Zmena manžela po narodení dieťaťa
Maminky,poradte mi,som zufala.S manzelom sme pred narodenim dietata boli spolu 10 rokov,avsak po narodeni sa nas vztah samozrejme zmenil.Sprava sa ako male dieta,furt panikari (napr.na dovolenke v restauracii,ako sa bude syn spravat,),popri dietati sa samozrejme menia plany raz-dva--on musi aj taketo predychat(lebo nie je podla jeho predstavy) a vsetko si vybija na mne.Co ma najviac boli,velakrat ma kontroluje,ako co robim malemu(ako keby som nieco zle robila)-napr sa stane,ze som moc unavena,tak mu idem vecer spravit mliecko,lebo viem,ze sa max do dvoch hodin zobudii(podotykam,budi sa kazdu chvilu),planovala som,ze si pojdem lahnut iz k malemu.Manzelova reakcia?Ja mu spravim,nedavaj mu pokazene mlieko(pozn.nespravil by mliecko,lebo by zaspal a max by robil mliecko ked uz maly vrieska).-Preco by bolo to mliecko pokazene?Ako keby som bola krkavcia matka.Okrem tohto ak nestiham poupratat,tak sa durdi,ze sa doma vsetko lepii a funii ze to nie je podls jeho predstavy.Najvacsi problem je,ze skoro kazdy den robi z domu,cize ma furt kontroluje,robi za mna veci,kiezby ich nerobil,lebo potom to je horsie,len mna degraduje.Rozhovori,kompromisy nepomahaju.Jeho odpoved:to ja bie som normalna a je to vsetko kvoli mne. Ja uz fakt evidim ziadne riesenie:(
@zooeynka neda sa mi takto reagovat uz,ked je to takmer kazdy den.Skusala som uz aj,ze ho budem naschval viac chvalit,ani to nepomohlo.Spravacsa ku mne,akoby som bola nesvijpravna a nemala svoje materske citenie
s tým upratovaním to poznám...Tiež môj mm bol nahnevaný, keď prišiel domov a nebolo upratané podľa jeho predstáv.... Raz som musela s najmenšou odísť do nemocnice, zostali mu na krku 3 deti na niekoľko dní....Sa mi navolal kedy už konečne prídeme domov....večer na sex ani len nepomyslel, bol rád keď si ľahol....Odvtedy je ticho, príde domov z práce a ak je neporiadok tak aj povysáva...
Tak mu rovno povedz. Miláčik chod k malému ja sa idem osprchovať a keby maly pri ňom plakal a fakt veľmi tak mu poviem Ta čo je tatino nevieme si utíšiť vlastne dieťatko?. Alebo idem upratať tatino sup k malému mamka idem vysávať a poutierať prach a urobím jednu izbu, druhu a keby mal dajake poznámky tak mu poviem tatino treba ti ísť na očné? Sak vidíš že robím a nie ležím. Maly chce papať v noci tatino super tvoj synček chce papať, lebo mamina dnes pracovala aby si nemal bordel. A dám pusu na Ličko a poviem ďakujem si zlatý. A keď to vie urobiť lepšie nech robí. Sak budete mat viacej času na malého. 🙂 Ale to je dôsledok, že človek si zvykol na určitý štandard a dieťa fakt zmení veci od základu. A malo kto sa vie tomu prispôsobiť.
@deti95060810 on je schopny po mne znova poupratat,lebo to nebolo podla jeho predstav.Odisla som s malym naschval na tyzden k nasim,dufala som,ze sa uvedomi a uvidi kolko robim pre nich,nepomohlo.Piatky ke v noci vacsinou on s malym(on to chcel),potom sobotu dospaca,kedze maly nespi.Cize vidi,ma to odskusane ake je to narocne a ci vsetko popri tom stiham,napriek tomu je takyto
@diablica697 ja by som ho nechala, nech len upratuje keď sa mu chce....a ty si dopraj odpočinok ,alebo peknú prechádzku s bábom....
