Zrušila som krst dieťaťa
Neviem, ci som sa zmenila ja, alebo svet okolo mna, ale nieco vo mne sa zlomilo. Ked sa narodilo nase dieta, brala som krst ako automatiku. Lebo sa to „tak robi“. Lebo babky to cakali. Lebo svadba v kostole, lebo sme boli „veriaca rodina“.Lenze teraz – ked prisiel cas dohodnut termin – som to stopla.som si uprimne uvedomila, ze cirkev pre mna uz nepredstavuje to, co kedysi. Nevidim v nej pokoj, lasku ani pochopenie. Vidim pravidla, posudzovanie, povrchnost.Mate niektora podobne pocity? Zrusili ste krst? Lutujete to?
Mna a mojho brata moji rodicia nedali pokrstit ako deti a je mi to velmi luto, lebo nase zivoty sa mohli vyvijat inac. Cestu k Bohu sme si nasli ako dospeli avsak po mnohych utrapach. Obaja sme sa dali pokrstit ako dospeli a teraz zijeme s Bohom, co je uzasne. Nasi rodicia si az cez nas dvoch vytvorili vztah s Bohom a teraz sme taka rodina, aka sme mali vtedy v minulosti. Tym, ze nedas svoje dieta pokrstit, mu nedvas moznost vyberu na neskor, ale mu ODPIERAS to, co mu pravom patri. Nech sa potom samo rozhodne, ci chce zit s Bohom alebo nie, ale povinnost rodica je dat dieta pod Boziu ochranu a to znamena pokrstit. Niektore tu pisete a odvolavate sa na to, ze iba babky to chcu. Zmyslite sa.... ked nase babky a prababky zili svoj aktivny zivot a teda ho zili s Bohom, nebol svet iny? Praveze vtedy bol svet este normalny. Je to priama umera. Teraz je svet chory a je to prave preto, ze sa odklaname od hodnot, ktore mali ludia v tych casoch. Ludia sa odklanaju od Boha a preto svet zacina byt ako jedno velke psychiatricke oddelenie. Najvacsia hlupost cloveka je, ked mudruje o veciach, do ktorych sa nerozumie. A teda ludia, ktori zosmiesnuju Cirkev, krst a pod. su ludia, ktori nevedia, o co ide a nerozumeju tomu.... to su velmi zli radcovia. Davaju ti rady ohladom niecoho, comu sami nerozumeju. Pises, ze v Cirkvi nevnimas pokoj, lasku a pochopenie. Otazka.... a hladala si to? Snazila si sa vytvorit si zivy vztah s Bohom? Skus to a zistis, ze krst je zaklad a to najdolezitejsie v zivote cloveka, lebo to je ten zakladny kamen, od ktoreho sa zacne vyvijat jeho zivot. Ty, ako rodic, mas povinnost dat svoje deti pod Boziu ochranu, aj ked nie z vlastneho presvedcenia, ale kvoli nim, lebo to potrebuju talk, ako my vsetci. A ak niekto tvrdi, ze nepotrebuje Boha, tak su to zasa prazdne reci falosnych hrdinov a pycha, lebo bez Boha by ani nevstali rano z postele a vobec by tu ani neboli. Uz to, ze mas pochybnosti o tom, ci mas zrusit krst je dobre, lebo v tebe posobi Boh a chce tvoje dieta zachraniy, chranit cely zivot a nechce, aby si urobila fatalnu chybu. Nerob zivotne rozhodnutia za svoje dieta, na to neame pravo. Ked ho das pokrsrit, nemas co stratit a ono sa moze same neskor rozhodnut, akou cestou pojde, v tom je ta nasa slobodna vola. Ale ak ho pokrstit nedas, jedneho ti to moze vycitat a moze ti vycitat aj jeho zniceny zivot... a bude mat pravdu,.... lebo ty si mu hned na zaciatku jeho zivota odoprela to, na co ma pravo a co bola tvoja rodicovska povinnost urobit. Daj ho pokrstit a snaz sa, pre svoje dobro, vytvorit si skutocny a zivy vztah s Bohom a ten pokoj a ochrana celej tvojej rodiny bude uzasny a nic ho neznici. Nech Boh zehna teba, celu tvoju rodinu a vsetky tvoje rozhodnutia, nie len toto.
