icon

Zrušila som krst dieťaťa

19. máj 2025

Neviem, ci som sa zmenila ja, alebo svet okolo mna, ale nieco vo mne sa zlomilo. Ked sa narodilo nase dieta, brala som krst ako automatiku. Lebo sa to „tak robi“. Lebo babky to cakali. Lebo svadba v kostole, lebo sme boli „veriaca rodina“.Lenze teraz – ked prisiel cas dohodnut termin – som to stopla.som si uprimne uvedomila, ze cirkev pre mna uz nepredstavuje to, co kedysi. Nevidim v nej pokoj, lasku ani pochopenie. Vidim pravidla, posudzovanie, povrchnost.Mate niektora podobne pocity? Zrusili ste krst? Lutujete to?

iwesska
19. máj 2025

Nezrusila som krst,ani sme nad nim neuvazovali. Nie sme veriaci,aj ked muzova rodina je, on ma prijimanie aj birmovku a ocakavalo sa to, urobili sme tak,ako sme uznali za vhodne my. Nelutujem to. Nechapem preco vobec niekto krsti len preto,lebo sa to patri. Co vsetko sa nepatri a veriaci to robia.

luccija
19. máj 2025
@simca06022011

Rozhodli sme sa rovnako pred rokmi.. ale rokmi sa nazory menia a ja mam napr. posledne dva roky vacsie peklo kvoli tomu ako ked bola dcera mala :D zrazu to kazdemu prekaza, ze je nepokrstena :D o to horsie,ze moje dieta aktualne zaujem nema tiez, a cim viac budu tlacit, tym vacsi odpor k celej cirkvy aj rodinnym prislusnikom ziska (podla seba pisem).

@zmrzlinka8 keď vieš o niečom, čo by bolo pre dieťa dobré, budeš čakať, kým si to vyberie samo? alebo mu to chceš dat čo najskôr?

Ako vieš, že tvoj názor je jediný správny čo, ak dieťa to takto nebude cítit ani v puberte, dospelosti?
@simca06022011 po toľkých rokoch to vyťahujú?A to, že nie si vydatá nevadí?🤣

nin12345
19. máj 2025
@iwesska

Nezrusila som krst,ani sme nad nim neuvazovali. Nie sme veriaci,aj ked muzova rodina je, on ma prijimanie aj birmovku a ocakavalo sa to, urobili sme tak,ako sme uznali za vhodne my. Nelutujem to. Nechapem preco vobec niekto krsti len preto,lebo sa to patri. Co vsetko sa nepatri a veriaci to robia.

@iwesska ja mám dojem že veľa ľudí dnes krstí aj zo strachu, z takého toho čo ak... Lebo veď nič za to nedám

iwesska
19. máj 2025
@nin12345

@iwesska ja mám dojem že veľa ľudí dnes krstí aj zo strachu, z takého toho čo ak... Lebo veď nič za to nedám

@nin12345 Ale precoo? Ved ked dieta dospeje a bude chciet,moze si vsetko dorobit,aj mat svadbu v kostole. O nic nepride. Akurat o krstnych rodicov v detstve. Aj to su niektori taki,akoby ani neboli.

januska12323
19. máj 2025

Vidno, že ani veriaci nevedia k čomu sa vlastne zaväzujú pri krste.

nin12345
19. máj 2025
@iwesska

@nin12345 Ale precoo? Ved ked dieta dospeje a bude chciet,moze si vsetko dorobit,aj mat svadbu v kostole. O nic nepride. Akurat o krstnych rodicov v detstve. Aj to su niektori taki,akoby ani neboli.

@iwesska no ja tiež neviem prečo😄 môj prípad to nie je

liv1
19. máj 2025

Svoju vieru s cirkvou nespajam… a len tak trochu od temy, neverila by si kolki ateisti sa zacnu modlit v chorobe a na konci svojho zivota…

luccija
19. máj 2025
@iwesska

@iwesska moja kamarátka sa krstila v 35 r jej otec zarytý komunista, vysokopostavený policajt v detstve si ukrývali so sestrou krížik pod svetrom čo im dala teta.Ani, keď sa vydávali im nešiel na obrad do kostola stal vonku.Ja som nebola vedená k viere, ale nepochopím takéto správanie.
Ja som už počula aj také, že veď to je pekné ten kostol, celá rodina pekne fotky na míle vzdialené od skutočnej podstaty krstu.Budu pekne fotky, pekne sa oblečieme...

simca06022011
19. máj 2025
@luccija

@zmrzlinka8 keď vieš o niečom, čo by bolo pre dieťa dobré, budeš čakať, kým si to vyberie samo? alebo mu to chceš dat čo najskôr?

