Zomrel mi muž
Ahojte baby zomrel mi muz a zatiaľ bývam ešte u svokrovcov po muzovy zostali dva auta a dnes mi bolo vytknute že keď pôjdem do podnájmu tak si mám zobrať len nábytok z kuchyne a ja jej vravím počkajte ja mám nábytok spálňy a v druhej izbe ktorý sme nadobudli počas manželstva a ona mi ho nechce dať keď ona nám na nábytok nedala ani korunu a ťažko zarobené peniaze sme dali na nábytok ona mi má právo vydať ten nábytok a nemôže mi zobrať aj to posledné čo mi zostalo po ňom poradili by ste mi ako mám ďalej postupovať ja už pre ňu niesom nič to len teraz sa pretvarovala pred ľuďmi
@panelacikova Jasne ze rodicia nededia ked mal manzelku. Problem je len v tom ze zili u nich a teraz uz len dokazat co bolo v ich dome ich a co kupili s manzelom. Jeho detsku postel si Snad do podnajmu nezoberie. .. z kuchyne jej povedali ze moze nabytok zobrat to Asi stol a stolicky? Keby zili mimo rodicov vo svojom ci v podnajme nemala by Taketo tahanice. ( to nie je kritika len fakt)
@gabriela198 ahoj uprimnu sústrasť, bude dedičské konanie. Na nábytok si skus pohladat doklad. Mozes kontaktovat Bezplatnú právnu kanceláriu ohľadom pomoci, pozri ci je v najblizsom meste. Drzim palce
@gabriela198 nemôžeš ostať u svokrovcov naďalej, ved tam si bývalá?
@zalka myslim,ze ak nemaju deti,deti vsetko manzelka,rodicia dedia,ak nema manzelku
@vroni ty kokos, fakt....
"Pokiaľ bol poručiteľ ženatý, ale deti nemal, prechádza manžel automaticky do druhej skupiny dedičov, nemôže dediť samostatne. Platí teda, že ak nededia poručiteľovi potomkovia, dedí v druhej skupine manžel, poručiteľovi rodičia a ďalej tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roka pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorí sa z tohto dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa. Dedičia druhej skupiny dedia rovnakým dielom, manžel však vždy najmenej polovicu dedičstva."
tak to je riadne drbnuté... tak potom nemá bezdetné manželstvo absolútne význam!
@panelacikova To zas nie je pravda ze nema absolutne vyznam. Sak bude mat vdovske. Partnerske neexistuje. Takze ak hladame nejaky materialny vyznam ci legalny aj to bezdetne manzelstvo ho mà .
@miadi tým vdovským som si tiež nie celkom istá.... sú tam nejaké podmienky, ktoré musí spĺňať :( ja vidím jedinú výhodu v tom, že v manželstve dostaneš v nemocnici informácie o zdravotnom stave a to je tak všetko...
@miadi kukni si to, ak máš čas, mne z toho vyplýva, že nemá nárok, ale niekedy z tých ich zákonov ani boh nevyjde...
https://www.socpoist.sk/vdovsky-dochodok/1289s
@panelacikova podmienky tam su ale uplne rovnake pre bezdetne manzelstvo ako aj pre to kde su deti. .
@miadi ja neviem, ako to čítam, tak to čítam, myslím si, že jej nárok nevzniká.
@panelacikova ale to si nevyberies kolko sa clovek dozije.Keby umrel v starsom veku s narokom na dochodok .. a ked je mlada zdrava samostatna jednotka zas to nepotrebuje.
@mandarinka555
@panelacikova
@brembo
@miadi
@pipistrel13
Dámy a pán,
jednak nemáte úplné informácie, jednak sa mýlite v niektorých svojich záveroch.
Na Slovensku sa dedí zo závetu alebo zo zákona, pričom dedenie zo závetu má prednosť. Neopomenuteľnými dedičmi sú len potomkovia, ak nie sú vydedení, teda bezdetným manželom nič nebráni spísať závet a majetok odkázať napríklad druhému manželovi.
