Zničila som si život
V 50tke musím začať od nuly.Nemám ani svoj byt a toto ma najviac trápi.
Vždy som pracovala za nízku mzdu,mám len učilište takže som pracovala len vo fabrike alebo ako predavačka.Momentálne pracujem ako upratovačka uz druhý mesiac ale nevládzem.Nevládzem upratovať 8 hodín,je to pre mňa vyčerpavájúca práca.2 mesiace ma už bolí neskutočne celé telo.Každý deň prídem narobená a zničená a čaká ma doma bordel.Cez víkendy zase len upratujem byt,periem,varim,pečiem,žehlím,nemám žiaden oddych.Moje deti nechcú s ničím pomáhať,stále majú mobil v ruke.Teraz som chorá,druhý deň mám teploty ale postarať sa o deti a domácnosť musím.A aj keď som chorá deti nepomáhajú.
Po odrátaní napoly účtov,cestovného,obedy v práci,deťom do školy obedy,krúžky,oblečenie mi z výplaty ostáva zopár eur.Niečo mám našetrené ale je to smiešna suma.Neviem ako sa pohnúť ďalej.Ubíja ma takýto život.Chcela by som odísť a mať pokoj.Psychický pokoj.Partner so mnou jedná ako s handrou a to už veĺa rokov.Som zavretá v maličkej izbe už veĺa rokov a ani nevychádzam.Nemožem nič povedať,ak začnem nedokončim ani 1 vetu a už ma vyhadzuje,kričí po mne,fyzicky ma napáda a vulgárne mi nadáva.Vulgárne mi nadáva už veĺa rokov a už mi začína nadávať aj 15 ročný syn keď chcem aby sa učil alebo aby si poupratoval izbu alebo keď mu poviem aby vypol mobil.Tie nadávky su strašné,same piča,jebnutá,debil,včera mi povedal krava jedna prijebaná. Pred pár mesiacmi som deťom povedala že si prenajmem byt a odíndem preč.Syn povedal že on v žiadnom prípade nikam nejde a dcérka povedala že ona so mnou odínde.Syn je v puberte a keďže jeho otec chodí každý deň domov neskoro večer tak by mal byt pre seba,mohol by si robiť čo chce a mohol by hrať hry na mobile koĺko len chce.Odišli by ste od dieťaťa? Nechali by ste ho žiť s jeho otcom ktorý sa o neho nebude nijako starať? Maximálne mu objedná donášku jedla.Alebo by ste ešte tie 3 vydržali pokým bude dospelý? Môj partner je sebec,nikdy mi nepomáhal s deťmi ani s domácnosťou.Má vybudovanú svoju firmu,darí sa mu a domov sa chodí iba vyspať.Deťom sa venuje len v nedele,berie si ich na výlety,ja ostávam doma,nechce aby som s nimi chodila.
Ak odíndem neviem ako to zvládnem zaplatiť si prenájom bytu,stravu a ostatné výdavky.Skončim s dcerkou v 1 izbovom byte aby mi zostalo na stravu ale strava je drahá a z výplaty to neutiahnem,to aby som si našla ešte jednu prácu.Ale v mojom veku ja už nevládzem toĺko robiť a chcem byť aj s dcérkou,čo by to bol za život ani by som ju poriadne nevidela. Bojím sa aby aj dcérka neodišla žiť radšej ku ocovi lebo u neho by jej bolo finačne dobre a pri mne ju čaká chudoba a obmedzovanie.Má 10 rokov ale príde puberta a bude chcieť viac vecí.
Čo by ste mi poradili? Mám žiť ďalej takto ako žijem alebo odísť? Rodičov nemám,mám sestru.Všetko dražie,byty,strava,všetko,obávam sa že z obyčajného platu nevyžijem.A raz keď budem na dochôdku tak to už vôbec neviem ako zaplatím prenájom bytu.Zničila som si celý život a som neskutočne smutná.
Ďakujem za každú radu.