@kremlicka250 sviatosti bez krstu nemôže deťom dať
@zmrzlinka ved samotny krst je sviatost..davas sviatost bez rozhodnutia dietata. V com je rozdiel, ze bez vedomia dietata dam krst a v com , ze pojde na 1sv.prijimanie....
Účinky sviatosti krstu
Vášmu dieťaťu dal život Boh. Chcel, aby bolo, žilo. Má ho rád. Krstom zverujete svoje dieťa do zvláštnej Božej starostlivosti a ochrany, získava vyšší, Boží život. Preto sa krstu hovorí znovuzrodenie z vody a z Ducha Svätého. Ale ako si predstaviť, čo to prinesie pre život vášho dieťaťa? Aj pokrstený človek, i vaše dieťa, zažije vo svojom živote ťažké chvíle, starosti, úzkosti, hriech, chorobu a smrť, ako každý iný. Ale pokrstený na to nikdy nie je sám. Kresťan vie, že je s ním Boh, ktorý ho povedie. Bude môcť povedať na konci života ako mnoho veriacich pred ním: „Zažil som v živote mnoho zlého. Snáď by som to ani nevydržal, keby som nemal pevnú vieru, keby mi viera a modlitba nedodávali silu.“ V katechizme by ste sa dočítali aj o inom účinku krstu: že zmýva dedičný hriech. Čo sa tým myslí? Nejde tu o žiadny osobný hriech dieťaťa. Podľa biblického obrazu o prvotnom hriechu človeka sa tým chce povedať, že vaše dieťa sa narodilo do hriešneho ľudstva. Že i ono bude mať v sebe sklon, pokušenie konať zlé veci. Že s tým pokušením bude musieť bojovať. A krstné obmytie je práve znamením, že Kristus nad zlom, ba i nad smrťou zvíťazil, a my, keď sa ho držíme, zvíťazíme nad pokušením a smrťou s ním. Neznamená to, že pokrstené dieťa nikdy nezhreší. Znamená to, že pokiaľ bude s Kristom, bude mu on pomáhať bojovať proti pokušeniu konať zlo.
K tomu dostáva pokrstené dieťa jedinečnú posväcujúcu milosť:
1. ktorá ho pomocou božských čností (viera, nádej, láska) robí schopným veriť v Boha, dúfať v neho a milovať ho;
2. ktorá mu pomocou darov Ducha Svätého umožňuje žiť a konať pod vplyvom a v moci Ducha Svätého;
3. ktorá mu pomocou morálnych čností umožňuje rásť v dobrom.
@janinah presne. Pochopiť vieru je milosť.
@zmrzlinka ved samotny krst je sviatost..davas sviatost bez rozhodnutia dietata. V com je rozdiel, ze bez vedomia dietata dam krst a v com , ze pojde na 1sv.prijimanie....
@kremlicka250 čo je sväté prijímanie?
@kremlicka250 čo je sväté prijímanie?
@malary spoved a prve orijatie eucharistie v ramci jedneho obradu ( spoved samozrejme prva)ktoru na sr vokame prve svate prijimanie. ( ma v sebe 2 sviatosti zo 7)
@malary spoved a prve orijatie eucharistie v ramci jedneho obradu ( spoved samozrejme prva)ktoru na sr vokame prve svate prijimanie. ( ma v sebe 2 sviatosti zo 7)
@kremlicka250 nie je to odpoveď. Ešte raz takto
Čo je eucharistia
@kremlicka250 musí mať krst, bez toho to nejde, takže má už 3 sviatosti
@martin96321 každý katolík je kresťan, ale nie každý kresťan je katolík.
Pretože katolíci sú rimo a greko. Evanjelici atď nie sú katolíci, sú kresťania. Tak asi tak.
