icon

Zminené problémy v manželstve a živote

25. mar 2024

Mam 27 rokov no pocit ako keby som si pokazila zivot:( s muzom som sa stretla pocas strdnej skoly a hned po skole sme sa zobrali, on vted yuz robil tak nam rodina pomohla financne so svadbou. Odisli sme do najmu kusok od nas do mesta a konecne sa mi podarilo najst pracu v administrative kedze mam len SS. Ale byt bol maly a proste sa nam tam nepacilo tak sme sa dohodli s mojimi rodicmi ze prenechaju cast zrahrady a tam psotavime dom, co mi prislo super. Tak sme dostali hypoteku a zacali stavat, vela pomohli rodicia aj finanacne aj co sa stavby tyka tak to islo rychlo, no v praci som skoncila tak sme isli naspat k rodicom byvat lebo nemalo zmysel ostavat v byte. Neskor som zistila ze som tehotna tak som pracu prestala hladat, zial mi nevysla materska. Zili sme skromne ale tak sustredili sme sa na ten dom, halvne muz. Starala som sa o dieta u rodicov ktory pomohli, muz bol v praci alebo robil na dome, netravili sme vela casu spolu. Po cca 2 rokoch sa narodila dcera a neskor sa uz aj dokoncil dom tak sme sa oknecne don nastahovali. Ono potom ked uz sme mali prve dieta uz som si zacala uvedomvoat ze to nie je take ruzove a sme teraz prikovany k domu v casti obce kde nic nic nie je, najblizsi obchod skoro 10 min autom a praca naokolo ziadna. Dtarsie dieta nemam v skolke lebo ho tam nemam ako vodit, muz ma auto ale to potrebuje do prace ja nemam vodicak a druhe auto si aj tak nemozeme dovolit. Muz sice zarobi ale vsetko ide na splatky benzin a jedlo no a uz aj to jedlo zacina byt stale drahsie a drahsie. Vztah medzi nami dost ochladol, uz spolu ani netravime cas, o deti sa staram hlavne ja, ani sa nemame o com rozoravat spolu. Ked ma cas tak je na mobilea radsej ani nechcem vediet co tam robi. S rodicmi uz su vztahy tiez horsie lebo sa stale starala hlavne mama do vsetkeho do deti, otec zas s muzom mal nejake nezhody, proste vsetko zle. Coskoro si budem musiet zacat hladat pracu ale rposte tu nic nie je ani sa tam nemam ako dostat, aj keby som deti nechala mame pocas toho ako budem v praci tak proste o 7 autobusom do prace a o pol 5 z rpace autobusom. Ani nemozeme predat ten dom lebo kto by to kupil na zahrade na konci sveta. Rodicov by asi porazilo. A potom pozriem na net a vidim najlepsiu kamaratku zo zakladnej skoly ako je kazdu chvilu niekde na vylete a uziva si zivot lebo studovla adalej a odstahovala sa. Mam pocit ako by som zila 50 rokov v minulosti.

katika85
27. mar 2024

cize ked ty a tvoji spoluziaci nikam nechodili len kazdy sam na dvore a max tak do potravin zasli (potraviny vzdialene tak na 15m od domu) presne to iste musia prezivat tvoje deti? nechces im dat nieco navyse? starsi aspon kresli? stavia lego? puzzle pozna casti tela? vyzliect obliect? pit z pohara? postavit sa do radu a byt ticho ked niekto dospely nieco hovori? pozba farby, kreslit ciary? strihat lepitV tvorit na danu temu? rocne obdobia? povolania?basnicky pesnicky ???toto deti uz v skole preberaju.. ked nastupi ako 5 rocny (ak boh da) tak sa snim nebudu piplat? bude kukat jak puk…

zuzanazu85
27. mar 2024

@lavender94 krutá úprimnosť nadovšetko (aspoň niekto to dokáže napísať tak polopate) 😉

zuzana76
27. mar 2024

@zmrzlinka2021 ano, zvrtlo sa to tu poriadne, aj ja autorku lutujem, lebo am este v podstate malicke deti, mnoho zien je doma, problem ale je jej negativisticky postoj. Jej sa vlastne nic neda.

Autorka: Tvoji rodicia nepracuju? ako chodia do prace, ani otec nepracuje? ak ano, ako dochadza a kam? tam by sa nedalo najst nieco?