@karolinakr tak to asi v BA sú také ceny. U nás veru za zips na bunde pýta tak 5 eur, lebo za 35eur kúpiš celú novú bundu a na nohavice ešte menej. Takže nie všade sú rovnaké ceny a zárobky.
@janickacrazy 5eur za zips na zimnu bundu? to kde je, idem k vam..tato si dobre ceny nahodila v obchodnom centre BA ..ale kupodivu ma vela zakaziek ma tam plnu skriňu
@karolinakr my sme v PB, tu by jej nikto nedal 35eur za zips
V mojej práci sa na upratovačky vôbec nehľadí pohrdavo, aj ja si s nimi občas pokecáme, všetci sa zdravíme, aj čaj či kávu našej urobím občas. A teraz som zistila že táto na našom úseku má maturitu v odbore aj vš. Len plat bol biedny tak upratuje. Má cca 800.
Nevieme odkiaľ si, mohli by sme sa malá skupinka stretnúť, a vo všetkom ti poradiť priamo, prakticky, psychicky ťa podporiť, aj povzbudiť a rozosmiať. Ty to potrebuješ ako soľ, viem o čom hovorím.mozno by sme ti pomohli aj s prácou a ubytovanim, aj iné poriešiť.
A konečne som prečítala že už tento mesiac chces odísť .najlepšie rozhodnutie.
Rob postupné kroky :
- U obvodného lekára sa poraď kto v okolí je dobrý psychológ, a choď k nemu, veľmi potrebuješ reštartovať psychiku. Lebo aj tá veľká únava a diabetes je dosledok toxického prostredia v ktorom žiješ. Aj vrásky a strhana tvár, telo.
- ak máš čo len trochu normálnu sestru, všetko jej povedz, aby ti tiež vedela poradiť a pomôcť.
- takisto si s ňou dohodni riešenie vyplatenia dedičstva, dobre by bolo pozrieť notársku zápisnicu z dedičského konania, aj v tom by sme ti poradili aby ťa sestra a švagor neosrali.ked ti teraz môžu vyplatiť taký slušný peniaz, tak máš € na slušný podnájom a pekné zariadenie, aspoň pre teba a dcérku si kúpiť pre radosť veselé a milé doplnky(obliečky, deky, uteráky, pyžamá, koberčeky, vankúše)
- zisťuj možnosti požiadať o obecný byt, sociálnu výpomoc,
- pozeraj sa po novej práci, zisťuj na stránkach kde sa zverejňujú ponuky, teraz sa dosť pohli k lepšiemu, keď budeš mať svoj kľud a svoje súkromie, aj pracovať budeš viac vládať (Profesia a ISTP sú najlepšie.) Neviem či vieš robiť s počítačom, môžeš si tam urobiť svoj profil a ponuky ti prídu vyfiltrovane aj samé, aj ja by som ti s tým pomohla
- a zabudli sme takmer na najdôležitejšiu vec - zajdi na upsvar, odbor pre deti a mládež. Mali by ti pomôcť, napísať návrh na súd vo veci zverejnia dcéry do tvojej výlučnej starostlivosti, určenie výživného a termíny stretávania s otcom. Aj v tomto by som ti vedela pomôcť, alebo niektoré žienky tu, či v skupine tu na MK. Volá sa Právne poradenstvo, je verejná a bezplatná, tam si môžeš prečítať v úvode veľmi dobré rady a potom na stranách veľa skúseností v tejto problematike.
- keď tvoja dcéra uvidí a pocíti ten rozdiel, že je s tebou v inom prostredí, že si sa rozhýbala a vytrhla vás dve z toxického prostredia, bude spokojnejšia, aj sa naučí že treba priložiť ruku k dielu. Ty ju hneď od začiatku nauč pravidelnému režimu, nastav pravidlá v novej domácnosti. Neukazuje jej že máš nejaké veľké peniaze, nech je v tom že všetko musíte zvládnuť z tvojho platu a nauč ju že aj rodinný rozpočet budete riešiť spolu. Bude vedieť, ako sa hospodári a ako môžete vyskakovať. Dáš jej dôveru a ona sa bude cítiť dôležitá, že nie je handra a onuca, neplatenia slúžka.
