačne ja by som sa vrátila viete AJ, vyskúšali ste si to, prácu si tu nájdete.Ale zase stereotyp a hlavne, keď robíte z domu budeš mať všade.

larinka552
2. máj 2025

Lepsie si zariadte zivot tam, vytrhnite sa zo stereotypu a bude lepsie. Mozno z vas hovori len spomienkovy optimizmus 😉 aj ked mozno v EUROPE (nie na Slovensku) by vam bolo lepsie. To musite ale vediet/ vyskusat vy.
Zo Slovenska uteka na zapad vsetko mlade (ale aj starsie) co ma zdrave ruky, nohy a rozum 😃

marcellka32
2. máj 2025
@bubuska

Pôjdem proti prúdu. Rodinu a kamošov Ti nikto nenahradí. Ak tu máte dom bez hypoa viete mať dobrú prácu, tak by som tomu návratu dala šancu. A poprípade ak to začne byt fakt zle tak vy som sa presunula v rámci Európy keďže Kanada očividne nie že pre vás. Raz počúvala jedného Kanaďana čo žije v Cechach a povedal, že ľudia si tu Kanadu strašne idealizoju ale tam sú len tisíce kilometrov ihličnatého lesa. Nevravim že mesta nemôžu byt super ale niečo na tom bude.

@bubuska rodinu áno, ale kamošov? Žiješ predsa pre svoju rodinu a kamošov si vieš nájsť všade, aj v zahraničí, len treba vyjsť z domu, sú slovenské komunity v zahraničí, rôzne stretnutia ...
Mne príde, že oni nechcú vyjsť z domu, a tým pádom to bude rovnaké hocikde inde ..

Strana
z5