icon

Zminené problémy v manželstve a živote

25. mar 2024

Mam 27 rokov no pocit ako keby som si pokazila zivot:( s muzom som sa stretla pocas strdnej skoly a hned po skole sme sa zobrali, on vted yuz robil tak nam rodina pomohla financne so svadbou. Odisli sme do najmu kusok od nas do mesta a konecne sa mi podarilo najst pracu v administrative kedze mam len SS. Ale byt bol maly a proste sa nam tam nepacilo tak sme sa dohodli s mojimi rodicmi ze prenechaju cast zrahrady a tam psotavime dom, co mi prislo super. Tak sme dostali hypoteku a zacali stavat, vela pomohli rodicia aj finanacne aj co sa stavby tyka tak to islo rychlo, no v praci som skoncila tak sme isli naspat k rodicom byvat lebo nemalo zmysel ostavat v byte. Neskor som zistila ze som tehotna tak som pracu prestala hladat, zial mi nevysla materska. Zili sme skromne ale tak sustredili sme sa na ten dom, halvne muz. Starala som sa o dieta u rodicov ktory pomohli, muz bol v praci alebo robil na dome, netravili sme vela casu spolu. Po cca 2 rokoch sa narodila dcera a neskor sa uz aj dokoncil dom tak sme sa oknecne don nastahovali. Ono potom ked uz sme mali prve dieta uz som si zacala uvedomvoat ze to nie je take ruzove a sme teraz prikovany k domu v casti obce kde nic nic nie je, najblizsi obchod skoro 10 min autom a praca naokolo ziadna. Dtarsie dieta nemam v skolke lebo ho tam nemam ako vodit, muz ma auto ale to potrebuje do prace ja nemam vodicak a druhe auto si aj tak nemozeme dovolit. Muz sice zarobi ale vsetko ide na splatky benzin a jedlo no a uz aj to jedlo zacina byt stale drahsie a drahsie. Vztah medzi nami dost ochladol, uz spolu ani netravime cas, o deti sa staram hlavne ja, ani sa nemame o com rozoravat spolu. Ked ma cas tak je na mobilea radsej ani nechcem vediet co tam robi. S rodicmi uz su vztahy tiez horsie lebo sa stale starala hlavne mama do vsetkeho do deti, otec zas s muzom mal nejake nezhody, proste vsetko zle. Coskoro si budem musiet zacat hladat pracu ale rposte tu nic nie je ani sa tam nemam ako dostat, aj keby som deti nechala mame pocas toho ako budem v praci tak proste o 7 autobusom do prace a o pol 5 z rpace autobusom. Ani nemozeme predat ten dom lebo kto by to kupil na zahrade na konci sveta. Rodicov by asi porazilo. A potom pozriem na net a vidim najlepsiu kamaratku zo zakladnej skoly ako je kazdu chvilu niekde na vylete a uziva si zivot lebo studovla adalej a odstahovala sa. Mam pocit ako by som zila 50 rokov v minulosti.

ingush616
25. mar 2024

Nuž, si v takejto situácii. Ešte stále to nie je najhoršie podľa mňa. Deti, muž rodina po kope, dom… zdravý ste…
Možno si len unavená z toho že sa len staráš o deti dookola.
Skúste si nájsť čas jeden pre druhého s mužom. Aspoň by som to skúsila ….
Škoda toľko rokov a toľko námahy zahodiť…

letfenixa
25. mar 2024

@autorka písala si, že s deťmi na ihrisku si bola asi 10-x. Kde a ako trávite čas? Ocakavas, že prvak zájde sám do školy. Vie chodiť sám po ceste? Vie chodiť sám autobusom?
Tvoj muž vie, že si poziciavas peniaze na jedlo od rodičov? Chovate sliepky? Zajace? Pestujete ovocie a zeleninu?

sasa1310
25. mar 2024

si sa nesekla? Nemáš náhodou namiesto 27 rokov len 7 rokov? Lebo tak sa správaš. Decko má dve deti a nevie čo s nimi a čo so životom.
Hanbila by som sa ako pes keby som bývala u rodičov s tým, že som dostala od nich peniaze a ešte by mi museli každý mesiac finančne pomáhať lebo to nezvládam.

