Zmenil sa váš manžel, alebo celkovo vzťah po smrti jeho matky?

andreatytler
27. júl 2020

Ahojte.
Zaujimam ma ci sa zmenil vas muz po smrti svojej matky (alebo otca). Alebo ci a zmenil vas vtah. Ak ano ako?
Zaujima ma najma taka situacia kedy je muz velmi spety s mamou, ci uz dobrym sposobom, kedy si s nou dobre rozumie alebo chorobne ked je z neho mamickar.
Pytam sa preto lebo moj muz ma 4 bratov a vsetci su velmi uzko spety s mamou. Niektori celkom zdravo, ini chorobny mamickari. Oni maju panicky strach co i len uvazovat o jej smrti. Odmietaju rozhovor na tu temu.
Ja ma dobry vtzah s 3 svagrinami a casto uvazujeme o tom ako nam bude ked odide ich zboznovana mamicka. Mame obavu ze to podaktori nezvladnu.

miadi
27. júl 2020

@andreatytler zvlaštna tema .. jeho mama uz umiera či to ju len tak teoreticky pochovavate? Moja svokra mà 81 starecku demenciu zatial žije so svokrom ktory je este ok hoci mà 86 a nejak to moc neriesime svokryna mama sa dožila 99r. Čize ju este nepochovavam .. Ale mm nie je mamickar, Nemaju až tak blizky a dôverny vztah hoci snou je často v kontakte. Moj otec uz nezije a nemali sme dobry vztah aj tak to kazdeho dostane -zaboli ked umrie rodič. Cize Ja by som si z toho srandu nerobila. Este duplom nie ked maju k sebe blizko..

terezka1947
27. júl 2020

@andreatytler napadli mi dve otazky:co je to chorobny mamickar?a kto by chcel muza,kt.smrt mamy nepride smutna,tazka a nevie si ju predstavit?
Skus sa zamysliet,co by si robila ty,keby si mala,rozmyslat takto o svojej mame...a ci by ta to nepoznacilo. Asi ano.
Tak o com je tato tema???

iviacik
27. júl 2020

To co je za temu, rozmýšľať o smrti matky svojho muza... 🙄

siska53
27. júl 2020

@andreatytler no.. moj priateľ ma velmi silny vztah k obom rodičom.. pred par mesiacmi mu zomrel otec.. Je to s nim tazke, nevie sa s tym vyrovnat. Dost casto place a ze bez otca to nemá vyznam. Pritom tvrdi, ze na nas mu zalezi a ze nas lubi.. a stale tvrdi, ze uz nikdy nebude dobre, cize depkuje.. on mal depku aj predtým, ale z iných dôvodov a toto mu teda nepridalo..

Nechcem si predstaviť, co bude, ked odide aj jeho mama..

Drz sa!

terezka1947
27. júl 2020

@siska53 na toto ma uz teba.....aby si bola teraz pri nom. Postupne sa to utrasie,ale kazdy ma ine prezivanie bolesti a iny vztah.
Prave tato situacia moze vas vztah neskutocne upevnit.

damtiporiti
27. júl 2020

To fakt už teoreticky pochovávate svokru? A teb dobrý vzťah so švagrinami sa ešte len ukáže, keď budú vaši manželia dediť.

drobcek26l
27. júl 2020

Prosím Vás prečo by hneď pochovavala svokru, veď sa opýtala úplne normálnu vec, nikto z vás nemyslí na to čo bude raz ak,...?
Môj manžel je tiež veľmi na mamu naviazaní a tiež sa bojim a teda tiež ma to už napadlo že keby sa jej niečo nedajbože stane, ako to potom bude. No a ja som taká istá, tiež mám s mamou vynikajúci vzťah a bojím sa takejto chvíle. Už len dúfať že máme obaja rodinu a jeden druhého tak to budeme musieť zvládnuť. Čas ukáže ako to bude

perdulka7
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
siska53
27. júl 2020