...keby si bola blízko, BA a okolie, osobne by som si s tebou sadla a pomohla ti....
Keby si potrebovala a chcela, napíš mi ss.
Ostatné dievčatá tu, poprosím, doplňte čo som pozabudla.
-
@bluka2 Suhlasim s tebou. Ked sa matka obetuje a vsetko robi pre deti, vychovava z nich sebcov. Ukazuje im ze zalezi len na nich a oni su stred vesmiru a na potrebach inych nezalezi. A u autorky sa to na 100% potvrdilo.
@cacianka zhrnula si to dokonale, niet čo dodať!!!👍
Teraz je velmi takza doba len tak odist, ked vsetko zdrazelo a zdrazie, mate este malu dceru, ktoru by som dvom chlapom nenechala ani nahodou a pomaha sa hlavne Ukraincom. Tiez pracu bude tazke najst, kedze zamestnavatelia si budu moct vyberat. A vas partner si hned najde novu zensku, do roka, uvidite. Ak viete este vydrzat, tak skuste koli dcere, syn vas uz tak nepotrebuje. On skorej svojho otca potrebuje ako vzor a vedenie. Na sude by ste urcite nieco dostala na dceru, ale vela asi nie. Horsie je to s tym byvanim. Lebo mozte sice zit ako bezdomovec, co nie je mozno az take zle, v Bratislave sa o vas postaraju, ale dceru naozaj nemozte nechat tak, inac skonci psychicky horsie ako ste vy teraz.
@judar Prepáč ale budem rada keď mi odpíšeš.Ty by si nechala deti len tak a odišla by si od nich? Pretože ja to v povahe nemám a asi by mi srdce puklo od žiaĺu.Aspon s dcérkou chcem žiť,syna mám samozrejme tiež rada veď je moje dieťa ale chcem aby prišiel sám na to ako sa správal a pochopil veci.Myslím že neskôr pride za mnou sám a ak nie taký už je život.Prepáč ale ani za všetky peniaze sveta neopustím svoje deti,peniaze sa minú a s deťmi by som sa odcudzila.Na súde by to mohol priateĺ zneužiť že som odišla sama od rodiny.A dcérku mám velmi milú a dobrú,každý deň keď sa na mňa usmeje a oblapí ma tak mi spraví dobrú náladu,žijem pre ňu.Áno nepomáha mi,sem tam niečo uprace napr.v sobotu si utrie písací stôl a pod.Ale keď varim,pečiem pridá sa ku mne,buď pomôže alebo sa rozprávame.Určite časom a mojim trpezlivým prístupom začne viac pomáhať.A ona mi ešte nikdy vulgárne nepovedala,naopak pred synom si ma zastáva.
uff, tak to ano, to je zle. Ja nepatrim medzi stastlivcov narodenych pod dobrou hviezdou tiez. Drzim palce, dnesna doba je tazka a bude este tazsia. Treba sa naucit mysliet logicky a takticky.
Autorka, si mila osóbka, vidiš, že každy s tebou sucití, ale naozaj nie je čas hrať sa na skryvačku hanbit sa, či si stara a maš šediny To, že na teba priatel pluje a nazyvata ta vulgarnymi nazvami pred detmi- nehnevaj sa, ale toto je spravanie hodne cez čiaru, ty sa rada schovavaš a myslis, že to zvladneš sama, ale už je čas ist s pravdou von, mnohe ti tu ponukli pomoc psychicku či fyzicku, nebud hlupa, stretni sa ak mozeš, napiš odkial si.
.pokial budeš vo vsetkom sama a nakoniec, ked to nezvladnes, može to skončit všelijako...