Pre teba by bol idealny homeschooling, ked byvate tak daleko, ale to neznamena nechat dieta doma a akoze homeschoolujeme, ale naozaj ho pripravovať, tak ziskas este jeden rok skolky k dobru, na Homeschoolingu mozes pokracovat aj na ZS. Skus sa popri tom nieco naucit. Ja neviem, napr to pečenie, šitie a predávaj na roznych portaloch. Aj ked to by bola čiernota a to tiez nie je bez rizika. Ten vodicsky je must have. Pozerala som ceny, to je 1100 eur. Daj si inzeraty na upratovanie domov, ak je mama doma, par krat do tyzdna ti postrazi deti a ty pojdes upratovat. Na ten vodicak zarobis do pol roka.

lavender94
27. mar 2024

@zuzanazu85 a to som sa ešte držala, lebo inak by som dostala ban

ddaassuullaa
27. mar 2024

@zmrzlinka2021 no ivik ma pravdu, napisala velmi strucne a jasne, aby aj autorka pochopila, lebo viac ako 2 riadky suvisleho textu nezvladne a rozvite suvetia nechape. No problem je, ze pozna len ALE...ako sa nic neda, nemoze a jedina spravna odpoved je, ze ona proste nechce robit nic.

zuzana76
27. mar 2024

autorka: mozno aj manzel by mat pouvazovat nad zmenou prace, 1300 eur sice nie je az tak strasne malo, hlave teda asi s ohladom na region, kde byvate. Ale je to malo v porovnani s vydavkami, ktore mate.

taksomtu
27. mar 2024

@zltalienka autorka len vzdialene tuší, že existuje niečo také, ako povinná školská či predškolská dochádzka, vyplýva to z nejakého jej príspevku/príspevkov, ale fakt sa mi to tu nechce hľadať. Ona naozaj netuší, ako fungujú bežné veci v živote, hlavne že sa vidí na pošte za priehradkou, čo je pomerne zložitá práca 🤦‍♀️

katika85
27. mar 2024

bezne ludia sa terigaju busom hore dole.
🤷‍♀️
rano utekam sviznym krokom dceru k plotu skoly odprevadim a utekam na zastavku aby som stihla spoj.. o par minut vystupujem a cakam 15min na dalsi bus .. ten pride a snim sa TERIGAM az do prace cisty cas by bol 10-12min ale kedze rano su zapchy tak je takych dobrych 20min a viac. vystupim a svizne utekam do kanclu.. v praci podam dobry vykon a medzi tym citam spravy na edupage co zas treba do skoly doniest prisniet zaplatit podpisat a matka guta uz ani neviem co. kedze mam super pracu za maly peniaz a super super sefku dovoli mi odist o 16:00!!!! dovili!!!!! to znamena ze beriem NB pod pazuchu a UTEKAM NA BUS aby som sa s jednym prestupom DOTERIGALA do skoly po dieta ktore je POSLEDNE Z CELEJ VELKEJ SKOLY !!!ccca o 16:45 s vyplazenym jazykom zvonim na zvoncek! prideme domov o 17:10 kedze byvame za rohin skoly (btw za to drahe luxusne byvanie aj platime a chodime preto do prace a makame) den stale neskocil a ked sa konecne doterigam domov taj co???? zapnem internet a pozriem co nove…No pre makovy.. zapnem NB a makam dalej, pri mne dcera robi ulohy a ak sa mi bars chce aspon pracku zapnem na ktoru aj tak zabudnem a spametam sa taj o 21:00…

lienka.7
27. mar 2024

@zuzana76 homeschooling???? Ako prepac, ale robíš si srandu, ze? Kto by tie deti učil? 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
A ano homeschoolig, potom homeoffice a potom tu máme takúto lemru lemravu, ze? 👌👎

zuzana76
27. mar 2024

@lienka.7 no musela by zmenit pristup k zivotu, ma strednu skolu, tak hadam homeschooling skolky by zvladla, ale to vravim, to nie je akoze, to znamena naozaj to dieta pripravovat, Na internete najde material, aj to, co vsetko take dieta potrebuje vediet.

lavender94
27. mar 2024

@zuzana76 oni maju slabý internet!!

