Zničené Vianoce
Ani neviem kde presne zacat, potrebujem sa hlavne vyzalovat, lebo mam pocit, ze mi pukne srdce. S manzelom sme boli laska velika, ktora prekonala za 5rokov vela tazkeho, rok snazenia sa otehotniet a teraz 3mesiace suzitia s vytuzenym syncekom. Brali sme sa na jesen minuleho roku a na Vianoce padla od manzela po roku snazenia sa o miminko prvykrat veta o rozvode. Bol zniceny a smutny z toho, ze nemyslim na nic ine, len na otehotnenie. Tak som s tym musela prestat, ale zasahom z nebies bolo, ze som o mesiac na to neplanovane otehotnela. Nastalo obrovske stastie, myslela som si, ze uz budeme stastni naveky. Dokoncovali sme dom, lebo u nasich sme uz ako rodinka byvat nemohli, sice boli komplikacie, ale stihli sme to krasne, syncek uz prisiel do svojho domu. Potom zacali nejake problemy. Napriek tomu, ze som si pripadala ako v krasnom sne - skveleho muza po boku, synceka v naruci vo vysnivanom dome, postupne sa vsetko kazilo. A na Stedry den, ktory mal byt prvy v nasom dome a s nasim syncekom, padlo 2.slovo rozvod z ust manzela. A dovody boli nasledovne. Mojou najvacsou chybou, ze na vsetko zabudam...na vacsinu. Ak si nieco nezapisem alebo neurobim ihned, proste na to zabudnem. Sama som zo seba z toho na nervy, snazim sa to lepsit, ale nejde to lusknutim prsta. Dalsia vec, ze podla mm cele dni nerobim nic ine, len sa staram o synceka - co mi nevytyka, ale treba robit aj ine veci v domacnosti. A ja ich aj robim, ale niekedy ma syncek zly den, z toho aj ja a potrebujem si oddychnut, ani tak fyzicky ako psychicky, najlepsie spankom. A 3.vec je taka, ze ja som vlastne vianocny clovek, tesim sa an ne od augusta. MM je uplne iny, Vianoce nejak nepreziva. Pri nakupoch pred Vianocami nadaval na ludi v centrach, nevrlost a nahlivost. Ja som mu povedala, ze ak to nema rad nech aspon mne nekazi vianocnu naladu. To sa zmenilo. No kedze sme si nepovedali ako si kazdy predstavujeme stedry den, ake zvyky si chceme preniest od rodicov, tak ma sklamalo, ze napr. mm je kapustnicu uz na obed a na veceru nie. Aj to, ze zrovna doobeda na Stedry den bol maly mrzuty a vela veci trebalo este spravit. Tak som mm poprosila nech vyhodi smetie, na co mi on povedal, ze sa kaurat vyzliekol do slipov, ci som mu to nevedla skor povedat, nech ich vynesiem ja. Hold, moja chyba, ze mi to uplne zdeptalo naladu. Ked mam zlu naladu som mm povedala, aby ma polhodinu nechal tak, nech do mna nerype, prejde ma to a bude dobre. On na to asi zabudol, alebo si myslel, ze opak bude lepsi. Bla bla bla a stalo sa, ze na mna zhukol, ze po sviatkoch podava ziadost o rozvod. Nechcel potom ani vecerat, ale rozmyslel si to, no viete aka bola vecera, o nicom. Najhorsie je, ze kaslat na to, ze som si prve Vianoce nase predstavovala diametralne inak, ale boli to mm najsmutnejsie Vianoce. Teraz mame dohodu, ze ak sa este nieco pokazi, ideme od seba. a on mi stale hovori, ake zle tieto Vianoce su, ze ich neznasa. a ja vzdy ked som chvilu sama placem. Neviem co dalej. Snazime sa obaja najst si k sebe cestu tak, ako ked sme boli zalubeni, resp. par mesiacov dozadu. No podla mm zijeme teraz len ako dobri kamarati,. ani sa vo vlastnom dome vraj neciti dobre. A aj ked sa snazime, pri kazdom bozku ci objati mi v hlave zasvieti kontrolka, ze to nemusi uprimne, len akesi nutene...ako ked si volakedy nasi pra-praprarodicia brali niekoho z donutenia a az po svadbe sa snazili zalubit sa. Ani neviem ci chcem od vas radu, co robit, alebo pocut vase vlastne zazitky...pravda je len ta, ze uz nevratim tieto Vianoce a ci spolu zostaneme alebo nie, uz asi nikdy nebudu pre mna a pre mm znamenat Vianoce dni pokoja, lasky a stastia....
