icon

Zobrali by ste si k sebe neter/synovca?

7. aug 2022

Muz je ukrajinec. Jeho rodina tu u nas žije od zaciatku vojny. Je to uz blazinec, ale trpime to a nedavame najavo, ze by nam to prekážalo. No svokrovci uz chcu ist naspat. Svagrina sa uz pred mesiacmi vratila naspat a nechala nam tu jej dieta, ktore prave ide do puberty.
Muz mi navrhol nechat tu dieťa a vsetkych ostatných nechat vratit sa, ak tak velmi chcu. Dieta je to vcelku náročné a nevychovane. Vyberave v jedle, zje iba varené a vzdy cerstvo varené trikrát denne a aj to len dokola to isté z niekolkych druhov jedal. Ucit sa nie. Vyjst von nie. Iba sediet na telefóne/tablete/pocitaci cele dni a hrat sa tam hry.
Ja s tym nesuhlasim. Mam statosti vyse hlavy s nasim dietatom a pracovnymi povinnostami, ktorych mam neurekom, určite by som to dieta tak neobskakovala s tym varením.
Muz sa na mna hneva a hovori mi, ze ak sa tomu dietatu na ukrajine niečo stane, bude to moja chyba a bude to vycitat mne uz dosmrti.
Ale situácia je taka, ze to dieta ma svoju mamu, ktora je vitana takmer v akejkolvek krajine sveta, vsade ju budu podporovat a pomahat jej. Dokonca aj tu na Slovensku, pokojne by mohla zit s deckom u nas. Ale nie. Ona nebude nic vo svojom zivote menit, radsej necha decko u uja s tetou na dalsi rok, dva, tri, ci desat, akoby sa vzdala svojej prace, v ktorej pracuje cely zivot.
Som preto sebecka? Nechutna? Zla? Podla mna sebecka je svagrina... Ja nechcem dalsie starosti

eva8
10. aug 2022

@lienka.7 áno, ja by som si to dieťa adoptovala. Odkedy vypukli konflikty na Donbase, kopec deti - sirotkov, polosirotkov, sa ponevieralo, zobralo, slúžilo na prostitúciu... Mnoho rodičov detí prišlo o prácu, otcovia sa vracali domov bez končatín, matky rodiny nedokázali uživiť.

lienka.7
10. aug 2022

@maja22 trosku trepes do vetra, pretože slovenska matka ked odchadza za pracou dakde, tak po prve, deti nechava doma, rodine, nehadze ich na krk ani susede ani nikomu inému aby sa o nich podotykam zadarmo starali. Po druhé slovenska matka asi nejde niekde kde je vojna a teda je to tam nebezpecne pre dieta. Ale pre nu uz nie. A po tretia ta slovenska matka sa aj vrati domov nakoniec k rodine a donesie peniaze aby mali z čoho žiť.
Naproti tomu, švagriná aj s rodinou sa zbali a vrati sa naspäť lebo pre nich je to tam bezpecne, ale pre dieta uz teda nie. Sorry ale wtf????

eva8
10. aug 2022

@veronikastrickova ďakujem 🌹 Do Kyjeva by som svoje dieťa nebrala

lienka.7
10. aug 2022

@eva8 ale prosim ta 🤦‍♀️ ešte raz, to dieta MA SVOJICH rodicov, nie je to žiadna sirota, akurát ze ti sa o neho nechcu starať.
Bolo by inak fajn napísať aký je @autorka. Ci to nie je aj preto lebo je problémový teeneger a radšej ho hodia na krk rodine muza s peknou výhovorku. Ako by sa s nim natahovali oni.
A predpokladám, ze by si si adoptovala teda aj dieta zo Sudánu, Afganistanu a pod., kde tiez zuria boje a su tam aj siroty. Jaj, ci to uz nie je "za humnom" tak ma to netrápi, co?

eva8
10. aug 2022

@lienka.7 napísala som, čo by som robila ja po tomto:
"Co ked sa nahodou niečo stane a oni tam zomrú, hm? Co bude potom s dieťaťom? Jaj, ci potom si ho akoze adoptuju a bude, ze?"

