icon

Zvládate bývanie s rodičmi a povinnosťami?

30. okt 2025

Prosím, ako by ste sa pozerali na tuto situaciu? Sme styria surodenci, vsetci svoje rodiny a byvanie (teda momentalne okrem mna). Rozviedla som sa a s 2 detmi byvam s rodicmi v rodicovskom dome. Vedela by som ist do bytu ale nechcem, vyhovuje mi to ale hlavny dovod je, ze rodicom treba pomohat, nie su uz velmi samostani aj ked su pomerne mladi - do 70 rokov. Problem ale je, ze chcu prerabat dom.

Teraz naprilad okna, dvere, dole sa ide robit obyvacka, nova kuchyna, preraba sa kotolna. Je to ich dom, nie moj, nech si robia co chcu ale tiez mam svoj zivot, chodim do prace, som fin.od nich nezavisla. A tu je kamen urazu, ze chcem napr. zorganizovat vikendovu brigadu a zavolat ostatnych surodencov - bratov, svagra. Oni nemaju problem prist, problem su moji rodicia, ktorí chcú aby sme prerabku tahali sami - tj. ja, oco, moji dvaja synovia (16,17 rokov). Akoze chapem, ze tam byvame ale ten dom je ich, budu dedit vsetky deti, nielen ja. Povedala som rodicom, ze ked chcu prerabat, nech si to teda zariadia.

Ďalsi problem je zahrada a 5 sliepok. Momentalne nemam cas mame okopovat zeleninu (uroda slaba, zla zem, aj tak sa musi kupit) a starat sa o sliepky aby boli vajicka zadarmo (co samozrejme nestaci, lebo sa rozdava surodencom - ich vajcia, ich vec). Tiez napr. mama minule chcela aby sme kupili xy kg ovocia a zavarili kompoty sestram, ktore maju mensie deti ako ja.

Povedala som, ze nie. Ze nebuem toto robit pre surodencov lebo ona chce. Su z toho vecne hadky u nas. Normalne platim "najom", elektiku, vsetko. Viem, viem, mozem sa odstahovat ale fakt ich nechcem nechat samych.

Je moje zmyslanie spravne? Alebo by ste sprepacenim "drzali hubu a krok" a pomahali aj proti vlastnemu presvedeceniu a na ukor svojho volna?

petrao2
30. okt 2025

@anonym_autor podla mna vymyslaju len preto aby ta dostali z domu
Odstahuj sa bude pokoj
Este budu radi ked prides na navstevu a mozno aj kompot a vajicka dostanes
A myslim to uuuplne vazne ziadna ironia

anonym_8a9fb7
30. okt 2025

A autorka nechces ich nechať samých a pritom nepomahas ako by potrebovali
A 5 sliepok? niečo pozavarat? taký problém?mas skoro dospelých synov tak pekne majú príležitosť sa naučiť niečo nové a prikladať ruky k dielu tak ako to vyzadujes od ostatných
Podľa mňa zbytočná veda okolo ničoho lebo tebe sa nechce urobiť nič navyše z coho ty osobne nemáš úžitok a to je smutné
Môj názor

minenkaa
30. okt 2025
@anonym_081c10

@minenkaa službu strechy nad hlavou aj v detskej izbicke jej súrodencov. Keď to už mám takto povedať

@anonym_081c10 čo furt ťaháš tých súrodencov ,aké služby

anonym_a91e8a
30. okt 2025
@anonym_8a9fb7

A autorka nechces ich nechať samých a pritom nepomahas ako by potrebovali
A 5 sliepok? niečo pozavarat? taký problém?mas skoro dospelých synov tak pekne majú príležitosť sa naučiť niečo nové a prikladať ruky k dielu tak ako to vyzadujes od ostatných
Podľa mňa zbytočná veda okolo ničoho lebo tebe sa nechce urobiť nič navyše z coho ty osobne nemáš úžitok a to je smutné
Môj názor

@anonym_8a9fb7 Ma prist z roboty a ist zavarat kompoty pre surodencov? Nemyslis vazne.

anonym_081c10
30. okt 2025
@minenkaa

@anonym_081c10 čo furt ťaháš tých súrodencov ,aké služby

@minenkaa pretože s tou anonymnom autorkou sme riešili jej súrodencov, ak si si nevšimla, keď si odpovedala na naše vlákno😫

tiezjedna
30. okt 2025

@anonym_autor premýšľaš dobre, ale bohužiaľ to pod jednou strechou asi nepôjde inak. Sťahovať sa nemusíš, ale musíš odolávať týmto nárazom...

minenkaa
30. okt 2025
@anonym_081c10

@minenkaa pretože s tou anonymnom autorkou sme riešili jej súrodencov, ak si si nevšimla, keď si odpovedala na naše vlákno😫

