icon

Zvažujeme presťahovanie do Moravy: Rady a skúsenosti

2. jún 2024

Ahojte, uz dlhsie uvazujeme s priatelom o odchode zo Slovenska, prichadzaju tu v uvahu najma Cechy, konkretne oblast Moravy. Mame 3 rocneho syna, aj kvoli tomu aby detom rozumel a nam sa tiez nechce adaptovat na uplne nove veci, ludi a jazyk (ja viem anglicky dobre, pokrocila uroven B1-B2) ale nieco co je uz znamejsie pre nas a nie tak velka zmena. Boli sme tam uz ale nie dlho , iba par mesiacov, kvoli praci ale pacilo sa nam tam viac ako na Slovensku, celkove mi ludia pridu tam milsi a spokojnejsi, s financnou situaciou je to tam tiez lepsie....co vetko by ste poradili? dakujem 🙂

zmrzlinka2021
2. jún 2024

@11bodka11 žiaľ taká je realita, tiež som to dlho nechcela prijať.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
lavender94
2. jún 2024

Je to tam lepšie, ale zas nie o toľko aby to stalo za presťahovanie. Napríklad v mojej profesii by som zarobila o 300€ v hrubom viac. Za to mi sťahovanie s život bez rodiny fakt nestal.

diewcatqoo
2. jún 2024

Kludne sa pytaj, co chces vediet. Zijem na Morave uz velmi dlho.

sisska96
2. jún 2024

Osobne koho poznám že odišli do Čiech bud študovať, alebo len tak vyskúšať, nevracali sa. Alebo kto sa vracal tak po nejaký čas naspäť do Čiech. Fakt sú tam iní ľudia. Ja tam chodím iba na dovolenku ale fakt sú veľmi milí. A úplne iný prístup, možno keď nebudem mať tú rodičov tak na starobu odídem odtiaľto

subartic
2. jún 2024

@zmrzlinka2021 preháňaš . Iné je chodiť na dovolenky , pokukať a iné je reálne tam žiť , dennodenne, žiadnych 20 rokov popredu , v niektorých veciach idú krok za nami , ale to je skôr profesná oblasť.

sisska96
2. jún 2024

@stanulienkat presne tak. Keď na Slovensku niekto hovorí iným jazykom tak pozerajú ako na debila (česť výnimkám) a tam sa s tebou porozprávajú že odkiaľ si a podobne

lauriik
2. jún 2024

@11bodka11 tak uz len tie cesty ako vyzeraju na slovensku a v CR. Prejdes hranice a zrazu uz nejsu vsade jamy, pozliepane kusy cesty. A ked prejdes z CR do Nemecka tak zase uplne iny level 🤷🏼‍♀️

viestta
2. jún 2024

Vsak chodte. Najdite si robotu, byvanie, zbalte sa a chodte. Robit zavery z toho, ze pomrzlo ovocie a bolo jedno tornadu mi nepride prave OK. Take veci sa mozu stat hocikde a hocikedy, aj horsie. Povodne, vichrice... Ak sa viete zamestnat, ak viete najst byvanie viete ho zaplatit tak nie je absolutny problem zbalit kufre a ist. Hocikde, nielen na Moravu.

autor
2. jún 2024

@viestta zatial kvoli zahrade este nemozme, ale skor tak uz ku koncu roku, alebo az na dalsi rok..akurat mna tie tornada desia:D pred 2 rokmi tu bola dost nepekna burka, take tmave a svietiace oblaky som v zivote nevidela, a ja a suseda sme videli obrovsku trombu, (nastastie sa z nej tornado nevytvorilo) tak sme sa skoro zasrali :D

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
petronelag
2. jún 2024

Chodím do ČR pozrieť rodinu, ale tam bolo všetko výhodnejšie ako v SR tak pred 10 rokmi, teraz je tam aj politická situácia a reakcie ľudí na ňu oveľa horšie a ani oni sa nejak netešia ani na slovákov, ani na ukrajincov. Je tam tiež dosť draho a ak nemáte takú prácu, že sa budete vedieť bez problémov zamestnať s dobrou mzdou tak sa tam ani neoplatí presťahovať. Aj oni keď nás boli pozrieť, tak hovorili, že je malý rozdiel.

heleninamama
2. jún 2024

Tak bývať dobrovoľne na Gemeri, to je 20 rokov dozadu aj v porovnaní s civilizovanými časťami Slovenska. Cigáni, Maďari, vysoká nezamestnanosť a ešte vyšší počet poberačov dávok, všetko rozpadnuté a rozkradnuté. A aj to zmýšľanie ľudí je také ťapákovské - báť sa zmeny, báť sa búrky, byť naviazaný na záhradu... Tu ťažko niečo poradiť. Zrejme očakávate od Čiech to isté - pokojné stagnovanie až do smrti, bez vynaloženia akékoľvek snahy, ale zato chcete dostávať viac peňazí. No neviem, neviem... Neexistuje na svete lepší a štedrejší štát k ľuďom, ktorí chcú len tak bez námahy preliezť životom, ako je Slovensko.

