icon

Zrieknutie sa otcovstva

06zuzina04
17. máj 2018

Žienky potrebujem radu. Mám pomalí 7 ročnú dcérku s jej otcom už nežijeme vyše 3 rokov. Nasla som si partnera ktorí by si chcel malú osvojiť a mala ho chce za otca. Je to možné?

Strana
z2
pininka
17. máj 2018

To by musel chciet tvoj ex, ale pokial viem pravne to uz asi nebude mozne, jedine ze by nebola jeho, ale aj to sa da napadnut len do urciteho casu.

janickacrazy
17. máj 2018

@06zuzina04 Ak bude tvoj ex s tým súhlasiť, tak sa to dá. Ak nebude, tak máte smolu.

modra_kolobezka
17. máj 2018

dá sa to so súhlasom biologického otca. Hlavne ak biol. otec nemá o dcéru záujem, nechce sa s ňou stretávať a nechce na ňu platiť alimenty. Vtedy je veľká šanca na úspech

ema234
17. máj 2018

@pininka podla mna sa to da napadnut od kedy to zisti do nejakeho casu

06zuzina04
autor
17. máj 2018

@modra_kolobezka mala si stojí za tým ze chce mať môjho priateľa za otca tak isto aj priezvisko po ňom. Teraz sa budeme sťahovať a pýtal sa malej ci chce aby tam za ňou chodil alebo jej stačí keď zavolá. Mala si vybrala volania. On ide na mňa s tým ze jemu advokát povedal ze sa to nedá aby sa malej zriekol po morálnej stránke pokiaľ nieje alkoholik atď.

majcika
17. máj 2018

A otec malej sa jej zrieknut chce?

janickacrazy
17. máj 2018

@06zuzina04 Dieťa o tom absolútne nerozhoduje, jej bio otec ak nebude súhlasiť, tak nič neurobíš.

06zuzina04
autor
17. máj 2018

@majcika on by s tým súhlasil len ze jemu advokát povedal ze sa to neda

vroni
17. máj 2018

Podla mna sa to neda. Ano, dieta by s mohol so suhlasom biootca osvojit tvoj MANZEL. Priatel nie.

sissy27
17. máj 2018

@06zuzina04 advokát dobre hovorí, zrieknuť sa otcovstva sa naozaj nedá. Jediné čo sa dá je osvojenie dieťaťa novým partnerom. A s tým musí ex súhlasiť alebo o tom rozhodne súd, ale musia byť na to závažné dôvody.
Môžeš ešte malej zmeniť priezvisko, ale to takisto len so súhlasom tvojho ex alebo rozhodnutím súdu.
Samozrejme toto platí v prípade, že ex je jej biologický otec a je zapísaný v rodnom liste.
Ak by išlo len o zmenu priezviska, tak bude asi nutné aby ste boli manželia, resp. aby si aj ty mala jeho priezvisko, nepredpokladám, že by bolo možné dať dieťaťu priezvisko "cudzieho" chlapa. Ale tým si nie som istá.

magdalenaza
Autor odpoveď zmazal
06zuzina04
autor
17. máj 2018

@magdalenaza no co sa týka toho on malú nechcel spravil ju len s trucu aby som s nim ostala. Prvý rok aj pol sa dal no potom stále hádky. Atď vtedy sme sa rozišli keď mala mala2 roky preč. Následne po nejakom čase že to ešte skúsime no dopadlo to ešte horšie a to tak ze pri hádka h keď mal vypite mi išiel vyskakovať s balkóna a naposledy to skončilo tým ze ma napadol a obuchal o tri steny pričom som mala malú medzi nohami. Vtedy som povedala ze stačí. Mala k nemu mala veľmi dobrý vzťah a veľmi naviazaná no on si na ňu spomenul len keď mu to vyhovovalo. co som si všimla aj ja aj môj partner že z ničoho nič k nemu minulý rok zmenila vzťah. Začala sa cudne správať hrať a sexuálne sa.... sa atď. Nasledovala návšteva u psychologický nakoľko som nevedela čo sa deje s mojim dieťaťom nič mi nechcela povedať a bála sa mi zaspávať po tme. Tam na mňa vyblafla psychologička s tým ze je tam podozrenie na sexuálne zneužívanie.. Co do dneska nieje doriešené lebo u psychológa druhého to poprela a doma mi to potvrdila..pochybujem ze by si 6 ročne dievča vedela vymyslieť niečo takéto. To by jej patrila nobelovka. No skôr beriem to ze bývali sexovať s priateľkou pri malej v posteli nakoľko s nimi spavala a vychádza to aj na ten mesiac keďže jeho partnerka je tehotná. Po mesiaci aj pol vzťahu...a keď som sa sním o tomto bavila minulý mesiac len rozmýšľal vôbec ma nestopol ci som normálna ale on by s tým súhlasil. Takže u neho slovo morálka nič neznamená. To len jeho advokát sa vyjadril takto. No chcem to už doriešiť nakoľko čakáme druhé babo s terajším partnerom a budúci rok chceme svatbu a malú si chce osvojiť ako svoju..

ukulela
17. máj 2018

@06zuzina04 moze si ju osvojit - no riesila by som to az po svadbe. ratas s tym, ze ked si ju osvoji, byvaly uz nebude platit alimenty? a teda ano, ex s tym musi suhlasit. inac nestaci vam zmena mena po svadbe?

