icon

Zmeniť si priezvisko kvôli deťom?

25. mar 2026

Ahojte. Mám priateľa už 8 rokov z toho 7 rokov spolu žijeme, máme spolu 2 deti, dom. Sme zasnúbení ale on sa nemá k ničomu dokonca nedávno sa vyjadril že on nie je moc na svadby (???). 🤷🏻‍♀️ No a keďže naše deti majú jeho priezvisko, viete aké to je zložité niekam volať, predstaviť sa koho ste matka atď. Premýšľam, a som tak na 50% rozhodnutá že si priezvisko zmením sama. Kvôli deťom pre nič iné. Máte to niekto takto? Neni to komplikované zas vysvetľovať že máte síce rovnaké priezvisko ale nieste manželia? Ako to vnímala partnerova rodina?

Strana
z13
katarinka963
27. mar 2026
@anonym_cc4843

@katarinka963 ani teba tu nikto o radu neziada😃 pokiaľ nemáš niečím potvrdené co tu stale opakuješ tak naco to píšeš. Ja som sem aspon dala relevantne články

@anonym_cc4843 ty tela, nauc sa čítať. mas to tam napisane.... este nieco?
PS nevyplakavam a ani nemam komplexy ako ty a autorka priapevku

anonym_cc4843
27. mar 2026
@katarinka963

@anonym_cc4843 ty tela, nauc sa čítať. mas to tam napisane.... este nieco?
PS nevyplakavam a ani nemam komplexy ako ty a autorka priapevku

@katarinka963 sama si tela 😃este aj drbnuta k tomu. Pekny den

anonym_4b34be
27. mar 2026
@elviku11

@anonym_autor Podľa mňa si ťa nechce zobrať preto, lebo sa bojí, že sa v prípade rozvodu bude musieť deliť o majetky, teda o dom atď.
Si na ID, nepracuješ, čakajú ťa 4 operácie, asi on vidí, že tam nie je veľká šanca, že budeš dobre zarábať.
A keďže je žgrloš, ako si o ňom sama napísala, v prípade problémov ťa chce radšej poslať preč s jednou igelitkou, ako by sa mal deliť o nehnuteľnosť.
Máš to blbé, nezávidím ti. Ale keď ti naozaj navrhol svadbu, tak je pre teba oveľa výhodnejšie zobrať sa, aj keď skromnejšie (napr. 25 hostí v kulturáku, s hudbou, to nevyjde až tak veľa ako zámok).

@elviku11 nepisala autorka ze dom vlastni chlap? Takze aj keby sa teraz zobrali, tak v pripade rozvodu aj tak na ten dom uz narok nema nie? V podstate uz nema narok na nic ked majetky uz maju a su vsetky pisane na chlapa. Takze svadba jej uz k nicomu nepomoze, nie? Jedina vyhoda je fakt uz len to priezvisko áebo pripadne dedenie, ale to uz nikto nevie kto kedy prvy zomrie.

elviku11
27. mar 2026
@anonym_4b34be

@elviku11 nepisala autorka ze dom vlastni chlap? Takze aj keby sa teraz zobrali, tak v pripade rozvodu aj tak na ten dom uz narok nema nie? V podstate uz nema narok na nic ked majetky uz maju a su vsetky pisane na chlapa. Takze svadba jej uz k nicomu nepomoze, nie? Jedina vyhoda je fakt uz len to priezvisko áebo pripadne dedenie, ale to uz nikto nevie kto kedy prvy zomrie.

@anonym_4b34be Ale keď je autorka na ID, tak v prípade rozvodu môže požiadať o výživné aj na seba po nejakú dobu. A plus všetko čo nadobudnú od svadby, bude spoločné (oni si ešte môžu kúpiť plno hnuteľných aj nehnuteľných vecí)

sense
27. mar 2026
@anonym_4b34be

@anonym_4b34be má hypo čiže dom by nezískala ale na polovicu splátok počas manželstva by nárok mala. Takisto má výživné na manželku. Ten jej chlap veľmi dobre vie, prečo nechce sobáš, resp ten papier. A autorka svadbu chce, len sa snaži sama v sebe vsugerovat že jej papier netreba. Ale mať spoločné meno s deťmi je len čistá výhovorka pretože prišla na to že otec jej deti si ju nikdy nevezme a v podstate nemá moc na výber. Takže si myslím že rovnaké priezvisko je len kvázi výkrik do tmy a po rokoch spolužitia si to autorka veľmi dobre uvedomuje.

katarinka963
27. mar 2026
@anonym_cc4843

@katarinka963 sama si tela 😃este aj drbnuta k tomu. Pekny den

@anonym_cc4843 dakujem za kompliment

nelly6
30. mar 2026
@scila

@anonym_autor tak trošku trápne mi to príde.
"Viete aké zložité je niekam volať???" ... nie, neviem. Mám tri deti, ktoré majú iné priezvisko ako ja. Keď volám lekárke tak sa proste predstavím ich priezviskom. Lekárka povedala hneď na prvej poradni, že má priveľa mamičiek, ktoré sa volajú inak ako deti a že neni v jej silách zapamätať si aj aj, tak nech sa predstavujem tým ich.
Za 12 rokov som nemala najmenší problém takže neviem čo je na tom ZLOŽITÉ.

