Zvládnutie krízy v manželstv
Ahojte
S manželom sa poznáme 10 rokov, z toho 6 sme manželia, máme spolu dve deti 6 a 4r. Momentálne prežívame dosť veľkú krízu a ja zvažujem rozvod no kvôli deťom to nechcem. Môj muž ma nebije, nepije, pracuje, je šikovný, hrá sa s deťmi, oni ho milujú. No tiež je lenivý, nestará sa vôbec o domácnosť, je veľký nervak, kričí na deti aj na mňa, myslí si, že je najmúdrejší na svete, vždy vo všetkom musí mať pravdu a je celkom lakomý. Bezdôvodne žiarli, má problém s tým, že chodím cvičiť do fitka.
Ja tiež nie som anjel, mám chyby. Som flegmatik a nič ma len tak nerozhádže a môj muž to berie ako provokáciu. Už som dospela do takého stavu, že jeho výbuchy ignorujem a necítim sa dobre v jeho prítomnosti.
Podarilo sa vám niektorej úspešne zvládnuť takúto krízu a ostať manželia? Pomohla vám manželská poradňa? Ja som vždy chcela mať rodinu, manžela a cítim, že som zlyhala, že mi to nevychádza. Navyše, naše deti svojho otca milujú a neviem si predstaviť, ze by som im vzala istotu kompletnej rodiny. Som z toho nešťastná:(
@anonym_autor mali sme krízu, avšak muž bol prítomný aj pri upratovaní aj pri deťoch, len akosi zabudol byť manžel. Takže sme sa dlho naozaj dlho doma len obchádzali, až kým som nenastúpila po RD do práce a nedoniesla mu žiadosť o rozvod. Odvtedy je ako vymenený (prešli 2r) 🙂. Asi by som to však s lenivým nervakom nechcela dať dokopy.
@anonym_autor no a muz o tom vie?
@minenkaa takú úprimnú debatu o tom, čo ďalej, sme ešte nemali. On to bagatelizuje a všetky problémy dáva za vinu mne. Dnes po ďalšej hádke som mu povedala, že zvažujem rozvod a on v hneve povedal deťom, že ja chcem, aby od nich odišiel. A buchol dvere a dramaticky odišiel preč. Deti samozrejme začali plakať, že nechcú, aby tato išiel preč. Takže vôbec neviem, ako na to:(
@anonym_autor to nemyslis vazne, ze "istota kompletnej rodiny" kde otec vrieska na mamu, na nich. A to vsetko ostatne to tiez nie je ziadna istota. Kvoli detom neudrzuj toto nefunkne manzelstvo, kvoli nim sa snaz aby toto zazivat nemuseli
@minenkaa takú úprimnú debatu o tom, čo ďalej, sme ešte nemali. On to bagatelizuje a všetky problémy dáva za vinu mne. Dnes po ďalšej hádke som mu povedala, že zvažujem rozvod a on v hneve povedal deťom, že ja chcem, aby od nich odišiel. A buchol dvere a dramaticky odišiel preč. Deti samozrejme začali plakať, že nechcú, aby tato išiel preč. Takže vôbec neviem, ako na to:(
@anonym_autor tak treba dať ultimátum a tvrdé a stat si za tým ,dať mu určitý čas na zmenu a ak sa nepohne tak asi je čas odísť
Ono toto treba rázne a priamo riesit
@anonym_autor mali sme krízu, avšak muž bol prítomný aj pri upratovaní aj pri deťoch, len akosi zabudol byť manžel. Takže sme sa dlho naozaj dlho doma len obchádzali, až kým som nenastúpila po RD do práce a nedoniesla mu žiadosť o rozvod. Odvtedy je ako vymenený (prešli 2r) 🙂. Asi by som to však s lenivým nervakom nechcela dať dokopy.
@anonym_406235 u nás momentálne tak isto , absolútne o mňa mm nejaví záujem , neviem dokedy to ešte vydržím
Keď sa pozrieme na pre a proti, za mňa viac svieti to proti.
To že neholduje alkoholu, nemá potrebu prejavovať fyzické násilie na svojej žene/deťoch a schopnosť mať prácu by som nepovažovala za kladnú vlastnosť, skôr ako úplné minimum toho čo by som očakávala od partnera alebo v tvojom prípade, manžela.
Na druhú stranu, ak nemá záujem participovať v spoločnej domácnosti (ale predpokladám že obed neodmietne a pračka mu tiež sama neperie a nevešia prádlo), je od povahy náročný temperament, nemá problém zvýšiť hlas keď nie je "po jeho" a nie je ani nejako špeciálne veľkorysý, tak to neviem či sa dá plnohodnotne vyvážiť tým že "deti ho majú radi". Ešte hovoríš že je tam prítomná závisť, podozrievanie, v podstate si vymenovala veľmi pádne dôvody prečo takého človeka nemať za partnera do staroby.
