icon

Zlé správanie partnera bez zjavnej príčiny

marisola
1. jan 2016

ahojte všetky,
nechápem,prečo je môj partner taký autoritatívny,taký divný,o čo ide,prečo sa zle chová,jeh osprávanie ma strašne udivuje,máva dobré obdobia,kedy je milý celkom,aj zamilovaný atd,ale strašne máva aj obdobia ako napríklad toto ,kedy zase "vyvádza".Mala som dokonca na jesen podozrenie,že ma podvádza,to sa nepotvrdilo,a bolo potom celkom normálne obdobie,mali sme sa radi,mali sme aj veľa toho na sebe atd,ale proste teraz zase cez sviatky sa nevhodne ku mne choval. neprosieva mu evidentne ,že robí so samými chlapmi,síce inteligentnými,ale je stále len v mužskom kolektíve,predtým taky nebol.Nehovoriac o tom,že stále hreší,aj smerom ku mne bez problémov,typické reči,ktorými ma niekedy prekvapí, " čo si mešuge ?tto čo zase mudruješ ?nemudruj,nerob sa mudra,trošku rozumu .."stačí že mám iný názor ako on,strašne chce byť autorittatívny a staršne moc chce byť ako moj tato sa chovať.začína mať take zle chovanie ako autoritatívny chlap a prísny ,bere ma ako decko,ked prídem k nemu stále ma upozornuje,tam toto nedavaj,tam toto daj,nezmyvaj tak podlahu, daj si veci na kopku,nie roztrusene po celom byte,vytaca ma to,nepokladaj tam nadoby,ale inde,nedavaj mokre do poličky,bude plesen a neviem čo,načo toto varíš,vela si toho navarila,dirigovať by chcel strašne,ja taka byt nedokážem,niekedy aj vypadnu mu nejake tie vulgarizmy smerom ku mne,nenadava priamo,ale bežne sa hrubo chová kedže normálne vela hreší a nahradza to bežnymi slovami,tak aj ku mne posledne mesiace nema problémy povedať" kde do P si to dala "...alebo " bo*a ,naco si robila tolko polievky,kto ju zje "? ale inak je to velmi inteligentny chlap,ktorý ma VŠ ukončenú,zaraba nemale peniaze,vie sa o seba postarať,a je fakt vzdelaný chlap,tak nechapem,o čo ide....
a furt na mna vravi,ze som decko a ktovie co ...myslí si,že ma moze dirigovať,aj ja som v minulosti sem tam zahresila na jeho osobu,nemyslela som to ale tak,ale neikedy mu poviem,och ty debilko a tak,ale to nemyslím tak,ja skor vtipne skor to myslím,a on to mysli vazne,ked to hovorí,s vaznostou a aj s hnevom niekedy dokonca...
nechápem,preco sa tak chová...posledne obdobie...prečo ma taketo vystrelky.
kedy sa chová takto chlap ?sme spolu strašne dlhe roky,od puberty,odmala,ale takto sa ešte nechoval,začína vystrkovat orzky sa mi zdá ..
kludne mozete pisat aj sukromnu postu,
a ked sa ho spytam,preco sa tak chová,tak odpovie,že preto lebo ho vytacam,alebo neodpovie že nič ..ze pre nič,ze to sa normalne chová ..ale nevie sa ani ospravedlniť ani nič.

liavan
9. jan 2016

Ach bože, baby, už tu vykresľujete toho chalana ako strašného manipulátora a tyrana. To ako seriózne?? Sama hovorila, že taký nebol. @marisola prepáč, ale na 99% som istá, že ťa má jednoducho plné zuby a už nie je pravda, že by ťa miloval alebo chcel s tebou zostať. Zjavne je to jednoducho slaboch, ktorý ti to nevie otvorene povedať a dúfa, že to tebe dojde samej (stavím sa, že by sa mu strašne ulavilo, ak by si od neho odišla a ani by nebojoval), alebo on odkopne teba hneď, keď sa objaví nejaká nová. Súhlasím s @aduliak , toto je typický scenár. A s tou novou sa do roka zasnúbi a založí si rodinu. Ty prosím nerieš kraviny, že by si si ho teraz radšej chcela "poistiť" dieťaťom. Asi by vás skôr či neskôr opustil oboch.