Ak závet spísaný nie je, nastupuje dedenie zo zákona, ktoré predpokladá, že dedičmi bezdetného manžela sú preživší manžel, aj jeho rodičia, aj tzv. spolužijúce osoby, pričom manžel dedí minimálne polovicu.
Zároveň status manžela je významný pri dedení. Jednak majetok sa za manželstva nadobúda spravidla do BSM, teda pri úmrtí manžela sa najskôr vyporiada BSM (= polovica majetku v BSM prípadne preživšiemu manželovi) a dedí sa len druhá polovica.
Ak sú potomkovia, tak preživší manžel pri dedení zo zákona dedí spolu s nimi rovným dielom (manžela možno obísť závetom). Ak potomkovia nie sú, preživší manžel dedí minimálne polovicu, prípadne všetko, ak poručiteľ nemá rodičov a neexistujú spolužijúce osoby(=osoby, ktoré žili s poručiteľom aspoň rok v domácnosti a starali sa o ňu resp. boli odkázaní na výživu od poručiteľa).
Ak však pár neuzatvoril manželstvo, tak pri dedení zo zákona dedia iba potomkovia. Ak boli partneri bezdetní, tak preživší partner dedí zo zákona nanajvýš ako spolužijúca osoba, a to buď s rodičmi poručiteľa a ak ich niet tak s poručiteľovými súrodencami resp. ich deťmi (ak by nebolo ani ich, tak až vtedy by dedil sám).
@draik Ďakujeme. ja osobne som mala na mysli to, že si vybudujú absolútne všetko sami. sú také prípady. potom jeden umrie a druhý musí riešiť jeho rodičov, pretože nemali deti? to mi príde nefér. asi rovnako nefér, ako keď jeden muž nechá všetko svojim (už dospelým) deťom, vybuduje si nový život s novou ženou, no po jeho smrti tá tiež musí vyplácať aj jeho pôvodné deti. zákon nie je dokonalý a nie je férový voči všetkým, bohužiaľ. najideálnejšie by boli asi závety, no i tie by mohli byť zneužívané. asi sa nedá vyhovieť všetkým :(
@panelacikova nemusi vyplacat jeho deti z ineho vztahu pozostala manzelka ak ich on este za zivota vydedi. Zakon to umožnuje. To je uz len na danom cloveku ako to on chce. Ci to je fer k manzelke to uz je medzi nimi ako sa dohodnu. .
@miadi nie, zákon ti neumožňuje deti vydediť. musia byť na to závažné dôvody. jedine môže testamentom mierne upraviť ich podiel, ale stále nejaký podiel získajú. je už len na nich, či oň stoja alebo to nechajú tak. ale povedzme si otvorene, máloktorí súčasní mladí ľudia by nechali "len tak" možnosť prísť k nejakým peniazom, že áno? 🙂
@panelacikova a tak zas Preco by nemali nieco zdedit po otcovi? Nemozu za to ze sa rodicom nepodaril vztah . Skor ide o to aby ta ich cast bola fer. A tam Uz mà na to kazdy svoj nazor co by bolo fer..
@miadi vydedit deti neni len tak. Vacsinou sa to ani nepodari, je to komolikovany proces a sud skuma dovody, ktore musia byt zavazne.
Prepac, ale pises tu z brucha "zakony" a pritom nic nevies o tom. Nepis to ako jasnu vec, najskor si zisti realitu. Rovnako aj ako si pisala ze dedi len manzelka v bezdetnom manzelstve. Staci otvorit google
@joannita toto je forum socialne nie urad google mozes radit kazdemu. Aj tym co sa pytaju. Neovladam zakony ani nemusim . Mozem tu pisat co chcem aj to ze dedit bude ruzovy slon. Ked to moc prezivas tvoj problem. Kto chce naozaj 100% info sa poradi s pravnikom s lekarom atd . 80% info tu najdes nepresne. Info zo socialnej stranky by sudny clovek nemal brat ako 100% . Mylne info tu pisala vacsina no nevidim ze by si to mala potrebu napisat inym 😆 kym dodrziavam pravidla slusnosti ine ma netrapi. Bye Felicia.
