icon

Ako často chodíte do kostola?

fidorkatt
30. jan 2013

Zaujímalo by ma, ako často chodievate do kostola? Konkrétne maminy, ktoré idete krstiť svoje deti? V mojom okolí je veľa známych, ktorý idú krstiť dieťa a pritom do kostola skoro vôbec nechodievajú. Trochu mi potom uniká význam toho všetkého. Alebo ďalší prípad, keď si niekto vyberie za krstných rodičov takých, ktorý idú do kostola raz za rok. Ako potom vedú dieťa k viere?

billam
4. feb 2013
billam
4. feb 2013

Historické fakty, ktore sú uvedené v ucebniciach dejepisu:

http://dolezite.sk/Zlociny_cirkvi_132.html

ewellina
4. feb 2013

@billam Z histórie? Existuje len minimum (nekresťanských) historických spisov, ktoré pojednávajú o Ježišovi a z nich sa o Ježišovi nedá dozvedieť takmer nič, okrem toho, že bol skutočnou historickou osobnosťou.
Z rozprávania? Z rozprávania koho? Ježišových súčasníkov???
Každý, kto rozpráva niečo o Ježišovi, má o ňom poznatky jedine od Cirkvi. (S výnimkou toho, že by sa mu Ježiš osobne zjavil) Ešte aj tá Biblia je produktom prvotnej Cirkvi.
Ty si tiež spomínala, že poznatky o Ježišovi čerpáš aj z Biblie. Nevadí ti, že Bibliu zostavila tá "hnusná a skazená" Cirkev? Keby naozaj taká bola, tak ja by som si od nej nevzala ani šlabikár.
Keby nie Cirkvi, tak dnes o Ježišovi nevieš vôbec nič a veľmi pravdepodobné je, že by si dnes bola moslimka. Ale to vlastne vieš, keďže si študovala históriu.

billam
4. feb 2013

@ewellina cirkev sa zmenila v stredoveku 😉

ewellina
4. feb 2013

@billam Fíha? Dáš aj presný rok?

maja22
4. feb 2013

@billam vďaka za odkaz na tú vatikánsku zmluvu, konečne som si ju prečítala 🙂 Aj som sa chcela spýtať, že z čoho presne ti je na grcanie, ale som si uvedomila, že je to zbytočná otázka, asi zo všetkého 😀 😀 😀 Ona tá zmluva ani nie je taká strašná, akurát je uzavretá s Vatikánom, to je najväčší problém. Teda, nie pre mňa, ja som rada, že mi zaručuje isté práva, ktoré by som pred 50 rokmi nemala, takže ja sa z toho teším.

billam
4. feb 2013

@ewellina a navyse vsetky relevantne spisy, aj tie co sú proti cirkvi sú uložené vo vatikanskych archívoch, kde sa nikto nikdy nedostane...kto vie preco...ak by tam nic take nebolo, tak by to predsa nebol problem zverejniť....oni presne vedia co robia 😉.

ewellina
4. feb 2013

@billam ??? Nemám záujem o dohady. 😉 Radšej daj ten rok, kedy sa Cirkev, založená Ježišom, v ktorého veríš, zmenila.

billam
4. feb 2013

@ewellina 313 - Konstantinove prijatie kretanstva 😉

billam
4. feb 2013

@maja22 vadí mi clanok 13 😉 okrem iných

nexa
4. feb 2013

@billam to mas zbytocne..mozes dat 100 argumentov..100 linkov... aj tak ich neuvidia..ale budu chciet argumenty... 😀

@ewellina myslis ze sa cirkev nezmenila?... ano stavala na jezisovi na jeho skutkoch.. ale naozaj si myslis ze takto to jezis chcel?.. link ktory dala @billam
http://dolezite.sk/Zlociny_cirkvi_132.html
ze takto si to predstavoval?.. ze toto je prava viera v jezisa?...
alebo samozrejme zacnes ze to nieje dokazane a za to cirkev nemoze?...
a budes chciet ine argumenty?...