@anonym_081c10 ja som sa pýtala teba ako vies že bude dom patriť súrodencom a potim si začala k tomu pridávať vďačnosť a nejaké služby

buba183
30. okt 2025

@anonym_autor Ich dom,ich pravidlá. Do určitej miery sa musíš prispôsobiť. Až na tie kompóty. To je na tebe či chceš pomôcť sestre a odľahčiť ju.

anonym_081c10
30. okt 2025
@minenkaa

@anonym_081c10 ja som sa pýtala teba ako vies že bude dom patriť súrodencom a potim si začala k tomu pridávať vďačnosť a nejaké služby

@minenkaa bože prečítaj si celé vlákno, a nepýtaj sa na niečo, čo si vytrhla z kontextu. Ta vďačnosť a služby patrili k téme, ktorú som mala s danou autorkou. Tak nerieš lebo nebaví ma ti to vysvetľovať ako to bolo myslené a prečo píšem ohľadne súrodencov. Autorka, ktorej som to písala presne vedela ako to myslím s jej súrodencami a s domom

minenkaa
30. okt 2025
@anonym_081c10

@minenkaa bože prečítaj si celé vlákno, a nepýtaj sa na niečo, čo si vytrhla z kontextu. Ta vďačnosť a služby patrili k téme, ktorú som mala s danou autorkou. Tak nerieš lebo nebaví ma ti to vysvetľovať ako to bolo myslené a prečo píšem ohľadne súrodencov. Autorka, ktorej som to písala presne vedela ako to myslím s jej súrodencami a s domom

@anonym_081c10 ten dom nemá so súrodencami nič spoločne,rodicia dobrovoľne dovolili aby tam išla bývať nemá byt za čo vďačná

anonym_081c10
30. okt 2025
@minenkaa

@anonym_081c10 ten dom nemá so súrodencami nič spoločne,rodicia dobrovoľne dovolili aby tam išla bývať nemá byt za čo vďačná

@minenkaa 😭😫

betulinka1
30. okt 2025

@anonym_autor odstahovat sa. Trápiš samu seba. Vedia sa o seba postarat, ked prerábajú, zavaraju, zahradu maju. No kaslala by som na to.

anonym_a91e8a
30. okt 2025
@vendula13

@anonym_a91e8a pomáham tej, ktorá sa za mňa dosť zodrala ❤️

@vendula13 Ved dobre...moj volny cas to nie je🤷‍♀️

anonym_db67b4
31. okt 2025

Áno vieš sa odsťahovať, ale nechceš. Z môjho pocitu je to asi tak, že si budes a chceš po ich smrti nárokovať na ten dom, keďže všetci svoje bývanie majú len ty nie. Alebo máš z čoho vyplatiť súrodencov?
Ťažite z toho hlavne finančne, ale psychicky podľa mňa nie. Rodičov máš ešte 2. Takže pocit samoty by som vynechala ..ty si im narušila už ich zaužívaný spôsob života, sukromie6atd s dvoma pubertakmi.
A jasné, že okolo domu je aj ina práca ako len ho obyvat.
Z prerabky budeš ty mať osoh keďže tam bývaš a nie súrodenci ktorý budu deti...kedy sa pravdepodobne dom predaj a dovi dopo. Takze podľa mňa preto nechcú tým zaťažovať iných.

lienka.7
31. okt 2025

@anonym_autor za to, ze bývaš doma nie je dôvod, aby si z teba robili otroka pre ostatných súrodencov.
V záhrade by som im so sliepkami pomohla, ale nič by som nikomu nezavárala. Vsak čo vám bráni v tom, aby ste zorganizovali spoločne zavaranie? Strávite čas spolu a kazdybsi odvezie "to svoje". Ako na zabíjačke...Čo sa tyka oprav domu, tiez by som pomohla, ale robotníka im nerobila v žiadnom prípade. A moje deti už vôbec. Dediť budú aj iní, tak nech sa aj iní postarajú, zápoja. Toto je také slovenské, neotravujte, lebo ja nemám čas, ale všetko mi dajte.

amdornik
31. okt 2025
@lienka.7

@anonym_autor za to, ze bývaš doma nie je dôvod, aby si z teba robili otroka pre ostatných súrodencov.
V záhrade by som im so sliepkami pomohla, ale nič by som nikomu nezavárala. Vsak čo vám bráni v tom, aby ste zorganizovali spoločne zavaranie? Strávite čas spolu a kazdybsi odvezie "to svoje". Ako na zabíjačke...Čo sa tyka oprav domu, tiez by som pomohla, ale robotníka im nerobila v žiadnom prípade. A moje deti už vôbec. Dediť budú aj iní, tak nech sa aj iní postarajú, zápoja. Toto je také slovenské, neotravujte, lebo ja nemám čas, ale všetko mi dajte.