@diablikovci hej,on si strasne tazko zvyka a nechce ten stratit svoj komfort.Ako som pisala nizsie,on nema problem mi pomoct,piatky navrhol,ze bude v noci on s malym,potom sobotu doobeda dospava.Takze vidi na vlastnej kozi,co to obnasa.Napriek tomu je takyto ku mne.Co mi najviac zle padne,ked sa snazim mu vyhoviet,popri placucom dietati navarim,poupracem a on dojde a pouprace znova po mne,ze to tak nie he dobre.pouklada veci po mne tak/tam kde by to dal on.
@deti95060810 tiez odskusane,chodim s malym takmer kazdy den na dvojhodinovu prechadzku(pozn ak nahodou vynecham prechadzku napr preto ze sa mi nakopili domace prace,tak mi to manzel vycita,ze nemyslim na maleho)
@diablica697 milujes ho?
@zooeynka ak by som ho nemilovala,tak by som toto nestrpela.A druha vec je,ze ho maly zboznuje a vidim na nom,aky je stastny ked sme spolu,ale je to pre mna utrpenie
@diablica697 ak ho milujes tak ho akceptuj ze je taky. Uzivaj si ze uprace(to vela muzov neurobi), ak frfle tak nad nim mavni rukou, nesnaz sa mu vyhoviet vo vsetkom, ak je perfekcionista tak to ani nejde, uzivaj si zdrave dieta, minaj peniaze rychlejsie ako ich on zarobi(nech sa tam cini, a nie ze je slabo povysavane), znic ho v posteli a kasli na jeho blbe reci
Tak mu povedz nech si zvyká a hotovo a nech mysli na malého.
A keď poskladá veci tak mu povedz ďakujem a nechceš počuť žiadne poznámky ty jemu tiež hovoríš ako si má utierať správne rit.
@diablica697 v tej situacii ked si isla spat, si ho mala nechat nech robi mlieko.. A co ze muz zaspi a maly bude vrieskat? muz sa zobudi a spravi mu to cerstve mliko, maly nezomrie od hladu. Tiez som skakala ako blazon vopred vsetko nachystane, vies co? deti vyrastu aj ked dostanu mlieko 30 sekund neskor aj vrieskat mozu. Ty si mala v klude dalej spat. V lete sa dava sunar izbovej teploty. Ja som nakupla flase a naliala vecer do nich urcite mnozstvo cistej vody, v noci ked potrebovali pit som len dala odmerku mlieka, zamiesala a pilo sa co 15 sekund. Upratovanie si udel na Sobotu rano, Ked sa pan po nocnej zobudi v Sobotu rano, pekne nech ide kocikovat von z domu on 2 hod. a ty budes upratovat. Ked moje deti boli male ja som dala mojmu muzovi na starosti riady. Od vtedy sa riadov malokedy dotknem, je to jeho denny rezim.
@diablica697 Ja teda len k tomu mliečku... ani ja niesom zástanca zarábania UM 2 hodiny pred podaním. Vždy som robila tesne pred, a ak dieťa ho nevypilo cca do pol hodiny tak som vylievala. Tak asi preto hovorí ,,nedávaj mu pokazené mlieko,, btw. také mlieko by som dieťatu ani ja nepodala. Inak našla som aj na nete, kopírujem:
pripravujte vždy len toľko mlieka, koľko spotrebujete. Nedopité mlieko vždy vylejte – mohlo by byť v prípade uchovávania zdrojom bakteriálnej nákazy, pretože teplé mlieko predstavuje ideálny živný roztok
dávky mlieka si nikdy nepripravujte vopred, aj keď by bolo mlieko po príprave skladované v chladničke
@diablica697 Máte zatial len 1 dieta ak som dobre pochopila. Treba mat druhé, tretie a manzelik nech sa snazi - upratovat, mliecko zarabat, pokocikovat... Este ma privela energie a zbytocnych pripomienok. Prajem vela trpezlivosti.
@diablica697 a preco ho nechavas v sobotu doobeda dospavat? ty tiez kazdu noc s dietatom dospavas na druhy den doobeda? K mliecku, pripravuj vzdy cerstve, maj v termoske prevarenu vodu vychladenu na "pitelnu" teplotu a potom len zarob odmerku. Zaberie ti to o 30 sekund viac. Co sa tyka mm vysvetlit, ze ak chce mat poriadok podla seba, musi ho robit sam a teda ak sa takto rozhodne, nech ti to oznami dopredu, nebudes plytvat zbytocne energiou na to, co on po tebe aj tak bude opravovat. Za ten cas sa mozes venovat dietatu alebo navarit.
