Zvládanie napätých rodinných osláv
Ahojte, rada by som sa s Vami podelila o našich "zvláštnych rodinných oslavách - neoslavách". Tento týždeň som mala narodeniny a svokra so švagrinou už vyzvedali kedy bude oslava a čo dobré idem chystať... OK ale problém je v tom že svokra keď oslavuje vyberie korbáčiky alebo nakrája klobásku a to je všetko...(nejde o to že nemá financie). Švagrina pre istotu oslavu ani neurobí... švagor mal meniny aj narodeniny a nič... žiadna oslava žiadne pozvanie, mne to bolo blbé tak sme mu s mužom gratulovali keď prišiel na oslavu k svokre, darček prijal a že on nemá kedy robiť oslavy a vysedávať. Ako by ste sa zachovali? Mám chuť všetkým povedať že ani u nás už oslavy nebudú, keďže oni oslavy nerobia ale k nám sa hneď hrnú. Zlatý kliniec nastal keď mal syn 15 rokov a na ten víkend sme na oslavu nikoho nepozvali lebo sme chceli tráviť čas inak, ale svokra so švagrinou aj švagrom prišli zazvonili posadali na gauč a čakali... ja som bola vybitá ako poistka, nakoľko som nemala nič nachystané... Muž mi hovorí že nemám byť vzťahovačná a že by som narušila rodinné vzťahy, keby sme ich nevolali k nám. Ale mňa to prestáva baviť ja vždy pečiem , chystám (baví ma to a nemám problém) ale oni nič... Inak vzťahy máme také nijaké svokra so švagrinou ma len ohovárajú, ako všetko zle robím vo výchove... Takže keď sa aj stretneme je to také napäté celé z mojej strany, keďže viem že do očí sú milé a poza chrbát ma majú v zuboch.
Z časti ťa chapem.Toto robieva aj moja švagriná.Ak má niekto z nás narodeniny,vopred píše aká bude torta,čo chystám a kedy je oslava,kedy majú prísť. Ak má narodeniny ona,ona neoslavuje. Čaká že jej zablahoželáme a dáme darček u nás
Neriešim to nejak,ale stále si pomyslím svoje.
@anonym_263fb5 Presne , asi musím zaujať takýto postoj.
Z časti ťa chapem.Toto robieva aj moja švagriná.Ak má niekto z nás narodeniny,vopred píše aká bude torta,čo chystám a kedy je oslava,kedy majú prísť. Ak má narodeniny ona,ona neoslavuje. Čaká že jej zablahoželáme a dáme darček u nás
Neriešim to nejak,ale stále si pomyslím svoje.
@anonym_263fb5 no ja na tvojom mieste by som si určite otvorila ústa a povedala jej svoje. Ani neverím ze existujú takýto ľudia, že sa pchajú na cudziu oslavu silou mocou, a oni sami žiadne oslavy neurobia. To musia byť strašne sprostí ľudia. Až sa mi tlak zvýšil 🤨
@jizanka čože? To fakt? A teraz keď tam už nebyvate im kto robí pohostenie?
@bielasovicka koláčky a dort si objednají. Chlebíčky uděla tchán. Manžela to mrzelo. Hlavně co se týká dětí. Inženýrovic byli vždycky něco víc.
@bielasovicka koláčky a dort si objednají. Chlebíčky uděla tchán. Manžela to mrzelo. Hlavně co se týká dětí. Inženýrovic byli vždycky něco víc.
@jizanka Tak toto je aj na mňa silná káva robiť ešte oslavu iným... Ale rozumiem ak oni bolí tí "obľúbenejší". Muselo to byť pre teba ťažké.
@jizanka Tak toto je aj na mňa silná káva robiť ešte oslavu iným... Ale rozumiem ak oni bolí tí "obľúbenejší". Muselo to byť pre teba ťažké.
@anonym_autor to že mají radši dceru a její rodinu to bylo ještě ok. Ale když dělali velké rozdíy mezi dětma tak jsme začali dělat jen " povinné" a minimální návštěvy. A je nám dobře.
