icon

Zmeniť si priezvisko kvôli deťom?

Včera o 08:26

Ahojte. Mám priateľa už 8 rokov z toho 7 rokov spolu žijeme, máme spolu 2 deti, dom. Sme zasnúbení ale on sa nemá k ničomu dokonca nedávno sa vyjadril že on nie je moc na svadby (???). 🤷🏻‍♀️ No a keďže naše deti majú jeho priezvisko, viete aké to je zložité niekam volať, predstaviť sa koho ste matka atď. Premýšľam, a som tak na 50% rozhodnutá že si priezvisko zmením sama. Kvôli deťom pre nič iné. Máte to niekto takto? Neni to komplikované zas vysvetľovať že máte síce rovnaké priezvisko ale nieste manželia? Ako to vnímala partnerova rodina?

cacianka
Včera o 09:58
@biba_18

a ešte k tej svadbe - vraj ti na manželstve nezáleží - ale dobre vieš, že zmenou mena budeš vzbudzovať dojem vydatej - nie len že si matka svojich detí - ale aj manželka svojho muža ...

@biba_18 vadí jej že si ju mýlia s deťmi, resp nevedia priradiť, musi vysvetľovať, uprednostňovať.
Ale nevadí jej, že ju budú pokladať za zákonitú manzelku a potom bude musieť vysvetľovať zas niečo iné , lebo privedie do omylu

autor
Včera o 09:59
@anonym_33d840

Mna uprimne zaujima, co je ponizujuceho na tom, chciet sa volat rovnako, ako moje deti. Ja by som si meno zmenila a bola by som rada, ze sa volam ako deti.

@anonym_33d840 tiež nechápem. Mňa seru deti nie on a jeho priezvisko keby ma sralo jeho priezvisko a on tak ho k tomu sobášu naozaj dokopem ale mne ide skôr o synov

anonym_93b3c6
Včera o 10:00
@anonym_autor

Zabudla som spomenúť fakt že som mu pred pár dňami navrhla že mi tú zmenu priezviska zaplatí tak potom už povedal že dobre vezmeme sa. Ale mne sa už nechce 🤷🏻‍♀️

@anonym_autor tak toto si mala napisat hned. nechapem co teraz trucujes. lebo to nebude svadba na zamku? uprimne, pri 2 detoch a 7 rokoch spoluzitia je to blbost vyhodit 10 tisic a viac za takuto svadbu a myslim, ze sa to uz ani nehodi. ak cakas na to ze tu niektora napise, ze to spravila ako ty chces, teda ze ist si nasilu zmenit meno bez svadby, tak cakas zbytocne, lebo to je skor rarita ako bezna vec. poznam viacero zien co maju ine priezvisko ako deti, ktore im dali po priatelovi, ale ani jedna s tym nema u lekara ziadny problem. ale ved rob ako myslis. lebo ta ponuka na sobas od priatela sa uz nemusi opakovat. biele saty mozes kludne mat, ak ti islo o to, aj hostinu mozte spravit a ak trvas na tom zamku, tak je to len tvoja vec, za mna vyhodene peniaze. a preco sa ti teraz uz nechce mat tu svadbu? lebo poziadanie nebolo romanticke ako si si predstavovala? ved ti predsa islo hlavne o to aby si mala s detmi rovnake priezvisko a ked to teraz mas na dosah, tak uz zrazu nechces. jedine ze by ti islo viac o tu svadbu na zamku a nie o to rovnake priezvisko.

autor
Včera o 10:00
@cacianka

@biba_18 vadí jej že si ju mýlia s deťmi, resp nevedia priradiť, musi vysvetľovať, uprednostňovať.
Ale nevadí jej, že ju budú pokladať za zákonitú manzelku a potom bude musieť vysvetľovať zas niečo iné , lebo privedie do omylu

@cacianka presne toto som sa pýtala či sú s tým takto problémy potom že nebudeme manželia ale priezvisko budeme mať rovnaké. Žial odpoveď neprišla

cacianka
Včera o 10:02
@anonym_autor

Zabudla som spomenúť fakt že som mu pred pár dňami navrhla že mi tú zmenu priezviska zaplatí tak potom už povedal že dobre vezmeme sa. Ale mne sa už nechce 🤷🏻‍♀️