veronikastrickova
10. aug 2022

@eva8 ani ty by si sa tam nevratila

maja22
10. aug 2022

@lienka.7 to dieta predsa je u svojej rodiny, je to synovec, sestrin syn 🙄 V prvom prispevku autorka nepise, ze mama peniaze neposiela, neviem, ci to pisala inde. Dospely clovek vie posudit aj to, ake nebezpecenstvo kde hrozi a kolko je ochotny riskovat. Inak clovek riskuje, ked je sam a inak, ked je za niekoho zodpovedny. Nechce sa mi to tu uz dalej analyzovat, v konecnom dosledku si to musi autorka s muzom vydiskutovat sama, len som sa zamyslela nad tym, ako si myslime, co vsetko by sme my zvladli a urobili inak, lepsie a mozno by sme v kritickej chvili zistili, ze koname uplne inak, ako sme si cely zivot namyslali...

didi2102
10. aug 2022

Ženy a čo manžel ,jeho rodina kt nemá kde odísť, tu by bývalá švagriná so synom kde,robiť za minimálnu a nemať ani na vlastné bývanie,zase len u nich v 1izbe,nehovorím že je to ok ale treba sa nato pozerať komplexne a hlavne diskutovať v rámci rodiny , ten chalan je zase len obeť, v cudzej krajine,bez kamarátov,útek pred vojnou , jasné že ním plieska puberta, jasné že ho starí rodičia rozmaznávanie ale jasne že ho teta už nebude,mňa by zaujímalo čo povedala švagriná ohľadom syna a ako si to vydiskutovali

0kristina0
10. aug 2022

Ty si stelesnenie najvyssieho levelu tolerantnosti akej sa da byt. Ja uz by som bola rozvedena.

lienka.7
10. aug 2022

@eva8 vies, len ine si adoptovať dieta, ktoré k tebe prijde 1x do domacnosti a hned od začiatku stanovite si presne pravidla, povinnosti a pod. A ine je si adoptovať niekoho kto je uz u teba rok? dva? poflakuje sa ti po byte, je zvyknutý na servis a naťahovať ruku len tak lebo vsak si moja teta tak sa o mna staraj plat mi vsetko ako svojmu. Autorka to tu popísala ze ide v podstate o leniveho teenagera, ktorý dokopy nič nerobí. Obskakuje ho babka, ktorá tiež mimochodom odchádza. Všetci odchádzajú, lebo pre nich je to bezpecne, len pre dieta nie. A to nie je len tak, ze si niekoho adoptujes. Mas potom ty za neho zodpovednosť. Co ďalej bude ten chlapec robit? O niekoľko rokov? Pojde na VS, do roboty? Budu ho financne sanovat? Toto nie je vôbec len tak ze si ho adoptujem v návale eufórie pomoci🤦‍♀️
Ja za tým cítim vychcanost, neviem si pomoct

eva8
10. aug 2022

@veronikastrickova neviem, to by záviselo na viacerých faktoroch. Precitala som si príspevky autorky (vďaka tebe, dakujem) , má tam manžela. Možno mu je morálnou oporou, chce byť s ním, keď by musel narukovať, byť pri ňom, nech nie je sám. Poznám ľudí, ktori stratili syna vojaka na Ukrajine, stretla som sa s chlapcami, ktorí bojovali v Juhoslávii, , videla som ukrajinského tinedzera sedieť s prázdnymi očami pri odchode ... Také smutné to je celé. Veľké dilemy musí rodič riešiť v takých chvíľach.
Ja som "stará škola", rodina pokope, ale bez otca už rodina aj tak nie je kompletná. Ešte daaaavno, za 2.sv.vojny mi mamka rozprávala, ako rodičia nasadili 13r. chlapca na lietadlo - poslali ho do Ameriky. Potom ten pán bojoval vo Vietname, prestal vtedy veriť v p. Boha. Nechápala som, ako dieťa, keď som počúvala rozhovory. Nevieme, čo sa deje v hlavách rodičov, deti. Úplne rozumiem autorke, je až príliš ústretová. Ja by som sa pokúsila zblížiť s tým 13r. chlapcom

