Zlyhanie matky na plnej čiare
Ako matka som zlyhala na celej čiare!
Nechcem sa tu ľutovať, ani nehľadám slová útechy,akéhokoľvek pochopenie.
Asi sa potrebujem len niekomu zdôveriť a vyliať si more sĺz.
Doslova a do písmena platí staré známe "malé detí, malé starosti, veľké deti veľké starosti.
Neviem presne kde som urobila vo výchove chybu (Asi som bola príliš dobrá, všetko robila za nich, keďže to ani bohovi neurobili )
Pomoc v domácnosti, čokoľvek urobiť bol boj,krik, rev, hádkay hneď..
A v konečnom dôsledku to vždy ostalo na mojich pleciach .
Muž zasiahol len keď bol rev,krik..
Inak flegmatik. Celá domácnosť vždy na mne.
Proste mama hotel doslova.
Svoje izby si upratali občas, ale aj tak som veľa krát musela ja.
Sú už dospelý, ale stále sa tvária ako na návšteve.
Postarať sa vedia o všetko, ale doma ja!
Starší býval veľmi dobrý chlapec, dobre sa učil, vyštudoval, pracuje. Žije už s priateľkou, ale posledné roky sa zmenil na nepoznanie. Nepoznám si syna vôbec.
Je úplný domased,nikde nechce s priateľkou chodiť, neboli na žiadnom výlete, dovolenke posledné roky, nikde ju nevezme.
Všetko odkladá na potom, sľubuje..
Nestará sa o seba, nič si nekúpi na,seba,he mu dobre ako je!
Najradšej si posedí pri pivku,alebo maximálne chata s kamarátmi aj priateľkou, alebo doma posteľ televízor.
Vždy už ako dieťa bol veľmi šetrný,ale vždy si kupoval veci na seba,kúpil si aj auto za svoje a naozaj sa staral o seba príkladne. Bil vždy slušný, rád pomohol kde sa dalo, všetci ho chválili a bola som hrdá na neho.Ter
Cakala som iny koniec pribehu drogy, alkohol, zeny...nieco take, financne problemy takze asi to neni taka pohroma ....nepohorela si , to ze tak zije je aj jeho vlastny styl, ako si opisala manzela a svoju domacnoat nepodoba sa na manzela? On ti pomahal??? Bol akcny? Tak aky mal priklad tvoj syn? Ty si bola domaca strela, vsetko spravila vybavila... Ved pises ze manzel je flegmatik. A to ze si ako zije s priatelkou, je ich vlastne slobodne rozhodnutie, asi to vyhovuje aj tej zene, a zamerne sa takto nasli. Taka pohroma to neni, hlavne ze tvoj syn je spokojny a to ze si nezije tak ako by si si ty priala este neznamena ze si pohorela ako matka
@anonym_autor pozri sa, mal možnosť doma niečo robiť, ale nerobil, lebo vedel, že mamka to tak či tak urobí. Keďže žije s priateľkou, nič sa nezmenilo, len vymenil mamku za priateľku a opäť čaká, že všetko je na nej. To nie je zlá výchova, to je lenivost jedinca. Ak by prala len svoje veci, musel by začať prať aj on, ak by navarila len pre seba, musel by si niečo urobiť jesť aj on. Dievča nech sadne na bicykel a ide vonku, nech s ním nesedí doma, možno sa spamätá. A to šetrenie má k čomu, keď si nie je schopný kúpiť jedno tričko či rifle? Vieš, jedno je super, že aspoň chodí do práce. Poznám matku, čo má doma 40 ročného syna a nikdy nikde nerobil. Chudera chodí ako telo bez duše, možno si nepamätá, kedy sa usmiala. Mal priateľku, krásnu a šikovnú kočku, ale časom pochopila, že by nezvládla budúcnosť s ním, starať sa o deti a jeho, ak by bola na materskej. Tak buď rada, že aspoň pracuje.