Nas maly ma takmer rok a ja niekedy nestiham doma - a to byvame v trojizbaku. Som pedantna dost, ale namojho muza nemam. Ked sa narodil nas maly, tak som mala na haku upratovanie dost dlho, on mal potom niekedy aj poznamky, ze prach atd. Ale zvykol si, ze nema vyluxovane ako u nich doma (u svokry to vyzera ako na psychiatrii - nikde ani smietko, omg). Doteraz si vsimne kadejaky blby detail spinavy, ale nie to, ze urobim doma tristo inych veci. Tiez ako ty - ked chcem zrelaxovat, tak najlepsie vypnem mozog spankom, ak sa da 🙂 Ale to mi nikdy nevytkne, sak by skusil...
Mojmu muzovi niekedy necham maleho (ked idem nieco nakupovat alebo si len tak zacvicit) a uzna, ze mam dost. Zeny - musime uznat, ze niekedy je to vsetko na hlavu - rano vstat, venovat sa dietatu (detom), varit, upratovat, rozmyslat, co budu jest deti, potom pocuvat blakotanie, ist von kocikovat, kupat vecer blablablabal...niekedy som dost vystavena a zmohnem sa len na kukanie burliveho vina s ksichtom nelly pociskovej.
Hlavne ale ide o to, aby ani jedej z manzelov nebol po narodeni dietata odstrceny, a teda, manzelia musia vytvorit manzelsky trojuholnik, kde pozornosti sa primerane dostane kazdemu.
Pisalo sa tu uz vela dobrych myslienok, no neda sa mi nenapisat pribeh mojej najkamosky: s manzelom zacali spolu chodit pocas vysky, mali svoje tazsi obdobia, niekedy mali dotodlisne nzory, sl bola to velka laska, po 5 r sa brali...na prvy pohlad boli ako idealna rodinka: krasny novy dom, nove auto, po rokoch snaznia sa vytuzene babo...nik by nemyslel, ze sa stane to, co sa stalo: ich mala este nemala rok, a kmoska s nou uz byvala u svojich rodicov, bol koniec: manzel si nasiel milenku...ona sa starala iba o babo, prip. O domacnost, muz sa mozno velmi nestazoval, ona si ani nevsimala ze ho zanedbava.....nemal to ak riesit, ale stalo sa to uz ked mala dcerka 6 mes, teraz ma novu zenu, ktora je presne podla jeho predstav- vzdy upravna, ochotna babo zverit niekomu a hoci aj po mesiacipo porode s nim spravit spolocne programy...a su statni...
Je vela takychto pripadov a urcite to j na zamyslenie...niektori muzi su proste viac citlivi, niektore maminky tiez ln lietajuokolo decka a zabudaju na otecka;)
@aniko82 nepáči sa mi že všetko sa točí okolo mužov aby oni boli štastný aby im sa dostávalo pozornosti , oni su citlivý , treba sa im venovať.
Popravde kašlala by som na takého muža. 😠 a takého by som nechcela. Zrelý muž vie pochopit že príchodom dietata sa určité veci menia, tak pre neho ako aj pre manželku . Pribudaju starosti a dočasne sa žena začne orientovat hlavne na dieta- pretože ho treba kojit , treba v noci k nemu stávať, treba prebalovať. Ak toto manžel nechápe , tak nebol pripravený na manželský alebo partnerský život .
Zveriť dieta mesiac po pôrode niekomu len aby manžel bol spokojný ... nuž čomu všetkému sa my ženy dokážeme prispôsobit len žasnem.