@terezka1947 možno..ale.. snazim sa byt oporou..ale ked som od juna 2019 sa ho snazim stal povzbudzovat, podporiť.. uz to trva vrlmi dlho.. a nemyslim si, ze utapat sa s nim v ziali, je riesenim.. lenze..on sa v tom akoby vyziva..

terezka1947
27. júl 2020

@siska53 je to rok....dlho,kratko....
Treba cas.

kittykat22
27. júl 2020

@andreatytler moj manzel sa doslova zblaznil po smrti otca. Zomrel necakane ked mal muz 24 rokov. Uplne sa opustil. Bolo to strasne. Ale ten zufaly stav pripisujem aj tomu, ze manzel bol mlady a smrt bola necakana. Myslim ze keby bol starsi, tak sa zachova inak.

thoughtfulweirdo
27. júl 2020

Podľa mňa veľa záleží od toho, aký je tvoj muž typ. Či s tebou bude o tom hovoriť, povie, že mu je smutno, poplače si pri tebe, alebo naopak sa uzavrie do seba a prejavovať to bude nervozitou doma a vybíjaním si to na najbližších.

flowerbomb
27. júl 2020

@andreatytler Tak ja to napisem za seba...Mne zomrela mamka necakane pred piatimi rokmi. Zo dna na den,naozaj necakane. Zijem v zahranici uz roky,ale aspon telefonicky sme prekecali kazdy den hodinku. Kazdy den, proste moja spriaznena dusa...A ked sa to stalo mne sa zrutil svet!!! Tiez som sa uzavrela a zila som vo svojom smutku. Moj muz to asi tiez so mnou nemal lahke,ale bol mi obrovskou oporou a dodnes je. Boli to stale hrozne a placem casto za nou. Moj muz ked ma vidi plakat tak sa pyta ci sa nieco stalo a ked len zakrutim hlavou,ze nie tak ma hned objima. Vie preco placem.To je proste rana ktoru clovek z normalnej milujucej rodiny len tazko niekedy rozchodi ak vobec.
Nechapem ,ze Ti pride divne,ze sa muzova boji na to co i len pomysliet. Ved je to ich mama. A TA JE LEN JEDNA!!!!

terezka1947
27. júl 2020

@flowerbomb perfekne napisane,moja mama uz nezije 8r. a veru poplacem si aj teraz manzelovi zomrela,ked sme sa este ani nepoznali...a otec nedavno,cize my tak navzajom sa v tom chapeme. A sme si oporou....lebo smutit za rodicom nie je mamickarstvo....je to smutok za niekym,koho sme lubili. A ja som rada,ze mam manzela,kt.je za rodicmi smutno=to o nom,aj o jeho rodicoch dost vela hovori.

marca12
27. júl 2020

Akoze debatovat,ake to bude ked mama umrie? Ste normalne? Ja teda nie som mamickar,ale ani ma nenapadne uvazovat,ake to bude. Nastastie mame obaja este rodicov,ale ked svokra vazne ochorela bolo to zvlastne obdobie. Boli sme si blizsi a mam pocit,ze si ma zacal viac vazit.

flowerbomb
27. júl 2020

@terezka1947 Zhodou okolnosti pred tyzdnom sa svokre pohorsilo a svagrina zavolala muzovi,ze jej lekar povedal,ze mozno sa jedna o rakovinu. Ked muz{52rokov} polozil telefon tak sa v momente rozplakal. Samozrejme ja s nim lebo ten pocit bezmoci dobre poznam. Ked Ti smutkom zviera hrud a clovek je bezmocny v tom momente.Nastastie sa svokre nepotvrdila,ale mojho muza to hrozne zobralo...Strata rodica je HROZNA a preto si vzdy hovorim,ze tu musim pre moju dceru byt co najdlhsie. Nechcem,aby tak skoro musela nieco take prezivat. Ja som vtedy mala 32 rokov ked mamina zomrela...

