Zrušila som krst dieťaťa
Neviem, ci som sa zmenila ja, alebo svet okolo mna, ale nieco vo mne sa zlomilo. Ked sa narodilo nase dieta, brala som krst ako automatiku. Lebo sa to „tak robi“. Lebo babky to cakali. Lebo svadba v kostole, lebo sme boli „veriaca rodina“.Lenze teraz – ked prisiel cas dohodnut termin – som to stopla.som si uprimne uvedomila, ze cirkev pre mna uz nepredstavuje to, co kedysi. Nevidim v nej pokoj, lasku ani pochopenie. Vidim pravidla, posudzovanie, povrchnost.Mate niektora podobne pocity? Zrusili ste krst? Lutujete to?
Dobre si spravila. Krst má byť z presvedčenia nie lebo sa patrí.
Prečo by si to mala ľutovať, áno robilo sa to vždy automaticky, dokonca aj teraz sa to robí vo veľa rodinach automaticky lebo starká, lebo babka, poviem ti to tak u nás všetci pokrstený a ja som povedala, že deti nedám, a prečo by som mala dať, nebudem klamať a hovoriť, že budem deti vychovávať vo viere, keď viem že nebudem, za mňa je to tyranie robiť deťom nedeľný a iný program v kostole , každý má na to svoj názor a nech si robí po svojom 🤣
nepočúvaj ostaných a nerob to pre nich ale pre svoje dieťa, je to Božie dieťa a krstom ho spájaš s Ježišom.Krstom dieťa vela získa aj ked ty to tak nevidíš.Bez krstu nevojde človek do Božieho Kralovstva.
Krst predsa nie je o tom aka je či nie je cirkev ( podla teba).Ma oveľa hlbsi vyznam pre veriacich ludi.Staci sa rozhodnut ci si alebo nie si veriaci clovek a ci pre svoje dieťa vieru chceš alebo nie.A podla toho aj konať.
nepočúvaj ostaných a nerob to pre nich ale pre svoje dieťa, je to Božie dieťa a krstom ho spájaš s Ježišom.Krstom dieťa vela získa aj ked ty to tak nevidíš.Bez krstu nevojde človek do Božieho Kralovstva.
@mikella912 tak "vojde" neskôr, keď bude samo chcieť.
@mikella912 tak keď je to Božie dieťa snáď ho Boh miluje aj bez toho aby mu niekto hlavu oblieval vodou a nerobí rozdiely medzi jedným dieťaťom a druhým. To je ľuďmi vytvorený rituál. Nehovoriac o tom, že keď dieťa vyrastie a bude sa chcieť dať pokrstiť tak kľudne môže
Ja nie som pokrstená a som veľmi radá, ze moja mamina sa tiež nenechala ovplyvniť lebo sama do kostola nechodi ani nie je veriaca. Ak to tak niekedy budem cítiť, tak sa určite do kostola dostanem aj bez toho, že by ma k tomu rodina viedla. V tejto fáze života som však šťastná, že ma s vierou ani cirkvou nič nespája. Veriaca časť rodiny sa s tým v pohode zmierila. Rob tak, ako to cítiš ty s manželom/otcom dieťaťa.
zrusili sme, preslo 11 rokov, lutujeme, v lete asi ideme krstit
ja ako mladá som bola neveriaca, nedala som pokrstiť a teraz veľmi ľutujem.
dieta uz dospelé, ale cestu k Bohu uz nenašlo, ja áno
Každý by sa mal slobodne rozhodnúť do akej cirkvi vstúpi či nevstúpi, keď už na to bude dosť zrelý
@zmrzlinka8 možno nájde tak ako ty. Tiež si nebola veriaca
@zmrzlinka8 možno nájde tak ako ty. Tiež si nebola veriaca
@nin12345 v jeho veku uz som verila
@zmrzlinka8 a čo ti bráni dať sa pokrstiť teraz ? Cirkev bude len rada ☺️
Každý by sa mal slobodne rozhodnúť do akej cirkvi vstúpi či nevstúpi, keď už na to bude dosť zrelý
@tulipanik12 keď vieš o niečom, čo by bolo pre dieťa dobré, budeš čakať, kým si to vyberie samo? alebo mu to chceš dat čo najskôr?
Akože ja som dala pokrstiť- lebo rodina.. popravde do kostola nechodíme ..ALE dcéra keď nastúpila do školy sama si vybrala, že chce ísť na náboženstvo, aj keď išla do 2. ročníka tak som jej opäť dala na výber, či chce chodiť na náboženstvo alebo na etiku..a teraz je rozhodnutá , že ide na prvé sväté prijímanie.. Takže nakoniec aj dobre, že sme dali pokrstiť, ale to sme mohli dať aj teraz 🤷
@zmrzlinka8 a čo ti bráni dať sa pokrstiť teraz ? Cirkev bude len rada ☺️
@tulipanik12 ja som pokrstená bola od mala, len som neverila, nechodila do kostola. keď som uverila, urobila som si všetky sviatosti.
@tulipanik12 keď vieš o niečom, čo by bolo pre dieťa dobré, budeš čakať, kým si to vyberie samo? alebo mu to chceš dat čo najskôr?
