Zlé vzťahy v rodine
Ahojte. Isto tu už táto téma bola, no predsa sa chcem "zdôveriť" prípadne vypočuť si názor. Prosím, rýpačky, ktoré si fakt potrebujú len rypnúť, zdržte sa komentára.
Čakám s priateľom dieťa po nie veľmi dlhej známosti, no rozumieme si, sme spolu šťastní - problém je jeho rodina. To, že uprednostňujem svoju rodinu je známe, cez víkendy som vždy u mami, chodím k bratovi, ktorý má svoju rodinu, pretože svojho synovca milujem,... K jeho rodičom chodievame vždy raz za týždeň. K jeho bratovi nechodíme vôbec, po prvé nás nikdy nepozvali a po druhé nemali spolu nikdy dobrý vzťah a mňa ledva pozdravia, ak sa stretneme, nikdy sme sa nerozprávali. Jeho mama sa začala dosť do nás obúvať - najskôr keď som hovorila, že som vyčerpaná, lebo mám toho veľa - tehotenstvo, práca, domácnosť, riešenie hypotéky, riešenie nového bývania,... zobrala to ako sťažovanie sa a hneď ďalší deň povedala priateľovi, prečo do toho ťaháme rodičov, no pritom to vôbec nebolo myslené proti môjmu priateľovi, ktorý je dosť pracovne vyťažený a pomáha aspoň doma. Vždy si dokáže nájsť niečo, čo jej vadí, ale nikdy mi to nepovie, vždy to povie nasledujúci deň jemu (on k nim chodieva častejšie počas toho, keď som v práci). Vybrali sme meno pre bábätko. Najskôr bola sklamaná z toho, že budeme mať chlapčeka, keďže teraz sa jej prvý vnuk narodil. Potom začala hovoriť, že naše meno je veľmi zoženštelé (nikomu tak nepríde) a že prečo nechceme dať meno po jej otcovi. Vychvaľuje meno jej čerstvo narodeného vnuka. Keď s radosťou poviem, že som niečo nášmu malinkému kúpila, hneď začne, že načo kupujem veci, všetko zdedí po tomto vnúčikovi jej - je to naše prvé bábätko, nenakupujem bezhlavo, no pochopiteľne, že si chcem urobiť radosť. Nie sme na tom finančne zle, aby som si nemohla dovoliť niečo kúpiť a musela byť odkázaná len na veci po iných deťoch. Proste sa nám snaží všetko znechutiť. Priateľ tento pocit nemá, predsa je to jeho mama a zastáva si ju. Rodina má skupinový chat, kde si píšu, no ja tam ako jediná nie som. Je tam aj priateľova švagriná. Už som z toho mierne zúfalá a znechutená. Naozaj si nemyslím, že by bol problém vo mne, snažím sa jej občas poslať fotku, čo sme si navarili, upiekli, vyrobili...
No a asi posledná taká vec, že jeho mama nedávno spomínala ako jej napísala priateľova ex priateľka, že či na ňu nezabudli a že jej chýbajú, proste mi povedala konkrétne veci v ich komunikácií a následne ju začala vychvaľovať. Každý má nejakú minulosť, moja mama tiež má rada môjho ex priateľa, no skončilo to medzi nami a nemá dôvod ďalej ho rozoberať, nebodaj ešte pred mojim aktuálnym priateľom, ktorý je teda dosť žiarlivý a takéto niečo by nedal počúvať...
Som fakt len ja divná? Alebo je divná celá táto situácia a snaží sa mi dať najavo, že v ich rodine nie som chcená? Bojím sa, že náš vzťah sa pokazí práve z týchto dôvodov... ja som si vždy zakladala na dobrých vzťahoch v rodine. Moja mama má priateľa rada, ak sa jej niečo nepáči, povie to priamo jemu, ale to tiež sa nestáva pravidelne. A presne takto som naučená od malička aj ja - ak je problém, treba si ho vyrozprávať. S priateľom sa nemáme v tejto téme o čom rozprávať, keďže jeho názor je, že proti mne jeho mama nič nemá a ďalej to rozoberať nechce a ona mi do očí nič nepovie, všetko iba poza chrbát jemu.
@katkami123 Samozrejme, teraz už by som reagovala inak, uložili sa mi niektoré veci v hlave a doteraz som sa snažila robiť všetko pre nekonfliktné pohodové stretnutia, ale keďže si dokáže po každom ráze, čo sme tam nájsť niečo, čo by vytkla, tak to už asi bude chyba inde... Len ako vravím, väčšinou to nie je povedané ani mne priamo, ale cez jej syna.
Neraz som už aj jemu dohovárala, aby niečo svojej mame povedal, keďže ja nemám problém moju mamu uzemniť v prípade, že sa mi nepáči niečo, čo hovorí priateľovi, on to neurobí. Nato mi povedal, že ak by niečo hovorila na mňa v zlom, tak by sa s ňou kľudne aj rok nebavil, že to by nenechal, ale ona vraj to hovorí len tak medzi rečou.
On je celkovo človek, ktorý si z ničoho nič nerobí a jeho už by musel niekto dourážať priamo do očí, aby pochopil. Inak je to veľký kľuďas a nič neberie v zlom... tak ako aj tieto útoky od jeho mami smerujúce na mňa.
