Majú katolíci možnosť viacerých krstných rodičov?
Ahojte. Máte niekto skúsenosť s tým, že má vaše dieťa viacej krstnych rodičov? Myslím 2 páry napríklad. U evanjelikov sa to vraj dá úplne v pohode, len ako to je a katolíkmi?
Rada od AI - Ak krstíte v katolíckom kostole a naozaj túžite po viacerých krstných rodičoch, najlepšie je porozprávať sa priamo s vaším pánom farárom. Hoci matriku neoklame, často vie nájsť spôsob, ako všetkých vybraných ľudí zapojiť do obradu, aby sa cítili rovnocenne.
Ďakujem za skúseností
1 krstny rodič a potom je už svedok krstu
@anonym_a2fb7b 1 krstný rodič? Nie 1 pár?
A máte skúsenosť a tým svedkom (párom), že ako to prebieha pri obrade?
@anonym_autor krstni rodicia su dvaja- ako to uz z oznacenia vyplyva- krstny otec a krstna matka. potom mozes mat svedkov krstu nekonecne mnozstvo.
@anonym_a2fb7b 1 krstný rodič? Nie 1 pár?
A máte skúsenosť a tým svedkom (párom), že ako to prebieha pri obrade?
@anonym_autor Pri obrade sa dieťa zaväzujú vychovávať vo viere rodičia a krstní rodičia, tých kňaz priamo oslovuje a vyzýva. Svedkovia krstu túto povinnosť nemajú.
@anonym_autor Pri obrade sa dieťa zaväzujú vychovávať vo viere rodičia a krstní rodičia, tých kňaz priamo oslovuje a vyzýva. Svedkovia krstu túto povinnosť nemajú.
@maja22 by ma zaujímalo, že akú úlohu majú svedkovia krstu pri obrade ako takom. Či sú nejako zapojení alebo tak
@maja22 by ma zaujímalo, že akú úlohu majú svedkovia krstu pri obrade ako takom. Či sú nejako zapojení alebo tak
@anonym_autor nie su nijako zapojeni, nemaju ziadnu ulohu, kedze svedkovia su casto (v drvivej vacsine) neveriaci
@anonym_autor svadkovia su ti, ktorych chcu rodicia za krstnych rodicov, ale nemaju potrebne nalezitosti k tomu, aby mohli podla cirkevneho zakona nimi byt, tak si musia najst “krstnych” rodicov, resp. staci aj jeden v takom pripade, ktory je zapisany v papieroch ako oficial krstny rodic. Ale v rodinnych vztahoch tak nevystupuje, v tych sa za krstnych rodicov povazovani ti akoze svedkovia.
Inak ak chces 2 pary, v pohode, daj jedneho z paru c1. ako krstneho rodica c1 a druheho z paru cislo 2 ako druheho krstneho rodica. V ramci rodinnych vztahov budu ich partnery automaticky oslovovany.
@anonym_autor svadkovia su ti, ktorych chcu rodicia za krstnych rodicov, ale nemaju potrebne nalezitosti k tomu, aby mohli podla cirkevneho zakona nimi byt, tak si musia najst “krstnych” rodicov, resp. staci aj jeden v takom pripade, ktory je zapisany v papieroch ako oficial krstny rodic. Ale v rodinnych vztahoch tak nevystupuje, v tych sa za krstnych rodicov povazovani ti akoze svedkovia.
Inak ak chces 2 pary, v pohode, daj jedneho z paru c1. ako krstneho rodica c1 a druheho z paru cislo 2 ako druheho krstneho rodica. V ramci rodinnych vztahov budu ich partnery automaticky oslovovany.
@elanor problém je v tom, že z oboch párov chceme hlavne muža 😂
Je to uplne, ale ze uplne jedno. Netreba to zase tak prezivat. Budme realisti.
Nie je ti to jedno? Kľudne môžete hovoriť dieťaťu v budúcnosti krstný všetkým ak chcete. Vieš koľko krstných mám ja? Mamina brat bol v čase môjho narodenia ešte slobodný,vták ako krstná bola sesternica. Potom si obaja krstný rodičia našli niekoho a ja som tak isto oslovovala krstná ktrsného manželku , a krstným manžela maminej sesternice, lebo ma tak od mala učili. Potom ešte mám aj birmovnych krstných.
Vôbec nevieš aký budú mať týmto ľudia vzťah a s
dieťaťom, či sa nerozvedú, neodstahujú dakam a budú robiť všetko iné len nie viesť dieťa k viere.
V minulosti bolo bežné že sa krstný rodič plnohodnotne postaral o krstňa ak bolo potrebné. Napr v prípade smrti rodiča.V našej rodine k tomu máme niekoľko prípadov . No v dnešnej dobe sa skôr stretávam s tým že dieťa skončilo v domove, lebo krstná sa chcela venovať kariére nie vychovávať dieťa.
Krst nie je o pekných fotkách ale o zákazku voči dieťaťu na ďalšie roky.
@anonym_autor dvaja, ale staci aj 1
Niekde je to par, niekde po 1 z kazdej strany. Niekde to tak beru, ako v manzelovej rodine, ze krstny sa oslovovali obaja, hoci bol len 1 z manzelov...tak mal akoby 4 krstnych...ale uradne len 2 mozu byt.
@elanor dvaja muži ako krstni rodičia?
@anonym_autor Podľa kánonického práva Katolíckej cirkvi (kán. 873) nemôžu byť dvaja krstní otcovia. Krstní rodičia majú byť len jeden alebo dvaja, pričom ak sú dvaja, musí ísť o muža a ženu (krstný otec a krstná mama).Základné pravidlo: Jeden krstný otec, jedna krstná mama, alebo jeden otec a jedna mama.Výnimky: V niektorých prípadoch sa dá dohodnúť s miestnym kňazom na svedkovi krstu (ak nespĺňajú podmienky), ale oficiálne je dvojica krstných rodičov tvorená jedným mužom a jednou ženou.Podmienky: Krstní rodičia musia byť pokrstení katolíci, mať viac ako 16 rokov a prijať sviatosti (prvé sv. prijímanie, birmovka).Ak si prajete dvoch mužov, jeden môže byť krstným otcom a druhý môže byť zapísaný ako svedok krstu.
@elanor problém je v tom, že z oboch párov chceme hlavne muža 😂
@anonym_autor Neviem, z akého dôvodu chcete dvoch mužov, či ste to obom sľúbili, alebo kvôli rodinným vzťahom, alebo sú obaja zbožní a chcete, aby sa obaja podieľali na katolíckej výchove vášho dieťaťa, kánonické právo má svoje pravidlá. Svedok krstu oficiálne pri krste nezohráva z hľadiska práva tú úlohu, čo krstný rodič. Ale modliť sa za vaše dieťatko môžu obaja, aj ho brávať do kostola, aj s ním mať celkovo pekný vzťah. Ak sú to rozumní ľudia, pochopia to a nemusíte si z toho robiť ťažkú hlavu.
@anonym_autor Ako tu už bolo povedané, krstní rodičia v katolíckej Cirkvi - 1 muž a 1 žena. Prípadne 1 muž/ žena a 1 svedok krstu. Viacero krstných rodičov byt nemôže. Takisto nemôžu byť 2 muži alebo 2 ženy ako krstní rodičia.

1 krstny rodič a potom je už svedok krstu