andreatytler
autor
27. júl 2020

@marca12 Ano sme uplne normalne. Ludia maju rozne nazory. Len preto ze nas nazor je iny ako ten tvoj, neznamena ze nie sme normalne.
Ja uvazujem o vela veciach a nepovazujem to za cudne, ak uvazujem o tom ake to bude ked zomrie niekto blizky. Nerobim to casto, ani sa na to nefixujem ale ked na to niekedy padne rec, zamyslim sa nad tym. Naopak, povazujem za cudne ale nie nenormalne ak o tom niekto nikdy neuvazuje.

andreatytler
autor
27. júl 2020

@thoughtfulweirdo Ved prave ze moj muz nikdy nehovori o svojich problemoch a uz vobec nie o svojich citoch. Jednak nechce (mysli si ze by bol za slabocha keby hovoril o citoch) a ani nevie lebo vidim ze ked aj nieco povie akoby nevedel ako dat tym citom slova. To je ale asi bezne u chlapov. Nikdy za 12 rokov co sme spolu, som ho nevidela plakat. Myslim si ze ked na to pride, uzavrie sa do seba.
Podla mna je tiez dolezite ci clovek fyzicky ale najme mentalne opustil rodicovsky dom a rodnu a zacal svoju vlastnu rodinu (proste sa osamostatil). Rodicia a rodicovsky dom je pre kazdeho skala, kotva a bezpecie a ked to zrazu pominie, je to nesmierna strata a sok (mne to pride ako ked sa utrhne balon a je len tak unasany bezmocne a bezcielne vetrom) ale ak mame vybudovanu svoju vlastnu novu rodinu da nam to urcity pocit istoty a zachrany. Je vela ludi co si vytvoria vlastnu rodinu ale mentalne su stale v rodicovskom dome a moj muz a jeho 4 bratia su presne taki.

thoughtfulweirdo
27. júl 2020

@andreatytler Aj môj je taký. Kvôli tomu som už pár krát aj ja rozmýšľala, ako by ustal náš vzťah podobnú smutnú udalosť. Ešte je šanca, že keď sú všetci bratia takto naviazaní, nájdu útechu navzajom v sebe, lebo budú vedieť, že prežívajú to isté

terezka1947
27. júl 2020

@andreatytler hm...neviem. ti bratia by si.nehladali rodiny,keby sa nechceli a nevedeli.odstrihnut.
Ci ano?
Nebude to.tym,ze maju silny vztah s rodicmi?pevny,doverny a pekny?
Nie terajsi,studeny odchov?
Pretoze v dnesnej dobe je akoby nejaky pohon na muzov=silni,bohati,uspesni...uplne odstrihnuti od rodiny,plne leziaci pri.nohach manzelky a jej rodicov.
Akonahle je tam.vztah s mamou,aaaauu,to je mamickar,slaboch...
Divna doba.
Chceme silnych chlapov,ale aj citlivych,aj neviem.akych,ale my zeny,my si ich iba uplne ziarlivostou na ich rodiny pokazime.
Mne mamka vzdy hovorila jednu.vec:vsimaj si ako.sa tvoj.chlapec chova k.svojej mame,tak raz bude aj k tebe.
Aj muz potrebuje mat domov....ten citovy,spomienkovy...kde potom ostane reset od tazkosti?v krcme,ci niekde inde?
A nic to.nemeni.na fakte,ze je dospely,ma rodinu,deti,manzelku....