billam
4. feb 2013

@nexa mne je to jedno, kľudne ma tu môžu skúšať z datumov, kníh, argumentov 🙂

ewellina
4. feb 2013

@billam Počkaj, však si hovorila, že v stredoveku. Rok 313 patrí ešte do staroveku. 😉 Tvrdíš, že si študovala históriu... No nechajme to, to nie je také podstatné.
Takže to, že nejaký cisár prijal kresťanstvo malo za následok, že sa razom celá Cirkev zmenila... Vtedy sa z nej razom stala banda hriešnikov, dovtedy boli všetci svätí...? Ten Ježiš, v ktorého veríš, sa asi vtedy pomýlil, keď hovoril, že zakladá Cirkev, ktorú brány pekelné nepremôžu... 😉 😉 😉
K tomu ti poviem len toľko, že už za čias Ježiša boli v Cirkvi veľkí hriešnici, aj veľkí svätci, tak ako aj dnes. Lenže toto tu už baby písali.
Ježiš zakladal Cirkev preto, aby sa raz aj taká billam mohla o ňom niečo dozvedieť a uveriť v neho. 😉 Akokoľvek tvrdošijne budeš tvrdiť niečo iné, nič na tom nezmeníš, že len vďaka Cirkvi dnes poznáš Ježiša.

ewellina
4. feb 2013

@nexa ale samozrejme, že sa stali v Cirkvi veci, ktoré Ježiš nechcel. No ako som už písala, tak hriešnici, ako aj svätci v Cirkvi boli už za čias Ježiša a je tomu tak dodnes.

billam
4. feb 2013

@ewellina ano stredovek začal pádom zapadorimskej ríše, ale historici uvádzajú aj dátum Konstantinovho prijatia kresťanstva 😉...ano, studovala som históriu...preto sacmusia uvádzať viaceré medzniky 🙂

evkasus
4. feb 2013

Jezis vedel vsetko o Cirkvi uz ked ju zalozil, vedel aj o skuskach aj o padoch. Vedel to, lebo je Bohom a nie len clovekom. On ma s nou plan a ten plan sa naplni, ci chceme alebo nie. Vidiet aj za nedokonalostou to bohatstvo a Bozi plan na to nestaci svetske vnimanie.

ewellina
4. feb 2013

@billam Hej, matne si spomínam na učivo zš, že cirkevné dejiny sa asi delia takto, ako ty píšeš. No ale poďme k veci. Takže ty si myslíš, že Cirkev treba odmietnuť preto, lebo sú v nej hriešnici, ktorí sa dopustili hriechov?

nika.r
4. feb 2013

"Ja, cisár Konštantín, a ja, cisár Licinius, sme zvážili všetko, čo slúži na úžitok a osoh štátu a rozhodli sme sa poskytnúť kresťanom, tak ako aj všetkým ostatným, slobodnú voľbu nasledovať toho boha, ktorého si želajú, aby nám bolo božstvo a nebesá, nech sú akékoľvek, naklonené ... Okrem toho nariaďujeme, čo sa kresťanov týka, aby im bolo vrátené tie miesta, na ktorých sa predtým zhromažďovali, bezplatne a neodkladne." Citácia z Milánskeho ediktu, nevidím tam jediný dôvod, prečo by to malo zmeniť cirkev. Bol teda podľa Teba správny stav pred Milánskym ediktom, keď boli kresťania hádzaní do arén spolu s dravými zvieratami a končili tam aj matky s malými deťmi?
Je pravda, že Milánskym ediktom sa zastavilo prenasledovanie kresťanov, ale to, že cirkev sa zmenila, nebolo predsa okamžité. Premena bola, to je jasné, ale veľmi veľmi postupná a pre úplnosť treba dodať, že z veľkej miery bola iniciovaná svetskou mocou, pretože panovníkom vyhovovalo mať jednotných poslušných ľudí. Vyhovovalo to aj cirkvi, s tým súhlasím, ale treba uvádzať všetky fakty. A to, že Cirkev nadobudla v stredoveku veľkú moc bolo vďaka panovníkom, ktorí jej udeľovali majetky, výsady.
@billam

nexa
4. feb 2013

@ewellina tak prave preto verime v jezisa... a nie v cirkev... predsa nebudem verit niekomu kto 10 - toro nedodrziava.... a kaze mi aby som ich dodrziavala ja.. ved to je alibizmus...nemal by mi ist prikladom?

