Zvládate bývanie s rodičmi a povinnosťami?
Prosím, ako by ste sa pozerali na tuto situaciu? Sme styria surodenci, vsetci svoje rodiny a byvanie (teda momentalne okrem mna). Rozviedla som sa a s 2 detmi byvam s rodicmi v rodicovskom dome. Vedela by som ist do bytu ale nechcem, vyhovuje mi to ale hlavny dovod je, ze rodicom treba pomohat, nie su uz velmi samostani aj ked su pomerne mladi - do 70 rokov. Problem ale je, ze chcu prerabat dom.
Teraz naprilad okna, dvere, dole sa ide robit obyvacka, nova kuchyna, preraba sa kotolna. Je to ich dom, nie moj, nech si robia co chcu ale tiez mam svoj zivot, chodim do prace, som fin.od nich nezavisla. A tu je kamen urazu, ze chcem napr. zorganizovat vikendovu brigadu a zavolat ostatnych surodencov - bratov, svagra. Oni nemaju problem prist, problem su moji rodicia, ktorí chcú aby sme prerabku tahali sami - tj. ja, oco, moji dvaja synovia (16,17 rokov). Akoze chapem, ze tam byvame ale ten dom je ich, budu dedit vsetky deti, nielen ja. Povedala som rodicom, ze ked chcu prerabat, nech si to teda zariadia.
Ďalsi problem je zahrada a 5 sliepok. Momentalne nemam cas mame okopovat zeleninu (uroda slaba, zla zem, aj tak sa musi kupit) a starat sa o sliepky aby boli vajicka zadarmo (co samozrejme nestaci, lebo sa rozdava surodencom - ich vajcia, ich vec). Tiez napr. mama minule chcela aby sme kupili xy kg ovocia a zavarili kompoty sestram, ktore maju mensie deti ako ja.
Povedala som, ze nie. Ze nebuem toto robit pre surodencov lebo ona chce. Su z toho vecne hadky u nas. Normalne platim "najom", elektiku, vsetko. Viem, viem, mozem sa odstahovat ale fakt ich nechcem nechat samych.
Je moje zmyslanie spravne? Alebo by ste sprepacenim "drzali hubu a krok" a pomahali aj proti vlastnemu presvedeceniu a na ukor svojho volna?
@anonym_autor odsťahuj sa
@anonym_081c10 toto sú také reči,rodicia povolili bývanie nieje nikomu nič dlžná a ani nemá byt čo vďačná a nie dom nie je súrodencov
@minenkaa úplne s tebou súhlasím. býva u rodičov a nie u súrodencov. tuto milé žienky asi nezažili maž rodičov v rokoch, ktorým nerobí dobre byť samým a tiež je podľa mňa veľká pomoc, keď na energie sa ešte niekto zloží. bývanie je drahé a dôchodky sú malé...
@anonym_autor tak toto nie. Tiez byvam so svokrou, ale ze by som im zavarala? Ako prebytky davame...mame vela vajec...cez 100ks, tak pride svagor, svagrina, davame aj mojej mame...ale o sliepky sa stara svokra. Svagrine zbil ladovec urodu, tak tento rok ked som zavarala uhorky, tak ze aj jej dam. Ale to su vynimky. Ja by som nedrela a druhi dostanu zadarmo. Ked mas cas, tak ok. Ale ked mas toho sama dost, tak nie.
Prerabka...ako to bude s domom? Bude tvoj ci vsetkych surodencov? Lebo ked vsetkych, tak nevidim zmysel, aby si tam drela na prerabke ty so synmi. Treba sa normalne porozpravat, vylozit karty na stol, ze co a ako si predstavuju.
Ako povedala moja kamoska...nie som jedina, nech sa aj druhi surodenci staraju o rodicov...a na moj smutok odisla prec z dediny, lebo vrazala peniaze do rodicovskeho domu, starala sa o nich, dom, zahradu a ze sestra nepusti, aby bol dom potom jej...asi ze je slobodna, tak naco jej dom...
@anonym_autor celé zle. Už dávno si mala ísť do bytu. Píšeš, že ti to vyhovuje a potom tento príspevok.
vyjadrujem sa vsetkym naraz. Ja som si sadla s obidvoma rodicmi a povedala im svoje hranice. Tiez som im povedala, ze ak mama chce, aby deti robili, nemam s tym najmensi problem ale nech si to zariadi. Nech si ich zavola ale tiez maju svoje zivoty tak nech komunikuje dopredu.