@jahana22 niekomu je jedno to, co inemu nie. Sto ludi sto chuti. A mna veruntake fungovanie velmi vytacalo.
@scila nie zlozite. Len to niektorym mamam vadi. Nechapem,ze sa nad tym dokazete divit a pozastavovat. Tak ako vam je jedno ake mate priezvisku, niekomu to jedno nie je.
Och....

jahana22
30. mar 2026
@nelly6

@jahana22 niekomu je jedno to, co inemu nie. Sto ludi sto chuti. A mna veruntake fungovanie velmi vytacalo.
@scila nie zlozite. Len to niektorym mamam vadi. Nechapem,ze sa nad tym dokazete divit a pozastavovat. Tak ako vam je jedno ake mate priezvisku, niekomu to jedno nie je.
Och....

@nelly6 no tak keď to niekomu vadí, TAK si si nebudem robiť najskôr dve deti... A potom budem vyolakavat na MK že muž si ma nechce zobrať... Treba troska myslieť aj dopredu.. Bud dat priezvisko po sebe...,teda keď muž svadbu nechce.... A nie ze za 10 rokov zistím ze mi to vadí nie??? +

scila
30. mar 2026
@nelly6

Och....

@nelly6 veď priamo v príspevku je to označené za zložité tak som reagovala na to 😆
Keby bola mojím najväčším problémom takáto banalita, aký by bol ten život krásny. Och...

autor
30. mar 2026
@jahana22

@nelly6 no tak keď to niekomu vadí, TAK si si nebudem robiť najskôr dve deti... A potom budem vyolakavat na MK že muž si ma nechce zobrať... Treba troska myslieť aj dopredu.. Bud dat priezvisko po sebe...,teda keď muž svadbu nechce.... A nie ze za 10 rokov zistím ze mi to vadí nie??? +

@jahana22 a vieš o tom že páry sa môžu zobrať aj po 5 rokoch aj po 10tich? Či ak si ma nevezme na druhom rande už s tým nemám počítať? To čo máte za logiku niektoré tu

bettie
30. mar 2026
@anonym_autor

Ženy hanba nehanba je to zložité čokoľvek chcem vybaviť okolo detí. Jeho kašlem nebudem sa mu prosiť o svadbu. A priezvisko deťom meniť nechce už sme to riešili.

@anonym_autor my sme manzelia, mame 2 deti, nechala som si svoje priezvisko, deti maju priezvisko po muzovi. Ziadne problemy som nikdy nemala. Skor vtipne prihody, lebo jednej pani druzinarke stale nedala spat otazka ci sme alebo nie sme manzelia, az som jej to raz vysvetlila. 😁 nech moze kludne spavat. U Vas je skor problem, ze sa partner nechce zenit.

jahana22
30. mar 2026
@anonym_autor

@jahana22 a vieš o tom že páry sa môžu zobrať aj po 5 rokoch aj po 10tich? Či ak si ma nevezme na druhom rande už s tým nemám počítať? To čo máte za logiku niektoré tu

@anonym_autor 😀😀no predstav si ze viem... My sme sa brali po 9 rokoch a dvoch deťoch... 😀Takže asi tak 😀ja som naráža ala nato, že by som sa v živote tak neponizila a išla by som si zmeniť priezvisko za chlapove 🫣ale tak každý to ma. Inak no

autor
31. mar 2026
@jahana22

@anonym_autor 😀😀no predstav si ze viem... My sme sa brali po 9 rokoch a dvoch deťoch... 😀Takže asi tak 😀ja som naráža ala nato, že by som sa v živote tak neponizila a išla by som si zmeniť priezvisko za chlapove 🫣ale tak každý to ma. Inak no

@jahana22 no vidíš. A keby dám deťom moje priezvisko a ideme sa brať po 8 rokoch tak mám zbytočné vybavovačky aj s tým. Tak prišla mi to ako ľahšia cesta nejak obísť to všetko ale už mi tu ženy vysvetlili že to je zložitejšie ako sa zobrať. Nevedela som o tom všetko čo a ako funguje samozrejme a tiež mi nenapadlo že sa ľudia vôbec budú pýtať či sme zobratí. Takže zmena priezviska padla nato fakt nemám čas.

jahana22
31. mar 2026
@anonym_autor

@jahana22 no vidíš. A keby dám deťom moje priezvisko a ideme sa brať po 8 rokoch tak mám zbytočné vybavovačky aj s tým. Tak prišla mi to ako ľahšia cesta nejak obísť to všetko ale už mi tu ženy vysvetlili že to je zložitejšie ako sa zobrať. Nevedela som o tom všetko čo a ako funguje samozrejme a tiež mi nenapadlo že sa ľudia vôbec budú pýtať či sme zobratí. Takže zmena priezviska padla nato fakt nemám čas.

@anonym_autor no ved hej možno to je zbytočné.... Ale zabralo mi to možno dve hodiny keď som všetko zmenila

anonym_a1f3e6
31. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Tak si presvedcila samu seba a vsetko je OK😄 Gratulky.

anonym_cc4843
1. apr 2026

@anonym_autor uz ste sa rozprávali s mužom o majetkových pomeroch?

Strana
z13