06zuzina04
autor
17. máj 2018

@ukulela áno ja som to sama navrhla že nemusí platiť ani cent a v podstate suhlasil

magdalenaza
Autor odpoveď zmazal
ukulela
17. máj 2018

@06zuzina04 pridam este aj dedicstvo - ale to ste zrejme zvazili, mne to pride dost drsne, ked dieta otca ma a maju aj aky-taky vztah. ale je to vase a teda aj jeho rozhodnutie ...

janickacrazy
18. máj 2018

@06zuzina04 No nezabudni aj na to, že ked si ju tvoj nový chlap osvojí a nedajbože sa rozvediete za pár rokov, potom už sa otcovstva nemože vzdať a bude musieť na nu platiť, aj ked nie je jeho a bude po nom aj dediť.

06zuzina04
autor
18. máj 2018

@janickacrazy áno to všetko vieme aj sme sa o tom bavili.

kubkovamama
18. máj 2018

@06zuzina04 ahoj,my sme riešili podobne min.rok. Syn má 10r. Právne je to možné,ale návrh na súd sa dáva v mene dieťaťa,po lopate akoby dieťa si dáva žiadosť o zapretie otcovstva. Všetko ide cez sociálku,právnika,detského psychológa,plus psychologické vyšetrenie a posudok všetkých zúčastnených.Trvá to zhruba rok-dva.Jednoduchsia možnosť je spísanie dohody dospelých pred notarom a socialkou,kde uvediete to čo chcete aby sa dodrziavalo.Je to zaväzujúce skôr morálne ako právne a pokiaľ ex si v budúcnosti zmyslí,nemusí túto dohodu vlastne vôbec rešpektovať.A sociálka tento proces veľmi nerada podporuje, väčšinou za každú cenu podporujú vzťah otec-dieta,pokiaľ evidentne nie je preukázané zneužívanie,zlý vplyv na dieťa atď,atď.To že dieťa chce alebo nechce pre úrady nič neznamená. Pevné nervy prajem

sissy27
18. máj 2018

@kubkovamama žiadosť o zapretie otcovstva môžeš riešiť len v prípade, že je nejaká šanca, že nie je biologickým otcom dieťaťa, inak je to strata času a vyhodené peniaze. A čo sa týka nejakej zmluvy u notára, to je druhý nezmysel - nemá to absolútne žiadnu právnu oporu, takáto dohoda nie je právne vymáhateľná a je dobrá akurát tak na založenie ohňa v krbe. Každá jedna dohoda o úprave práv a povinností k dieťaťu podlieha schváleniu súdom, inak je to len bezcenný zdrap papiera.
Radšej sa ani nepýtam, kam na takéto skvosty poniektoré chodíte.

cecilia68
18. máj 2018

@06zuzina04 Ty si nútila chlapa, aby ti spravil dieťa, lebo ináč ho opustíš? Ja sa nestačím diviť, v akom svete to žijem :(

ave17
18. máj 2018

@cecilia68 ona napísala,že on jej ho spravil z trucu,myslím,že si ju tak chcel "poistiť"

cecilia68
18. máj 2018

@ave17 Nie....napísala, že ho spravil z trucu, aby s ním ostala....dieťa nechcel, takže ho urobil preto, aby ho neopustila :(

sosovica
18. máj 2018

@06zuzina04 samozrejme že sa to dá...pred par mesiacmi sme tym prešli...Keď on s tym súhlasí poda ziadost o vzdanie sa ocovrstva a potom tvoj priateľ poda ziadost o osvojenie

06zuzina04
autor
18. máj 2018

@cecilia68 kde si videla ze som napísala niečo také. Najskôr riadne čítaj. On sa tak vyjadril po pár rokoch že malú spravil lebo si mislel že s ním ostanem a to je rozdiel.

cecilia68
18. máj 2018

@06zuzina04 Keby si písala zrozumiteľne, tak by ma to ani nenapadlo....dieťa nechcel !!! Z toho som dedukovala + ten zvyšok....vlastne je mi to jedno 😝 Ale napísať myslel s mäkkým i , tak to ma zložilo 😂

vroni
19. máj 2018

@sosovica, to, co pises, sa na Sk pravne neda. Takze alebo nezijes na Slovensku alebo si na nejake “detaily“ zabudla. Priatel si ziadne dieta svojej priatelky osvojit nemoze, ak to dieta ma v rodnom liste otca. Neda sa, smola. Ani ziadost o vzdanie sa otcovstva neexistuje. No go. Otec z rodneho listu moze ZAPRIET otcovstvo (co je nieco uplne ine, nez sa otcovstva vzdat) a tiez to ide len urcitu dobu. Potom dieta ostane pravne volne a je mozne do rodneho listu dopisat noveho otca. Lenze zase to nie je osvojenie, ale prehlasenie o otcovstve. Pokial je povodnym otcom biootec, tazko sa hlada sudca, ktory takyto cirkus dobrovolne odkyva. Ale mozne to iste je. Len je to nieco uplne ine, ako sa pyta zakladatelka.

sosovica
19. máj 2018

@vroni ospravedlňujem sa ja som si len prečitala ze si chce osvojiť dieta...No lebo moj manzel si osvojil moni dcéru lebo biologicky otec sa jej vzdal a potom prešiel súd ci je môj otec spôsobilý nato sa stať jej oco zdravy a podobne.....;)....takže tak

vroni
19. máj 2018

@sosovica, ja som to nemyslela ako utok na teba 😉 Len na upresnenie, lebo autorka manzela nema a to je prave zaklad problemu. Manzel moze, priatel nie.

Strana
z2