veronikastrickova
10. aug 2022

@eva8 vidis, co autorka napisala, vratila sa kvoli praci. Ale rozhodne nesuhlasim s tym, ze rodina je len s otcom. Som rozvedena a bolo nam so synom dobre aj bez otca, zacinali sme s minusom a teraz sa mame dobre. Nikdy by som si nevybrala pracu pred dietatom. Verim, ze s dietatom lomcuje aj to, ze matka si toto zvolila, je to obrovsky podraz od nej, ale nie kazdy vidi svoje stastie v rodicovstve a v tom pripade by som to ale povedala narovinu

eva8
10. aug 2022

Pokúsila by som sa zblížiť s tým chlapcom. Je samucicky sám, v hlave mu vŕta, že máme je práca presnejšia, ale čo keď je to len kvôli tomu, aby otec nebol sám? Hocikedy môže narukovať. Ten chlapec sa cíti odstrceny, ďaleko od svojich kamarátov, nových nemá, možno smútok, pubertálne vzdor, nemá to jednoduché, cíti sa ako príťaž. Nenaučil sa po slovensky? Nechce, odmieta, chce svoj starý život. Pocity nie sú na príkaz. Tak sa schoval do virtuálneho sveta. Ideálne riešenie je skúsiť pochopiť toho chlapca, máš malé dieťa, nech ma kvázi staršieho brata. Nudí sa, nepomáha. Čo tak poprosiť, či nemôže nachvíľu dozrieť na vaše dieťa? Prejaviť mu dôveru, ukázať, že nie je na príťaž, že je aj pre vás potrebný. Bola som pri Tom, keď sa 17 r. chlapec dozvedel, že mu kamaráta zastrelili. Na pumpe. Ešte tam vojna nebola. Je to obrovský stres. Ty prežívať tiež stres, lebo ste stratili svoj kľud, pokoj. Vyšla si rodine nadmieru v ústrety. Teraz sa starí rodičia chlapca chystajú preč. Budete mať voľnejšie. Popros, nech predtým starka navarí pre celú rodinu, t.. aj pre vás. Skúste sa znova spriateliť. Ten chlapec ostane už úplne sám. A odkázaný len na virtuálny mobiloch svet. Nevieš ako sa správať k 13r. chlapcovi, máš len malé dieťa, už máš po materskej? Pôjde v septembri do škôlky? Potom by si mohla chlapca poprosiť niekedy, nech vaše dieťatko vyberie. Aj teraz ho o niečo popros, o nejakú banality, napr. nech skočí do obchodu po mlieko, pečivo, či hocičo, a nech k tomu kúpi niečo fajne pre seba a vaše dieťatko. Proste on sa nudí, je sám, vzdoruje, všetko, čo mal, na čo bol zvyknutý, stratil. Chlapec asi u vás ostane, zmeň k nemu prístup, on sa zmení tiež, správ z neho kamaráta, môže ti v mnohom pomoc a vaše dieťa bude mať "staršieho brata" počas toho obdobia. Stratili ste súkromie, intimitu trojčlennej rodiny... Je vždy lepšie, keď niekto pribudne, než ubudne. On bude mať len vás, keď starí rodičia odídu. Zblizit sa môžte spoločnými aktivitami - výlet, kúpalisko, kino... Od švagrinej zistí, čo má rád, aké má záľuby. Je toho na teba veľa - plný dom, žiadne súkromie, všetko naopak. Na zblaznenie. Ale ženy sú diplomatky 🙂 Dokážu otrasné situácie využiť vo svoj prospech. A vy to dáte 🙂 Ešte vám bude pri rozlúčke smutno. Prečítaj si aj predchádzajúce moje príspevky. O veľa prichádzas, no môžeš aj veľa získať. Môže sa vytvoriť fajn puto medzi deťmi, aj keď je 10r. rozdiel.
Rozhodne by som sa porozprávala aj o financiách. Aspoň nejaký príspevok by bolo vhodné posielať. Podľa toho, ako ste vy a oni na Tom finančne.
Máš to ťažké, veľmi ťažké. Keď by som bývala v okolí, s chlapcom by som pomohla, čo sa týka slovenčiny, školy, vedela by som ho zaprotezovat do nejakého futbalového tímu - venovala som sa pár chlapcom ešte keď začal konflikt na Donbase. Ak, tak napíš IP. Totiž, nervozitou sa nič nevyrieši, ešte sa pohádali s manželom a to netreba.
Ak je jeho mama vychcena, tiež nič nespravil, aspoň chlapca si skamarat. Iné východisko nevidím, keď ostanete štyria. Keď príde mama a ostatní, jednoznačne sa odsťahovať. Možno ona teraz aj šetrí, aby mala z čoho začať po príchode na Slovensko, nech sa budú mať z čoho odraziť.
Držím palce 🍀🍀🍀🍀🍀 , veeeeele, veeeeela trpezlivosti, síl a lásky prajem ❤️❤️❤️❤️❤️ Ak by sa to podarilo, vaše dieťatko bude milovať ešte jeden cloviecik navyše = ten 13rocny, lenivý, nevychovany, rozmaznany votrelcek 🙂 Nakoniec zistíš, že taký nie je a bude to aj vaša zásluha 🙂❤️🌹