Ako vieš, že tvoj názor je jediný správny čo, ak dieťa to takto nebude cítit ani v puberte, dospelosti?

@luccija presne tak, a to vzdy pripomienkujem, ze to problem nie je ? :DDD

nevenka
19. máj 2025

Tak ak de facto nie si veriaca, tak naco sa pytas vlastne? Ak sa raz vratis do cirkvi, tak pokrstit das neskor. Alebo nedas, dieta sa rozhodne same, ale kedze ho viest k viere nebudes, tak sa asi neda pokrstit. Mozno, ked budes stara a vratis sa do cirkvi, tak Ti to moze byt luto, ale uz nebudes mat dosah na dieta, ktore bude dospele. Toto si zvaz tak celkovo. Ja mam nazor, ze cirkev tvoria ludia, ktori su hriesni a kazdy ma nejake muchy, takze posudzovat cirkev, ze je taka a onaka, mi pride zbytocne, kazdy sa ma starat o ten svoj podiel, co do tej cirkvi vklada a aka v konecnom dosledku bude a o svoje svedomie. A milost Bozia doplni, co mi chyba. Na prvom mieste je Boh a moj vztah k nemu a ucim toto aj deti. Teraz sa mi na 1.sv.prijimani najmladsie dieta v kostole rozplakalo, lebo som odisla so starsim este na wc a nechala som malu s babickou, no tak plakala. A potom mi krstna hovorila, ako sa sviatocni krestania pohorsovali, ze "toto nie je pre tak male dieta". Povedala, ze si radsej zahryzla do jazyka, lebo zbytocne niekomu daco vysvetlovat. A stavim sa, ze tie 2 tetky boli v kostole, lebo sa to "patri" a mali poznamky. My sme v kostole kazdu nedelu a viem, co moje deti zvladnu, navyse, je to "detska" svata omsa, sedime vpredu, deti vidia, co sa tam deje, ked place alebo velmi vystraja, idem von. Odmalicka sa buduje vztah k Bohu. Ked je dospele, Boh si ho tiez vie najst, ale sama viem, ake je to tazke a kolko padov na hubu clovek musi zazit, kym sa najde. Ale uprimnost nadovsetko. Ak naozaj nemas ten vztah s Bohom a nechces dieta viest k viere, tak sa mi paci Tvoja uprimnost. Mame v rodine 1 muza, ktory odmietol svadbu v kostole, ani deti nedali pokrstit, teraz bol na omsi asi prvy raz v zivote, respektujeme jeho a on nas. V niektorych temach sa prekryvame a vieme vychadzat slusne bez povysenosti z 1 alebo druhej strany. A je to super.

kremlicka250
19. máj 2025
@zmrzlinka8

@tulipanik12 keď vieš o niečom, čo by bolo pre dieťa dobré, budeš čakať, kým si to vyberie samo? alebo mu to chceš dat čo najskôr?

@zmrzlinka8 ze je nieco dobre pre teba, neznamena, ze bude aj pre druheho. A to som pokrstena, mam prijimanie ,birmovku ....🙂

simca06022011
19. máj 2025
@iwesska

@iwesska vela ludi ani nema koho za krstneho dat v dnesnej dobe... vyberu z osialu nejaku kamosku/kamosa a o rok sa uz nebavia :D

aurora33
19. máj 2025

Tvoje dieťa, tvoja vec. Kvôli babkam isto nedávaj krstiť.

titla
19. máj 2025

My syna nedali pokrstit po narodeni, lebo najskor moj otec bol vo vaznom zdravotnom stave, potom covid a neciem co... a teraz uz ma pomaly 6, tak sme sa rozhodli, ze to nechame na nom.
Moj muz vieru v Boha stratil, ja som veriaca i ked sa do cirkvi a zivota vo farnosti momentalne aktivne nezapajam. Ale s dietatom sa o Bohu a viere rozpravam.
Prvy krestania podstupovali krst v dospelosti. Krst je zavazok, mal by byt vedomym rozhodnutim. S krstom malych deti sa zacalo v dosledku vysokej detskej umrtnosti, vacsina deti sa nedozila dospelosti, co uz dlho neplati. Aj samotna viera je hlbsia a uprimnejsia ked vychadza z vedomeho rozhodnutia.