@lienka.7 práveže ja som z reakcií autora pochopila, že sa iní zapojiť chcú, ale otec takto rozhodol... ak toto je pravda, tak ten chlap nemá všetkých pokope potom 😀 zapojiť pubertiakov, ale odmietnuť švagrov či synov, ktorí pomôcť chcú a sú dospelí? toto mi hlava neberie.

viera012345
31. okt 2025

@anonym_autor V prípade, že ako píšete, nemáte problém so samostatným bývaním, urobte to, odsťahujte sa a následne po dohode so súrodencami budete rodičom pomáhať spoločne.Mozno budete mať menej možností pomôcť, no budú pomáhať aj ostatní súrodenci.Vlk sa naje a ovca zostane celá.Rodicom sa pomôže a Vy budete mať svoj život bez povinností, ktoré Vám pripravili rodičia.Na pomoci rodičom sa budú podieľať aj ostatní súrodenci

arianna25
31. okt 2025

Nerozumiem tomu že ty máš prerábať, súrodenci nie ale ešte pre nich robiť zaváraniny.
Robiť trochu v záhradke v rámci časových možností a starať sa o sliepky to beriem.
Ale keď chcú súrodenci vajíčka a zaváraniny tak nech pomáhajú pri prerabke.

ladivina
1. nov 2025
@anonym_9e0896

@anonym_autor Aj ja tak byvam, dočasne. Kupili sme pozemok a ideme stavat. Rodičia tiež prerabaju ale zavolili si firmu, moj muž tiež dost pomaha...môj brat take nevie robit, on byva so ženou na bytovke je to 0 bodov. Každy vykend niekam idu a plaču ze nemaju peniaze....Moja mama este vydrankala že mame kus pola čo sme kupil ze to je škoda nechat len tak tak ešte makame na poli...brat pride s košičkom ako do Lidlu 😀. Babka ale postraži deti, my zase zoberieme babku k lekarovi...Všetko ma svoje výhody a nevýhody...moj muž povie čo si mysli on vôbec nevie klamat ani sa pretvarovat povie ako je...mama je ,,nadšena..😀. Bratovi dali stavebný pozemok este ked som chodila do školy on ho predal a ma velke prd...Tak mu dali ešte jeden a ten nie je naštastie vysporiadany...Ja som sa rozviedla odišla z bytu a terajši manžel nechal dom ktorý postavil a isiel k otcovi, po svadbe byvame u mojej mami. Brat sem chodi s rodinou každy druhy viken a ešte im aj polievočku slížikovu navarím, ryžu aj šalatik, babka zase maso a buchty.Každe vianoce su tu, ale mna nenaseru idem do práce 😀😀😀. Vieš čo dom bude za chvilu postaveny ja nedam za najom 800€. Ja vydržim. Vieš čo poviem čo si myslím ale už sa nerozčulujem. Mame sa snažim pomáhat ale nie na úkor nás a ani ja to po nej nechcem. Niektoré dni sú fajn ine nie, ale to je život.

@anonym_9e0896 dobre sa to čítalo 🙂 si pozitívna osoba a to je dobre 🙂,,ale mna nenaseru idem do Prace ,,🙂

evkatk
2. nov 2025

Dom je živý organizmus. Vekom a používaním starne, prestáva byť 100%-ne funkčný. Ak tvoji rodičia rozhodli o prerábke, asi je nutná. Prerábka niečo stojí, ale to asi financujú oni. Tá práca okolo toho ale stojí za to. Výmena okien, prerábka kotolne na novšie, efektívnejšie kúrenie,vodovodu, zateplenie, izolácie, atď. do budúcna sú obrovským prínosom. Viem, o čom píšem. Prerábala som celý dom a úspora na platbách sa znížila o 60 % na mesiac. Z prerábky budeš profitovať aj ty, ak tam ostaneš bývať, menej budeš musieť prispievať na energie,... Tvoje bývanie a bývanie tvojich detí sa zlepší. Nehovoriac, že celková hodnota domu sa znásobí. Ak tam bývaš, bolo by sebecké a nevhodné sa prerábky dištancovať a potom si užívať jej výhody. Ak nechceš pomôcť, tak odíď, ale nepýtaj si ani podiel na dedičstve rovnaký, aký by mali súrodenci, ktorí pomohli pri zveľadení domu.

evkatk
2. nov 2025

Nie preto chcú prerábku robiť bez ostatných detí, že dom ti nechajú? Bežne sa tak robí, najmä ak je dohodnuté, že to dieťa, ktorému dom zostane sa postará o dožitie rodičov.