svetluska82
9. jan 2016

@marisola tvoj priatel je plytky ako tanier, ako ta moze mat rad,ked je kupelna cista? V inych pripadoch ta nema rad? Vsak milujem aj s chybami nie?

marisola
autor
9. jan 2016

aduus to proste vystihla ...moja krstna zije s tyranom fyzickym...25 rokov...proste neodíde...
tiež caka,že sa zlepší..
a najma veeeeelmi tazke je zistiť ,že vobec ma znaky manipulatora..a tyrana ..strasne dlho toto trva ..a najma nechápeme .vela žien,že ked bol z ozaciatku prve roky iny,preco je teraz taky ?to je logiak nas zien

svetluska82
9. jan 2016

@marisola a predtym nemal ziaden vztah? Aj ju tak buzeroval?

mimi1237
9. jan 2016

@marisola ved ja nevravim,ze ty robis tragediu,myslela som to tak,ze proste niektore veci su v zivote dolezite a ano aj poriadok,ale ten styl ,ze ta zakazdym napomina,nie si predsa jeho dcera ale jeho priatelka s ktorej by sa mal tesit ked pride ,nie chytat nervy s toho ,ze aky bordel po tebe ostane..necitala som celu diskusiu ,lem par tvojich komentarou,to s tou pastou je fakt prehnane a ak sa mu nieco nepaci nech si to spravi sam,zaujimalo by ma ako ty reagujes na tieto jeho "napominania"

aduuus
9. jan 2016

@liavan takyto chlapi sa vedia velmi dobre "maskovat" vedia sa pretvarovat a robia to hlavne na zaciatku vztahu, kedy sa "hraju" na dokonalych...zena sa zamiluje je uplne hotova, akeho super chlapa stretla a potom pride precitnutie a ukazuje svoju pravu tvar...potom to uz je bludny kruh...dobre chvile so zlymi a este horsimi...
kto to nezazil alebo nepozna nechape...tak ako ty...
ja som chodila kvoli tomu debilovi aj ku psychologicke, lebo ma tak zdeptal ze som mala pocit ze som fakt uplne neschopna...navstevujem aj poradenske centrum pre tyrane zeny...viem o com hovorim...nie je to "vykreslovanie" ho ako tyrana...on JE TYRAN

mimi1237
9. jan 2016

@aduuus je to pravda,co pises,ja nevravim,ze to tak nie je,no a klobuk dole ,ze si dokazala opustit takeho muza.

mimi1237
9. jan 2016

@aduuus akurat minule som sa nahodne dostala k teme kde vedci robili akusi stastiku,/neviem uz presne o co tam slo/ale bola tam tema aj o tyranych zenach,ked vraj take zeny maju horsie nasledky na psychike ako zeny v co prezili koncentracne tabory..

aduuus
9. jan 2016

@mimi1237 no ja som podobny "trening nastastie" zazivala u svojej matky. Tak nejak som sa kus obrnila...psychologicka sama povedala ze wau ako som v pohode...a hlavne som rada ze uz s nim nie sme...

mimi1237
9. jan 2016

@aduuus prepac.ja som sa ta nechcela v ziadnom pripade dotknut,taketo pripady su smutne velmi smutne,prajem ti len dobre v zivote a muza co si ta zasluzi!

aduuus
9. jan 2016

@mimi1237 ved si sa nijako nedotkla 😀

mimi1237
9. jan 2016

@aduuus to som rada a to maskovanie si vystihla,oni totizto nasadia.masku a pretvaruju sa ,nemaju emocie.odkukaju si.od inych ludi ako sa tvarit v situaciach ,kedy bezny clovek tie emocie uprimne prejavit vie,oni ale tohoto schopny neni su,vycitit ,ze nieco nesedi,proste prejavia tie emocie ,ale citit ,ze nie uprimne.