Odist nechcem. Oni to fakt nedavaju. Mama minule odpadla, psychiku mali totalne v pr..li. Pre mna bolo narocne tahat 2 domacnosti, chodila som tam 3x do tyzdna prat, varit, pratat. Takto to je pre mna jednoduchsie...
vyjadrujem sa vsetkym naraz. Ja som si sadla s obidvoma rodicmi a povedala im svoje hranice. Tiez som im povedala, ze ak mama chce, aby deti robili, nemam s tym najmensi problem ale nech si to zariadi. Nech si ich zavola ale tiez maju svoje zivoty tak nech komunikuje dopredu.
Odist nechcem. Oni to fakt nedavaju. Mama minule odpadla, psychiku mali totalne v pr..li. Pre mna bolo narocne tahat 2 domacnosti, chodila som tam 3x do tyzdna prat, varit, pratat. Takto to je pre mna jednoduchsie...
@anonym_autor Nechcem ti do toho kecat, ale preco si ty jedina, ktora sa stara o rodicov? Preco by si mala tahat 2 domacnosti a oni nic? A ak by si sa nerozviedla, isla by si tam tiez byvat?
@anonym_autor na jednej strane chápem, na druhej. Varenie sa dá poriesit donasanim stravy cez služby čo varia dôchodcom, 2 snáď nenarobia taky bordel, aby nestačilo upratať raz za týždeň, to isté veľký nákup raz za týždeň, prípadne vybaviť opatrovateľskú službu cez obec na par hodín do týždňa.
Psychika beriem, že lepšie keď pri nich niekto je. Otázne, že ako dlho vydržia rešpektovať hranice čo si nastavila a kedy si začnete dokrvi liezť na nervy. Lebo starí ľudia čím sú starší, tým sú tvrdohlavejsi a nedajú si povedať, vysvetliť, urazia sa.
Ak nezvládajú upratovanie, nákupy a pod. sami dvaja pre seba, tak na ký ďas treba zavárať 2 bednicky toho či onoho, odolávať obr záhradu kvôli 5 mrkvam atď.
Nech robia len koľko vladzu a pre radosť.
*okopavat
Píšem hromadne. Áno, viem sa odsťahovať. Ale, neuzivam výhody len ja. Užívajú ich aj rodičia. Odkedy sme tu, pookriali, psychicky boli na tom zle, pocit samoty a nedostatočnosti a neviem čo. Čiže, majú výhody obidve strany. Čo sa týka platby, áno, je to menej akoby som platila za nájom. Ale, rodičia platia zase nenej, keďže platim všetky energie a potraviny. Čo sme si tu prerábali - izby tak to som platila všetko ja. Zveladila som to tu veľa vecí. Ale, napr. konkrétna situácia - fakt náročný deň v robote a prídem domov a 2 bednicky ovocia...však ideme zavarat sestre lebo ona spomenula, že má rada čerešne (nie, ona ich nechcela). Čo sa týka záhrady, pre mňa nemá zmysel. To, čo tam mama vypestuje nemá hodnotu ani 100eur. Takže, za robotu okolo toho to mne nestojí. A k tomu domu, je to ich dom. Je pravda, že nemusím ani dediť. Ako sa rozhodnú , tak bude.
@anonym_autor Slušne, pokojne odmietni napr. to zaváranie s tým, že už máš na plán: .... doplň. Viem,že ťa to trápi, lebo ako dcéra chceš im vyhovieť, ale zároveň nechceš byť zneužívaná. Tu ti pomôže len jedno, elegantne z toho cúvať zakaždým, ked ti to nevyhovuje. Blbé je, že rodičia za nás často rozhodujú, čo by sme mali a nevidia to tak ako ich deti. Mám to podobné, že my musíme skákať , syn vypomáha, ako vie, tiež 16 r. a môj brat rieši len to svoje tam daleko a ani len netuší, že rodičia majú problémy, s ktorými treba pomôcť. A ani ďakujem. ☹
máš pravdu, starší rodičia už nemajú také poňatie o súčasnom živote, sú na dôchodkoch už 25 - 30 rokov a nestačia vnímať zmeny a všetky súvislosti.
Napr. moja mama má 80r, bola v mojom veku už 5r. na dôchodku a ja ešte mám pracovať 4 roky. A to je sakra rozdiel ! 9 -10 rokov je veru cítiť, najmä v práci v strese, zdravotné problémy a i.
