Aké dary sú vhodné, aké sú už priveľa a aké primálo?
Prajem pekny den. Mam na vas otazku
Ked sa komukolvek z mojich blizkych narodilo dieta, snazila som sa ho obdarovat. Nekupovala som dary za stovky eur, ale stale nieco, najlepsiemu kamaratovi som niesla dokonca plnu tasku veci a darcekovy kos. Potom sa mi ale narodila dcera a zistila som, ze ti ludia si na mna ani nespomenuli. Ani len smskou. Troska ma to zamrzelo, ale bolo to moje rozhodnutie obdarovat niekoho, neriesila som. Ked sa mi narodila dcera, krstnou mamou sa stala svagrina (v tom case bola slobodna, bezdetna). Na krst jej kupila nausnice a nic viac, na narodeniny motoricku kocku za 9€ (to viem, pretoze uz sme taku istu jednu mali a bol to duplicitny darcek). Kazdopadne nema sa zle, uz je vydata, maju zdedeny velky dom, bez hypoteky. Co tym ale chcem povedat... je tehotna, krstnym otcom bude na 90% moj muz... a tak sa zamyslam nad otazkou...ake dary su v poriadku, ake vela a ake malo? Existuje vobec nejaka takato mierka. Prosim, neberte to tak, ze mi ide o dary ked som spomenula ceny...skor chcem vysvetlit jej pristup. Uz nieco mame, ale mne to stale nepripada dost. Ze ak na to mame, mali by sme investovat viac, ked bude ten krstny. Lenze na druhej strane ked tam su ludia, ktori to neriesia a zrejme im to je jedno? Mozno iba bolo, kym nemali svoje deti a teraz uvidia, ze na nich "setrime"? Neviem to ani popisat, kazdopadne nejde o to, ze za darcek v XX hodnote ocakavam dar v XX hodnote... vobec nie, nechcem sa ukazovat ani v jednom svetle, pretoze by mi nebolo prijemne, ak by na mna niekto ukazoval, ze nakupujeme ako blazni, aby sme sa vychvalili... ale na druhej strane nechcem vyzerat ako zgrlos.. Kolko ste nakupili trebars vy pre krstna? Aky mate limit na sviatok (trebars jeho narodeniny)?
Podla mna si stedra.
Mas a chces darovat.
Nemas problem sa podelit.
Pekne.
Su ludia, co to ale tak nevnimaju, neriesia, nezamyslaju sa.
Kup ku krstu male zlato. Nausnicky alebo krizicek ak chlapcek.
Peniaze uz nedavaj.
Plus hackovanu srandicku, drobnost do postielky, decku.
Zacinat s velkymi darmi nie je dobre.
Ved deti budu rast a stale sa zamyslat, ci je to dost, ci nie.
Asi to, co si chcela dat vydel dvoma a bude to tak akurat si myslim😊

Ja som tiež bývala taká, že pre každého darček od srdca. Po celé roky som ľudí pozorne počúvala a keď som niekde narazila na vec, o ktorej bola reč, hneď mi napadla konkrétna osoba, kúpila som ju a ešte ma aj zahrialo pri srdci, že niekomu urobím radosť. Ja som na oplátku dostávala zbytočnosti z iných domácností, čokolády po záruke, najlacnejšie veci kupované kdesi narýchlo a podobne. Vždy, fakt vždy ma to strašne mrzelo. Súhlasím s tým, čo tu bolo už písané, pôsobilo to ako výsmech. Už mi kupovanie a krásne ručné balenie darčekov nerobilo radosť...prestala som s tým. Vždy som hovorila, že mi nevadí, ak dostanem na sviatok čokoládu, ale nech si dotyčný aspoň zistí, ktorá je moja najobľúbenejšia.
Moja rada preto je, aby si sa netrápila, je to zbytočné, ľuďom /ani rodine/ sa nezavďačíš. Kupuj darčeky podobné ako ste dostali vy a to s kľudným svedomím.