anonym_51f60c
2. nov 2025

@anonym_autor Ja by som sa odsťahovala dovtedy, kým by ma naozaj nepotrebovali. Lebo takto budeš žiť stále ich život. Viem, o čom hovorím.

anonym_d82184
2. nov 2025
@anonym_autor

Píšem hromadne. Áno, viem sa odsťahovať. Ale, neuzivam výhody len ja. Užívajú ich aj rodičia. Odkedy sme tu, pookriali, psychicky boli na tom zle, pocit samoty a nedostatočnosti a neviem čo. Čiže, majú výhody obidve strany. Čo sa týka platby, áno, je to menej akoby som platila za nájom. Ale, rodičia platia zase nenej, keďže platim všetky energie a potraviny. Čo sme si tu prerábali - izby tak to som platila všetko ja. Zveladila som to tu veľa vecí. Ale, napr. konkrétna situácia - fakt náročný deň v robote a prídem domov a 2 bednicky ovocia...však ideme zavarat sestre lebo ona spomenula, že má rada čerešne (nie, ona ich nechcela). Čo sa týka záhrady, pre mňa nemá zmysel. To, čo tam mama vypestuje nemá hodnotu ani 100eur. Takže, za robotu okolo toho to mne nestojí. A k tomu domu, je to ich dom. Je pravda, že nemusím ani dediť. Ako sa rozhodnú , tak bude.

@anonym_autor ber to tak ze so starsimi ludmi je to ako s malymi detmi proste im nevysvetlis nijak a bude sa to zhoršovať....moja rada tiez znie odstahuj sa mas uz pomerne velke deti 17rocny moze mat brigadu a spokojne po smene si mozes oddychovat vo svojom bytiku.

janage
2. nov 2025

Dám svoj pohľad. Často je to tak, že rodicia- najčastejšie mama, sa rozhodne, že tomu urobi to, tomu ono lebo spomenuli medzi rečou, že majú chuť a možno ani nespomenuli, ale minule zobrali. A pritom tie deti o to ani extra nestoja, ale zoberú, aby mama mala radosť a cítila sa užitočná. To je všetko OK potiaľ, pokiaľ tá mama nezačne ukolovat jedného z nich, aby pomáhal tým druhým. Bez ohľadu na jeho čas a potreby.
Ja som cely minulý týždeň chodila tak vypľutá z prace, že som ani telku si nebola schopná kuknúť. No keby mi niekto pristavil 2 vedrá jabĺk, že ideme robiť z akéhokoľvek dôvodu, tak slušne a jednoznačne nie.

amima
2. nov 2025

veď aj tak nemáš čas pomáhať... moja rada, ak máš možnosť, nezostávaj tam. Ja som tak urobila a bolo to najhoršie rozhodnutie môjho života.

mandarinka555
3. nov 2025

@anonym_autor Odísť a uvidíš potom, kto to bude prerábať....nikto, lebo dom sa bude deliť na súrodencov. Ty budeš drieť ako otrok, vľetko prerobíš za svoje peniaze a výsledok? Súrodenci prídu prídu pri DK na hotové...fúúúj

mandarinka555
3. nov 2025
@amima

veď aj tak nemáš čas pomáhať... moja rada, ak máš možnosť, nezostávaj tam. Ja som tak urobila a bolo to najhoršie rozhodnutie môjho života.

@amima Prečo? Nechápem...

blackcat8885
3. nov 2025

Pomohla by som ale nie a so všetkým. Ale s väčšinou ano lebo ja som taká a rodičom by mi bolo hlúpe nepomoct.

amima
3. nov 2025
@mandarinka555

@amima Prečo? Nechápem...

@mandarinka555 zostala som u svokrovcov, vyplatili sme sestry, prerobili dom,všetky veci a srarosti okolodomu sú na nás,súrodenci chodia stále oddychovať k rodičom, takže stále je tu full house, súkromie o ničom.

rubi007
3. nov 2025

@anonym_autor ja nechapem uplne kde je problem. Ja napriklad tiez od svokrovcov vezmem vajicka, paradajky, tekvicu... a nikdy nepomaham🙈 S manzelom zijeme sami, na zahradu urcite nechodim pomahat nie je to nic pre mna. Ale ak napriklad prerabaju nieco, manzel ide pomoct aj s bratom a svagrom. Svagor so svagrinou pomahaju najviac, pretoze ziju hned vedla.

U teba teda nechapem, kde je problem... chces zorganizovat brigadu a surodenci aj svagor suhlasia... tak nech teda pridu😃 Rodicia ak nechcu pomoc tak nech si robia sami, ty tam zit tiez nemusis 😉 aj ked... chapem, ze to su rodicia, tiez by som ich nenechala samch robit, preto by som trvala na brigade a proste ak surodenci a svagor nemaju problem prist tak kde je teda problem??? Pridu a hotovo...