@diablica697 mala som presne to iste. Ako keby som to sama pisala. Neviem kolko ma tvoj syncek no u nas to zacalo nehorazne vrcholit ked mal maly 6-7 mesiacov dokonca az na rozvod z manzelovej strany neustale vycitky a ze ho doma nikto nema rad a a bla bla bla. Neustale mi manzel vykrikoval ze ked bol maly malicky tak bolo viac urobene a poriadene ako teraz. Ano snazila som sa byt uzasnou dokonalou manzelkou a matkou ale ked som casom videla ze za to nemam ziadne ocenenie kaslem nato. Teraz ma maly uz 14 mesiachov cize doma bordel ako v tanku cez den upratujem az ked ma prist manzel domov aj to naooko aby nemohol povedat ze doma nic nerobim a ked ho to uz velmi rozculuje tak uprace on. Ano hundre pri tom ako stary hrniec az ma z neho bolieva hlava a jedine co mu na to poviem je vidis laska ako ti to super ide a sedim na gauci a ked treba povysavat tak mi povie mrzutym tonom ze by som uz mohla povysavat tak mu nato poviem ze ano mohla by som ked sa bude dat povysavam. Mas stastie ze tebe manzel aspon vstane k malemu jeden den v tyzdni moj manzel k synovi vstal raz a aj to potom vzdal lebo si hnet myslel ze syn ho v noci nechce kedze si na prvy krat od neho nezobral caj. A neboj ono to prejde. Neries ho ja som potom muza uz aj z bytu vyhadzovala aby som mala klud. Moj manzel sa zmenil dako sam od seba mozno aj tym ze som znovu tehotna. Drzim palce.
Nikto nevidite vazny problem v takychto degradujucich reciach? Ako si to moze dovolovat? Sprava sa aj ona k nemu ako k nesvojpravnemu? Nech si odpovie autorka. @diablica697 Navrhla si mu manzelsku poradnu? Nech to prekonzultujete s odbornikom a pocuje nazor aj od nezainteresovanej osoby. Problemy sa podla mna maju riesit hned a nie pockat, ci sa nevyriesia mozno za par rokov sami od seba, ako citam vyssie. Mozno prejde a ked neprejde, dokedy ma cakat?
Drzim palce
Ja by som mu proste so smrtelne vaznym tonom navrhla poradnu takym stylom, ze hned pochopi, ze taketo spravanie nie je akceptovatelne, ze z neho mozu byt vyvodene dosledky, ze ty nie si ako nejaky strom v lese, do ktoreho si moze kopnut kedy sa mu zachce a ty to budes ignorovat. Zufale pokusy o rozhovor, ani odstahovat sa na tyzden este nie su nejaka vazna reakcia, resp. asi su mu take reakcie na smiech 😒 Tak treba ist o krok dalej
Inak ako dlho ste boli manzelia pred narodenim dietata? Ze ci to suvisi len s narodenim dietata alebo to ma suvis aj s tym, ze teraz "ta uz ma istu" (tehotenstvo, v zhruba rovnakom case svadba).
Blika mi konkrolka pri tom co si napisala "Jeho odpoved: to ja nie som normalna a je to vsetko kvoli mne". Stavia ta do polohy, ze vsetko je Tvoja vina, ale na jeho spravani ocividne nie je vsetko OK, co si nepripusta?
Dakujem baby.k mliecku,nestava sa to casto,ze takto zarobim mliecko, v noci vstavam spravit cerstve pravidelne.teraz sa maly budil kazdu chvilu,preto som sa tak rozhodla.to co nevypije na jedno posedenie mu uz nedavam. Vravela som mu uz poradnu,vravela som mu jz aj to,ze ak sa mu hnusim,netreba to silit a rozvedieme sa.nic nechce riesit,on do poradne nepojde,lebo on sa nepotrebuje menit,ja si mam zmenit spravanie
@bluka2 manzelia sme rok,ale pred svadbou sme zili spolu 10 rokov,z toho asppn 5 rokov v jednej domacnosti
@nika898
@esther03 preto dievcata ja už teraz muzovi prizvukujem, ze ked sa maly narodi (som v 24tt) nebudem varit, prat, upratovat, lebo to nebudem stihat a musim si na maleho zvyknut. 🙂 Tak ze jasne, ze poprosi svokru nech nám mesiac nosi jedlo. V robote nechapu preco to robim, ci fakt nebudem stihat. Ono ak by som chcela tak by som stihala, no nejdem ukazat aka som sikovna lebo budem v jednom kole. Idem na to zenskou taktikou.