andreatytler
autor
27. júl 2020

@siska53 To je mi velmi luto. Myslim ze 2 mesiace je skoro ale viem si predstavit ake to je tazke. To ako si spomenula ze ti pride akoby sa v tom smutku vyzival.... to mi pripomenulo ze tak som to citila ja ked mne umrela mama. My sme mali dobry vztah ale neboli sme spriaznene duse, Ked umrela (je to 12 rokov) a ja som za nou smutila a plakala. No a jedneho dna som si uvedomila ze nechcem aby mi ten smutok presiel, lebo to bolo jedinne co mi po mam ostalo. Bolo to divne ale bola som rada ked mi bolo smutno a bala som sa ze v den ked prestanem smutit ju nadobro stratim. Nijak som to neriesila a preslo to casom ako u vacsine ludi lenze ja som nemala depresiu a nemala som dojem ze uz nikdy nebude dobre ako tvoj muz. Rada by som nejak pomohla ale neviem ako. Siel by tvoj muz k psychologovi? Depresia je hrozna ale liecitelna ale ma hroznu stigmu. Zial moj muz je z tych ktori tuto stigmu sposobuju. Povazuje tych ludi za slabochov, uboziakov alebo ze sa len pretvaruju aby nemuseli chodit do prace. Takze ak on niekedy skonci s depresiou, bude to velmi, velmi tazke.

andreatytler
autor
27. júl 2020

Ano, nie je to bezna tema a hlavne je velmi tazka. Zda sa ze to zopar ludi inac pochopilo. Tato tema nie je o smrti svokry alebo jej pochovavani ale o tom ako sa clovek zmeni ked mu umrie rodic a ako sa tym padom zmeni vztah.
Beriem ze niekto odmieta na tuto temu debatovat, ale osocovat inych za to ze o tom debatuju nie je spravne. Kazdy sme ini.
Len na vysvetlenie... Svokra (ani svokor) nie su na smrtelnej posteli ale obaja su 90tnici a fyzicky na tom dost zle aj ked sa o seba este stale postaraju. Dufam ze to tak ostane este veli dlho.

andreatytler
autor
27. júl 2020

@perdulka7 dakujem za prispevok. To je skvely napad urobit stetnutie na pocest zomreleho, To urcite ludom pomoze. Aj ked som nikdy nechapala preco si ludia pripomynaju den umrtia. Radsej by som to urobila na den narodenin toho neboztika. Aj teraz je pre mna 15 august (manime narodeniny) ovela lepsi den ako 1 november (den ked umrela). Mne sa vzdy pacil sviatok vsech svatych.

andreatytler
autor
28. júl 2020

@damtiporiti Pravda pravduca. Vela dobrych rodinnych vztahov sa pokazilo koli dedicstvu... velmi smutne.

andreatytler
autor
28. júl 2020

@kittykat22 Velmi smutne. Ako ste to prezili? Ustalilo sa to casom? Ako dlho to trvalo? Nieco co vam pomohlo?

andreatytler
autor
28. júl 2020

@flowerbomb Tvoj pribeh je velmi dojemny, Vdaka za to ze si sa s nami podelila. Zda sa ze mas skveleho muza.

andreatytler
autor
28. júl 2020

@terezka1947 Ani jeden z bratov nema dlhodoby stastny vztah a rodinu a ja usudzujem ze jedna z pricin je ze su mentalne stale v rodicovskej rodine. Ale su to len moje usudky.
Tiez som si myslela ze mam vyhrate, ked som videla ako moj muz lubi svoju mamu, lebo som usudzovala ze sa tak bude spravat aj ku mne. Ale to nie je pravda. Zena nie je matka a nikdy nebude. Treba sa pozriet ako sa svokor sprava k svokre, lebo to je vzor spravania pre muza. Ale tam je urcite vela inych faktorov. Neda sa to takto zovseobecnovat.

terezka1947
28. júl 2020

@andreatytler mozno nie....no osobne mam dost prikladov,kde to je pekne vidiet a sedi to.

eeffka
28. júl 2020

@andreatytler bez ohladu na to kolko maju svokrovci rokov naco sa trapit niecom co je neodvratne a reakciu nevies predvidat? az sa to stane, tak uvidis co bude. Problemy treba riesit ked nastanu a nie si ich vyrabat.

kittykat22
28. júl 2020

@andreatytler ano ustalilo. Ale u nas bol priebeh trosku iny ako sme nemali deti a boli sme mladi.