@anonym_autor inak Ty si dosť odporuješ v pár vetách. Najprv píšeš doma bol rev a krik (keď nerobili poriadok) a potom vzápätí že bol dobrý milý chlapec, dobre sa učil. ...Veď on stále je dobrý, milý chlapec (pracuje, žije s priatelkou). Len už nežije pod tvojou taktovkou. Možno je jeho flegmatizmus práveže odpoveďou na tvoju prílišnú horlivost a akcnost. Nad tým si sa nezamyslela a nepozrela z tohoto uhla? Nie kazdy je motorova myš. A s Tebou je manžel doma spokojný keď kricis na deti a staráš sa do dospelého syna? To ako žijú, nech si rieši jeho priateľka a on. Nie Ty.
@romiada Byť slušný, milý, rád pomohol (iným) vždy a dobre sa učil neznamená, že nemôže byť lenivý. Áno aj muž to vravel vždy, že ako som ich naučila tak ich mám. Ak nezvyhol hlas tak to neurobili nikdy.A maja by si vidieť ked muž sa nasral.On ma trpezlivosť sakramenskú,ale keď sa naštval tak utekajme .
@anonym_autor pozri sa, mal možnosť doma niečo robiť, ale nerobil, lebo vedel, že mamka to tak či tak urobí. Keďže žije s priateľkou, nič sa nezmenilo, len vymenil mamku za priateľku a opäť čaká, že všetko je na nej. To nie je zlá výchova, to je lenivost jedinca. Ak by prala len svoje veci, musel by začať prať aj on, ak by navarila len pre seba, musel by si niečo urobiť jesť aj on. Dievča nech sadne na bicykel a ide vonku, nech s ním nesedí doma, možno sa spamätá. A to šetrenie má k čomu, keď si nie je schopný kúpiť jedno tričko či rifle? Vieš, jedno je super, že aspoň chodí do práce. Poznám matku, čo má doma 40 ročného syna a nikdy nikde nerobil. Chudera chodí ako telo bez duše, možno si nepamätá, kedy sa usmiala. Mal priateľku, krásnu a šikovnú kočku, ale časom pochopila, že by nezvládla budúcnosť s ním, starať sa o deti a jeho, ak by bola na materskej. Tak buď rada, že aspoň pracuje.
@margotka17 Áno on je totálny worokoholik a našťastie jej pomáha, len nechce nikam s ňou ísť, stále unavený a lenivý. Občas idú v okolí, ale väčšinou doma a ona sama.Ale nie nestarám sa len to vidíme všetci a všetci to mne hovoria a aj jemu.
@margotka17 Áno on je totálny worokoholik a našťastie jej pomáha, len nechce nikam s ňou ísť, stále unavený a lenivý. Občas idú v okolí, ale väčšinou doma a ona sama.Ale nie nestarám sa len to vidíme všetci a všetci to mne hovoria a aj jemu.
@anonym_autor mne jeho popis neznie ako zly chlapec. Moze v jeho spravani byt nieco ine ako dovod. Ak je vyhoreny z narocneho zamestnania, necudujem sa, ze mu nezostava energia na vylety a inak akcne vikendy. Na druhej strane ho to neospravedlnuje z necinnosti v domacnosti. Domace prace nemaju byt iba povinnostou zeny. Tam si musi nastavit hranicu jeho priatelka, ak uz spolu ziju. Ak zije u teba doma, musis hranicu nastavit ty, a to tak, ze za neho nespravis nic, ani oprat pradlo, ani nakupit potraviny, ani upratat jeho neporiadok. A dat mu povinnost platit cast najomneho, nech si zvyka na skutocny zivot.
Druhy problem moze byt, ze chalan planuje zabezpecit sa do buducnosti, mozno si odklada na kupu vlastneho byvania, a preto nechce chodit po vyletoch, zabavkach, kedze kazda taka sranda stoji kopec penazi. Voli radsej beznakladovy program doma.
Asi je strašne na peniaze odkedy pracuje, zarába šetrí ale minút na dovolenku s frajerkou ani za nič. Nech sa potom nečuduje ze zle dopadne
@anonym_autor Kazdy chce svojim detom najlepsie a niekedy to najlepsie je najhorsie. Treba sa o deti starat,ale netreba ich chovat vo vaticke a pomaly az do dospelosti im zadky utierat. Za deti zodpoveda rodic. Ak su deti dospele,rozhoduju uz same za seba. Ja pochadzam zo siestich deti a kazdy sme uplne iny.