eva8
10. aug 2022

@veronikastrickova tiež som rozvedená. Ale spomínaná rodina je kompletná, preto v tomto prípade bez otca by kompletná nebola. A mama to povedala možno preto tak, aby zabalila aj to, že nenechá jeho otca samého. A možno potrebuje aj peniaze do budúcna, niečo zarobiť, našetriť, keď by sa situácia vyhrotila až tak, že budú musieť odísť. Nech nepríde s holým zadkom, ako sa vraví. Vychcena karierista by posielala peniaze. Zbohatli ja by odlifrovala dieťa niekde do internátnej školy.
A keď je len leniva, že myslí len na seba, svoje dieťa by neposlala preč, však by si žilo ako doteraz, dokonca ešte menej fyzickej aktivity by mu čím ďalej poskytovala.
Keď je naozaj vychcena, tak odhodeny syn má preto trpieť? Ako by si pomohla autorke? Rozhadat

akje
10. aug 2022

Jeziamaria. To je ake psychicke vydieranie? Keby to bolo vase vlastne dieta, nic nepoviem, ale toto ma manzel hovorit svojej sestre. Nie tebe. Nech je to dieta akejkolvek narodnosti, ma byt pri svojej mame a ona mu ma vytvorit podmienky pre spravny zivot. nie ty. Ty si teta a mas mu spravit max tak pekne chvilky pocas prazdnin. Normalne by som mu najblizsie povedala, nech tie slova adresuje matke dietata a nie tebe.

eva8
10. aug 2022

@veronikastrickova a úplne súhlasím, čo si napísala. Ale sme v inej situácii. Deti sú pre mňa doteraz na prvom mieste 🙂

lienka.7
10. aug 2022

@eva8 k tomu šetreniu si na budúci zivot na Slovensku...
Tu máš priemerne mzdy na Ukrajine.
Vo finančnom sektora cca. 790 hrivien. Dajme tomu ze ma nadpriemer, aspoň 900 hrivien co je v prepočte cca. 24€. Sorry, ale to by viac dostala na SK v Tescu za vykladanie prepraviek.
Len pre zaujímavosť naša hmotná núdza co dostavali na SK je pre nich asi 3-nasobok ich priemerného platu vo fin.sektore!!! Cize aj naše úbohé davky su pre nich zlatou baňou!
Ešte dodám ze udaje su z 2/2022.