taksomtu
27. mar 2024

@zuzana76 chápem,že to myslíš v dobrom,ale toto tu už všetko zaznelo- autorka to buď rovno negovala alebo na to vôbec nereagovala a mnohé nápady boli naozaj skvelé aj na jej možnosti a nič, nečudujem sa,že sú baby vytočené a nijako im to nezazlievam. Autorku absolútne neľutujem, ľutujem jej deti, manžel a rodičia sú dospelí, zrejme svojprávni, tých mi ľúto nie je, raz- dva by s ňou mohli spraviť poriadok.

proste0monika
27. mar 2024

Asi 984774 som si tu od autorky precitala slovicko potom :D "potom si nieco najdem" "potom sa opytam na urade" "odlozim nastup doskoly o rok a potom to nejako vyriesim" "potom si spravim vodicak".... Kedy je to potom? Teraz si s dietatom doma a si neschopna fungovat, ked budes doma o rok dlhsie, stane sa zazrak? To sa normalne neda citat toto. Jedine pozitivum je, ze tvoje deti budu naozaj samostatne, narozdiel od teba....

ddaassuullaa
27. mar 2024

@proste0monika v jej slovniku to je dost jasne. Potom = NIKDY

alzbetka83
27. mar 2024

@oliolijanka šaty po prababke 😂 to je teraz v móde..

kaktusik007
27. mar 2024

na autorkinu obhajobu - pracujem v jednej dedinskej skole, a NAOZAJ deti z prilahlych dedin cestuju autobusmi samotne. Prvacence nevynimajuc. Proste su naucene kedy maju byt z domu rano na zastavke, nastupia na bus, vystupia pri skole. Poobede to iste len v ruzovom - idu same z druziny na zastavku, pockaju si na svoj bus, nastupia don a vystupia na zastavke kde byvaju. Nic zlozite, do oktobra to uz prvacence davaju uplne s prehladom ;) ono aj autobusari sa na linke striedaju max dvaja, tie deti uz potom poznaju, vedia kde maju domov vystupit....

ale teda k tomu zvysku, co autorka uvadza ---- to mi akoze brutalne pada sanka.... Same ako sa neda, nemoze, nejde.... cele zle

danicka27
27. mar 2024

...ešte ma napadlo, opýtať sa na obecnom úrade, na opatrovateľskú službu starších ľudí, je to na určitý počet hodín do dňa....s deťmi by sa zviezla busom, rozhodila do školy/škôlky a poobede ich vyzdvihla, keď skončí, ale ja by som úplne nezavrhla ani predaj z dvora, vajíčka, zeleninu, ovocie, sirupy, alebo piecť pagáče, suché koláče...

misicka31
27. mar 2024

Venovať sa deťom neznamená nakŕmiť a tým to končí,majú nejaké maľovanky,papiere,zošity?hlavne starší aby sa mohol posúvať vpred!?viete čo také 4ročné deti už vedia?tým nechcem povedať,že dieťa ktoré ide prvýkrát do škôlky do predškolského ročníka je hlúpučke,všetko záleží od toho ako sa mu doma venujú.Mne je tak ľúto tých detí,nekazte im život svojou lenivosťou a pohodlnosťou.Pozerám na svoje tri deti,vidím ako napredujú,školáčka sa učí výborne,to má ťahá dopredu.Neviem aká ste matka,ale podľa toho čo tu píšete,neviem no...ak vám záleží na svojich deťoch preberte sa a začnite žiť .

kikushaa
27. mar 2024

@sima234 jasne ze pojdu, po uzkom chodniku, vo velkej premavke a cestou so samymi zakrutami👌

mk22
27. mar 2024

Už sa to tu zvrhava.. Kto sa tu teraz zacital si bude myslieť ze autorka žije v jaskyni a jej deti nepoznajú ani pastelky..
V dedinách bežne chodia deti autobusom do školy nie každý rodič je taxikár.
Tiež nie každá rodina chodí hore dole po výletoch hradoch zoo.. Nie je to povinnosť výchovy predsa.. Niektoré už to hrotite.. Autorka je zrejmé jednoduchsia, bez vysokých nárokov.. Verím ze si tu našla aj dobre rady, a chápe, čo znamená, začať od seba, nečakať, nefnukat..