@aniko82 to nie su citlivi muzi, ale sebecki 😝 , chlap, ktory si po dvoch mesiacoch od narodenia dietata najde milenku, ktora ho obsakukuje, lebo jeho lemra zena sa nevie poriadne postarat o dieta, domacnosti, aj jeho osobne potreby, je idiot, clovek, ktory nevedel, co to je mat dieta, a ze ked uz je otcom, ma voci rodine povinnosti.
Nevravim, ze vsetko sa ma krutit len okolo deti, kym nemaju 18 rokov, to nie, ale prve mesiace byvaju namahave...ved nikto uceny z neba nespadol, a aj nova mamicka sa musi vsetko naucit....ale chlap, ten nie 🙄 🙄 🙄
no mne tento článok príde tiež trošku smiešny.....môj chlap tiež nemá rad vianoce a čo a ja doslova neznášam predvianočný zhon a ľudí v obchodoch......všetko je to o kompromisoch a nie odut sa pre všetko....ja som si tiež prezila svoje 4 roky a ustálilo sa to.....riešime to kompromismi, niečo môže on,niečo ja....ale takéto banality riešiť....vyniesť smeti a jesť kapustnicu už poobede 🙂 🙂 🙂
@aniko82 veru je to na zamyslenie ... chlap namiesto toho, aby sa staral o svoje dieta a manzelke pomahal, tak si najde frajerku 😝 ... to je naozaj extremne citlivy chlap, ale len na seba 😝
ako tak citam mam pocit,ze tvoj muz ma problem uz davno a len caka na nejaku ,,chybu´´ z tvojej strany aby mohol podat ziadost o rozvod a nejak si to aj obhajit...ak su problemy v manzelstve, a par to chce prekonat,nemozno cakat,ze LEN ZENA sa ma zmenit,zlepsit...vztah tvoria dvaja ludia,kazdy sa musi pricinit o zlepsenie...dalsia vec je dieta,najma to prve...vacsina parov si prejde tazkym obdobim, nevyspatost,ci detska kolika vie narobit doma dusno...treba vydrzat,je to prechodne,dieta za to nemoze,to je unava a nevyspatie rodicov...skus mu navrhnut napr. manzelsku poradnu,ak ta miluje a chce rodinu udrzat,treba skusit vsetko,co vas moze posunut k lepsiemu..drzim palce
Citlivy-sebecky, nezrely na otcovstvo- to je uz jedno, ked opusta svoju rodinu...(v tomto pripade ta milenka je malinkej krstna;) s dietatom uz nebude , ako predtym, ale treba sa venovat aj oteckovi, najst si cas na spolocne chvile aspon doma, ked dieta zaspi napr, nehovorim ze treba chodit na vylety;) alebo ho zapojit do aktivit okolo decka, aby nemal cas rozmyslat nad rozvodom... Ten pribeh sm napisala naozaj len tak na zamyslenie....... Takto 3 r po rozvode uz aj kamoska vidi veci uplne inak
@aniko82 vieš ale stále rozprávaš o mužovi . Len čo treba robit aby neodišiel od rodiny .... stále len muž.
Čo takto sa pozriet aj na ženu - ako jej to ulahčit, ako jej ukázat že ju muž lubi , čo by mal muž počas tohoto obdobia pre nu spravit.
A nie je to jedno - ak je muž nezrelý a sebecký a opušta rodinu , tak je to pre tu rodinu a hlavne pre tu ženu aj lepšie, pretože dostáva šancu nájst si niekoho iného kvalitnejšieho a on otcom ostáva nadosmrti .
Silní a kvalitní muži neprášia dva - šest mesiacov po narodení dietata krstnu svojho dietata a o kvalitách tej krstnej , nuž čo povedat- štetka na pohľadanie.
Od moralistky ja mám velmi daleko , ale toto nie je príbeh na zamyslenie , skôr na poukázanie že aj takýto zmrdkovia sa ženia.
Nina263 - ahoj...čítam si tvoj problém...mala som presne taký istý aj s mojím manželom...ako by som čítala môj príbeh...