Svokrovci detto, 85r., na penzii 25r. a stále si všetci nevedia pripustiť že telo, myseľ, celý organizmus ani zdaleka nevládze toľko ako pred 5, 10, 15 rokmi. len by chceli robiť mega záhradu, ryľovať, okopávať, polievať, sadiť na mrte zeleniny, a potom ani úroda nie je normálna, lebo lejaky, lebo sucho, lebo hmyz... Nám sa to ani vláčiť nechce, čo nám treba si kúpime za rohom v obchode alebo na trhu, presne to čo chceme a koľko chceme.
Ja aj chápem ich potrebu užitočnosti na tomto svete, potrebu niečo robiť, ale nepáči sa mi to citové nútenie/vydieranie "treba zasadiť, treba oberať, treba zavariť tony", a najmä pre tých, ktorí takmer ani prstom nepohnú v pomoci, ale nabrať by nabrali na rohy všetko čo neujde...
Tu mi tiež nejde do hlavy, že mama autorky je na tom tak ako je, nevládze, ale prerábať by išli ako diví,, míňať nekresťanské peniaze bez rozmyslu, očakávať že makať bude len niekto a ostatní sa budú šanovať. Rodičia majú veľmi divné predstavy a očakávania, makať by mala iba autorka a jej synovia(vnuci majiteľov), a potom keď si odmakajú, tak pri dedení sa dom rozdelí pre všetky deti rodičov, takže aj zveľadený dom s navýšenou hodnotou a mozoľmi jednej strany získajú tí čo nemuseli nič.
máš pravdu, starší rodičia už nemajú také poňatie o súčasnom živote, sú na dôchodkoch už 25 - 30 rokov a nestačia vnímať zmeny a všetky súvislosti.
Napr. moja mama má 80r, bola v mojom veku už 5r. na dôchodku a ja ešte mám pracovať 4 roky. A to je sakra rozdiel ! 9 -10 rokov je veru cítiť, najmä v práci v strese, zdravotné problémy a i.
Svokrovci detto, 85r., na penzii 25r. a stále si všetci nevedia pripustiť že telo, myseľ, celý organizmus ani zdaleka nevládze toľko ako pred 5, 10, 15 rokmi. len by chceli robiť mega záhradu, ryľovať, okopávať, polievať, sadiť na mrte zeleniny, a potom ani úroda nie je normálna, lebo lejaky, lebo sucho, lebo hmyz... Nám sa to ani vláčiť nechce, čo nám treba si kúpime za rohom v obchode alebo na trhu, presne to čo chceme a koľko chceme.
Ja aj chápem ich potrebu užitočnosti na tomto svete, potrebu niečo robiť, ale nepáči sa mi to citové nútenie/vydieranie "treba zasadiť, treba oberať, treba zavariť tony", a najmä pre tých, ktorí takmer ani prstom nepohnú v pomoci, ale nabrať by nabrali na rohy všetko čo neujde...
Tu mi tiež nejde do hlavy, že mama autorky je na tom tak ako je, nevládze, ale prerábať by išli ako diví,, míňať nekresťanské peniaze bez rozmyslu, očakávať že makať bude len niekto a ostatní sa budú šanovať. Rodičia majú veľmi divné predstavy a očakávania, makať by mala iba autorka a jej synovia(vnuci majiteľov), a potom keď si odmakajú, tak pri dedení sa dom rozdelí pre všetky deti rodičov, takže aj zveľadený dom s navýšenou hodnotou a mozoľmi jednej strany získajú tí čo nemuseli nič.
@cacianka Z duse mi hovoris.
@cacianka Velka pravda. 👏👏
@cacianka Starší ľudia najmä na dedine majú úplné iné nastavenie, aké vyžaduje prežitie v dnešnej dobe. Dobrý a hodnotný je len ten, čo si pri robote okolo záhrady a domu ide ruky po lakte zodrať. Aj moji rodičia sú takí, pestovať, chovať a nechcú si pripustiť, že už toľko nevládzu a že ja si tie zemiaky za pár šupov radšej kúpim. Akurát som im minule hovorila, že si musia uvedomiť, že ja ich v súčasnom veku možno ešte budem musieť chodiť do zamestnania, takže sa teraz naozaj nemienim zodrať v práci a potom ešte v záhrade. Potrebujem a hlavne chcem oddychovať, nechcem život prežiť prácou. Toto sú tie generačné rozdiely, s ktorými musia bojovať najmä tí, ktorí žijú s rodičmi alebo v ich blízkosti. Tí, čo prídu párkrát do roka, to nevidia, prídu na hotové, najedia sa, zasmejú a idú si po svojom.