autor
25. mar 2024

Pisete tu ze v akych dedinach ludia ziju a prezivaju a pracuju, no ano, vsak ja nehovorim te sa to neda, ja som tu vyrastla ja viem ze sa to da a ludia tak ziju. Ale za aku cenu, rano zavcasu vstavat a cestovat, prichadzat neskoro, byt odkazany na autobusy. A ano ziju a pracuju tu tak lebo si tu pracu po dlhom hladani nasli a terz si ju drzia ako sa da. Tu nepribudaju nove pracovne miesta lebo kde by pribudali? Kto by tu co staval? Este ked je niekto ucitel alebo co tak sa uchyti ale ja mam len strednu skolu a prax minimalnu. Nebolo to tak davno co tu zeny z okolia chodili robit do lesa a sadit stromy ci co pretoze nic lepsie v okoli nebolo. Vela domacnosti stalo na muzoch a ich zarobkoch lebo sa zobrali a isli zarabat za hranice alebo do inych miest a mozno sa tak budeme musiet aj my zariadit

letfenixa
25. mar 2024

@autorka tak na čo ste trepali naspäť???

autor
25. mar 2024

@letfenixa na dvore a v okoli ze sa ideme prejst po ceste ci do lesa. Akoze je to dookola to iste ale tak co tu navymyslam ine. Ja ked som vyrastala tak tu bolo viac deti momentalne tu ziadne v ich veku v okoli nie su, len starsie. Starsi parkrat isiel busom so mnou akoze ja sa snazim co anviac riesit cez muza ked ma auto ze nas vozi na nakup a k lekarom ale vsak pre pana xy deti sa naucilo tak sa nauci aj on.
Muz vie o tom poziciavani vzdy po vyplate vratime, sam vidi ze inak sa neda aj sa snazi robit nadcasy ale tak stale nieco treba kupit alebo opravit.
Mama chova sliepky od nej mame vajcia, ja nechvoam ani nepestujem lebo tak to nie je cele moja zahrada a nechcm to tu mame rozryvat kvoli par mrkvam. Ona si pestuje lebo ju to bavi.

emm_i
25. mar 2024

Autorka, počas toho, čo si doma s deťmi, si sa mohla každý deň, keď deti spia, venovať cudziemu jazyku. Prácu teraz ponúkajú aj ako HO, nemusíš žiť v BA. Platy ponúkajú pekné. Okrem iného, jazyk sa vie človek naučiť aj doma a sám. Ale nad takými vecami je potrebné uvažovať už skôr, aby sa človek na to pripravil. No ešte nie je nič stratené... Keby si začala už dnes, o rok by si jazyk vedieť mohla 🙂

letfenixa
25. mar 2024

@autorka lenže tie deti to nenaučil SA, ale ich rodičia.
Strašne, ale strašne si lenivá.

culienka
25. mar 2024

@lakebabe veru a najlepší ten jej muž ze budu riešiť potom. Nemajú čo jesť a budú riešiť potom ked bude s dvoma detmi kľuckovat o piatej ráno kilometre cez dedinu a po robote aj na nákup zbehnu . Chcem vidieť koľko im to vydrží 😄. No nie je čo autorke závidieť...

diewcatqoo
25. mar 2024

Mna by zaujimalo, co cele dni robis - pises, ze nechovas nic, nepestujes nic, zahradka mamina, tak sa jej tam nechces hrabat, s detmi na ihrisko nechodis, lebo daleko.. co vlastne cele dni robis?
My mame tiez synovu skolu relativne daleko, tiez do kopca a z kopca, mam auto, ale chodime vacsinou pesi, lebo sa chceme prejst (autom len ked nestihame alebo je zle pocasie). Denne nachodim (aj teraz v tehotenstve) cez 15 tisic krokov. Do prace som dochadzala tiez kedysi vyse hodiny vlakom - minimalne dve hodiny denne zabite (uz teraz az tak casto nie, pracujem vacsinou z domu) a bez akejkolvek pomoci rodicov sme sa museli striedat tak, aby sme dokazali dieta vyzdvihnut vcas zo skolky.
Ja neviem, v akom paralelnom vesmire ty vlastne zijes a co od zivota vlastne ocakavas. Hanba by ma fackovala zit takto, vyciciavat rodicov a vyhovarat sa na uplne debiliny, ako sa vyhovaras ty. Kde je vola, tam je cesta. U teba ocividne vola nie je ziadna k nicomu.