@anonym_autor ako ja neviem, ale velky problem v tom nevidim. Dieta ma narodeniny, upeciem kolac, stlacim gombik na kavovare, urobim kavu a ked pridu stari rodicia zablahozelat, pohostim. A je mi fuk, ako oslavuju ini, resp. ako budem nabuduce pohostena ja. Chlebicky nerobim, ked navsteva vyhladne, sama odide😊
@anonym_autor ako ja neviem, ale velky problem v tom nevidim. Dieta ma narodeniny, upeciem kolac, stlacim gombik na kavovare, urobim kavu a ked pridu stari rodicia zablahozelat, pohostim. A je mi fuk, ako oslavuju ini, resp. ako budem nabuduce pohostena ja. Chlebicky nerobim, ked navsteva vyhladne, sama odide😊
@rivini To je v poriadku a keď teba nepozvú ale prídu k Vám len tak nepozvaný a začnú gratulovať a čakať čo im ponúkneš ? toto by si tiež neriešila? (teraz neutočím len sa pýtam, možno ja fakt všetko riešim)
@rivini To je v poriadku a keď teba nepozvú ale prídu k Vám len tak nepozvaný a začnú gratulovať a čakať čo im ponúkneš ? toto by si tiež neriešila? (teraz neutočím len sa pýtam, možno ja fakt všetko riešim)
@anonym_autor ja by som ludom, co by sa mi bez pozvania dovalili na akoze oslavu, ktoru robit nemienim, nedala nic. Nic doma okrem kavy ani nemam, ziadne keksy, chipsy, pukance, kolu, klobasu ani nite, dokonca ani upeceny kolac. Oslavujeme tak, ze sa ideme prejst a kolac si dame vonku. Takze smola, nebudem doma drzat veci, ktore nejem, len preto, ze sa dovali niekto, o koho navstevu nestojim, dokonca niekto, kto si o mna hubu otiera.
Ved nieco nakup a teda nech posedia a dovi. Lepsie ako ked spravis a oni pohrdavo kukaju, ci to je otrava na mysi ( real story sis), tak radsej takto
@anonym_autor No ja oficialne pozvem. A poviem, ze pridte o tretej na kavu a kolac. Doobeda som na nakupoch/upratujem/nie som doma. Ked to clovek komunikuje jasne, navsteva pride v mnou urcenom case. Ak ich nepozves na konkretny den a cas a oni chcu zablahozelat vnucatu, necuduj sa, ze pridu neohlaseni. Ale ja neriesim, kto kedy kde mna pozval a. O mi ponukol. Je mi to jedno, kazdy ma svoje zvysky a schopnosti a nad takymito malichernostami sa ani nepozastavim. Navyse, pohostenie chystam kvoli dietatu, ci muzovi a nie kvoli sebe. Moja svokra nevie dobre varit. Casto nam ponukne nieco, co pripomina Maggi-fix. A neriesim, ci ja som robila hovadzie rolady a ona toto. Mozno preto neohovara ani ona mna a mame fajn vztahy😉
@anonym_autor No ja oficialne pozvem. A poviem, ze pridte o tretej na kavu a kolac. Doobeda som na nakupoch/upratujem/nie som doma. Ked to clovek komunikuje jasne, navsteva pride v mnou urcenom case. Ak ich nepozves na konkretny den a cas a oni chcu zablahozelat vnucatu, necuduj sa, ze pridu neohlaseni. Ale ja neriesim, kto kedy kde mna pozval a. O mi ponukol. Je mi to jedno, kazdy ma svoje zvysky a schopnosti a nad takymito malichernostami sa ani nepozastavim. Navyse, pohostenie chystam kvoli dietatu, ci muzovi a nie kvoli sebe. Moja svokra nevie dobre varit. Casto nam ponukne nieco, co pripomina Maggi-fix. A neriesim, ci ja som robila hovadzie rolady a ona toto. Mozno preto neohovara ani ona mna a mame fajn vztahy😉
@rivini Veď ide o to že ja som ich nepozvala , tiež je to jasná komunikácia. Ja tiež neprídem k niekomu len tak bez pozvania a nezačnem gratulovať. Všetko si otočila proti mne ešte že je to aj moja vina že nemáme dobré vzťahy... 🙂
@rivini Veď ide o to že ja som ich nepozvala , tiež je to jasná komunikácia. Ja tiež neprídem k niekomu len tak bez pozvania a nezačnem gratulovať. Všetko si otočila proti mne ešte že je to aj moja vina že nemáme dobré vzťahy... 🙂
@anonym_autor to, ze niekoho nepozves, v tomto pripade nie je jasna komunikacia. Su to rodicia tvojho muza a stari rodicia tvojich deti. Oni chcu blahozelat svojmu vnucatu a tvojmu muzovi (ich dietatu). A maju na to pravo. To, ze ich nepozves, teda vobec nekomunikujes svedci o tvojej malichernosti a necudujem sa, ze mate zle vztahy. Ak chces mat nad vecou viac kontroly, pozvi ich na konkretny cas ty a komunikuj, ze bude kava, kolac (keksy). Tym sa urcite Ty, kedy navsteva pride a co ponuknes. To, ze chystas chlebicky je len tvoja chyba, nik ta nenuti. Ak by sa ma niekto spytal, kde su chlebicky, takto mozem pokojne povedat, ze som pozyvala na kavu a kolac. Alebo ich „nepozvi“ doslova, zavolaj a povedz, ze si navstevu neprajete, lebo idete na vylet. A chodte na vylet. To je jasna komunikacia, no aj tak sa ti potom stane, ze pridu neohlasene o dva dni. A aj tak je to malicherne a uplne detinske 🤷🏻♀️, tieto zabomysie spory..