Nie, na ex nenadával, nato si dávam pozor ako sa vyjadruje chlap o svojej bývalej priateľke. Povedal mi objektívne dôvody, ktoré viedli k rozchodu, nijak z toho nevinil ju a nerobil sa svätý. To, že moja svokra ju vidí ako bohyňu asi do dnešného dňa - boli spolu 6 rokov a bola jeho prvá priateľka a samozrejme tie dôvody nevidela, videla len to, ako sa správa, keď je u nich, takže ona ju môže ospevovať koľko chce, keď raz niečo neklape, tak vzťah kvôli svokre sa nezachráni.
Ale ďakujem ti veľmi pekne za názor 🙂
Ja sim si zažila toto kedysi tiež... až časom zistíš, ze ani tvoj priateľ v tomto nie ne svätý . Zistíš to tak, keď mu budeš robiť to iste. Medzi rečou povieš na neho niečo negatívne, ze niekto z tvojich znamych na neho spomenul. A tiež sa potom zachovaj tak ako on... ze ty to riešiť nebudeš, Ta osoba to myslela v dobrom. Verím tomu, ze bude reagovať úplne inak ako očakáva od teba. V psychológii sa tomu hovorí zrkadlenie. Podľa neho reakcii uvidis, keď mu to pár krát urobíš, čo si o tom naozaj mysli a co len pred tebou predstiera. Ani partner ku tebe nemusí byt úprimný ako, bohužiaľ nie je ku svojej matke a hovorí a krúti sa iba tak, aby bolo dobre.
Viem si predstaviť, že ťa to trápi, ale ako nemáš s tým čo spraviť. Ona má rada ešte stále jeho ex a tam to podľa mňa na zatiaľ hasko. Nechala by som to tak , netlačila by som na ňu vôbec, možno to chce len čas
Už len to nie je normálne, že ti to všetko hovorí. A hovorí ti to tiež medzi rečou, ako to medzi rečou hovorí aj jeho matka. Asi tak trochu prevzal po nej manipulatívne techniky. A keď sa nahnevas, tak z teba urobí blbu, ze sa nič nedeje... aby ťa tiež neskúšal koľko znesieš...fakt pozor na to... aby v správaní vo veľa veciach nebol kópiou svojej mamičky. S úsmevom na tvári druhého uraziť, pekne nepriamo a ešte z neho urobiť hlupáka.
Chapem ta, my sme sa na zaciatku vztahu hadali kvoli jeho mamicke- mne sa zdalo ze mi prilis zasahuje do sukromia a diriguje ma. Ked som mu to hovorila, pohadali sme sa, lebo bol na jej strane vzdy.ale neskor sme sa odstahovali z mesta kde byvali svokrovci takze obcasne stretnutia sa dali zvladnut. Neskor som pochopila, ze si nepomozem ked budem na svokru frflat.bola som ticho a zrazu ju zacal kritizovat on, aj sa s nou pochytil.ale ja som na nu pred nim nic nepovedala, ked mam nervy, vykecam sa kamoske. Ale niekedy sa samozrejme nezdrzim a povykrikujem mu na nu vselico

Tak potom je tazka povaha a nemá fakt význam jej čokoľvek hovoriť. Sú ľudia, ktorí radi s úsmevom na tvári hrajú na nervy. Jedine obmedziť kontakty. Je to jeho mama a nie tvoja, on by si mal s nou riešiť veci ako si ty riešiš so svojou, len asi nechce byt za zlého. Tiež sa sprava alibisticky a vykruca sa, lebo však jeho sa ho to netýka, svokra ma problém s tebou a nie s ním, tak načo by to riešil a ničil si vzťah, aj keď by mal. Aká je povaha mozes vidieť v tom, ze jej ani vlastný syn neverí a nerozpráva sa s nou úprimne, tiež bude lepšie, keď sa s nou úprimne baviť nebudeš. A nabudúce ju stopni, keď ti bude hovoriť niečo, co sa ti nepáči. Svoju mamu máš tiež rada, ale tiež jej povieš, co sa ti nepáči ak ti na niečo hovorí nejakú hlúposť. Tak isto musíš stopnúť aj svokru a otvorene jej povedať aj pred ostatnými, kedy to už preháňa. Lebo za chvíľu ti bude tancovať po hlave. Aj partner by mohol váš vzťah posunúť ďalej, lebo aj preto ťa svokra nemusí brať vážne, môže byť v zmýšľaní ešte stara škola. V podstate on by ti mal pred matkou dať tú vážnosť. On je ten, ktorý jej ma povedať dosť, ze nechce, aby tak o tebe hovorila. Potom by si to nedovolila. Ak tam sedí ako puk a počúva matku ako ta tam ohovára, tak zase pozri to aj zo strany svokry, ze to sama nemusí považovať medzi vami za niečo vážne. A priateľ ti povedal, prečo sa s bývalou rozišli? Bacha, ak všetko hodil na ex a urobil z nej nepricetnu... po správnosti by si mal aj on priznat svoj podiel viny. Lebo tiež si treba dávať pozor aj na neho, celé mi to tam príde take neseriózne.