@malary evanielici a iní ktorí sa takí istí ako katolici,ibaze prebehla reformacia,lebo uz nemohli posluchat a pocuvat protichodne reci a pozerat na konanie katolickej cirkvi. Rozbroje,mamonarstvo,smilstvo a podobne neduhy. Nieje viera slepo nasledovat. Ako veriaca mas pocuvat boha a nie ludi. Kristus povedal,ze jedneho dna sa vrati......dufam len,ze nie na slovensko,lebo by so slzami v ociach spominal na pohostinnost a privetivost zidov.
@malary evanielici a iní ktorí sa takí istí ako katolici,ibaze prebehla reformacia,lebo uz nemohli posluchat a pocuvat protichodne reci a pozerat na konanie katolickej cirkvi. Rozbroje,mamonarstvo,smilstvo a podobne neduhy. Nieje viera slepo nasledovat. Ako veriaca mas pocuvat boha a nie ludi. Kristus povedal,ze jedneho dna sa vrati......dufam len,ze nie na slovensko,lebo by so slzami v ociach spominal na pohostinnost a privetivost zidov.
@martin96321 nie je to to isté. Neveria v Pannu Máriu ako pannu a neuznávajú pápeža.
@kremlicka250 nie je to odpoveď. Ešte raz takto
Čo je eucharistia
@malary ? Nerozumiem otazke asi... tvrdis, ze bozie sviatosti nemoze prijat bez krstu..ale krst jd jedna zo sviatosyi, ktotu si sa rozhodla dat bez suhlasu.. v com je teda rozdiel , ci budem prijimat eucharistiu so suhlasom ci bez... lebo takto ( ked uz rozhodujem o sviatosti krstu bez suhlasu krsteneho) , aky je to rozdiel v tom , ak mu dam sviatosti bez suhlasu aj ostatne.
@martin96321 nie je to to isté. Neveria v Pannu Máriu ako pannu a neuznávajú pápeža.
@malary V pannu mariu neveri ani katolicka cirkev. To by veriaci clovek mal vediet. V pannu mariu neverime,ale uctievame ju. To je dost velky rozdiel.
@malary Uctievaju ju tak osto,len odmietaju jej pocatie bez straty panenstva. Mimochodom toto dogmaticke ucenie nebolo od zaciatku
@maja22 a ak sibtvoje deti zvolia inu vieru alebo budu ateisti?
@kremlicka250 Budem smutná, bude ma to mrzieť, bolieť a budem sa za ne naďalej modliť a veriť, že cestu k Bohu časom opäť nájdu…
@malary ? Nerozumiem otazke asi... tvrdis, ze bozie sviatosti nemoze prijat bez krstu..ale krst jd jedna zo sviatosyi, ktotu si sa rozhodla dat bez suhlasu.. v com je teda rozdiel , ci budem prijimat eucharistiu so suhlasom ci bez... lebo takto ( ked uz rozhodujem o sviatosti krstu bez suhlasu krsteneho) , aky je to rozdiel v tom , ak mu dam sviatosti bez suhlasu aj ostatne.
@kremlicka250 sviatosti idu v urcitom poradi......teda aspon prve tri.....
@malary Uctievaju ju tak osto,len odmietaju jej pocatie bez straty panenstva. Mimochodom toto dogmaticke ucenie nebolo od zaciatku
@martin96321 neodmietaju jej počatie bez straty panenstva. Odmietaju to, že ostala pannou i po pôrode.
@martin96321 neodmietaju jej počatie bez straty panenstva. Odmietaju to, že ostala pannou i po pôrode.