marisola
autor
9. jan 2016

on predtým nemal babu,nemal nikoho,on je typ,čo si nevie nájsť babu len tak,aj my sme sa tak všelijak dali dokopy..a ved sme boli staršne mladí ,ked sme spolu začali chodiť..čo toje 17-19 rokov ..nič..
@mimi1237 hej,presne,namiesto toho,aby sa tešil,že prídem,(ale ved on sa istotne teší v kutiku duse,ze ma vidi),tak proste aj buzeruje .....to ie ruka v ruke,akoby aj mal enrvy ze som tam,lebo ma bordel a aj ma mal rád..to je tazko povedať ,neviem ho odhadnuť,lebo sa mi viac a viac vzdaluje a nič nepovie.....ja som na to spociatku nereagovala nijako,potom som sa hrala na urazenu,potom som sa snazila """zlepsit """""potom som sa vytáčala ,potom som to ignorovala,a potom som kričala nanho za to.ale on melie vkuse to iste dokolečka dokola
on si to aja tak spraví sám,on všetko robí sám,on upratuje rád,on neni s ničím spokojný,ale zevraj po mne ostáva bordel,ako vsade vlasy,spina,praach,neumyte, ze to je odo mna,ze rpečo si po sebe nedokážem uoratať ? že nie po nom, upratovať ,ale po sebe ..aspon ...že to je čo za neandertalstvo mi furt hovorí.

svetluska82
9. jan 2016

@marisola no cudne to je cele. A z akej rodiny pochadza ? Tam mali vsetko urpatane? Surodenci? maju partnerstva? ako sa chovaju? Je potrebne is uvedomit,c i to spravanie ma odkukane z domu,alebo tak ma plne zuby tak buzeruje

mimi1237
9. jan 2016

@marisola tak asi ,aj keby si mu upratalaa neviem.ako,vsetko vyluskovala ,aj tak by sa mu nepacilo.a i tak by to po tebe spravil este raz.uz len to je neprijemne.ako sa.mas potom citit?ako neschopna,ze nevies ani upratat?doma upratujes?a tvoji rodicia,ta zvyknu.napominat,ze si nieco urobila nie dost dobre?a si s nim uz dlho pises,tak to ze ho nevies odhadnut ,je cudne,je aj agresivny,nadal ti niekedy skaredo?planujete ,mate spolocne ciele?mozes si "otvorit usta " a povedat svoj nazor?alebo ta skomanduje aj tak bezne ked sa rozpravate ?ja neviem..ved napis ako sa k tebe okrem toho poriadku chova,ci len okolo toho mu huba chodi?

lune
9. jan 2016

@marisola Ahoj, mne z toho vychadza, ze mate rozny pohlad na to, co je poriadok. Zazila som to u kamosky, ked jeden bol puntickar a druhy v pohode bordel prekracoval 😉 . Len zial skoncilo to rozvodom a bolo tam aj dieta. Mozno si uz idete vzajomne na nervy, asi ste pridlho spolu bez zmeny. Teraz ho uz vidis bez prikras, takeho ako bude aj v manzelstve a mozno este horsi. A ked pridu deti, bude sa stale treba krutit okolo domacnosi, prat a varit...a ak nebudes splnat jeho svojske poziadavky budu hadky. Nechcela by som mat takeho manzela, co by ma takto okrikoval alebo nepriamo mi nadaval. Asi sa ku sebe nehodite, asi je cas pouvazovat nad tym, co dalej.... Vela stastia prajem!

sono2
9. jan 2016

@marisola neviem, my do toho city nemiešame. Moj muž vie, že mám rada poriadok. Nie nestojí, na tom svet, ale proste, mám rada poriadok. Povedz inému mužovi toto, čo si napísala tu dlhú správu A prevráti očami, to ti garantujem. Moj muž neporiadny by vykrutil nos, to ti môžem zaručiť. Proste, my to riešime ináč ja aj poštekám, ale môj muž ma vie utlmiť A viem, že som prehnala, lenže tvoj ťa seka ďalej bez rešpektu. To vy ste diametralny rozdiel A jedného to presne baviť. Celkom si neviem predstaviť ako to je byť V tvojej pozícii, to je fakt ťažké sa naučiť poriadok? Ako ok, mala som bordel, keď som bola mladá, ale neviem, čo sa stalo, ale mám rada poriadok a moja svagrina je taká istá, nezávisle odomňa, takže neboj sa, takých ľudí je viac A zase mám kamarátku ktorá má doma sajgon A je V pohode. Nevadí mi to, ale ja, by som to doma nestrpela.