@joannita inak, ja som bola tiež presvedčená, že dedí len pozostalý manžel/manželka... zase som o niečo múdrejšia 🙂
@miadi pozri, ja som s mužom nedávala majetky dokopy práve preto, že jedného dňa by som musela vyplácať jeho decká (ak teda by som bola ja náhodou tá pozostalá). on im nechal pred 10 rokmi (deti sú už dávno dospelé a majú svoje životy) aj s bývalou ženou majetok v hodnote do 180.000 eur. jednoducho to bral vtedy tak, že to je to, čo by po nich zdedili (byt, auto apod.) a tak sa v rámci vysporiadania majetku dohodli, že odovzdajú všetok majetok deťom. nehovoriac o tom, že do nich investoval počas ich prvých 25 rokov života prakticky denne. a nielen peniaze, ale aj kopu času, proste bol fajn otec... potom, čo sa rozviedol, vybudoval si vlastný majetok, nie nejaký horibilný, ale proste má. minimálne polovicu z toho splatil už v rámci manželstva so mnou. ale o to nejde....
plánovali sme spoločnú nehnuteľnosť v čase, keď u nás nejaký ten byt, ktorý by bol vhodný, stál cca 100 000. už teraz takýto stojí 160 000. o 20 rokov môže stáť aj 300 000. zákon nie je v tomto prípade spravodlivý. predstav si, že on sa pominie, ja už budem na dôchodku a budem musieť vyplatiť jeho deťom podiel z polovice trhovej hodnoty, a teda podiel zo 150 000. dve tretiny. kde na to vezmem? kto mi dá hypotéku, keď budem mať 65 rokov? no nik. a verím tomu, že oni by si tých 100 000 nenechali vziať mnou. chápeš už, prečo to nie je spravodlivé? chápeš už, prečo mnohí (so mnou na čele) nedávajú majetky dokopy, pokiaľ sú vo vzťahu aj deti z predošlých vzťahov?
@pipistrel13 zle si myslíš, stačí si prečítať občiansky zákonník a dedičské skupiny, dedi manželka a rodičia zosnulého.
Pre všetky čo neveria .. občiansky zákonník
DEDENIE ZO ZÁKONA
§ 474
(1) Ak nededia poručiteľovi potomci, dedí v druhej skupine manžel, poručiteľovi rodičia a ďalej tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roku pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorí sa z tohto dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa.
(2) Dedičia druhej skupiny dedia rovnakým dielom, manžel však vždy najmenej polovicu dedičstva.
@miadi celkom si ma prekvapila. Normálne mám Tvoje príspevky celkom rada, dávajú trosku iný pohľad na problém ale týmto vyjadrením si svoje rady a postrehy zhodila na úplnú nulu.
Jasné, že môžeš radiť, že dediť bude aj ružový slon... Ale teda od pomoci to má ďaleko.
@gabriela198 bože aspoň že tak nemyslim to v zlom ale keby ťa teraz vyhadzovali kam by si na rýchlo išla z detmi.Bude dedičske konanie po manželovi a tam všetko notárka povie načo máš a nemáš nárok.Ak ste auta kúpovali do manželstva nárok máš v prvej dedičskej skupine dedi manželka a deti.Ak nie sú deti tak manželka.Ked budeš mať rozhodnutie o dedičstve TY si môžeš vziať auta za asistencie policie ak by sa situácia zhoršila.V zaujme zdarvia by som si vzala všetko čo je moje a odišla aj nábytok ked je váš.Držim TI veľmi palce.
@dilino kuk vyššie, ak nie sú deti, tak dedí manželka a jeho rodičia... tiež som to nevedela, ale je to proste tak. mierne padnuté na hlavu, ale je to fakt.

@mandarinka555 mne sa tomu tiež nechce veriť 😨 tak to potom u mňa úplne zaniká podstata manželstva ako takého, pokiaľ je bezdetné. ja som to chápala aj ako istotu v prípade, že jeden umrie, ale ako čítam, tak ani tam nemá ten druhý žiadne istoty, to sa vlastne tí dvaja ani brať nemusia... načo....