@maja22 zle som napisal. Ano,neuznavaju ze ostala pannou..........co je vsak logicke
Mna a mojho brata moji rodicia nedali pokrstit ako deti a je mi to velmi luto, lebo nase zivoty sa mohli vyvijat inac. Cestu k Bohu sme si nasli ako dospeli avsak po mnohych utrapach. Obaja sme sa dali pokrstit ako dospeli a teraz zijeme s Bohom, co je uzasne. Nasi rodicia si az cez nas dvoch vytvorili vztah s Bohom a teraz sme taka rodina, aka sme mali vtedy v minulosti. Tym, ze nedas svoje dieta pokrstit, mu nedvas moznost vyberu na neskor, ale mu ODPIERAS to, co mu pravom patri. Nech sa potom samo rozhodne, ci chce zit s Bohom alebo nie, ale povinnost rodica je dat dieta pod Boziu ochranu a to znamena pokrstit. Niektore tu pisete a odvolavate sa na to, ze iba babky to chcu. Zmyslite sa.... ked nase babky a prababky zili svoj aktivny zivot a teda ho zili s Bohom, nebol svet iny? Praveze vtedy bol svet este normalny. Je to priama umera. Teraz je svet chory a je to prave preto, ze sa odklaname od hodnot, ktore mali ludia v tych casoch. Ludia sa odklanaju od Boha a preto svet zacina byt ako jedno velke psychiatricke oddelenie. Najvacsia hlupost cloveka je, ked mudruje o veciach, do ktorych sa nerozumie. A teda ludia, ktori zosmiesnuju Cirkev, krst a pod. su ludia, ktori nevedia, o co ide a nerozumeju tomu.... to su velmi zli radcovia. Davaju ti rady ohladom niecoho, comu sami nerozumeju. Pises, ze v Cirkvi nevnimas pokoj, lasku a pochopenie. Otazka.... a hladala si to? Snazila si sa vytvorit si zivy vztah s Bohom? Skus to a zistis, ze krst je zaklad a to najdolezitejsie v zivote cloveka, lebo to je ten zakladny kamen, od ktoreho sa zacne vyvijat jeho zivot. Ty, ako rodic, mas povinnost dat svoje deti pod Boziu ochranu, aj ked nie z vlastneho presvedcenia, ale kvoli nim, lebo to potrebuju talk, ako my vsetci. A ak niekto tvrdi, ze nepotrebuje Boha, tak su to zasa prazdne reci falosnych hrdinov a pycha, lebo bez Boha by ani nevstali rano z postele a vobec by tu ani neboli. Uz to, ze mas pochybnosti o tom, ci mas zrusit krst je dobre, lebo v tebe posobi Boh a chce tvoje dieta zachraniy, chranit cely zivot a nechce, aby si urobila fatalnu chybu. Nerob zivotne rozhodnutia za svoje dieta, na to neame pravo. Ked ho das pokrsrit, nemas co stratit a ono sa moze same neskor rozhodnut, akou cestou pojde, v tom je ta nasa slobodna vola. Ale ak ho pokrstit nedas, jedneho ti to moze vycitat a moze ti vycitat aj jeho zniceny zivot... a bude mat pravdu,.... lebo ty si mu hned na zaciatku jeho zivota odoprela to, na co ma pravo a co bola tvoja rodicovska povinnost urobit. Daj ho pokrstit a snaz sa, pre svoje dobro, vytvorit si skutocny a zivy vztah s Bohom a ten pokoj a ochrana celej tvojej rodiny bude uzasny a nic ho neznici. Nech Boh zehna teba, celu tvoju rodinu a vsetky tvoje rozhodnutia, nie len toto.
@dia1976 toto je nazor👍 !!! Uplne suhlasim 🩵👏
@malary V pannu mariu neveri ani katolicka cirkev. To by veriaci clovek mal vediet. V pannu mariu neverime,ale uctievame ju. To je dost velky rozdiel.
@martin96321 verí že bola panna. Tak som myslela
@maja22 zle som napisal. Ano,neuznavaju ze ostala pannou..........co je vsak logicke
@martin96321 prečo neveria. Veď keď mohla počať a byť pannou, tak i po pôrode
@martin96321 prečo neveria. Veď keď mohla počať a byť pannou, tak i po pôrode
@malary A preco by mali v to verit? Preco s tym prisli az 800 rokov po jej smrti? To mas ako s Mariou Magdalenou.......bola Jezisovou oblubenkynou a cirkev z nej urobila byvalu prostitutku......
@kremlicka250 neviem či donutis dieťa k spovedi a svätému prijímaniu. Pretože tam už treba niečo vedieť a veriť.
Pýtam sa čo je eucharistia. Alebo lepšie, kto je eucharistia. Lebo to je základ k prijatiu eucharistie. To nie je divadlo - sviatosti
@malary A preco by mali v to verit? Preco s tym prisli az 800 rokov po jej smrti? To mas ako s Mariou Magdalenou.......bola Jezisovou oblubenkynou a cirkev z nej urobila byvalu prostitutku......