taksomtu
27. mar 2024

@kaktusik007 aj ja bývam na dedine a tiež tu niektoré deti dochádzajú do školy v susednej obci- prváčikov a aj druháčikov vyprevádzajú na zastávku rodičia alebo starí rodičia, nikomu sa to tu nelení, lebo aj na tú zastávku to majú niektorí dosť ďaleko po hlavnej ceste, kde chodí pomerne dosť áut, zvlášť ráno, keď ľudia idú do práce. V susednej obci čaká tieto deti pracovníčka školy, ktorá ich prevedie cez hlavnú cestu- škola je potom už len pár metrov. Na ceste späť to isté. Šofér síce deti poznať môže, ale nie je povinný nahrádzať starostlivosť rodiča, ten sa potrebuje sústrediť na šoférovanie a nie riešiť, kde ktoré dieťa má vystúpiť, či v zime v tej ružovej čiapke je Janka z dolného konca alebo Hanka z horného, nehovoriac o tom,že tiež občas vypadne (PN, iná linka atď.) Ale chápem, každý to má inak, ale toto,aké má autorka nároky na svoje dve malé, nesocializované deti a na seba, je extrém. Inak @autorka, čo tak skúsiť ísť peniaze zarobiť do Výmeny manželiek, prípadne nejakých kuchárskych súťaží? Určite by sledovanosť lámala rekordy a zavolali by ťa aj viackrát, dokonca ťa aj dovezú a odvezú?

zltalienka
27. mar 2024

@taksomtu tak už vie.
Autorka: mladšie dieťa má 2 roky. Až bude mať 3 roky, štát Ti prestane vyplácať rodičovský príspevok, čo je 370€. Ak teraz nevychádzate, ako budete vychádzať potom? Dovtedy musíte niečo vymyslieť AKO SA DÁ zarobiť peniaze.
Ver či never, sú aj také ženy, čo nechali deti na starosť babke a šli do Nemecka/Rakúska opatrovať dôchodcov.... lebo peniaze treba a inú možnosť nenašli. Dúfam, že vymyslíte niečo lepšie.

autor
27. mar 2024

Rodicia su uz na dochodku ale tak otec brigaduje este vo vedlajsej dedine. Predtym robil v cechach tak maju dobre dochodky. Deti maju normalne knihy hracky zahradu uplne normalne detsvo ako tisic inch na slovensku. Zaujimavy napad tu bol s tym homschoolingom keby sa to dalo vybavit aspon na tu predskolsku triedu by to bolo super lebo neviem ci sa da spravid odklad. By sa mi zsiel este ten rok navyse potom by ta situacia uz mohla byt lepsia.

zuzanazu85
27. mar 2024

@mk22 áno našla,vydurit chlapa do zahraničia,ale bude musieť posielať, nosiť peniaz,deti bude do škôlky vodiť stará mama a ona bude okupovať gauč a sledovať,čo nové na nete. To bude realita.

zltalienka
27. mar 2024

A ako sa otec dopravuje do vedľajšej dediny?

autor
27. mar 2024

@zltalienka autobusom a potom vlakom ale tak on je taky typ ze ho to bavi a sa doma nudi a zas nechodi denne, par rkat do tyzdna

sasa1310
27. mar 2024

z čoho chceš platiť podnájom, keď teraz vás ešte rodičia musia finančne dotovať? A to, že ťa nezobrali pracovať na poštu môže aj znamenať to, že vybraná adeptka bola stokrát lepšia ako ty. Veď ty nevieš nič o financiách, si lenivá podľa tvojich odpovedí a neschopná živiť vlastné deti

taksomtu
27. mar 2024

@autorka v čom bude situácia o rok lepšia? Čo konkrétne ideš spraviť? Ten homeschooling nie je len tak, ty si sa hneď toho chytila, ale vzhľadom na tvoje iné reakcie si nemyslím, že vôbec vieš, čo to obnáša a že vôbec na to máš - bez urážky, ale tak celkovo.

zltalienka
27. mar 2024

Takže dôchodca môže cestovať hromadnou dopravou a mladá baba nie? Zrazu aj vlaky máte poruke?

autor
27. mar 2024

Vlakova stanica je daleko tam sa peso ned adostat len autobusom cize strasne dlha cesta na dene dochadzanie.