lakebabe
25. mar 2024

@culienka mne to skor pride že tu sa skôr hľadá ako sa čo nedá nie ako hľadať riešenia. Za šesť rokov materskej sa dá stihnúť toľko vecí. Kamarátka si cez matersku uplne zmenila vzdelanie a začala na materskej podnikať. Moja sestra si na druhej materskej spravila druhu vysokú.
Mohla sa učiť jazyky doma , dorobiť si vysokú externé alebo nejaký kurz. Neverím tomu ze rodicia by na vodicak nepozicali mohla ho uz mat doma.
Autorka sa sťahovala do domu s vidinou neplatenia nájmu ale nepomyslela na následky. Dom sa nepredá to je jasne tak treba rozmýšľať ako to spraviť aby mohli existovať.

zuzanazu85
25. mar 2024

Tiež mi napadlo,žena z dediny,žena na dedine...aspoň tých pár mrkiev zasadim,zemiaky tiež napríklad. Chlap nech zadováži jedno prasiatko, vychovať, poďakovať a spapať. (Aj keď ja by som mu dala meno a už by bol člen rodiny) 🤭😁. Ako tráviš dni okrem samozrejme deti?(predsa okolo rodinného domu je vždy niečo robiť). Napríklad,ja som si doma ,,dupla" a záhrada ,aspoň políčko musí byť,aspoň na pár zemiakov,kaleábov, mrkvy,šalátu, rajčín,(foliovník), cibuľa hlavne 😉.

jaskolka
25. mar 2024

Autorka, vieš čo, ty fakt mi prídeš, ze by si potrebovala aj takú riadnu facku (aj pomyselnú aj skutočnú).
Vyrástla si v diere kdesi neviem kde, veľmi dobre si vedela, ako to tam je, ako to vyzerá, ako to bude, tak na kieho čerta ste sa trieskali z mesta stavať dom na samote a ty ešte bez vodičského preukazu?
Mali ste ostať v meste a mala by si všetko poruke. Urobila si kravinu, teraz co vlastne chces? Lebo ste museli mať dom? Lebo by ste si nezvykli chudáčikovia žiť v bytovke?
No tak máš teraz dom, zakopaj sa v ňom ako v jaskyni, lebo nikde nemôžeš, nechces, nedokážeš,všetci majú známosti, nič sa nedá,muz sa mal postarať. .. Preboha živého, taká dobrovoľná nemohucnost, však to len z toho písaného už lezies človeku na nervy s tým fnukanim.
Plačeš, ze kamoška ma všetko, lebo si robila školu, študovala, cestovala.. Tak si mala to robiť aj ty a nie okamžite sa po strednej vydať, a urobit si dieťa... Každý je strojcom svojho osudu,každý moze sa pohnúť vpred a zmeniť aspoň trochu svíň život, o s takým prístupom ako predvádzas tu, úplne súhlasím s tvojim nápisom - áno, máš dokafrany život a budeš ho kafrat si aj naďalej. Bohužiaľ, uz nie len sebe...

autor
25. mar 2024

Tak staram sa o dve deti cele dni pokial sa im nevenuje mama aby osm stihla este okolo domu upratat navarit atd. Kym nebol hotovy dom tak som tam upratovala robila co sa dalo. Zas pardon ze som si nespravila vysoku pocas tehotenstva ked sme riesili stavbu domu. Aj tak co by mi tu pomohla ked tu nie je ani malo kvalifikovana ponuka rpace nie este odborna v okoli. Mozno este to ze piect alebo kadernicku robit by bolo fajn lebo by mohli za mnou chodit ludia ale neviem ci by som na tom zarobila nejako lepsie.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
modrykolibrik
25. mar 2024

@autor preco nenapises nazov obce? Napis ho ci by si musela priznat ze si vymislas a klames?

wig
25. mar 2024

@oliolijanka jedna z najlepších rád a komentárov, aké som kedy čítal! Klobúk dole...👍🤩

sasa1310
25. mar 2024

teraz čo zarábaš, keď nevieš či by si na tom zarobila nejako lepšie? Namiesto toho, aby si domov priniesla nejakú korunu si radšej požičiaš od rodičov. Čo je na tom zlé odchádzať pred 7 ráno na autobus a o 5 prichádzať autobusom? Nerozumiem

lakebabe
25. mar 2024

Teraz ti to päť ľudí vysvetlilo na čo by ti to bolo, tak ešte raz.
Keby si mala vzdelanie alebo vedela jazyky alebo účtovníctvo, ktoré si si mohla dorobiť na materskej,
mohla by si pracovať Z DOMU 💁‍♀️
ja ráno vstanem zapnem notebook a môžem bývať aj na lazoch a v kľude pracujem.
Preto ti každý vysvetľuje ze takto si nemôžeš vyberať a budeš rada ak zoženieš v tom meste robotu predavačky, lebo si po dvoch materských bez praxe bez školy bez ničoho a nikto ta v administratíve nezamestna.