@evamarek77 si zlata, autorka strečkuje
Ja len toľko do tohto smutného príbehu.... Sama píšeš, že si unavená, nevladzes. Pochopiteľne. Ale prestan byt otrokom bytu, stačí, že si otrokom ľudí. Sorry, ale umývať za chladničkou, vyťahovať sporák a pod? Prečo? Nemáš tam nijaké práva a nikto si nevšimne, že si umyla za chladničkou. Chápeš? Tak na co to robíš? Pre svoj lepší pocit? Spasitelsky syndróm? Co najviac sa pokus eliminovať prácu. A chod s dcérou von, na prechádzku. Ostatné nekomentujem, rad si dostala hodne, situácia je veľmi ťažká, ale akože umývať im okná a pod, no to teda nie!
A nezabudni - pomócť sa da len tomu, kto o pomoc stojí...
Najhorsie je to s tymi peniazmi, prenajom je pekelne drahy, plus strava, ten jednoizbak pre teba a dceru bude dost mini, skorej taka garsonka na zaciatok. Dceru ti urcite sud necha, ona uz bude tiez hovorit na sude, ked ma viac ako 6 rokov, takze u otca by bola kazdy druhy vikend a mozno o nu strati zaujem casom. Syna by som nechala u otca, koli financnej stranke s tym, ze bude s tebou kazdy druhy vikend. Vizivne nerataj, ze dostanes vela. Stravovat sa da aj lacnejsie a zdravo.Len potrebujes mat nejake peniaze a dobre schovane, inac ti ich partner moze ukradnut (aj take su pripady). Radsej si nic nepoziciavaj od nikoho, lebo sa dostanes do dlhov a bude to este horsie.Na svoj vzhlad kasli,chlapa nebudes potrebovat,potrebujes sa osamostatnit.Skus porozmylat ako usetrit z nicoho.Nejake peniaze si tajne ukladaj.
Keď urobíš správne kroky k novému životu, budeš na Tom lepšie. Psychicky aj vizuálne. Ver mi, zažila som.
Len ich urob....🙏🙏🙏
A čím skôr, keď budeš dlho váhať, zahynies a utrapis aj dcérku. Uvidíš že bude lepšie
Ak si z Bratislavy, tak preco radsej neupratujes v domacnostiach?je to neporovnatelne lepsie platene.na to, ze mas ucnovku, mas neuveritelne vycibrenu retoriku a gramatiku uplne bezchybnu, mozno by si sa mohla posunut aj dalej, drzim palce v tejto nelahkej zivotnej etape
Autorka,urcite aspon napis spravu cacianke a ak sa bude dat (vzdialenost,cas),tak sa stretnite.Pekne ti spisala nejake moznosti a ponukla pomoc.Ak si tym aj sama presla,bude ta vediet povzbudit a to kazdy clovek v tazkej situacii potrebuje🍀
Nemyslim si, ze autorka je z BA.
ahoj, strasne sa to cita.... dosla som len po tretiu stranu.
v prvom rade si nechala zo seba urobit handru a robis ju zo seba sama, chlap ma z teba sluzku a nema k tebe ani zrnko ucty, ktoru nemas ani sama k sebe, s takym chlapom by som uz davno nebola....
prestan robit sluhu, najdi si inu pracu a vyberaj podla zarobku nie podla pracovnej doby, ani dcera uz nie je mala, je dost velka aby si vedela dat jedlo do mikrovlnky a zohriat, alebo aj na sporaku. hladaj si ine byvanie, hoci aj na ubyyovni, potom chod na upsvar, na kuratelu, nech ti pomozu napisat ziadost o vyzivne a daj to na sud.
v nedelu sedis zavreta v izbe, places a utapas sa a tyras sama seba vo vlastnej depke.... chod pekne von, sadni si na lavicku, daj si zmrzlinu, to ta nezruinuje a uvidis, ze svieti slnko, zacinaju kvitnut kvietky a ty mozes zmenit svoj zivot.
Taký úplný detail, ale v tvojej situácii sa mi zdá všetko dôležitejšie, než umyť okná. Osobne neviem, či som to vôbec niekedy robila, príde mi to tak rovnako "dôležité" ako žehlenie. Načo sa strhat dobrovoľne takými činnosťami? Radšej sa vyhýbam kupovaniu oblečenie, čo sa krci a život je o nieco ľahší.