mimi1237
9. jan 2016

@sono2 neviem preco som z nej mala pocit ,ze akosi prehana a s prepacenim,akoby sa rypala v kazdom h.ovne,po precitani jej predoslych tem mi to doslo,stale ma nejaky problem,podla mna vobec nebude chyba v jej priatelovi,ale v nej a co sa tyka konkrek.tejto temy myslim,ze rovnako ako v predoslych sa snazi hladat to co nieje,ona asi nieje zdravotne v poriadku,ja som sa snazila donej vcitit.. no..jej radit je asi zbytocne kedze ma problem pravd.sama so sebou..

sono2
9. jan 2016

@mimi1237 sa neviem o predošlých témach, ale keby bola moja spolubývajúca, tak by som ju rovnako perovala ako jej muž za poriadok, ako, on može byť pedant, ja som tak, te aj som ale aj strpim nejaký ten nepotiadok V rámci možností, ale to tak, že dovolenka a viem , že príde upratať upratovačka, alebo deň dva pred upratovaním, mi je jedno, ale učíte pol dňa riady na drese nie, lebo by pachol celý byt! Ale toto čo opísala, že ju ani nepohne A je OK môže, ale to je u mňa sajgon a by som nemohla tiež. Čiže, neviem, ako majú vstah, ako mimo upratovanie ale príde mi, že to je len náplasť, že neporiadok, tam bude toho viac. To by trebalo komplexne pokecať.

marisola
autor
9. jan 2016

ved to baby ,že komplexne by to bolo treba rozobrať nie takto cez net,to je tazko.
@sono2 nechápem,preco by mal muž ekby som mu ukázala dlhu moju spravu prevratiť očami ?čo je na nej zle,či ako,teraz som nechapala trošku...nie je tazke naučiť sa poriadok,ved ja sa snažím,ale nejde mi to tak,ako by som chcela prose ...mne to nedopína,že mam si to po sebe urobiť ...a on mi hovorí,že čo si myslím,ked to ja nespravím,kto to spraví ?že on jedine to musí po mne urbiť,a že on neni sluha..
@mimi1237

proste aj moji rodičia ma vkuse napomínajú,ako on,(asi to od nich obkukal),ale proste reči jeho, typu " ked som v byte sam a nenabordelujem si a ked si uprcem mam tyzden pokoj a ked si tam ty len prach je tam hrozny a bordel hned za dva dni"..to su jeho slova,že viac praším ako on...

tie pol dna riady to som tresla...proste - ☹ ☹ iné veci su horšie..

on doma to mal tazke,on chce mať furt pravdu atd,nema dobru rodinu vobec,práve naopak,velmi zlu,poriadok tam nemaju,jedine ak by ho on spravil,on je alergik tazky,tak chce mat bezprasno.proste
surodenci nemaju vzťah,jeho a su skor bordelári obaja ,on je najstarsí a preto vždy upratoval po nich a vždy ich buzeroval,ako viem...
on neni s ničím spokojny,on chce mať proste cisto vsad,evyluxované,ale vraj enchce odo mna aby som upratovala,ale aby som si len po sebe základne veci obriadila,vraj nechce odo mna hory doly,ale ze ked niečo vylejem,alebo vytrusím,nech si to pozbieram ..ale ja si to proste neutrem ..ja som taka..
nasi ma mc neviedli k poriadku,doma len tak tak upraceme...raz do týždna aj to obtiazami...
nemam k tomu vobec vzťah ..Ok neprehrabavam sa v odpadkoch,ale nejaky prach doma,alebo tri vlasy v umyvadle ma teda vobec nerozhadzu ..ako jeho ...
on žasne dolsova nad tým,že ako možem si nevšímnuť,,že zo mna padaju vlasy,ze nech si ich urpacem,ze su vsade rozlietané...

on sa aví bez respektu,to je pravda,on dalej dalej ma seká stále,sekiruje...proste chce,aby som sanaučila !""zakladne veci """" a pod..
ale ja čo všetko od neho chcem ha ha !! to keby ste vedeli ..