Co si urobila zle - myslím, podla prečítaného, že chýbali nastavene hranice. Za druhých by si sa bola rozdala, tým pádom všetci sa naučili v rodine, že všetko je na tvojich pleciach, ty všetko vyriešis, upraces, oni sa snažiť nemusia. Stalo sa to pre nich normou. Nevycitaj si to, robila si to najlepšie, ako dokázala. V tom čase psychológia nebola tak verejné dostupná, nikto nehovoril o sebalaske, nikto neučil žeby, že sú rovnako dôležité, ako všetci ostatní, že nie je dobré seba nechať na poslednej priečke (ruku na srdce, koľkokrát si si povedala, že posledné kúsky tebou upečených zákuskov nezjes, nech ostane radšej deťom a manželovi, a podobne dôležité maličkosti).
To, že aky človek vyrastie z dieťaťa, iba sčasti ovplyvňuje výchova. Je to okrem toho o osobnosti, o vplyve spoločnosti, okolia, o povahe, o genetike....teraz je syn dospelý a má svoj život vo vlastných rukách. On je sám ta seba zodpovedný, nechaj ho žiť, učiť sa z vlastných chýb, vyriešiť veci po svojom. To je najviac, čo teraz môžeš urobiť. Dôverovať mu, aj keď sa ti zdá, že nie je na správnej ceste. Svoj životný štýl si nezmení.ked sa mu bude ktokoľvek prihovárať, jedine, keď on sa rozhodne, z vlastnej vôle, že chce zmenu. A možno mu to takto bude dlhodobo vyhovovať, a ty to musíš prijať, že to nezmeníš. Myslím, že to je jedna z najťažších úloh mamy, nechať svojim deťom priestor, pustiť kontrolu a dôverovať im a nechať ich ziit svoj vlastný život, aj keď ten je iný, než sme si to pre nich vysnivali.
@bolarazjedna Pekne a pravdivo si to napísala. Áno bohužiaľ tak to je.Nechavam ich žiť, žijú už dlho, ale to aký je mi nedáva spávať veľa krát. Pretože každú mamu to mrzí. A naozaj má priateľku, ktorá ho ľúbi, ale samozrejme vidí to aj ona. A sama mi povedala, že nebol taký počas ich chodenia.Staral sa o seba, aj chodili spolu kade tade a teraz najradšej odrobí a doma. A viem, že aj on ju veľmi ľúbi, ale je tvrdohlavý a nevie robiť kompromisy.
Ak si to este neskusala, miesto dohovarania “co by mal/nemal”, sa ho skus len ludsky spytat: “ Ako sa mas? Trapi ta nieco? Mozem ti nejako pomoct?” Nechut robit cokolvek a byt len doma moze byt znakom vyhorenia az depresie. Mozno ho praca nenaplna, alebo ho prilis vycerpava.
@minilla Vždy sa ho pýtam,nevycitam ,nedirigujen.Ale on vždy dobre, v pohode a bodka. Áno prácu má náročnú, zodpovednú a tvári sa,že fajn. Ale času má málo..občas robí soboty a keď má voľný víkend, najradšej doma.
@anonym_autor neboj sa, o chvíľu ho frajerka kopne do riti (začne porovnávať s inými) a možno že sa potom spamätá 🤣
@anonym_8e4630 A možno nie...
Len taky postreh - ked sa rodicia nezaujimaju o vlastne deti, zle je. Ked sa zaujimaju aj tak je zle. Kolko je tu prispevkov a tem, ze rodicia nemaju zaujem o mladu rodinu. Alebo ked pise zena, ze s partnerom to uz nezvlada ze sa zmenil, ale svokra nevidi a nepocuje co synacik doraba.
A tu je matka, ktora ma uprimnu snahu pomoct synovi lebo vidi ze jej syn ma problem, nezatvara oci pred jeho chybami, uznava aj svoje chyby vo vychove a vy jej radite nechajte ho je dospely.