No nie je žiadnym tajomstvom, že prvé roky manželstva sú náročné, hlavne keď je veľa zmien naraz...hlavne chlapi sú v tomto takí trotli...a ťažko si zvykajú, ženy sú v tomto promptnejšie...
Mi sme spolu s manželom cca 5 rokov...a naviac trpíme mamičkovským syndrómom, v hlave sa stále neodsťahoval od mamičky, mamička varí najlepšie, mamička najlepšie všetko vie, u nás doma musíme mať všetko ako to bolo u mamičky - systém fungovania domácnosti, vianočné zvyky atď.
Tiež sme postavili dom, ale stále si tu nemôže zvyknúť, najlepšie to bolo doma u mamičky...
Robil presne to isté, prvé dva roky sme sa rozvádzali asi 30 krát...vždy som bola z toho na nervy, plakala som že on chúďatko nie je spokojný...až ma to prestalo baviť a otočila som...
Ak nebol spokojný s jedlom, tak som mu to pred nosom hodila do koša a povedala som mu nech si natrie chlieb s maslom...ďalších pripomienok som sa nedočkala 🙂
Ak spomínal jeho mamu, tak za každým som mu povedala že už chýba iba to aby sme ju napísali do sobášneho listu...to ho už nervovalo - tak s tým prestal...
Keď mal sprosté pripomienky - tak som mu dala deti na krk a staraj sa, ak sa nudíš a máš čas myslieť na hlúposti - tak sa zamestnaj aby som mala čas vyšperkovať domácnosť ako u mamičky - a robila som to často - deti sú energické...a dajú zabrať.. od tej doby hlúpe poznámky ohľadne domácnosti už nepočúvam...
Tiež chcel mať zvyky ako u nich doma, ale nepovedal mi ich - a vždy bolo zle keď to nebolo tak ako on chcel...tak som mu povedala, chlapče zlatý myšlienky čítať neviem...
Ešte som počula pár krát narážky ohľadne rozvodu...tak som mu povedala nech sa zbalí a ide za mamičkou, že mi nám bude aj bez neho dobre a jeho hlúpych poznámok...povedala som mu že so všetkým pôjdeme na polovičku, bude platiť vysoké výživné atď....keď sa mu so mnou tak strašne zle žije...
Tak neviem, sme spolu 5 rokov a stále ho mám na krku 😖
A naviac mu stále hovorím, že nie je stredom vesmíru a svet sa netočí okolo neho...
Tiež som mu pár krát hodila poznámku, že môže byť rád že ma má, lebo by to s ním nikto druhý nevydržal...tak na toto už nemal argument...a ja s ním už nepárem 😀
Tak veľa šťastia...
Mate pravdu, len som chcela poukazat nato, ze zial existuju muzi, ktori i ked su pritomni pri porode svojho dieta, nakoniec im vadi ich zmeneny rodinny zivot, a s takymtito sa vela nanarobi! Uplne s vami suhlasim, len som tu vase myslieky uz nechcela zopakovat;) a ani nehovorim, ze v tomto pripade tiez ide o to, ale aj taketo veci sa stvaju.....nina, mne sa tiez zda, ze sa hadate kvoli malickostiam- alebo si musite na seba a vas samosttny zivot zvyknut, alebo je tam nejaky vaznejsi problem, ktory len zapierate, a stacilo by ho len spoznat a prediskutovat....
@aniko82 ver mi, ze su aj taki chlapi, ze budes mat domacnost tip top, Ty po porode do tyzdna schudnes na 45 kg, prsia mas FF, venujes sa mu den a noc a on aj tak pretiahne prvu suknu, ktora sa okolo neho obtrie...
Myslim, ze autorka temy sa onho aj domacnost aj dieta stara dost...problemy su vsak niekde inde, najskor v tom, ako bol on vychovany, v jeho kamosoch z mokrej stvrte, atd...