@zmrzlinka8 ja ovšem neverím tomu, že krst je pre dieťa akokoľvek prospešný - ale ty sa stále môžeš utekať dať pokrstiť
Cítim to rovnako ale... Neviem.. prišlo by mi sebecké nedať dieťa na krst lebo čo ak ono keď raz vyrastie, bude sa chcieť vydať alebo stat kňazom alebo neviem kým. Potom chudák bude dospelý stáť medzi bábätkami na krste. Veď krst a sväté prijímanie nikoho nikdy nezabili a birmovka už má dosť rokov rozmysliet si či áno alebo nie
gratulujem k dospelosti
To, že si to nateraz zrušila, neznamená, že v budúcnosti ho nemôžeš dat pokrstiť. Keď to tak cítiš, je to v poriadku. My sme tiež robili kopec veci kvôli rodine a dnes to ľutujem. Veľká svadba v kostole, hoci ja som vždy túžila po menšej na nejakom peknom mieste alebo v zahraničí. Deti pokrstené automaticky a pod. Dnes by som mala robila inak..
ja skor naopak .. nikdy som veriaca nebola aj ked mam sviatosti a ani som krstit nechcela... ale kedze jedina dobra skola v okoli bola katolicka a nekatolikov brali toho roku minimalne dala som pokrstit .. bola to viac menej len fraska v kostole ... ale ci bude dieta veriace alebo nie som nechala na nu ..a akos a vyvijala a v skole ich ucili aj o inych nabozenstvach sama sa rozhodla,ze boh nieje a je to len dalsi z ludskych vymyslov.. ci das alebo nie aj ta si dieta postavi hlavu a bue sa riadit svojou intuiciou
Ja som ho naoko/recami planovala kvoli chlapovej rodine. Mala ma 9m a tato tema uz odisla do zabudnutia 😅
Rozhodli sme sa rovnako pred rokmi.. ale rokmi sa nazory menia a ja mam napr. posledne dva roky vacsie peklo kvoli tomu ako ked bola dcera mala :D zrazu to kazdemu prekaza, ze je nepokrstena :D o to horsie,ze moje dieta aktualne zaujem nema tiez, a cim viac budu tlacit, tym vacsi odpor k celej cirkvy aj rodinnym prislusnikom ziska (podla seba pisem).
Cítim to rovnako ale... Neviem.. prišlo by mi sebecké nedať dieťa na krst lebo čo ak ono keď raz vyrastie, bude sa chcieť vydať alebo stat kňazom alebo neviem kým. Potom chudák bude dospelý stáť medzi bábätkami na krste. Veď krst a sväté prijímanie nikoho nikdy nezabili a birmovka už má dosť rokov rozmysliet si či áno alebo nie
@rozkvet1 chudák stáť medzi bábätkami? Medzi žiadnymi bábätkami stat nemusí farár ho môže pokrstiť úplne samého bez prítomnosti nejakých iných ľudí a bábätiek v kostole. Tento argument mi dávala moja babka ako ja som na ňu kusla že to snáď nemyslí vážne že kvôli tomu mám krstiť dieťa aby chudatko keď bude dospelé sa necítilo trápne. Myslím že keď po tom človek túži tak sa trápne necíti
Vverim v dobro– ale uz to neviem spojit s cirkvou. A ked som sa pozerala na svoje dieta, nedokazaem som to spravit len aby bol pokoj v rodine. Mozno to raz urobi samo.
@zmrzlinka8 Tvoje slova ma naozaj prinutili zamysliet sa. Chapem ta a citim z toho uprimnu lutost. A zaroven sa pytam – co ak raz budem na tvojom mieste ja?
@rozkvet1 bezne sa krstia aj dospeli, aj vacsie deti. A co ked dieta nebude chciet byt pokrstene, alebo bude chciet byt neviem... hinduista? Takto sa fakt neda premyslat nad tym... ak niekto nieco chce, nema problem to spravit aj medzi "babatkami" :D moj kamos sa krstil ako takmer 30rocny, pred svadbou a maximalne je spokojny a pysny na seba, lebo on sa sam rozhodol, kolko deti od malicka povinne pokrstenych je na tom rovnkao?
Biblický krst je krásny krok viery, ktorý človek robí, keď uverí v Ježiša a rozhodne sa pre nový život s Ním. Nie je to len náboženský zvyk, ale osobné a vedomé rozhodnutie, ktoré vychádza zo srdca.
Ponorenie do vody znamená zanechanie starého života – hriechov, viny, vlastnej cesty.
Vynorenie ukazuje nový začiatok – čistý život s Bohom, odpustenie a nádej. Veriaci sa ako Pán Ježiš ponorí celý do vody, nejde len o pokropenie vodou, lebo Boh veriaceho vykúpil zo všetkých hriechov a rodí sa nový človeķ.
Krst je ako obraz: starý človek "zomiera" a nový sa rodí – tak, ako Ježiš zomrel a vstal z mŕtvych. V Biblii sa vždy krstili tí, ktorí tomu už rozumeli a sami sa rozhodli veriť. Maličké deti toho nie sú ešte schopné.

Nekrstila som, neľutujem, výčitky od rodiny boli poriadne. Ja v tom nevidím význam