@anonym_autor a že kto je 🎺 ?!

autor
Včera o 10:03
@anonym_93b3c6

@anonym_autor tak toto si mala napisat hned. nechapem co teraz trucujes. lebo to nebude svadba na zamku? uprimne, pri 2 detoch a 7 rokoch spoluzitia je to blbost vyhodit 10 tisic a viac za takuto svadbu a myslim, ze sa to uz ani nehodi. ak cakas na to ze tu niektora napise, ze to spravila ako ty chces, teda ze ist si nasilu zmenit meno bez svadby, tak cakas zbytocne, lebo to je skor rarita ako bezna vec. poznam viacero zien co maju ine priezvisko ako deti, ktore im dali po priatelovi, ale ani jedna s tym nema u lekara ziadny problem. ale ved rob ako myslis. lebo ta ponuka na sobas od priatela sa uz nemusi opakovat. biele saty mozes kludne mat, ak ti islo o to, aj hostinu mozte spravit a ak trvas na tom zamku, tak je to len tvoja vec, za mna vyhodene peniaze. a preco sa ti teraz uz nechce mat tu svadbu? lebo poziadanie nebolo romanticke ako si si predstavovala? ved ti predsa islo hlavne o to aby si mala s detmi rovnake priezvisko a ked to teraz mas na dosah, tak uz zrazu nechces. jedine ze by ti islo viac o tu svadbu na zamku a nie o to rovnake priezvisko.

@anonym_93b3c6 pozri. Zasnúbení sme 5 rokov. Ja som to pekné požiadanie mala. No potom zadrel on neni na svadby tak si hovorím ok. A už keď mi má zaplatiť zmenu tak už si ma vezme? To je podľa teba ponuka? 😀 Šak odtiaľ potiaľ to radšej budem takto navždy

anonym_33d840
Včera o 10:13
@anonym_autor

@anonym_33d840 tiež nechápem. Mňa seru deti nie on a jeho priezvisko keby ma sralo jeho priezvisko a on tak ho k tomu sobášu naozaj dokopem ale mne ide skôr o synov

@anonym_autor Ak to tak citis, normalne si podaj ziadost o zmenu mena, uzivatelky MK neziju tvoj zivot, len ty vies, ako to citis a ako to chces. Prip zvaz aj to uzavretie manzelstva

biba_18
Včera o 10:17

@anonym_autor ja som ti o tom písala, nehovor že odpoveď neprišla ...

anonym_e78e23
Včera o 10:18

Keď nie je na svadby nemusíš mať svadbu, urob kompromis popusti od honosnej svadby a stačí sobáš na úrade to máš za 20 min komplet hotové.
Asi neberie váš vzťah vážne že chce s tebou ostať aj zostarnúť, necháva si zadné vrátka ak sa objaví lepšia príležitosť.

huxy
Včera o 10:18
@anonym_33d840

@huxy Je to v prvom rade hanba toho chlapa, nie zeny a autorka si nechce menit meno silou mocou a nie kvoli chapovi, ale kvoli detom. A ja ju uplne chapem, ak by chcela napr letiet s detmi na dovolenku a budu na letisku kontrolovat pasy a uvidia, ze dieta sa vola Novak a ona Horvathova, mozu sa zaujimat. Samozrejme, preukaze rodny list a nic sa nedeje, rovnako ju chapem, ze sa jej bude prijemnejsie zit, ked bude v skole pred ucitelmi a pred lekarmi s rovnakym priezviskom, ako dieta. Ja na tom fakt nevidim nic ponizujuce, len je skoda, ze nedala detom svoje priezvisko.

@anonym_33d840 samozrejme že je to v prvom rade hanba toho chlapa, že jej najskôr niečo sľúbi a potom ako zbabelec cúvne. Dupľom by som si v tom prípade nemenila svoje meno na chlapove, keď o to nestojí.