@nina263 prepac, ale vy ste este dieta mat nemali. pretoze ste sami obidvaja ako take velke deti. ktore ked sa cokolvek nedeje podla predstav, tak sa hned ofucite, urazite, atd.
bud si spolu sadnete a normalne, ako dvaja dospeli ludia sa porozpravate, co vobec od zivota chcete, alebo sa rozidte. manzelstvo dvoch deti (u vas dokonca az troch) nikdy dlho nevydrzalo. vo vztahu musi byt aspon jeden dospely
@matkamirko mamičke a synčekovi držím palce a skoré uzdravenie...taktiež želám veľa síl a HLAVNE TO ZDRAVIE....
@laila22
Presne toto iste si myslim aj ja, takto nejak sa spraval moj otec k mojej matke, ked uz mal frajerku. Rozvod po 31 rokoch :(. Odisiel tesne pred Vianocami, za vsetko mamu kritizoval, volal ju "veduca", spolocnu dovolenku na Cypre totalne zhnusil nam vsetkym ( boli sme tam ja aj moja sestra s rodinami - dovolenka k ich 50 tke). Stal sa z neho necitlivy hlupak ( je to moj otec a bohuzial si to o nom stale myslim). Chlap, ktory nechce zit v spolocnej domacnosti, si vzdy najde dovod ako urobit manzelku vinnou ( moja matka stale hlada chybu v sebe, co spravila zle a to su uz 2 roky rozvedeni ).
Tiez si myslim, ze sa Ta snazi psychicky zdeptat, zvalit vsetko zle len na Teba. Musis mu ukazat, ze sa nedas, si predsa zena, matka a tie musia byt silne, aby ochranili svoje rodiny a deti. Sprav si pekne sviatocne dni pre seba a babatko, navstiv rodinu a zacni sa usmievat. Nech ho parom berie. Neboj, bude sa cudovat, preco mas zrazu taku dobru naladu 🙂. A co sa tyka toho rozvodu, povedz mu, nech sa Ti laskavo nevyhraza :(. Nechaj mu dieta na jeden den, nech sa stara, poupratuje, navari..... A Ty sa chod len tak prejst, oddychnut si, naber nove myslienky a silu 🙂.
Drzim palce 🙂
Zuzana
????V každom manželstve sú podľa mňa problémy,ale tie vaše sú totálna prkotina.To sa budete rozvádzať za kažú hlúposť?Ste dvaja ľudia,ktorý chcú spolu žiť?V manželstve musia byť kompromisy,každý si do vzťahov nesieme niečo,čo poznáme z domu.Ale ak to má byť trvalé,treba sa zladiť a povedať si akú mám predstavu na to,alebo tamto...začiatky sú ťažšie,ale všetko sa dá,len musíte chcieť obaja!!!!
@sasa32 ... taketo spravanie neznasam - to, ze vam otec vsetkym zneprijemnil dovolenku a snazil sa vsetku chybu hodit na maminu - po 31 rokoch manzelstva.
Ked chcel odist, mal si s manzelkou sadnut a ako dospeli ludia si o tom pohovorit, nech je to uz cokolvek a nespravat sa ako totalny idiot. Je to len prejav jeho neschopnosti a slabosti.
Je mi jasne, ze vsetky tieto manzelske nezhody su tazke a bolestive, ale malo by sa to snazit doriesit s urcitou vaznostou, hrdostou a bez urazania. Ved spolu prezili kus zivota, chcelo by to trochu ucty k tomu druhemu.
@maminuska
Jasne ze mozes 🙂 no, ze vraj dobre. Stale sa milo oslovuju (Lubenko-hlavne ona jeho), ale otec naposledy povedal ,ze lutuje, ze opustil mamu.ze by to uz neurobil :(. Ale to mal uz par poharov vina v sebe. Ja aj moja sestra sa snazime s nim vychadzat,ale je to tazke. Jeho priatelka si k nemu nastahovala aj dvoch dospelych synov a otec ich vsetkych zivi :(
@dionyzka
Presne a my sme len hadali, co mu je.najskor, chudacik,zomrela mu mama ( moja babka) a furt sme vsetci jeho spravanie ospravedlnovali :(. Na Mikulasa som ho so sestrou isla pozriet (prekvapili sme ho na dome aj s nou), no hroza, a to sme sa ho este pytali par tyzdnou predtym, ci ma niekoho, zatlkal.
