Zvažujeme presťahovanie do Moravy: Rady a skúsenosti
Ahojte, uz dlhsie uvazujeme s priatelom o odchode zo Slovenska, prichadzaju tu v uvahu najma Cechy, konkretne oblast Moravy. Mame 3 rocneho syna, aj kvoli tomu aby detom rozumel a nam sa tiez nechce adaptovat na uplne nove veci, ludi a jazyk (ja viem anglicky dobre, pokrocila uroven B1-B2) ale nieco co je uz znamejsie pre nas a nie tak velka zmena. Boli sme tam uz ale nie dlho , iba par mesiacov, kvoli praci ale pacilo sa nam tam viac ako na Slovensku, celkove mi ludia pridu tam milsi a spokojnejsi, s financnou situaciou je to tam tiez lepsie....co vetko by ste poradili? dakujem 🙂
Co chces poradit? Co treba vybavit alebo kde ist zit alebo co?
to čo píšeš bolo tak možno 4-5 rokov dozadu . Čechov rovnako zasiahlo výrazné zdraženie cien a teda to riadne cítia. Slovákov mnohí už majú plné zuby je ich tam jednoducho veľa , aj tam sú ľudia nasraní , nespokojní s politickou situáciou . Mám tam polovičku rodiny - českú stranu , tak to mám z prvej ruky. ˇuroková sadzba taktiež vysoká , nedostatok škôl , hlavne stredných ..
@monsterablue ale hej je tam rozdiel, ked sme sa stadial vracali, sme mali pri prekroceni hranic zrazu obaja taky naval zvlastneho pocitu, ze kks to co je, sa citim akoby sme cestovali v case o 20 rokov pozadu :D:D
@subartic hlavne som tam pocula ze im tam teraz dost vela zamrzlo ovocnych stromov co tiez neprilepsuje na ceny
@subartic my sme tam boli pred 6 rokmi :D
Čechy sú sužované výkyvmi počasia viac ako Slovensko , víchrice, krupobitie , omrzanie stromov ..
@subartic a tornada..
Prečo Morava? Prečo nie Praha, keď už Čechy. Viac možností bude v Prahe. Ja mám vo svojom okolí práve naopak veľa mladých ľudí, ktorí odišli študovať do ČR a zostali tam aj žiť. A nechcú sa vrátiť na sk.
a to kam si cestovala z CZ na Slovensko, že si sa cítila ako 20 rokov dozadu?
Boli sme aj v Prahe a aj v Brne
@1andrea111 Pražáci majú reči, keď Slovákov len cítia.
@1andrea111 Morava sa nam celkove viac paci 🙂
@monsterablue nie, nie je to ako na Sk. Je to sakra rozdiel. Ja by som tiez isla do Ciech. Chodievame tam casto. Je to uplne iny level, su pred nami 20 rokov-v mysleni, kulturnosti, vyspelosti, tolerancii. Hlavne v mysleni. To slovenske dezolatstvo tu vsade na nas dycha.
Morava aj kvoli turistickym moznostiam, je tam viac hor. Ja som do hor blazon, pochadzame aj z miesta kde su hory takze nam by aj toto vyhovovalo aby to tak nadalej ostalo :D
@yelena159 maju nas v zuboch, lebo je tam tych slivakov uz nadmieru a sme fakt ini. Ja sa im necudujem. Je to ako v Ba s vychodniarmi. Proste vela.
@stanulienkat pekne si to vyjadrila, presne toto sme tam citili. Celkove doprava je tam vymakanejsia 🙂
Slovaci su negativnejsi, Cesi su ozaj viac usmievavi narod, zazili sme, vieme :D
a kde žiješ na SK, že vidíš taký markantný rozdiel medzi CZ a SK
My Cechy milujeme. Obiehame hrady, zamky, zahrady.... Neskutocne sa o vsetko staraju, rekonstruuju. Nie su taki deprimovani, zachmureni a pesimisticki ako slovaci.
Uvidime ako tu bude tento marazmus pokracovat a tiez rozmyslame nad Cechami. Dietatu urcite nedovolim za tychto podmienok, aby si tu znicilo buducnost.
@sasa1310 ja som z Ba a teda citim rozdiel. A velky.
Zijeme s manzelom (slovakom) na Morave v okoli Zlina uz cez 12 rokov. Obaja sme tu studovali a potom sme zostali. Mne ceska mentalita pride ina ako na slovensku. Co sa tyka skolstva a zdravotnctva tak su uplne inde. V politike sa riesia naozajstne problemy a nie len vyvracat klamstva druhej strany. Aj zivotna uroven je uplne ina ako na slovensku. Ale samozrejme aj tu su problemy. Mne ale morava vyhovuje, rodinu na mame hodinu autom.
@sasa1310 oblast gemer malohont, - priroda nadherna ale tu je zial vacsia chudoba a viac negativni ludia, skromni ale vazia si vsetko co maju, pracoviti, to nemozem povedat. 🙂
@stanulienkat mozem ti napisat spravu?:D
Boze neprehanaj. Hned za hranicami ste sa citili ako 20 rokov dozadu 😂
@lauriik my tiez Morava aj kvoli tomu aby sme mali blizko za rodinou - od Slovenska to nie je tak daleko...
a tak ako pises, a hlavne su velmi ochotni pomoct aj poradit :D
@monsterablue Česko je 20 rokov pred slovenskom. Česi sú skôr na západ, Slováci majú skôr východnú mentalitu úpadku.

este dodam ze v najhorsom pripade sa vzdy vieme vratit, mame kam... takze tam by obavy neboli 🙂