@anonym_autor to, ze niekoho nepozves, v tomto pripade nie je jasna komunikacia. Su to rodicia tvojho muza a stari rodicia tvojich deti. Oni chcu blahozelat svojmu vnucatu a tvojmu muzovi (ich dietatu). A maju na to pravo. To, ze ich nepozves, teda vobec nekomunikujes svedci o tvojej malichernosti a necudujem sa, ze mate zle vztahy. Ak chces mat nad vecou viac kontroly, pozvi ich na konkretny cas ty a komunikuj, ze bude kava, kolac (keksy). Tym sa urcite Ty, kedy navsteva pride a co ponuknes. To, ze chystas chlebicky je len tvoja chyba, nik ta nenuti. Ak by sa ma niekto spytal, kde su chlebicky, takto mozem pokojne povedat, ze som pozyvala na kavu a kolac. Alebo ich „nepozvi“ doslova, zavolaj a povedz, ze si navstevu neprajete, lebo idete na vylet. A chodte na vylet. To je jasna komunikacia, no aj tak sa ti potom stane, ze pridu neohlasene o dva dni. A aj tak je to malicherne a uplne detinske 🤷🏻♀️, tieto zabomysie spory..
@rivini Ale veď ja som to takto komunikovala že ten víkend oslavu nerobíme a dám vedieť kedy aby to vyhovovalo aj iným členom , ale oni aj napriek tomu prišli... Malicherné a detinské je toto čo robíš mňa obviňuješ a podstata unikla...
@rivini Ale veď ja som to takto komunikovala že ten víkend oslavu nerobíme a dám vedieť kedy aby to vyhovovalo aj iným členom , ale oni aj napriek tomu prišli... Malicherné a detinské je toto čo robíš mňa obviňuješ a podstata unikla...
@anonym_autor ja ta vobec neobvinujem, len ti radim, ako ziskat viac kontroly. Ked je to pre teba ocividne dolezite. Ked povies, ze „tento vikend oslavu nerobime“, tak pridaj rovno konkretny termin, kedy ju teda robite. Inak ti zostava uz len povedat, „nechodte sem, lebo vas tu nechcem“. Ked neurcis konkretny den a cas, no ja sa necudujem, ze sa dovalia. A spytala si sa, ako to vidi muz a dieta? Lebo teda moj muz tu ma svojich rodicov rad a moje dieta zas vidi rado starych rodicov…
@anonym_autor ja som to v tvojej situácii urobila tak: mala prísť rodina muža návšteva na oslavu, keď som mala veľa práce (do roboty, pri počítači). Nechceli preložiť termín.
Tak som poslala muža do obchodu so zoznamom - makové záviny, marlenka, mafiny z potravín, slané tyčinky, chrumky, ovocie. Nakúpil to a naaranžoval na stôl.
Nakoniec objednali aj pizzu z donášky, aby mali niečo teplé. Každý bol dosť najedený, nikto neriešil, či som to ja piekla alebo je to kúpené. A všetko pohostenie vlastne zariadil muž.