jaskolka
25. mar 2024

Mimochodom, autorka píše ze všetky kamarátky sa odsťahovali preč, ze mladí utekajú preč.. No prečo asi? Zrejme mali viac rozumu a vedeli, ze v takej "prdeli sveta" sa len zahrabu, tak odišli študovať, odišli cestovať a teraz autorka im zavidi, lebo ona si "zničila život"
No ok, čas sa vrátiť nedá, ale podľa toho čo píše, tak aj tu budúcnosť si "zničí" veľmi ľahko

marryen
25. mar 2024

Autorka, vieš ako som chodila do práce zo začiatku? Autobusom a potom ešte MHD, cesta mi trvala dokopy vyše hodiny tam a spať. Autom ju chodím za 20 minút. Ale nevyhovárala som sa, ale hľadala spôsob ako sa dá. Ty len hľadáš výhovorky nič viac.

jaskolka
25. mar 2024

@sasa1310 ja som bývala za slobodna v meste, mala som robotu 10 minút od bytu, odchádzala som o 6.45 z domu a vracala sa o 17.30,keďže som po robote mala ešte druhu pracu na dohodu. Tirz neviem, co autorke sa na to zdá také hrozné.

zuzanazu85
25. mar 2024

@jaskolka ale ona to ani nemusí byť prdel sveta,to by bolo naozaj jediné dáke ospravedlnenie 😉. Tu proste niekto nechce niečo urobiť pre vyriešenie svojích problémov, radšej všetkých/všetko okolo považovať za problém 😏.

autor
25. mar 2024

Nechcem uplne pisat ze odkial som ale co tu boli typy tak boli blizko, zial aj tu ludia stale nejako ziju aj ked ked mozu odchadzaju. Vsak to vidim na sebe ze ked som pred rokmi tu mala kopu rovesnikov teraz tu nezostal skoro nikto. A preco sme sa vratili lebo to bola jedina moznost ako mat dom lebo sme ho velmi chceli. A poste neviem tak som to brala ze ked tak zili ludia roky tak preco by sme aj my nemali nejako to zvladnut.
Teraz nerazabam nic ale co ked nakupim vsetky veci na to a nebude zaujem nakoniec prerobim a bude po podnikani

ckocka
25. mar 2024

Nečítam všetko, takže neviem súvislosti, ale ty sa do podnikania fakt nežeň. Na to treba mať úplne inú povahu.

zuzanazu85
25. mar 2024

Tak Orava,alebo Liptov 😊 a ak si krajanka,boaa ženaaa spamataj sa! 😤

lakebabe
25. mar 2024

@zuzanazu85 alebo Kysuce podľa toho sadenia stromov, veľmi populárna brigáda kedysi u staršej generácie mam ztade muža

zuzanazu85
25. mar 2024

@lakebabe aj u nás sa sadili stromčeky,viem mamina chodila 😉

lakebabe
25. mar 2024

@zuzanazu85 jaj tak môže byt viem ze svokra kedysi dávno chodila a veľa žien ztade

modrykolibrik
25. mar 2024

@autor pozri chceli ste dom. Mate deti. Uvedom si, ze rodicia vecne zit nebudu. Ty nevies byt samostatna. Ty sa nevies postarat o nic. Si nula. Nic sa neda. Ty si co myslis ako ziju ostatny ludia? Ja som s muzom kupila dom. Dobre sme si premysleli ci ho vezmeme. Vacsia dedina vedla nas potraviny, z druhej strany zastavka. Skola aj skolka, posta atd. Nejblizsie mesto 15km z jednej strany 27km z druhej strany. V dedine nepozname nikoho. Vsetko susedia okolo 80r. Sme odkazany sami na seba. Rodinu mame este dalej. Sakramensky sme si rozmysleli ci do toho ozaj ist. Domcek je maly, utulny. Ja zarobim viac ako moj muz ale nesedim na zadku ale snazim sa zarobit si kde sa da. Ak by som nemala auto musim 4x prestupovat. Ja nehladam preco to nejde ale hladam moznosti AKO to urobit. Muz pracuje este dalej. Ja robim do pol 4 inokedy do vecera do 19. Kim sa dostaneme domov 9 hodin. Musim doma upratat, navarit postarat sa o macky, psa, hydinu a plus zahrada. Ale sla som do toho. Takze prestan sa vkuse vyhovarat ale zacni nieco robit!