mamamasama
19. máj 2025

Ako krestanka to velmi ocenujem. Neznasam krsty, ktore ludia robia len kvoli darcekom a oslave. Krst ma uplne iny vyznam

terezka1947
19. máj 2025

Ja plne chápem,keď rodič nie je veriaci a nevidí význam v krste. Cítia to tak,úplne ok
Ale úplne ok je,keď rodič veriaci je a cíti,že toto svoje "žitie" chce dieťaťu odovzdať od malička.
Deti tiež nutume zdravo jesť,či chránime od kadečo ho,čo by im mohlo poškodiť teraz,či neskôr a nejako zle,či dobre ovplyvniť budúcnosť.
A nečakame na ich rozhodnutie v dospelosti.

sense
19. máj 2025
@mikella912

nepočúvaj ostaných a nerob to pre nich ale pre svoje dieťa, je to Božie dieťa a krstom ho spájaš s Ježišom.Krstom dieťa vela získa aj ked ty to tak nevidíš.Bez krstu nevojde človek do Božieho Kralovstva.

@mikella912 získať môže aj neskôr keď sa samé rozhodne

loliki
19. máj 2025

Píšeš: Vidim pravidla, posudzovanie, povrchnost.
A ty si aká?
Z tvojho príspevku úplne zapadáš do tej Cirkvi, ktorej pravidlá posudzuješ. Tvoj postoj ku krstu - len preto, že sa to robí. Najvyšší čas zamyslieť sa nad tým hlbšie a začať veriť poriadne a žiť podľa toho. 😉

sense
19. máj 2025

Ja mám všetky sviatosti, otec môjho dieťaťa tiež, dieťa pokrstene nie je. Ak bude chcieť rozhodne sa sama. Rodina nemala výhrady a aj keby áno, názor by vyjadriť mohli ale ostalo by to tak ako je

beronsche
19. máj 2025
@rozkvet1

Cítim to rovnako ale... Neviem.. prišlo by mi sebecké nedať dieťa na krst lebo čo ak ono keď raz vyrastie, bude sa chcieť vydať alebo stat kňazom alebo neviem kým. Potom chudák bude dospelý stáť medzi bábätkami na krste. Veď krst a sväté prijímanie nikoho nikdy nezabili a birmovka už má dosť rokov rozmysliet si či áno alebo nie

@rozkvet1 krst staršieho dieťaťa alebo dospelého prebieha inak, ako krst bábätka. Pri babatkach sú všetky kroky naraz, neskôr to býva rozdelené.

aurora33
19. máj 2025
@loliki

Píšeš: Vidim pravidla, posudzovanie, povrchnost.
A ty si aká?
Z tvojho príspevku úplne zapadáš do tej Cirkvi, ktorej pravidlá posudzuješ. Tvoj postoj ku krstu - len preto, že sa to robí. Najvyšší čas zamyslieť sa nad tým hlbšie a začať veriť poriadne a žiť podľa toho. 😉

@loliki presne

diaamax
19. máj 2025

Moje dieta krstene neni, vobec to nelutujem; a co je najdolezitejsie, ani on. Je uz dospely

marth16
19. máj 2025

Dobre si urobila. Ja som žiaľ zo zvyku v rodine dieťa dala pokrstiť, v istom roku malo ďalšie dieťa prijímanie a ľutujem iné rozhodnutia doteraz. A áno práve preto že zrazu sa mi v mojom okolí objavilo toľko zlých pokryteckých ľudí ktorí si o sebe myslia že sú niečo viac len preto, že každú nedeľu a sviatok trčia v kostole. Uvedomila som si, že moje deti budem viesť k dobru a k tomu nepotrebujem túto frašku. A aby sa nikto do mňa "neobul ". Áno aj medzi praktizujúcimi kresťanmi sú určite naozaj dobrý ľudia. Nie však v mojom okolí

kacena4
19. máj 2025

treba si uvedomit, ze krst nie je pre rodinu, pre cirkev ci povinnost, pre pravidla a pod. krst je pre zbavenie sa dedicneho hriechu, pre moznost priblizit sa k Bohu a byt s nim v spojeni a pre večnú spásu 🙂

zmrzlinka8
19. máj 2025
@simca06022011

@rozkvet1 bezne sa krstia aj dospeli, aj vacsie deti. A co ked dieta nebude chciet byt pokrstene, alebo bude chciet byt neviem... hinduista? Takto sa fakt neda premyslat nad tym... ak niekto nieco chce, nema problem to spravit aj medzi "babatkami" :D moj kamos sa krstil ako takmer 30rocny, pred svadbou a maximalne je spokojny a pysny na seba, lebo on sa sam rozhodol, kolko deti od malicka povinne pokrstenych je na tom rovnkao?