@cacianka Velka pravda. 👏👏
@mandzula @luccys ďakujem dievčatá, máme to u nás v priamom prenose.
svokrovci majú velký dom kúsok od BA, svokra je už narobená, chcela by ísť do DSS, že bude v kľude, v spoločnosti seberovných, oddych, relax, semtam nejaký program. Svokor nechce ísť nikde ani za svet, že umrie len doma a žena musí s ním do konca.
Ale svokra ku sliepkam (5ks) ide aj 8x za deň. furt opakuje že už nezasadí ani jednu plantu, že sú aj tak hrozneeee drahé, nezaseje jediné semienko, lebo je drahé, majú piesčitú zem a veľmi sucho, v studni trochu vody a nebude predsa polievať štátnou vodou, lebo nevedia čo za ňu pýtať ! Nič nevládze, všetko ju bolí, prsty sa jej krútia, chrbát bolí, kolená už odišli, často padne, ale ked príde jar, furt je v záhrade a pechorí sa tam do bludu a do prvého snehu.
Svokor drieme pri Tv, prepína politiku a cirkevné programy, raz za čas vyjde von, pozbiera čo nájde a babku šikanuje že aj nahnilé jablko je škoda a treba všetko spotrebovať.... (po 5 rokoch vyhadzujú zavaraniny sliepkam...) A čo je horšie, nevedia pochopiť, že ich syn pracuje 12h smeny, nabehá sa ako somár, denné nočné sviatky piatky, cestuje, vlaky meškajú, na/zo stanice to má takmer polhodinu pešo, operované koleno, problémy s krížami, platničkami, a ešte ho otec zdžube, že mu nekúpil chlieb s K ale B, alebo o chlp iné rožky... O veľkých zdravotných problémoch škoda mlčať, obaja onko pacienti, svokra dokonca 2x, v záznamoch majú toľko diagnóz, že lúštiť zoznam trvá hodinu. Vo všetkom majú svoju hlavu, prieky na všetko, pričom sú to milí ľudia, ale holt starecké psyché je tu ako vyšité. sSvojho syna by otec najradšej osedlal a manipuloval ako sopľavé decko. A majetky ? škoda hovoriť. To ešte cítim, že bude rošambo ! Mne je to fulk, nerobím si žiadne nároky, ved nie sú moje, ale už cítim že muž bude mať hlavu v osom hniezde...
@cacianka Starší ľudia najmä na dedine majú úplné iné nastavenie, aké vyžaduje prežitie v dnešnej dobe. Dobrý a hodnotný je len ten, čo si pri robote okolo záhrady a domu ide ruky po lakte zodrať. Aj moji rodičia sú takí, pestovať, chovať a nechcú si pripustiť, že už toľko nevládzu a že ja si tie zemiaky za pár šupov radšej kúpim. Akurát som im minule hovorila, že si musia uvedomiť, že ja ich v súčasnom veku možno ešte budem musieť chodiť do zamestnania, takže sa teraz naozaj nemienim zodrať v práci a potom ešte v záhrade. Potrebujem a hlavne chcem oddychovať, nechcem život prežiť prácou. Toto sú tie generačné rozdiely, s ktorými musia bojovať najmä tí, ktorí žijú s rodičmi alebo v ich blízkosti. Tí, čo prídu párkrát do roka, to nevidia, prídu na hotové, najedia sa, zasmejú a idú si po svojom.
@mandzula presne, ruky po lakte zodrať, ale že niekto musí aj tie papiere okolo seniorov riešiť, alebo okolo pacientov, detí, iných ľudí, ten úplne obyčajný kolobeh života všetkých remesiel, to nie je také podstatné. Tu je to také umelé vzťahovanie a búchanie do pŕs " Ja robím v zemi".
@anonym_autor odstahuj sa
Prečo by si ty mala na druhých riť robiť 🤔

Nastavenie rodicov ani surodencov nezmenis, mozes pracovat len s tym svojim a bud sa teda prisposobit, alebo odist, ina cesta k tvojej spokojnosti neexistuje. Je to proste taka rokmi overena klasika - dieta v dome pomaha, ostatni sa pridu raz za cas najest, posediet si a odidu nabaleni.