@esther03 nenechavam ho dospavat,on si robi co sa mu zachce.
@svetlana35 dobra taktika 🙂 bohuzial by u nas nezabrala kedze svokra skor podkopava a tesi sa ked mi moze nieco skritizovat nez by mi navarila sem-tam obed
@loliki ano jedno dieta,ale pri takomto spravani sa druhe neodvazim mat.pritom by sme chceli.
@diablica697 tak neupratuj, ked to urobi on po tebe. Nech si vychutna upratovanie od zaciatku. Moj vcera zahlasil , ze treba tu upratat, tak ja hned ze dobre v pondelok ked mas volno tu upraceme, si mala vidiet ten pohlad, si myslel ze asi budem upratovat v sobotu ked je on v robote. NO isto. Idem sa kupat do Besenovej a oddychovat. A donaska jedla u VAs nefunguje? Co ja viem, netreba tych chlapov moc hýckat, lebo si zvyknu na komfort a potom budu vyzadovat neustale.
@svetlana35 tak inak mas pravdu,to len mne je velakrat luto ze by sme nepapali domace,ale donasku,no ale budem musiet obcas taketo nieco vymysliet i ja,lebo takto to dalej nepojde
@diablica697 spraval sa k tebe ako k nesvojpravnej i pred prichodom dietata do domacnosti? Je to pre Vas oboch nova a zodpovedna uloha,ale ak muz chce urobit nieco pre svojho syna nech miluje jeho matku a svoju manzelku,nech si ju vazi,nech je velkorysi k jek chybam. Dieta prezije vela,ved inak by ludstvo uz davno vymrelo. Zvladne aj neporiadok,aj mlieko,ktore odstalo chvilu vo flaske... Este toho poje/ochutna napr. piesok alebo v nestrazenej chvili najde spak a bude mu ho tahat z ust a div sa svete to dieta to prezije.
Nehovorim,ze sa ma matka,otec vykaslat na hygienu,poriadok. Len nevidim vyznam toho,ze tvoj muz sa nervovo ruti a degraduje teba ako osobu i tvoje schopnosti a robi doma hustu atmosferu,to dieta vnima viac ako bordel.
Nema problem s vlastnou hodnotou,sebavedomim a prijatim seba sameho s vlastnymi chybami? Nema len strach z toho,ze je otec? Nesie to so sebou vela zodpovednosti.
Niekde v systeme sa stala chyba zena taha 24 ky pri dietati a domacnosti a nasa spolocnost to nazve dovolenkou. A muzi to obcas tak beru,ved si doma,staraj sa!
@diablica697 robis chybu dievca... pribeh z predvcerajska. Muz mi hovori, ze maju v robote mladeho kolegu, ma kocku, ziju spolu a ten bol vysmiaty ako leco, ani na obed s nimi nesiel, ze si doniesol z domu svoje. Tak cakali lepenaky a on si pekne domacu stravu doniesol, ze laska mi navarila tak nemusim s vami. A ze az sa vznasal, bo baba vari tak raz za pol rok 😀 Aj aj tak ju nosi na rukach...takze suhlasim s @svetlana35 netreba im imitovat matky 😀 A ze si robi co chce a do obeda spi? Sa zoberiem prec (nakup, kadernicka, kozmeticka alebo cokolvek ine) a dieta mu necham 🙂

@diablica697 Na kazde jeho podjebanie mu s usmevom povedz "milujem ta laska, co by som bez tvojich mudrych rad robila? Este aj to mlieko vies uvarit take chutne, aj upratujes lepsie ako ja, som stastna ze ta mam!"