Potom budme vsetci egoisti a nezaujimajme sa ani o problemy vlastnych deti🤦♀️ rodina je naco potom?
@miroslava21 Neviem čo mám napísať. Áno je dospelý a nestarám sa ako žijú (myslím, že si rozumejú ludsky ,partnersky ..).Je to chlapec dobrým srdcom, skromný, nekonfliktný, v práci aj medzi kamarátmi obľúbený.
Len sa opustil. On je taký uzavretý, nerozpráva o vnútorných pocitoch nikdy. Teda nikdy ani predtým.
.Ale viem, že aj mladú to trápi a nevie dôvod jeho zmeny.
Ja mu nevycitam ,nikdy som sa nestarala kým to nezaslo az sem.Kto mu má pomôcť ak nie rodič. O tom je predsa rodina. Kedy sme ho všetci nechali,tak možno žije úplne len práca a doma, chodí ako úplný šupák.S hygienou to našťastie nezanedbáva nikdy ani doma, ale staré oblečenie (co je možno tak na dedinu, alebo na,stavbu) vhodné nosí bežne. Aj keď mu to priateľka nedovolí,ale nie je ona povinná dozerať na neho ako na dieťa. Opakujem každá mama by sa trápila tým.
Len taky postreh - ked sa rodicia nezaujimaju o vlastne deti, zle je. Ked sa zaujimaju aj tak je zle. Kolko je tu prispevkov a tem, ze rodicia nemaju zaujem o mladu rodinu. Alebo ked pise zena, ze s partnerom to uz nezvlada ze sa zmenil, ale svokra nevidi a nepocuje co synacik doraba.
A tu je matka, ktora ma uprimnu snahu pomoct synovi lebo vidi ze jej syn ma problem, nezatvara oci pred jeho chybami, uznava aj svoje chyby vo vychove a vy jej radite nechajte ho je dospely.
Potom budme vsetci egoisti a nezaujimajme sa ani o problemy vlastnych deti🤦♀️ rodina je naco potom?
@miroslava21 Jedno poviem úprimne. Na jednej strane nikdy sa nič nezmenilo,ani nezmení na láske matky k svojim deťom, nech sú aké sú. Je to len výzor a matky deti ľúbia nepodmienečnou láskou a navždy.Vzdy sme mu nechali priestor na vlastný život, vlastné záľuby, dokonca aj školu aj prácu si vybral sám. Vždy sme ho podporovali aj v športe, vo všetkých záľubách.Mal podporu aj má v rodine, dostatok lásky, ale nie nechcem a nemôžem zatvárať oči pred realitou. Určite to aký je teraz ma trápi. A viem, že raz to bude ľutovať a čím je človek starší s nechá sa tak sa to nebude zlepšovať, iba,zhoršovať.
Asi je strašne na peniaze odkedy pracuje, zarába šetrí ale minút na dovolenku s frajerkou ani za nič. Nech sa potom nečuduje ze zle dopadne
@martinka7171 On sa čudovať nebude.Mna to mrzieť bude.
Oni majú plány a on šetrí Ale zato doprajú si co potrebujú. Teda priateľke neodopiera,ale sebe áno.
A problem je, ze dospely syn zije podla svojich predstav a nie tvojich? Mozno mu to vyhovuje. 🤷
@libusak Nie nie omyl. Nechcem aby žil podľa mojich predstáv. My žijeme podľa svojich, oni podľa svojich.
Ale zase nikdy to doma nevidel, aby sme chodili ako kdesi na lazoch a nikdy sme nik neboli prehnane šetrný.Chodili sme vždy po výletoch, dovolenkách, rodine. Dokonca ak om žil normálny život mladých kym nezmenil prácu.
@maya_hi áno lenže to čo ty popisuješ nie je zďaleka definícia dobrej matky🤣🤣🤣 taka matka čo dieťa prechvaľuje, nedá naň dopustiť, vsetko mu ospravedlňuje je ešte horšia matka ako taká čo deti kritizuje, ponižuje a podobne. Lebo tá podľa teba ,,dobrá" vychová často úplne egoisticke narušené nepoužiteľné existencie. Takže za mňa som napísala pravdu. Podľa mňa autorka nebola príliš dobrá. Dobrá matka je matka v rovnováhe vo všetkých oblastiach.