@anonym_autor ja ta vobec neobvinujem, len ti radim, ako ziskat viac kontroly. Ked je to pre teba ocividne dolezite. Ked povies, ze „tento vikend oslavu nerobime“, tak pridaj rovno konkretny termin, kedy ju teda robite. Inak ti zostava uz len povedat, „nechodte sem, lebo vas tu nechcem“. Ked neurcis konkretny den a cas, no ja sa necudujem, ze sa dovalia. A spytala si sa, ako to vidi muz a dieta? Lebo teda moj muz tu ma svojich rodicov rad a moje dieta zas vidi rado starych rodicov…
@rivini Ale ja som to hneď nevedela, nakoľko som ešte čakala na vyjadrenie mojej maminy, ktorý víkend nepracuje. Ale za mňa je to jasné keď poviem tento víkend nie a dám do konca týždňa vedieť... To že nepoviem hneď podľa mňa neznamená že ich tam nechcem... to už veľmi prekrúcaš. A muž tiež samozrejme nebol nadšený keď otvoril dvere... Ja nikomu nezakazujem k nám chodiť a už vôbec sa stretávať deti so starými rodičmi o tom som ani nepísala.
@anonym_autor Ježiš autorka toto si vypočuj a máš vyriešené
@anonym_autor Ježiš autorka toto si vypočuj a máš vyriešené
@minenkaa Ďakujem má pravdu 🙂
Nerozumiem tomuto samotrýzneniu. Veď ak vám vadia oslavy, tak ich nerobte! Trápite sa kvôli ničomu. Ja som tiež typ, ktorý to nemá rád. A čo robím? No predsa neoslavujem. Akurát urobíme doma slávnostný obed pre detí a vnúčatá. Doba, kedy sa vyváralo a vypekalo dávno skončila. A navyše pol dňa počúvať ohováračky a závistlivé kecy ma naozaj prestalo baviť. A ešte tie dary! Vonné sviečky, sprchové gely neidentifikovaných značiek, kofola, cukríky. Nerobím cirkus ani pri tzv. okrúhlych výročiach. Takže milá pani, ak vám to naozaj prekáža, nerobte to. A budete šťastná.
Nerozumiem tomuto samotrýzneniu. Veď ak vám vadia oslavy, tak ich nerobte! Trápite sa kvôli ničomu. Ja som tiež typ, ktorý to nemá rád. A čo robím? No predsa neoslavujem. Akurát urobíme doma slávnostný obed pre detí a vnúčatá. Doba, kedy sa vyváralo a vypekalo dávno skončila. A navyše pol dňa počúvať ohováračky a závistlivé kecy ma naozaj prestalo baviť. A ešte tie dary! Vonné sviečky, sprchové gely neidentifikovaných značiek, kofola, cukríky. Nerobím cirkus ani pri tzv. okrúhlych výročiach. Takže milá pani, ak vám to naozaj prekáža, nerobte to. A budete šťastná.
@staryjarec Presne ste to napísali "samotrýznenie" ja som len potrebovala vedieť iný pohľad na môj problém/neproblém 🙂
@anonym_autor Z môjho pohľadu, keď očakávam pohostenie,mala by som byt pozvaná na oslavu.V prípade,ze sa pozvanie nekoná, ale napriek tomu idem zagratulovať, musím rátať aj s možnosťou, že ma ponúknu kávou/čajom/minerálkou a sušienkami/teda tým, čo v bežnej domácnosti majú pripravené pre nečakané návštevy...Teraz z pohľadu hostiteľa:Za tie roky,co som na svete/nie je ich málo/som sa naučila,ze štedrosť a dobrosrdečnosť je namieste, až na niektoré výnimky, keďže sa medzi nami nájdu aj jedinci, ktorí radi využívajú dobrotu a pohostinnosť iných,ale oni by sa dali pre cent aj po... Vôbec nic sa nestane, ak uberiete na štedrosti a velkoleposti pohostenia... nič sa nestane aj keď rovno "zabudnete,, pozvať príbuzných a keď sa napriek tomu objavia, tak kava,caj, voda, sušienky budú na stole 😀