@simca06022011 málokedy sa už dospelý dá pokrstiť.
ja som pokrstená bola, našťastie, len v období socializmu bolo in byť neveriaci, tak ma učili na skole a som tomu uverila, že veria iba jednoduchí, hlúpi ľudia... až potom život mi ukázal, ako veľmi som sa mýlila a získala som pokoru. Myslím, že aj tým, že som bola ako dieťa pokrstená, mi bolo jednoduchšie Boha nájsť. Ako samoživiteľka to nebolo jednoduché... k Bohu prídeš buď cez trápenie, alebo cez lásku. Teraz veľmi ľutujem, že moje dieťa nemá Božiu ochranu, je v živote sám, jedináčik, nemá otca, súrodencov, iba mňa. Modlím sa za odpustenie mojich chýb z mladosti... a modlím sa za odpustenie mojich aj jeho hriechov, lebo jeho hriechy sú kvôli mne, že som ho nenaučila. Teraz nemá možnosť len tak prísť k Bohu ako ja... musel by 1. nadobudnúť vzťah, 2. dva roky sa pripravovať na krst. Ešte to nie je stratené, ale je to dosť nepravdepodobné, keďže je to dospelý zaneprázdnený človek. Raz sa ma pýtal, čo mi viera dáva, povedala som, že pocit radosti a šťastia. To sa nedá popísať. A je mi ľúto, že moje dieťa toto nemá.

senta_sofia
19. máj 2025

My sme boli aj na pouceni, viedol ho taky velmi triezvy knaz, ktory nas vyzval na uprimne zamyslenie sa, ci budeme dieta vychovavat vo viere a ci ho nedavame krstit len preto, co by kto povedal. A ja som si vtedy tiez povedala, ze nie, ze viera je nieco, co mi nevezme nikto, ale nemusim byt clenom cirkvi ani sa choro podriadovat ich poriadku a nabozenstvu. Dalsia vec, krstneho rodica vnimam ako osobu, ktora by sa o moje dieta postarala, ak by sa mi nieco stalo. Ruku na srdce, kolko takych ludi mame vo svojom okoli, ze by sa obetovali takto pre cudzie? Dnes je to zvacsa len o pretrcani sa s fotkami a predhanani sa s darcekmi, ci ku krstu alebo prijimaniu.

natalka13
19. máj 2025
@supermario

zrusili sme, preslo 11 rokov, lutujeme, v lete asi ideme krstit

@supermario 11r dieta prislo na to ze mu chyba krst?
Naslo vieru?

ivinkapink
19. máj 2025

V prvom rade krstom nieco ziskavas, nie stracas...Vsetci tu pisu akoby to bola hanba, presne to tu odzrkadluje dnesnu dobu....
Rovnako mozes dat dieta pokrstit a ono sa rozhodne ci chce vieru zit a verit v Boha alebo nie..a vobec okolo toho nemusia byt vsetky tie parady, oslavy a neviem co...

jankalukasova
19. máj 2025
@rozkvet1

Cítim to rovnako ale... Neviem.. prišlo by mi sebecké nedať dieťa na krst lebo čo ak ono keď raz vyrastie, bude sa chcieť vydať alebo stat kňazom alebo neviem kým. Potom chudák bude dospelý stáť medzi bábätkami na krste. Veď krst a sväté prijímanie nikoho nikdy nezabili a birmovka už má dosť rokov rozmysliet si či áno alebo nie

@rozkvet1 dieťa musí byť pokrstné aby sa mohlo raz vydať? 🤔
Ja nie som veriaca a nie som pokrstená. Vydala som sa úplne bez problémov v kostole. S ohľadom na manželovu vieru...

zmrzlinka8
19. máj 2025
@luccija

@luccija ak by bolo pokrstené a v dospelosti to citilo inak, tak stále môže nepraktizovať.
prečo mu ale uz od zaciatku zatvoriť dvere? on si ich vie predsa zatvorit aj sám, ak bude chcieť, ale pokrstený vždy sa bude vedieť a môcť vrátiť, ak by chcel