neviem ho odhadnuť,lebo je necitatelny..uzavrety do seba,proste ..tazka povaha,unho clovek nikdy nevie,co si on myslí.tazko
a ci si mozem povdat svoj nazor,no pokial je iny,ako je tak ho moc neberie do uvahy.možem si ho povedať ,ale co z toho, vacsinou mame na veci normalny rovnaky nazor,lebo sme normalny ludia,ale niekedy,ked mam iny,tak sa mi ho snaží vyhovoriť,ale v konečnom dosledku my sa moc nebavíme o nazoroch...co ja viem..na niečo ma on iny nazor,na niečo ja...ja niekedy ho tiež buzerujem za jeho nazor..tazko toto povedať v globále.žienky ..
on sa staršne rad obhána,"logikou" a tak ..ked niečo vysvetluje,tak ppmaly fyzikalne principy mi na tom dokazuje,ze nemam pravdu :D v niečom a tak...snaží sa ma niekedy sundať,lebo ma v povahe,ze si myslí,že je najdokonalejší..proste chlap no..co vie všetko,vsade bolvšetko videl.ale rad zase sa ma spyta,ked neičo nahodou nevie,zase z oblasti ,co viem ja " aby sa naučil niečo "...
nenadava mi vacsinou skaredo,teda mne priamo ze ty P,alebo co ,to nenadava,ale je podrazdeny a nervozny vkuse,a ma podrazdene vyrazy ...niekedy hreší casto ..aj nepriamo ku mne..ale nikdy nekričito neni jeho styl,možn odvakrat za tolke roky zvysil na mna hlas...agresívny,ani nie ..co ja viem,nezvykne sa biť s chalanmi,ani nič..neprejavuje sa to unho.
neviem,prečo by som nemala ybť zdravotne v poriadkumimi..

samozrejme,že bordel a dohovváranie a buzerácia neni jediny problém,ale ten jeho tooon proste ! to ma najvaic stve a ze s ním nevie prestať ...napríklad mi posmešne povie " vieš milacik,keby si to robila takto,usetrilo by ti to dve hodiny roboty "...ale tak hnusne posmešne,uplne vysmievacne..niekedy...
a tvrdí,že sa snažil slušne na mna prve razy,ale ze ne sa nedá dohovoriť a že on enchce mať humáč v byte novom ..a že ja mu tam bordel iba robím,že preto sa na mna ani moc neteší.
nazval ma raz v živote P ..nahlas..co mi povedal do očí ..ale tak ja som ho nazvala tiež velakrat skaredo..

prečo sa on nezmení v niektorých evciach /co mne na nom vadia/ a odo mna ziada ustupky a zmeny ?ved malo by to byt reciprocne,ale to on nedokáže ..on tvrdí,že to co ja po nom chcem je horibilne a to nedokáže splniť ale ze on chce odo mna posrate zakladne veci,aby som si po sebe spravila poriadok...ze nechape,ako mozem po sebe nechat wc neumyté atd.a vlasy a ako mozem amt vsade rozhádzane svoje ceci,preco ich nemam na kopke,a ze preco nemam ulozenu skrinu,necháe tomu ..ale proste on nevie,ze mne je to jedno.mna to moc nezaujíma proste ..hold smola..som mu povedala,nech si najde inu,co bude puritanka ako on..ja nie som ..dosť co som sa už naučila daco uvariť,oprať,ozehliť,a upiect a tak..nakupiť co treba ..
proste on neni pohodák,že mu je všetko jedno ..on presne musi mat všetko.ked sme varili ryzu a maso,a nebola doma ryza...a už bolo rozvarene ,tak sa ma spytal,preco som nekupila ryzu,ked som evdela,ze budem variť ryzu a maso ..ze je logicke,ze to budem potrebovat ,ale mne to proste v tom obchode nejak nedošlo,a bol nahnaveny...alebo ked som enchala polievku vykypiet ,lebo som sla na wc,alebo ked som rozsypala sol po platni,zevraj viac soli dam na platnu ako do hrnca...že ked niečo varim,tak po mne potopa a bomba ..
ze naco mu je ked upracem,ked na dalsi den bude to iste ..mne sa to vobec nezdá...ved cisto tam je,pre mna je vsade cisto 🙂som nenarocny clovek