Čo sa týka detí, nevidím rozdiel v tom, keď majú iné či rovnaké priezvisko ako matka, vybaví všetko rovnako.

mamatroch
Včera o 10:19

@anonym_autor priateľovi by som dala na vyber:
- zmenit priezvisko detom na Tvoje
- mat sobas a mat vsetci rovnake priezvisko.

toto je vrchol ponizenia uz, zmenit si len tak priezvisko na priatelove, pchat sa do jeho rodiny, v ktorej Ta on evidentne oficialne mat ani nechce. ak to aj nie je pre neho dolezite, ale pre Teba ano, nim to ani nehne...?

nemusite mat svadbu a pozvat este aj kamaratku susedinho bratranca z tretieho kolena, tancovacku a trojdnove hody. kludne Ty, deti a partner, rodicia jeho a Tvoji a svedkovia. sobas v kostole / na urade a obed v restauracii. oblecies si kludne aj saty, ktore vynosis v lete / na prilezitosti a hotovo... to zase nevyjde 5 000€. a ak nema rad zabavu, na obede v restauracii od neho nikto nebude cakat, ze bude vymetat parket

klotildabazarik
Včera o 10:24
@anonym_autor

Ženy hanba nehanba je to zložité čokoľvek chcem vybaviť okolo detí. Jeho kašlem nebudem sa mu prosiť o svadbu. A priezvisko deťom meniť nechce už sme to riešili.

@anonym_autor tak co chces robit, ked on nechce, úplne zbytočné ti radit, nechaj to tak ako je co nevies v telefóne povedat ze voláš ohladom syna/dcery?

zuzu11166
Včera o 10:30

@anonym_autor ved nemusi "byt na svadby"
Staci sobas na urade s dvoma svedkami.
Kebyze s nim mam uz 2 deti,tak bez sobasa by som to meno zmenila detom a on by mohol ist!!!

anonym_b402f8
Včera o 10:32
@cacianka

@anonym_b402f8 ona nepotrebuje súhlas od neho na zmenu priezviska aké na on. Potrebovala by iba ak by chcela zmeniť deťom z jeho priezviska na svoje. Alebo cestou súdu, ale to by musela mať pádne dôvody. Voľakedy bolo bežné že v drvivej väčšine museli mať deti priezvisko biootca, aj keď neboli rodičia sobášení, ale už sa to echt zmenilo a nevydaté matky v drvivej väčšine dajú svoje priezvisko už v pôrodnici, nie podľa priateľa

@cacianka áno to viem, že kedysi to takto bolo ;)

anonym_1cec48
Včera o 10:36

@anonym_autor pýtaš sa žien, ktoré tak urobili. No tak asi budeš prvá, čo si zmenila priezvisko bez sobáša.
A u lekára zavoláš štýlom: dobrý deň, som mama Janka Nováka, chcela by som ho objednať na preventívku. Dá sa to aj bez tvojho priezviska.

cacianka
Včera o 10:42

Reagujem na posledné 2 vety v tvojom príspevku. Nepoznám teba, tvojho priateľa ani jeho rodinu.
Ale keby môj brat mal takúto situáciu, jednak sa mu nestarám do života, ale slušný názor by som mu povedala. Keď ti stala táto žena tá sex, matrac a pôrod 2 deti, tak nebude chmulo urob aj právne kroky (sobáš). Čo urobí jeho vec, ja môže len akceptovať, prípadne reagovať na to čo sa na týka.
Ak by priateľka môjho brata dala deťom jej priezvisko, super , rozumná žena, keď ten tlk nevie kde je sever. Rozídu sa a matka má dosť drobnosti aj starostí, ktoré musí riešiť, nie ešte aj rozličné priezviska ona/ deti.
Ak by prišla bratia prístelka ze si zmenila svoje priezvisko ( priezvisko svojho otca, nami) kvôli môjmu bratovi, myslela by som si , prečo robí také zúfalé trápne kroky ako nejaká chudera bez vlastného seba uvedomenia a hrá trápnu hru.
Neviem presne čo by som si myslela, cítila, riešila , len tipujem, lebo nie som v tvojej koži.
Ja už som zrelá žena, v mojej dobe boli svadby prednostne, nie nemanželské deti, to boli skôr rarita, ale úplne chápem rozumne zmyšlajuce súčasné ženy matky, že svojim deťom dajú svoje priezvisko, nie priezvisko priateľa. Chápem a podporujem že sú hrdé, na seba, svoju rodinu a nepodkladaju sa frajerom, priateľom, partnerom ešte aj jeho priezviskom, lebo gro je na ich pleciach ( tehotenstvo, pôrod, hormóny, všetka tá neviditeľná ale nevyhnutná starostlivosť a piplanie detí od ich počatia až do svojej smrti). Toto žiadny muž nedokáže.
Heslo : porodím deti = pomenujem deti