Presne, takyto chlapi su zbabelci a je ich dost :(
Par chyb v podobnych pripadoch z mojho pohladu: 1. Chcem mat dieta - sex, laska vasen prechadza do ovulacnych dni kedy to byt musi, najlepsie tak a tak a presne v tedy....
2. Mam dieta- teraz ho treba prebalit, teraz okupkat, teraz nakrmit, teraz pomojkat, teraz ulozit do postele najlepsie na manzelove miesto ( aby sa nepovedalo tak medzi manzelov) teraz sex nie lebo place, teraz mi daj pokoj lebo chce pomojkat, teraz nie lebo som unavena a v podstate celkovo ta uz v podstate nepotrebujem lebo uz mam dieta......
3. (V tvojom pripade) vianoce sviatky pokoja- teraz treba kupovat darceky, teraz treba pratat, teraz treba piect, tetaz treba jest, dobre ze ne teraz sa treba tvarit stastne.....
........ A potom pride aj to ze teraz treba pre taketo prkotiny pravnika......
Nepaci sa mi, ako niektore prispevky utocia na autorku diskusie. ten kto neprežil poporodnu depresiu (co je pravdepodobne aj tento pripad) nemoze turo situaciu pochopiť. ja som to pri prvom dietati. znasala velmi dobre, dokonca som sa tiez usmievala nad tym, ake su niektore zeny zbytocne precitlivele a pod. po druhom porode sa to vsak otocilo a teraz 12 mesiacov po porode sa to cele len zhoršuje. prosim nesudte ked ste si tym neprešli. nie je to velmi prijemny stav a nasi mili manzelia tento stav bohuzial nechapu. dalsi spustaci mechanizmus tohto stavu su tiez svokry, ktore su vsetky tie najdokonalejsie bytosti, co vsetko vedia a vsetko zvladaju.. tu nejde o malichernosti, ale skutocny psychicky stav, ktory sa každou. poznamkou len zhorsuje. ja som sa uz asi 9 mesiacov nevyspala a myslite, ze to niekoho zaujíma. nie. autorka sa skutočne chcela len vyrozprávať.
@nina263 tvoj manzel by si v prvom rade mal uvedomit ake tazke slova ktore mozu zmenit zivoty troch ludi lahko pouziva!!! Myslim si ze by sa mal v tych slipkoch pohodlne ulozit na sedacku vystihnut chvilu kedy malinky spi vziat svoju zenu za ruky upriamene sa jej pozriet do oci a povedat si "som uz velky chlapec ktory sa rozhodol pre rodinu tak sa o nu budem starat a nebudem vidiet na manzelke len to zle ale naopak len to dobre!!!! Budem ju milovat aka je budem milovat a starat sa o svojho maleho vytuzeneho synceka lebo som za nich zodpovedny!.... a slova "ideme od seba, rozvod" uz nevypustim tak skoro z huby lebo len sebecky ich vyuzivam na ublizovanie a vydieranie mojej manzelky!!! Ak ma tvoj manzel nejake vnutorne vypatie je nervozny chapem ho nech si vybehne s kamaratmi na pivo a nech to napatie nesiri vo vasej rodine.

@nina263 no precitala som tvoj prispevok 2x a mam pocit ze to pisala 20r decko. precitlivena zena co chce mat vsetko tip-top a urazlivy chlap.
kkso uvarit stedru vecer trva 45min cistej prace... ja som si do 12 citala knihy, decka sa hrali, muz sa bavil v xboxom... zeny co sa hraju na supermanzelky si nAkoniec nabiju nos...
a ze rozvod pre kapustnicu.... 😀 😀 😀
vsetko privelmi prezivas, pozri si ako pises: syncek, vytuzene, skvely manzel, vianoce od augusta??? uber paru, vsetkym sa ulavi