marisola
autor
9. jan 2016

@liavan myliš sa asi,možno neni tyran,ako hovoríšl,lebo každá baba ho tu už tak vykresluej pomaly,ale -ma autoritatívne spravanie proste,to sa neda uprieť,musi byt po jeho,lebo inak je oduty,aleb nahnevany,alebo podrazdeny,minimalne.ale to je jedno,o tom som nechcela..
nechce ma opustiť ,proste lubi ma,vraví mi to,denno denne..prkaticky....inak sa milo chová,dokáže zabudať na hádky ,ked ja kričím,a dokaze prvy preklenuť ticho,dokaze prist za mnou po hádke a chovat sa akoby nič,ked ja vrieskam,nevrieska na mna,ale snazi sa ma utišiť,snazi sa mi vo všetkom pomáhať,ked ja zložím sluchadlo od nervov,on zavola znova,ked nanho naziapem,tak on do hodiny o tom nevie a nazve ma moja laska,alebo moj milovany mojko,pritom som ho strašne dourazala napríklad,ten chlap nemôže to byt len tak,on sa chová pekne inak celkom,len neznáša,ked som ja lenivá a lahostajná,nie je pravd,aze ma chce nechať,tu bude ina pričina,lebo práve dnes som sa s nim chcela rorzísť ja,povedala som mu,že to tak bude najlepšie,ze nevidim zmysel vo vzťahu a on povedal,ze on rozchod nechce a nemieni ,lebo ma ma rad a nechce mať inu 🙂 mohol to využiť,keby bol chcel,ale on nechce rozchod.....

macamac
9. jan 2016

@marisola prosim ta,uz tu donemoty neanalyzuj kazdu prkotinu z vasho zivota.
Jedina mudra rada je- chod k poriadnemu psychologovi a pracuj na sebe. Iba na sebe. Necakaj od niekoho,ze ta urobi stastnou. Nik nie je zodpovedny za tvoje stastie a zivot. Iba ty.

charity
9. jan 2016

@marisola Ach, keby sa tak pri domácom násilí nestriedali obdobia, ked je vsetko krásne... s obdobiami narastajúcej podrazdenosti vrcholiace týraním... a aby obeť náhodou neodišla, prichádza ďalšie obdobie "medových týždňov", čím sa dostávame k odpovedi na otázku prečo obeti tak dlho trvá než to zabalí: lebo obdobia medových týzdňov ju presviedčajú, že to je láska a násilie sa nezopakuje. Lenže medové týždne sú čím ďalej kratšie a napätie a urážky sa stupňujú... Tak to proste pri psychickom týraní chodí...

Choď na psychoterapiu. Ospevovanie domáceho tyrana Ti nepomôže.

aduuus
10. jan 2016

@charity presne...medove tyzdne sa to vola...nevedeli mi napadnut spravne slova 😊

aduuus
10. jan 2016

@marisola ah boze akoby som citala o svojom ex...precitaj si moje prispevky vyssie...kazdy psycholog ti po tomto povie to co ja a zopar dalsich bab tu...

timea7
10. jan 2016

@marisola tak nechápem, prečo tu stále okolo neho niečo riešiš, keď je takmer dokonalý? Keď sa ti to baby snažia napísať to, čo ty nevidíš, alebo nechceš vidieť, tak ho začneš obhajovať, tak jeho chyby toleruj, nechaj sa buzerovať a vybavené. Zabudni na to, že zmeníš jeho, nezmeníš. Ale sa prispôsobíš, alebo zmeníš sama seba, alebo od neho odídeš.

marisola
autor
10. jan 2016

@macamac preto analyzujem každi prkotinu,ako som to nazvala,iked pre mna to prkotiny zrovna nie su :/ ale dosť podtstane zivotne problémy,lebo baby niektoré sa ma tu včera pýtali,ako sa inak správa ...

@timea7 nehovorím,ze je dokonaly,nikde take nič nepíšem,lebo ani zdaleka,ma hrozne vela chyb ...

melany_s
10. jan 2016

@marisola niečo vyleješ a nenapadne ťa, že to máš po sebe utrieť, ideš variť ryžu, ale nenapadne ťa, že ju máš predtým kúpiť.... som sa pobavila 😀 😀 😀

timea7
10. jan 2016

@marisola práve preto sa divím, že ho vždy začneš obhajovať, keď ti tu radia, aby si sa na neho vykašlala. Stačí, aby som si položila dve otázky: Páči sa mi správanie môjho partnera voči mne, je presne taký, po akom som vždy túžila? Chcem s takýmto človekom založiť rodinu, prežiť celý život, zostarnúť s ním? Ak nie, pýtam sa, je posledným na zemeguli?

marisola
autor
10. jan 2016

@melany_s neviem,čo je tu na pobavenie...no nenapadne mi to,som trošku flegmoška v tomto,je mi to jedno.proste.a on to nenávidí.