7miriam77
Včera o 10:51

Moja dcérka má priezvisko po mne, lebo som slobodná mamička, ...a len chcem napísať, že mne by tiež veľmi vadilo, keby sa volala inak. Škoda, že si hneď nedala deťom priezvisko po tebe....No meniť svoje meno bez svadby mi príde celé také divné. Skôr by si mala snúbenca presvedčiť,že pri dvoch deťoch sa manželstvo "pýta" a patrí. Ak ťa miluje a váži si ťa, rešpektuje ťa, tak si hodinku času nájde a pôjde s tebou na úrad a vezme si ťa. Jemu by nevadilo, keby mali jeho deti iné priezvisko ako on???

anonym_33d840
Včera o 10:56
@huxy

@anonym_33d840 samozrejme že je to v prvom rade hanba toho chlapa, že jej najskôr niečo sľúbi a potom ako zbabelec cúvne. Dupľom by som si v tom prípade nemenila svoje meno na chlapove, keď o to nestojí.

Čo sa týka detí, nevidím rozdiel v tom, keď majú iné či rovnaké priezvisko ako matka, vybaví všetko rovnako.

@huxy Ale ta zmena prezviska nie je vobec o chlapovi, je o detoch. Ja by som sa nechcela volat inak ako moje deti a preto by mali moje priezvisko. Ak uz autorka dala detom priezvisko po partnerovi a neciti sa komfortne, tak nech si zmeni svoje a bude spokojnejsia a zivot ide dalej, ved nejde o operaciu mozgu, je to len meno

anonym_33d840
Včera o 10:58

je celkom sranda, ze vam pride divne a ponizujuce, ked si chce matka zmenit priezvisko, aby sa volala rovnako, ako jej deti. A ked si niekto zmeni svoje krstne meno, lebo so svojim povodnym nie je stotozneny a citi sa dobre s inym menom, to je zmena, ktora je pochopitelna?

anonym_cc4843
Včera o 11:02

@anonym_autor ja som mužovi povedala, ze deti budu mat meno po mne, ak chce aby sme sa volali vsetci rovnako tak sa vezmeme.
Ja viem, že sa na to takto nepozeráš no ak si nasilu zmeníš meno na jeho aj ked si ta on NECHCE vziať, tak si ťa nikdy nezačne vážiť. Keďže už si to tu písala, že nechceš zmeniť meno detom tak ta ani nebudem presviedcat.
No mysli aj na prípad rozchodu, keďže si ťa odmieta zobrať tak čo potom? Budeš mať jeho meno aj keď si nájdeš druhého partnera?

slavomira236
Včera o 11:03

Zijem s chlapom uz 18 rokov.deti maju 12 a 9 s nikdy som problem pri vybavovani beznych veci nemala nikde. Detska doktorka ma pozna a ked deti objednavam inde pozdravim a poviem zeby som chcela objednat dieta na vysetrenie. Nadiktilujem meno a hotovo. Vydavat sa nechcem uz som raz bola stacilo. Co sa tyka teba tebe jasne partner pkvedal ze nieje na svadby . Takze si tu svadbu chcela. Dopln im aj svoje priezvisko a hotovo ked ide len o to ...

aurelia2000
Včera o 11:03
@anonym_33d840

@huxy Ale ta zmena prezviska nie je vobec o chlapovi, je o detoch. Ja by som sa nechcela volat inak ako moje deti a preto by mali moje priezvisko. Ak uz autorka dala detom priezvisko po partnerovi a neciti sa komfortne, tak nech si zmeni svoje a bude spokojnejsia a zivot ide dalej, ved nejde o operaciu mozgu, je to len meno

@anonym_33d840 Nejde len o meno. Vychová dve deti, nebude mať nárok ani na vdovský dôchodok, aj dediť bude inak, paragrafy na doprovod k lekárovi bude raz potrebovať odpočítateľnú položku na manželku v daňovom môže chlap využiť,... Treba myslieť aj na takéto situácie.

anonym_cc4843
Včera o 11:04
@aurelia2000

@anonym_33d840 Nejde len o meno. Vychová dve deti, nebude mať nárok ani na vdovský dôchodok, aj dediť bude inak, paragrafy na doprovod k lekárovi bude raz potrebovať odpočítateľnú položku na manželku v daňovom môže chlap využiť,... Treba myslieť aj na takéto situácie.