@nin12345 Veď píšem, že som zlá matka, že som zlyhala.
Áno všetkým doma som vyhovela vždy a seba dávala na posledné miesto.
@maya_hi čiže aby sme sa rozumeli. Či si prehnane kritizujúca, nestarostlivá či prehnané vychvaľujúca, starostlivá tak tak či tak nie si dobrá matka lebo nevytváras dieťaťu reálne hodnoty a obraz o sebe a má sťaženú budúcu existenciu a vzťahy
@nin12345 Vsak píšem,som zlá matka a zlyhala som. Vždy som chcela vychovať s deti dobrých, slušných ľudí.
Oni sú slušný ,nefajčia,neopijajú sa ,nedrogujú chvalabohu,ken jeden sa opustil a je úplný domased..
@anonym_autor Kazdy chce svojim detom najlepsie a niekedy to najlepsie je najhorsie. Treba sa o deti starat,ale netreba ich chovat vo vaticke a pomaly az do dospelosti im zadky utierat. Za deti zodpoveda rodic. Ak su deti dospele,rozhoduju uz same za seba. Ja pochadzam zo siestich deti a kazdy sme uplne iny.
@martin96321 Áno samozrejme tak to má byť. Mňa trápi to,že neviem čo spôsobila tá zmena, čo ho trápi s čím vnútorne bojuje. A keď ho človek necha tak akoby skončil.Ale áno každý je zodpovedný za seba, za svoj život v dospelosti.
@martin96321 Áno samozrejme tak to má byť. Mňa trápi to,že neviem čo spôsobila tá zmena, čo ho trápi s čím vnútorne bojuje. A keď ho človek necha tak akoby skončil.Ale áno každý je zodpovedný za seba, za svoj život v dospelosti.
@anonym_autor Skus porozmyslat ako si sa zmenila Ty,on,vy za tych 20 rokov. Pisala si,ze Ty si vsetko riesila,vybavovala,ze si sa starala a bola submisivnejsia........k zivotu potrebujes rovnocenneho partnera,nie nieco take
@anonym_autor všetko si robila zaňho
@maya_hi čiže aby sme sa rozumeli. Či si prehnane kritizujúca, nestarostlivá či prehnané vychvaľujúca, starostlivá tak tak či tak nie si dobrá matka lebo nevytváras dieťaťu reálne hodnoty a obraz o sebe a má sťaženú budúcu existenciu a vzťahy
@nin12345 tak ono všetko "prehnane" je zlé 🤷🏻♀️ myslím, že pravda je zase niekde uprostred. Nekritizovať, ale usmerňovať. Neprechvaľovať, ale podporovať, stáť za dieťaťom aby cítilo, že je prijaté aj pri zlyhaniach ale zároveň vnímalo správne a nesprávne konanie.
@maya_hi áno lenže to čo ty popisuješ nie je zďaleka definícia dobrej matky🤣🤣🤣 taka matka čo dieťa prechvaľuje, nedá naň dopustiť, vsetko mu ospravedlňuje je ešte horšia matka ako taká čo deti kritizuje, ponižuje a podobne. Lebo tá podľa teba ,,dobrá" vychová často úplne egoisticke narušené nepoužiteľné existencie. Takže za mňa som napísala pravdu. Podľa mňa autorka nebola príliš dobrá. Dobrá matka je matka v rovnováhe vo všetkých oblastiach.
@nin12345 a halvne, čo je teda definícia "dobrej matky"? To asi bude kameň úrazu 😏🤷🏻♀️

Aké zlyhanie???Čo si vycitas????Jednoducho je dospelý a taký život si vybral.Alebo je veľmi pohodlný , introvert,ktovie.Vsak naše deti aj dedia povahy.Ked žije s priateľkou,a jej to vyhovuje,resp musí vyhovovať,tak to je ich rozhodnutie.Mozes dohovoriť,ale odtiaľ potiaľ.Ako matka ťa chápem,ale asi nech si to poriesia oni dvaja.