maja22
4. feb 2013

@billam aj tak neviem, čo konkrétne... zaručuje právo... to znamená, že rodičia si môžu vybrať a ak si vyberú nábožko, nikto ich nebude presviedčať, že je to zlé a že to nikam nedotiahnu a že je to spiatočnícke atď. Moja mamina si dodnes pamätá, aké nervy mala z toho, čo ju čaká na pohovore s riaditeľom školy, keď ma pôjde prihlásiť na náboženstvo. Som rada, že tieto stresy ja nebudem musieť zažiť 🙂

billam
4. feb 2013

@ewellina nikde som predsa nenapisala, že poznám Ježiša iba z necirkevnych zdrojov - zas sa nauc čítať...lebo ty vytahujes ale take blbosti, že uz si mi smiešna 🙂
Ani som nikde nenapisala, že Konštantín vsetko zmenil!!! Od jeho prijatia kresťanstva začali vsetky tie svinstva...a link som poslala 🙂
Uz v starom zákone boli svinstva 😉
A ja som v neho uverila....ale nie v tych vrahov, co sa na ňom prizivovali.

ewellina
4. feb 2013

@nexa Nuž, tak potom nechoď ani k lekárovi, ktorý fajčí. Veď predsa v otázkach zdravia nebudeš veriť niekomu, kto nedodržiava zásady správnej životosprávy a káže ti, aby si ich dodržiavala ty. Veď je to alibizmus. Nemal by ísť lekár príkladom?

mia18112
4. feb 2013

Táto diskusia nikam nevedie dievčatá.
@billam Nechaj to už tak. Oni poznaju len čierne a biele. Nič medzi tým.

ewellina
4. feb 2013

@billam ale čoby, písala som aj o tom, že čerpáš z biblie. Ja s tebou diskutujem slušne a nedovolila by som si napísať, že si mi smiešna. Tak poprosím aj teba, aby si zostala pri slušnej diskusii. Obe veríme v Ježiša, tak to aj ukážme ostatným, že vieme aj priateľsky diskutovať. 😉

billam
4. feb 2013

@maja22 náboženstvo nech sa učí na cirkevnych školách, alebo v kostole...nie v štátnych školách!!!

ewellina
4. feb 2013

@mia18112 Ale poznáme aj niečo medzi tým... Boh je biely, diabol čierny a ľudia viac alebo menej siví.... 😉 🙂

sirinka
4. feb 2013

@ewellina no ved ked poznas hippokratovu prisahu na konci je taka veta, ze pokial prisahu bude dodrziavat, dostane sa mu ucty od ludi a teda na slovensku je len malo takych doktorov, ktory by pozivali nejaku extra uctu a vobec cele lekarske povolanie.... Tiez to tam veru nie je vsetko v poriadku.
Takze ano, mal by ist aj lekar prikladom a ked si uvedomis, cim dalej tym viac ludi prestava doverovat klasickej medicine.... Vsetko ma svoj cas.... Zmena malokedy byva nahla, vacsinou to trva dlhe predlhe roky....

maja22
4. feb 2013

@billam myslím, že škola je na to, aby poskytla čo najširšie vzdelanie. A pokiaľ rodičia chcú, aby dieťa bolo vzdelávané aj v tejto oblasti a škola im je schopná zabezpečiť učiteľa, nevidím dôvod, prečo by im toto právo malo byť upierané. Štát predsa tvoríme všetci a malo by sa vychádzať v ústrety každému. Nie vždy sa to dá, ale pokiaľ možnosti sú, prečo ich nevyužiť.

ewellina
4. feb 2013

@sirinka Wow, takže odmietneš aj lekára. No dobre. Tvoja voľba. Neviem, či ti pri vážnych chorobách pomôže homeopatia.. Skôr nie ako áno..