@martin96321 veď bola Magdaléna prostitútka.
Prišli s tým toľko rokov po smrti, pretože to vtedy riešili. A rozchádzali sa v tvrdeniach.
Tiež sa muselo riešiť, či Ježiš bol Boh alebo človek, alebo obidva. Všetko naraz sa nedá
@dia1976 Nase babky a dedkovia ako vravis zili s bohom a svrt daval zmysel......neviem....rozpravak som sa s babkou , chodila kazdy den do kostola a zazila dve vojny,komunizmus, akoze demokraciu.........a vsetko napriek tomu,ze verila.........Samozrejme ze je potrebne v nieco verit k niecomu sa obracat,ale nechaj na kazdeho,nech si vyberie to svoje. Starocia sa krstili iba dospelí ludia,ktorí mali moznost sa sami rozhodnut.....a rozhodli sa
Prišli s tým toľko rokov po smrti, pretože to vtedy riešili. A rozchádzali sa v tvrdeniach.
Tiež sa muselo riešiť, či Ježiš bol Boh alebo človek, alebo obidva. Všetko naraz sa nedá
@malary Omyl......Maria pochadzala z mesta Magdala,ktore bolo zname nevestincami. Ale bola to vdova po bohatim obchodnikovi. V dnesnej dobe by sa dalo povedat,ze bola sponzorom......
@malary Toto co vravis,nebolo patranie po pravde a skutocnosti,ale urcenie co bude a co nebude. Presne ako s uznanim iba styroch evanielii......pritom ani jeden z evanielistov nezil za zivota Jezisa.....a tí ktorí zili od tych sa evanielia neuznali......
máme 2 baby, ani jedna nie je krstená - naši to neriešili, že však to je naša vec (a ani nikto nechodíme do kostola mimo svadby a pohreby), svokor je dokonca moslim tak bol rád, že nejdeme krstiť 😂 na druhú stranu, spolužiak na ZŠ si v 9. ročníku zaumienil, že pôjde v ten rok na krst 🙂 takže sa to vždy dá dorobiť keby veľmi deti chceli
@kremlicka250 sviatosti idu v urcitom poradi......teda aspon prve tri.....
@martin96321 ja viem ako idu sviatosti, mam vsetky 3 🙂 moja pointa je niekde inde.
@kremlicka250 neviem či donutis dieťa k spovedi a svätému prijímaniu. Pretože tam už treba niečo vedieť a veriť.
Pýtam sa čo je eucharistia. Alebo lepšie, kto je eucharistia. Lebo to je základ k prijatiu eucharistie. To nie je divadlo - sviatosti
@malary no ved prave, ze to nema byt divadlo. Len ja nevidim rozdiel v tom, ze rozhodnes za dieta byt sucastou cirkvy a tvoj argument je, ze sak moze vystupit ( myslim,ze to bol tvoj argument).
Tak isto mozem vybrat zenich, pre dceru a povedat, ze ak sa jej nepaci, moze sa rozviest...
Ale kludne nech kto chce ,nech da dieta pokrstit, ale nepaci sa mi , ze nikto tu nie je ochotny priznat, ze jednoducho rozhodol za dieta bez jeho vedomia ,stat sa sucastou cirkvy....to je vsetko 🙂 ja respektujem kazdeho vierovyznanie 🙂
@martin96321 ja viem ako idu sviatosti, mam vsetky 3 🙂 moja pointa je niekde inde.
@kremlicka250 Ja vieeem......Niekde sa dodnes vysluhuju vsetky sviatosti vyhradne dospelym ludom. Ale vies si to predstavit v dnesnej dobe u nas? Krsty by klesli o 99%

@kremlicka250 Áno, lebo chcem, aby boli súčasťou cirkvi. Tiež som to sľúbila Bohu, keď som uzatvárala sviatostné manželstvo. Deti mi nepatria, patria Bohu, ja mu ich odovzdávam…
@maja22 a ak sibtvoje deti zvolia inu vieru alebo budu ateisti?