Na jednej strane je strata "kompletnej" rodiny, na druhej je možné že deti časom chytia tento vzorec správania, pretože "kričanie ako forma vyjadrenia je úplne normálna veď tak to máme doma s rodičmi", problémy sa riešia tresnutím dverí a odchodom a "pravdu má v rodine výhradne oco a nikto iný" nie sú zrovna tie veci ktoré chceš aby si dieťa prebralo z výchovy. Z toho ako situáciu popisuješ sú deti ešte malé, nevnímajú možno celú tú situáciu - ak sa necítiš dobre v jeho prítomnosti, tak je to z nejakého [podvedomého] dôvodu.
@anonym_autor možno by som zvážila ešte poradňu. Keby niekto nezaujatý zhodnotil, kde robíte chyby a ako popracovať na lepšom vzťahu, možno by ste si vedeli pripomenúť, kvôli čomu ste sa rozhodli vziať sa. A keby ste si od tretej osoby vypočuli nejaké rady, nielen výčitky jeden od druhého, tiež by to bolo fajn. Akokoľvek sa rozhodneš, držím palce, nech sa dari. Ľahké to nebude...
@anonym_autor za vyskusanie poradne nic nedas, ale este pred tym sa skus ty o tom s nim porozpravat.
Žijem v takom manželstve 10 rokov ... a prečo? ... lebo nemám financie na to, aby som zabezpečila dcére taký štandard, ako má teraz ... lebo nemám nikoho blízkeho, kto by mi v tejto fáze podal pomocnú ruku ... lebo môj muž je na verejnosti za zlatíčko, chrumkavého, skôr plachého jedinca, no keď sa zavrú dvere, je z neho psychopat ... a keď Ti vlastná mama neverí, viac neriešim ... neviem, jednoducho som si zvykla, inú možnosť nemám ... keby som mala, aj teraz zbalím seba, dcéru, kocúrov a odídem ...
@anonym_406235 u nás momentálne tak isto , absolútne o mňa mm nejaví záujem , neviem dokedy to ešte vydržím
@anonym_23c992 treba sa ozvať. U nás pomohol rozhovor - kľudný, bez emócii a výčitiek, iba to, ako sa cítim ja.
Manzelska poradna nic nepokazi. Su aj take pary, kde pomohla. Urcite by som ju neobchadzala pred takymto rozhodnutim.
@anonym_autor
Nespomínaj rozvod, ak to reálne nejdeš urobiť. Takéto vyhrážanie len zvyšuje medzi vami napätie.
@anonym_autor to vydržíš. Žena vydrží všetko. Teraz je horšie, potom bude lepšie. Nič nemáš ideálne.
Ahoj, aj my si prechadzame manzelskou krizou, strasne ma nasral, mam pocit, ze neviem s kym som zila 20 rokov, mna zase posiela do fitka z dovodu aby som zabudla na to ake nervy mam, co tam mam rozbit stroje? To skor zi zaplatim nejaku miestnost nech mozem vsetko roztrieskat, u nas je to pomerne cerstve od septembra, hadame sa kazdy druhy den do nemoty, parovu terapiu odmieta, ze on problem nema, neviem ako to dopadne, ja uz som zmierena s akoukolvek moznostou, snazi sa, ale moje nejake navrhy, podmienky nechce akceptovat a co ma najviac stve, ze tiez ide pri hadke do agresie a uteka prec "na oko" je to vycerpavajuce, nechapem ako tym chlapom po case prepne
Žijem v takom manželstve 10 rokov ... a prečo? ... lebo nemám financie na to, aby som zabezpečila dcére taký štandard, ako má teraz ... lebo nemám nikoho blízkeho, kto by mi v tejto fáze podal pomocnú ruku ... lebo môj muž je na verejnosti za zlatíčko, chrumkavého, skôr plachého jedinca, no keď sa zavrú dvere, je z neho psychopat ... a keď Ti vlastná mama neverí, viac neriešim ... neviem, jednoducho som si zvykla, inú možnosť nemám ... keby som mala, aj teraz zbalím seba, dcéru, kocúrov a odídem ...
@dzulli1980 aj moj na verejnosti vyzera ako anjel zoslany z oblakov, take herecke vykony a klamstva, ze aj ja som mala co robit aby som ho odhalila, raz z toho bude celovecerny film
@anonym_autor nepodarilo som rozvedená roky rokúce a som rada ,že ho nemám na krku, má ho druhá a tá prežíva to peklo ale na druhú
@dzulli1980 to nestojí trpieť za tie peniaze treba odísť
@anonym_autor manzelska poradna asi nicomu neuskodi,dala by som si to ako podmienku. Ked je starostlivy otec tak super,vie nim byt aj po rozvode. Nech je aky je,ake to ze vase manzelske problemy vytahuje pre detmi je za mna najhorsie. Tak malym detom balamutit hlavu vyhrazkami tak to je odveci.