lenkadenisa
10. aug 2022

@autorka napíšem to bez omáčok, NIE, cudzie rozmaznané decko by som si k sebe nevzala. som suka? možno. a je mi to fuk. to dieťa má svojich rodičov, sú živí a zdraví, už vidím, ako by sa tebe alebo mne niekto staral o dieťa 😂 zadarmo

eva8
10. aug 2022

@lienka.7 tak potom si z toho určite nenasetri, ani prispievať nebude. Kto vie, kde robí.

lienka.7
10. aug 2022

@eva8 uz predpokladam, ze chapes preco tu ma byt chlapec zadarmo... vsak ani cely jej mesačný plat by nestačil ani na stravu co ten chlapec preje. A este by chcel notebook??? Za 500€ taky priemerný? To moze robit jeho matka na UA tak 3 roky. Preto píšem ze ide vyslovene o vychcanost.
Predpokladám ze príspevky maju vybavene, poberat ich budú aj naďalej (1x do mesiaca sem po ne na postu pridu, tak ako to robia ti z prihranicnych oblasti). Vies, ja vojnu nezávidím, ale toto je čisté vychcanstvo!!!

eva8
10. aug 2022

Prečítala som si znova úvodný príspevok. V ňom sa vôbec nepíše o Tom, že ho mama, alebo starí rodičia nechcú vziať domov. Píše sa len návrh autorkinho manžela, aby ostal. A my nadávame na chlapcovi mamu

lienka.7
10. aug 2022

@eva8 a si si precitala aj to, ze ona odisla uz pred mesiacmi a decko tu jednoducho nechala??? Nič nepovedala, nedohodla sa co ďalej??? Koľko tu ma mlady vobec byt???
Teraz chcú odísť aj svokrovci a jej muž teda povedal ze decko nech ostane tu. Asi sa bavil so sestrou, sam od seba by to asi len tak nerozhodol, ci?

didi2102
10. aug 2022

@lienka.7 ale to je potom problém manžela , ktovie čo on našli ok sestre a tvári sa že o ničom nevie

lienka.7
10. aug 2022

@eva8 a nech sa paci, malý vychcanec chce ostat tu, lebo nič nemusi... nema zaujem na sebe pracovať, ucit sa po slovensky... radosť mat takú rodinu 👌👌👌

eva8
10. aug 2022

@lienka.7 my sa môžme len dohadovať. Najprv sa hovorí, že sa chcú zbaviť problémového chlapca, pritom bez problémov skáču okolo neho, čiže im to nevadí, potom, že im ide o peniaze, o príspevky, ktoré dostávajú na Slovensku, ešte sa nájde toho viac, určite. Možno ho nechali na Slovensku, aby po sobáši dostal eú občianstvo....
Čítala som ten príspevok. Lenže to je pohľad zúfalej ženy (verím jej), ten chlapec kto vie, čo cíti. Aj mne ukrajinský chlapček prikývol, keď som sa ho spýtala, či mu chýba mamka

cucoriedkacucoriedka
10. aug 2022

Divný dôvod...

chillibubble
10. aug 2022

@lienka.7 to je udaj dennej mzdy ci ako? tych cca 24€

lienka.7
10. aug 2022

@chillibubble dennej? Mesačnej!
1000 hrivien mas asi 27€.

euka210
10. aug 2022

Ja som cakala, ze dieta bude sirota...
Tvoje zmyslanie je ok, chybu vidim u svagriny...ona sa vrati a dieta tu necha? Toto je matka?
Manzel Ta citovo vydiera...tak ako synovcovi, aj svagrine sa tam moze nieco stat...to mu nevadi? Tak bud sa bojim a sa tam nevraciam, alebo idem zit naspat aj s rodinou. Toto mi pride ako vypocitavost. A keby aj chalan ostal, tak musi byt pripraveny ze budes ina ako jeho mama, ze okolo zadku mu skakat nebudes a musi sa aj on prisposobit vasmu chodu domacnosti.

chillibubble
10. aug 2022

@lienka.7 ja som nasla taketo udaje. z rokov 2022, 2021 a 2019. takze tvojich 24€ mi vychadza na den. 24xcca 20 prac. dni, spolu okolo 480€ mesacne.