icon

Životné rozhodnutie: Zostať alebo sa presťahovať za rodinou?

eseta
16. feb 2025

Ahojte dievčatá, stojím na takom pomyselnom životnom rázcestí a neviem sa rozhodnúť ako ďalej. Aby som začala pekne od začiatku, žijem s deťmi sama už 5 rokov. Za ten čas som si v našom meste našla dobrú prácu a priateľov. Žijem tu však sama, celá moja rodina žije ďaleko. Často krát ma to trápi, je to ťažké, keď mi nemá kto pomôcť. Naskytla sa mi príležitosť presťahovať sa do dediny, kde žije moja rodina. Mám tam šancu kúpiť krásny 3izbovy byt za úžasnú cenu. Teraz žijem v dome, ktorý patrí aj ex a máme ho na hypotéku. Viem že časom ho budem musieť vyplatiť, takže sťahovanie raz tak či tak nastane. Dom v ktorom žijem teraz je krásny, ale nad môj rozpočet, aj silu. Sama žena nevládzem všetko okolo domu. Je mi však ľúto, že keď sa odsťahujem prídem o prácu a priateľov. Fakt neviem čo urobiť, presťahovať sa, vyriešiť finančné záväzky voči ex a hľadať si tam novu prácu? Alebo zostať ešte tu, kde mi je dobre?

Strana
z2
pribinak
16. feb 2025

A tu kde žiješ si nemôžeš nájsť iné bývanie?

zabka79
16. feb 2025

@eseta mala som po rozvode rovnaku dilemu. Rodina je daleko velmi som to zvazovala, pomohli by mi moji rodicia...a cena bytov v ich blizkosti / moje.milovane rodne mesto/ by bola aj o 30 tis nizsia ako byty kde byvame teraz, no na zelanie syna ostavame v lokalite /stahujeme sa ale bude chodit do tej istej skoly/

lindous
16. feb 2025

Práca by pre mňa bola kľúčová, či a aké možnosti mám pri rodine a tiež aké sú tam možnosti pre deti čo sa týka škôl, aktivít, či bude treba dochádzať, cestovať, tebe aj im a ako sa to bude dať skĺbiť

eseta
autor
16. feb 2025

@pribinak v mojom meste si môžem dovoliť starý jednoizbový byt. Žijem blízko Bratislavy, ceny sú tu prepalené

hipuska
16. feb 2025

Aké veľké sú deti?

eseta
autor
16. feb 2025

@hipuska 9 a 12 rokov. S deťmi sme sa už o sťahovaní bavili a nemajú s ním problém. Možno je to tým, že by sme sa sťahovali tam kde to poznajú a majú radi

marsmykkok
16. feb 2025

@eseta Keby povieš že máš deti 2 a 4 roky napríklad, určite ti poradím že rodná dedina, rodičia pomôžu s deťmi, pre ženu lepší byt ako dom. Ale ak blízko BA a synovia už tak veľkí, tak ja by som ostala pri BA, starší o chvíľku pôjde na strednú, neskôr na vysokú, v BA má určite väčšie možnosti ako tam u Vás a ja by som sa sťahovala naspäť do rodiska až ked synovia doštudujú.

tiezjedna
16. feb 2025

Ja myslím, že podvedome si už rozhodnutá, tak to dotiahni👍

sasa1310
16. feb 2025

@eseta za mňa by bol dôležitý vzťah detí s otcom, ak teda otec má záujem

eseta
autor
16. feb 2025

@sasa1310 to nie je problém, vzťah majú dobrý. On sám však býva veľmi ďaleko

andrea_82
16. feb 2025

Urcite by som sa nestahovala, kym nemam novu pracu. Skus hladat v novom meste pracu, aj to ti pomoze sa potom rozhodnut.

eseta
autor
16. feb 2025

@tiezjedna mam strach ze sa zle rozhodnem a už sa to nebude dať vrátiť späť

marca12
16. feb 2025

Mozno si to idealizujes s tou rodinou. Ono tym,ze budes s nimi,moze sa stat,ze ti budu do vsetkeho kecat a vychovavat vnucata po svojom a bude ti to vadit. Dalsia vec ako daleko by si to mala do prace? Aka je to dedina? Maju tam deti moznost rozvijat sa?

tiezjedna
16. feb 2025

@eseta každý problém ma svoje riešenie 👍Neboj sa ničoho 👍

lonely66
Odpoveď bola odstránená
tiezjedna
16. feb 2025

@lonely66 akože on sa mohol odvalit do zadele a ona nemôže????

lonely66
Odpoveď bola odstránená
tiezjedna
16. feb 2025

@lonely66 a chápem to správne, že problem by nastal až keby on začal niečo riešiť?

huxy
16. feb 2025

@lonely66 to nie je pravda, že otec musí súhlasiť s presťahovaním sa.

colsami
16. feb 2025

Tak pokial byvas vo velkom dome, ktory je nad Tvoje sily a moznosti aj financne a i tak budete musiet dom predat resp vyplatit sa, stahovat sa budes musiet tak ci tak. To radsej teraz, nez o x rokov, naco to predlzovat ak to musi prist. Tj ak nemozes zostat v dome lebo sa skor ci neskor preda, tak...?
A ak si nemozes dovolit nic ine na byvanie v okoli skrz cenu nehnutelnosti, no tak nazad do rodiska.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
cacianka
16. feb 2025

@lonely66 môže sa s deťmi odsťahovať kamkoľvek v republike, len nie za hranice - iba vtedy by potrebovala súhlas otca alebo súdu.
@eseta zváž možnosti práce v rodisku a okolí, školy pre deti ZŠ aj SŠ a ak sú čo len trochu dobré možnosti, choď tam. Veď nemusíte byť s rodinou ako kolotocári 24/7, ale blízkosť je veľmi fajn.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
cacianka
16. feb 2025

@lonely66 už sú rozvedení, on býva ďaleko, tak pochybujem že bude chcieť riešiť dovoz)odvoz a jeho zmeny. Deti sú už dosť veľké, súd by bral do úvahy ich názor atď.
Ale autorka sa pýtala na niečo iné.

huxy
16. feb 2025

@lonely66 v prvom príspevku si písala, že musí mať jeho súhlas. Na to som reagovala,lebo nemusí. Nie je to môj názor, ale skúsenosť

lonely66
Odpoveď bola odstránená
eseta
autor
16. feb 2025

@lonely66 áno odsťahoval sa , je to 2,5 hodiny autom od nás. Paradoxne by sme sťahovaním boli ku nemu bližšie a viem, že by bol rád. Napriek tomu, že to má taký kus cesty, chodí za deťmi každý týždeň a ako otec sa veľmi snaží.

beata_k
16. feb 2025

@eseta Ani neuvazuj, ze sa odsahujes s takmer teenegermi na dedinu. Si nemysli, ze budu sediet u babky a dedka kazdy den. Hlavne si to neidealizuj. Mysli na buducnost deti a tvoje/ich moznosti sa zamestnat, dochadzka za pracou/skolou.

sisska96
16. feb 2025

Ja by xom sa odsťahovala. Budeš bližšie k rodine a aj otec deti bude bližšie. Ja by som nerozmýšľala a išla. Však ti co máš? Priateľov a prácu? Prácu si môžeš nájsť aj inde a rodina je dôležitejšia ako cudzí ľudia

lonely66
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2