@anonym_autor Z môjho pohľadu, keď očakávam pohostenie,mala by som byt pozvaná na oslavu.V prípade,ze sa pozvanie nekoná, ale napriek tomu idem zagratulovať, musím rátať aj s možnosťou, že ma ponúknu kávou/čajom/minerálkou a sušienkami/teda tým, čo v bežnej domácnosti majú pripravené pre nečakané návštevy...Teraz z pohľadu hostiteľa:Za tie roky,co som na svete/nie je ich málo/som sa naučila,ze štedrosť a dobrosrdečnosť je namieste, až na niektoré výnimky, keďže sa medzi nami nájdu aj jedinci, ktorí radi využívajú dobrotu a pohostinnosť iných,ale oni by sa dali pre cent aj po... Vôbec nic sa nestane, ak uberiete na štedrosti a velkoleposti pohostenia... nič sa nestane aj keď rovno "zabudnete,, pozvať príbuzných a keď sa napriek tomu objavia, tak kava,caj, voda, sušienky budú na stole 😀
@viera012345 Ďakujem za príspevok. Možno to aj blbo vyznelo ale samozrejme keď prišli nečakane , ponúkla som im kávu, minerálku a keksy , tyčinky čo máme doma bežne. Mne to bolo trápne že som nemala nič na čo sú zvyknutí ale predsa som ich vtedy nepozvala 🙂 Už si pripadám ako blbec pri niektorých komentároch ale nie pri Vašom 🙂
S kludom anglicana by som im povedala, ze oslava nebude. Je to tvoje rozhodnutie, tvoje narodeniny, ked ich nechces s nimi oslabovat tak to nerob. Ja som takto zrusila meniny, pre mna absolutne zbytocny sviatok.
@anonym_autor a tvojmu muzovi nevadi, ze rozbija vztah s tebou? nechystala by som nic, prip. by som si na ten den naplanovala vylet alebo velke upratovanie.
@viera012345 Ďakujem za príspevok. Možno to aj blbo vyznelo ale samozrejme keď prišli nečakane , ponúkla som im kávu, minerálku a keksy , tyčinky čo máme doma bežne. Mne to bolo trápne že som nemala nič na čo sú zvyknutí ale predsa som ich vtedy nepozvala 🙂 Už si pripadám ako blbec pri niektorých komentároch ale nie pri Vašom 🙂
@anonym_autor v Rakusku si neviem predstavit prist na oslavu a navstevu bez pozvania. To je tu mega neslusne a este o 10 rokov to bude kazdy vytahovat.
@anonym_autor inak muž má "super postoj". Ty máš robiť rod.oslavy aby si nenarusila rod.vzťahy ale to že Ťa teda krásavice dve ohovaraju je ok? Muž o tom vie, že na Teba nemajú asi dobre slovo? A inak ver mi, čím viac sa budeš takto premáhať a vnútri to bude vrieť bez ventilovania názoru, nálady ,tak ver ze príde čas kedy buď vybuchneš alebo skončíš vyzmykana ako citrón. Ja som takto pekne zostra raz vysypala svokre narovinu že za čo má má (poučovala ma ako mam urobiť za istými vecami,ktoré spôsobil jej syn hrubú čiaru a ako sa mam cítiť a čo robiť) a bolo "vymaľovane". Zložila som jej telefón a tri roky sme sa nebavili.
@anonym_autor povedz im presne to, čo si tu napísala. Že oslavy už robiť nebudeš, lebo ich nerobí ani švagriná a svokra sa s prípravami tiež nejde pretrhnúť - to na margo tých príprav. Treba komunikovať priamo a asertívne.
@anonym_autor ale však fantastické,ak prídu k vám nakrajaj klobásu a svacni korbáče daj vodu a sirup,kávu. Dostaneš darčeky a máš,keď vás nevolajú nemusíš kupovať žiadne darčeky im. A je po probléme

@baldinka určite to myslela tak,že ich má asi bežné doma a vie,že ich len vytiahla z chladničky a šupka na tacku +klobása niekto si ju doma robí sám vyjde cenovo lacnejšie 🥰 a robievaju ju a majú poruke keď niekto príde a ju to urazila,že dá na tacku to xo ma bežné doma.Ze si nedá námahu niečo dokúpiť k tomu..proste lenivý lakomci sa im hovorí..! Chlebíčky?? Bože chráň alebo kolac ??? Och len kvôli synovi a neveste ??
@anonym_818dea Ďakujem, presne takto som to myslela. Svokra je doma aj svokor majú pekný dôchodok tak prečo niečo neupečie napríklad. Odo mňa očakávajú že budú plné stoly a ona si nedá s ničím námahu.