@aurelia2000 este ani info v nemocnici jej nedajú a podobne veci

anonym_cc4843
Včera o 11:04

@anonym_autor autorka a hypo a nehnuteľnosť je na meno oboch alebo iba na priateľa?

anonym_33d840
Včera o 11:12
@aurelia2000

@aurelia2000 Ano, toto je samozrejme uplna pravda a suhlasim s tebou, ale ak autorku trapi len meno a bude jej lepsie, ked sa bude volat ako deti, tak nech si meno zmeni, ved nejde podstupit neviem aku strasnu zmenu. Za 20 rokov ak bude chciet, moze sa vratit naspat k svojmu dievcenskemu menu

deedol
Včera o 11:13

odpoviem len na otazku, lebo popisaneho je tu az-az - nepoznam nikoho, kto by to riesil ako ty, a to mam kamosky s detmi aj nevydate, aj vydate, aj take, co si dali priezvisko cez pomlcku, aj take, co si po svadbe nechali svoje priezvisko a dieta ma bud muzove, alebo dokonca ich... ale toto, co ty sa pytas, tak s tym som sa este nestretla.

anonym_c7071a
Včera o 11:16

Uz len z toho hladiska, ze si na ID by pre teba bolo vyhodne, aby si ta zobral, kedze taha aj za teba a je jedinym zivitelom rodiny a keby sa ti nieco stalo, ostanes s holou ritou, zivit 2 deti a este budes musiet dosplacat hypoteku, ak na nu vobec budes mat. Ak by sa tvojmu partnervi nieco stalo, mas po nom aspon vdovske a nejake financie na vykrytie, keby sa teraz zoberiete, ale vy sa spravate ako dve nezrele existencie a najma neprakticke. Ak tvoj partner nechape aspon minimalne tieto dovody a vyhodu spolocneho priezviska pri vybavovani vsetkych administrativnych cinnosti a lekarskych vysetreni, lebo on na svadbu nie je ale napriek tomu ta poziada, tzv “drzhubuprsten”. Ved ked si na ID a staras sa o deti, tak si naplanuj svadbu, ked ju chces na zamku a on nech sa dostavi. Nehovor mi, ze mate tolko povinnosti, resp on, ze to neviete spravit. My sme boli zasnubeni a medzicasom som otehotnela, manzel mal a stale ma 2 prace a cuduj sa svete, vedeli sme to naplanovat, napriek tomu, ze som tehotna nevedela zit. A potom sa este ty ofukuj, ze ti teraz pristupil na svadbu. Fakt ako dve male deti.
Nemysliet na buducnost, nemysliet prakticky, ze sa vzdy moze nieco stat, iba mat to priezvisko na papieri, lebo on nechcel a ty hej a riesit zabomysie vojny. 🫠 co mate 15 rokov?

anonym_938d43
Včera o 11:18

@anonym_autor takze mate krasny vztah, ale zmenu priezviska by nepodpisal, svadbu nema cas... a podla teba je svadba iba papier... no je to asi taka formalita ako pracovna zmluva... robit mozes aj dostavat vyplatu.... ak vsetko klape, tak ok... ak prestane, su tam "iste rozdiely"...

anonym_b0d12a
Včera o 11:34

@anonym_autor no tak toto nie, uff...
Keby si dala priezvisko po sebe, aj by sa do svadby mozno aj hrnul. Ja tomu nerozumiem, co im vadi? Ved dieta je ovela vacsi zavazok ako blba svadba. Nuz ale...Ja by som sa takto neponizovala, ze by som si dobrovolne zmenila priezvisko na jeho. Ked tak, bud si ma zoberie alrbo podpisat papier a deti budu mat moje priezvisko. Nech sa rozhybe.

anonym_75191c
Včera o 11:39

Najlepsie je, ako kazda nadava na chlapov, ale za svadbou su vsetky skoro ako sialene. 🙂 Ze o 2 roky po svadbe rozvod, je uz druha vec. Lebo sa zem nezatriasla a holuby nepadali pecene do ... 🙂