svetlonos
2. jún 2024

Ten pocit cestovania v čase som mala predc20 rokmi, keď som chodievala busom z Nemecka domov. To bol fakt rozdiel bez prehanania. Ale aj Lunik je zrejme na inej úrovni ako taká Banská Štiavnica. Ja mam Čechy rada ake ze by tam až taky rozdiel bol v životnej úrovni, hmm.
Decka sú chytré naučia sa rýchlo, pokial su zdrave. Ake fakt sa tímu viazať na záhrady, to nemá význam. A fakt tam pekne zdvihli ceny, tiez tam mam blízku rodinu.

wolf_
Autor odpoveď zmazal
sasa1310
2. jún 2024

@zmrzlinka2021 ale no. Stačí byť na dovolenke, kde sú česi a vtedy len zistíš tú ich modernú mentalitu

sasa1310
2. jún 2024

tak možno preto sa cítiš 20 rokov dozadu, lebo porovnávaš taký región. S Bratislavou porovnateľné. Chodievame do Čiech pravidelne niekoľkokrát do roka či Praha či Brno.

mizoko
2. jún 2024

@11bodka11 no ale má pravdu,my sme sa ako narod fakt ešte v myslení nedostali z obdobia zemlanok

petronelag
2. jún 2024

@sasa1310 S Bratislavou je to porovnateľné, aj v našom meste NR tiež návšteve z česka nič neprekážalo a chceli ísť na kúpalisko, tak som ich poslala do Podhajskej a boli spokojní, že tam bolo dosť čechov na dovolenke.

realny
Odpoveď bola odstránená
subartic
2. jún 2024

ja neviem ale asi ste neboli v takom Moste , Ostrave, Jeseníky a nevideli vylúčené oblasti kde žije jednak minorita a aj neprispôsobiví českí občania. Aj v CZ sú chudobní ľudia , aj tam sú kauzy ohľadne rozkrádania - stačí pozrieť českých reportérov alebo počúvať ĆT24, aj tam sa kradne , vraždí a znásilňuje. Nemám rada toto s prepáčením sranie do vlastného hniezda a všade je lepšie ako na SR , však komu tu nie je dobre, nech sa páči EU na vás volá a všetko tam budete mať lusknutím prsta. Aj v CZ je nedostatok škôlok by som povedala ešte väčší ako na SR , problémy so zapísaním do základnej školy, sú deviataci ktorí zostali doma rok lebo ich nikde neprijali na žiadnu strednú školu a to je hlavne problém Brna a Prahy , aj tam sú oblasti ktoré sú chudobné a kde ľudia nemajú prácu a počítajú každú korunu .

bluka2
2. jún 2024

B1-B2 uroven, ešte zapracuj na tom. Podľa mňa pod C1 sa ešte ťažko komunikuje, ak to ma mať aspoň trochu úroveň

1andrea111
2. jún 2024

@subartic veď aj veľa mladých ľudí reálne odchádza žiť mimo Slovenska, hlavne vzdelaných a šikovných ktorí tu môžu priniesť hodnotu. No to nikto nechce vidieť, ak z Sk bude raz krajina dôchodcov, možno by sa Ti ktorých životná úroveň zo Slovenska vyhnala, zišli. Však sú oficiálne štatistiky ako na to máme v porovnaní s ostatnými krajinami a určite sa nie je čím chváliť.

sisska96
2. jún 2024

@heleninamama a čo máš proti Maďarov? Migranti ti nevadia?

1andrea111
2. jún 2024

Slovensko je jednou z krajín s najnižšou životnou úrovňou v eu, horšie sú na tom Bulhari. Na základe tohoto usudzuje niekto že sa máme dobré? Obyčajných mladých ľudí, ktorí nemajú bohatých rodičov tu nečaká žiadna budúcnosť. Ak nechcú len prežívať celý život, musia odísť.

subartic
2. jún 2024

@1andrea111 ale aj veľa mladých šikovných ľudí tu zostáva alebo sa vracia. Šikovný človek sa uplatní všade , aj na Slovensku a aj tu sa dá dobre žiť , dobre zarobiť , budovať rodinné väzby. Písať o Slovákoch že myslením sú v zemlianke je úplne scestné . Aj inde sú prostesty, demonštrácie kvôli zmenám v politiky , nepopulárnych opatreniam , hádžu sa zápalné fľaše , európske mestá v iných krajinách menia svoj charakter a budú meniť svoj charakter ďaleko dramatickejši ako na SR .

1andrea111
2. jún 2024

@subartic syn mi pred niekoľkými rokmi skončil VŠ ako informatik a ten platový rozdiel len medzi Sk a Prahou je priepastný. Tak máme sa dobre ale máme najnižšiu životnú úroveň? To sa dá ako spojiť.

1andrea111
2. jún 2024

Asi tá bezpečnosť je u nás ešte dobrá aj to len preto že tu nechce nikto žiť, žiadni migranti, aj tí utekajú kde je lepšie, preto nemáme výtržnosti

subartic
2. jún 2024

@1andrea111 mne skončil syn teraz klinického fyzika, hneď sa zamestnal za veľmi slušný nástupný plat. Jeho spolužiaci , ani jeden neodchádza do zahraničia ,ani jeden , buď zostávajú na škole alebo sa obratom zamestnávajú .
A aj si skúmala aké sú životné náklady v tej Prahe , ako tam idú ceny bytov, aká je dostupnosť škôlok alebo základných škôl ? Informatici na SR zarábajú veľmi dobre , netreba cestovať do zahraničia , moja spoločnosť im často vedie účtovníctva .

diewcatqoo
Autor odpoveď zmazal