@anonym_autor aha, takže radsej rodinka spolu..nech deti vidia tieto vaše hádky, práve kvôli nim by som riešila odchod.
Pre mna na 1. Mieste boli, su spokojne deti.
To ti nevadí ze vidia krik, buchne dverami, jeho odchod.. len nech ste akože rodinka??
@anonym_23c992 Aj u nas tak, otras.
@dzulli1980 nechces brat standard dcere na ktory je zvyknuta, to je sice fajn, na druhej strane davas priklad do zivota dcere, že trpiet v nefunkcnom manzelstve/vztahu a byt nestastna je vlastne normalne
Manželská poradňa pomože len v pripade, AK chcú obaja pracovať nazmene.
A ako bolo spomenutė, nevyhrážaj sa rozvodom AK to nemyslíš vážne
Ahoj, aj my si prechadzame manzelskou krizou, strasne ma nasral, mam pocit, ze neviem s kym som zila 20 rokov, mna zase posiela do fitka z dovodu aby som zabudla na to ake nervy mam, co tam mam rozbit stroje? To skor zi zaplatim nejaku miestnost nech mozem vsetko roztrieskat, u nas je to pomerne cerstve od septembra, hadame sa kazdy druhy den do nemoty, parovu terapiu odmieta, ze on problem nema, neviem ako to dopadne, ja uz som zmierena s akoukolvek moznostou, snazi sa, ale moje nejake navrhy, podmienky nechce akceptovat a co ma najviac stve, ze tiez ide pri hadke do agresie a uteka prec "na oko" je to vycerpavajuce, nechapem ako tym chlapom po case prepne
@anonym_a7cb3a u nas to iste, rozhovor nemozny...uteka prec, poradnu odmieta...rokmi je o len horsie
@anonym_autor ahoj tiež niečo podobné teraz prežívam aj ja po 13 rokoch ..prišla kríza , mame dcérku 6 ročnú. a ja už neviem vôbec co , či s nim chcem byť ci nie ... neviem je skorpion je dosť chladný, neprejavuje mi svoje city , tiež nervak ma veľa toho v robote pracu si nosí aj domov . je to hrozne obdobie keď sama neviem ci skúsiť nás zachrániť alebo by bolo lepšie odísť :(
@anonym_autor ahoj tiež niečo podobné teraz prežívam aj ja po 13 rokoch ..prišla kríza , mame dcérku 6 ročnú. a ja už neviem vôbec co , či s nim chcem byť ci nie ... neviem je skorpion je dosť chladný, neprejavuje mi svoje city , tiež nervak ma veľa toho v robote pracu si nosí aj domov . je to hrozne obdobie keď sama neviem ci skúsiť nás zachrániť alebo by bolo lepšie odísť :(
@anonym_ac71e0 niečo zachraňovať, v tomto prípade vzťah, ma zmysel vtedy, ked o to stoja obaja.
Nemôžeš sama zachraňovať, to je škoda času, energie.
Muž co hovorí? Ma snahu, zaujem, vidi problémy, ako ty?
Ak nie, riešila by som si svoj život, svoje šťastie.. prestala dúfať a čakať, roky bezia
Muzsky nazor
Muzi neznasaju poradne hlavne ak je mudry neda si radit od nikoho. Este sa vytoci.
Nemusi to byt tak ale mozno sa mu paci ina zena ale ta mu nedava sancu a je frustrovany. Muzi to tak maju ak ich niekto odmieta su na nervy.
Keby mam poradit. Hladaj chvilu kedy je najkludnejsi a pomaly sa zacni pytat co by mohol pomoct ze si vystavena a nedavas to uz. Skusit rozdelit ulohy. Pripadne zacat opatrne komunikaciu ze ako si predstavuje zivot dalej? myslim ze musis byt ta mudrejsia v diskusii a postupne ho nahlodavat aby sa hanbil. Su vztahy kde to prehrmi a take kde sa to vlecie dlhe roky a nic a nakoniec deti vyrastu a stejne pojdete od seba.
manzel vyzera byt emocne nevyspely. Uloha rodica je chranit deti a on robi co? Zatahuje vase deti, do vasich nezhod. A to akoze comu prospeje? Vyzera to tak, ze s nim rec nie je a nevie vobec komunikovat o problemoch. Ak nie si 100 rozhodnuta, tak rozvod zatial nespominaj. Lebo to moze brat len ako take reci dovetra. Za manzelsku poradnu nic nedas aspon budes vediet, ze si pre vztah urobila vsetko.
@anonym_autor ach jaj, ja by som možno radšej vydržala. Neviem kedy by bola väčšia trauma pre deti či teraz v malom veku alebo vo vyššom 😢

@anonym_autor no a muz o tom vie?