Ako často chodíte do kostola?
Zaujímalo by ma, ako často chodievate do kostola? Konkrétne maminy, ktoré idete krstiť svoje deti? V mojom okolí je veľa známych, ktorý idú krstiť dieťa a pritom do kostola skoro vôbec nechodievajú. Trochu mi potom uniká význam toho všetkého. Alebo ďalší prípad, keď si niekto vyberie za krstných rodičov takých, ktorý idú do kostola raz za rok. Ako potom vedú dieťa k viere?
@sirinka ja ani teraz neviem, či som dobrým kresťanom, ale tak snažím sa 😀 Vieš, prítomnosť Ježiša v Hostii ma láka vstúpiť si do seba, skúmať sa, aká som, ľutovať to zlé, čo som urobila, mať v sebe túžbu byť lepším človekom... Neviem, aká by som bola, keby som tú možnosť nemala, sú kresťanské spoločenstvá, ktoré tú možnosť nemajú a svoj vzťah s Bohom a Ježišom upevňujú inak. Pre mňa je to obohatením môjho vlastného duchovného života.
@maja22 ved prave preto, rodicia si chcu dokazat, tak vydupeme si hodinu nabozenstva bez ohladu, ci to deti bavi alebo nie. namiesto toho, aby nabozenstvo bolo vecou rodiny, farnosti, tak sa muselo natlacit este do statnych skol, nevadi, ze kvalita vyucby je uboha. a som si ista, ze tento stav vladne na väcsine ZS. neviem, ako je to na cirkevnych ale ani o vyucbe v nich nemam vysoku mienku.
@maca_p tak rodičia si chcú "vydupať", aby deti jedli radšej jablko na desiatu ako balík čipsov, ale nie každé dieťa to pochopí hneď...že ide o jeho zdravie, aj keď momentálne ho láka niečo iné... preto do procesu vzdelávania vstupuje aj rodič...keby to bolo na mne, vynechám všetky hodiny fyziky a chémie, ale nedalo sa 😀 Prežila som, možno sa na mňa aj niečo nalepilo, neviem, dlho by som musela rozmýšľať 😀
@billam nuž, aj iné vyznanie môže mať svoje hodiny. My sme sa v triede delili na katolíkov a reformovaných, každý mal svoju vlastnú výučbu... Ide aj o personálne otázky, či to má kto učiť, aký je záujem...
A este má vytača cl.20 Vatikanskej zmluvy...vrrrr
Bože, sama sebe si to poslem 🙂
Baví ma to tu, ale musím ísť, tak zasa niekedy v družnej debate, papa 🙂
@maja22 hej, lenze tu fyziku a chemiu mozes zuzitkovat bud na SS alebo na VS ale take nabozenstvo? kolko ludi pokracuje na VS v odbore teologia a pribuzne smery?
chemia a fyzika su aj o vseobecnom prehlade, lenze nabozenstvo? ak das na hociakom tlacive v kolnke vyznanie - ateista, nik sa v tom nebude sparat.. a dokonca si myslim, ze tato kolonka existuje uz len v statistickych tlacivach...
jasne, ze si budes obhajovat to svoje, aj ked je to pre deti strata casu... lebo kde sa im moze dostat lepsej nabozenskej nauky ako doma??? ta hodiny tyzdenne vase decka nespasi. ja by som ich radsej vyhnala do telocvicne, ako si kreslit jezikov a anjelikov a svätoziary (bez urazky prosim).
inak ja zeriem jehovistov. tento stat nestoja ani cent. financuju si to vo vlastnych radov. kdezto krestanske cirkvy a hlavne mega RKC je pozieracom nasich prachov i napriek tomu, ze ma dost vlastnych fin. prostriedkov na samofinancovanie a este by im ostalo aj na pekne tucne dane pre tento stat 🙄
@billam heslo odveke... len zabudli, ze cirkev nadobudla majetky prave z biedy, z lopoty, z toho co chudoba musela na ich robit a odvadzat i z toho posledneho co mali... kde su ti chudobni knazi? vsade vidim vymodene fary, plastove okna, automaticke otvaranie garazi, moderne zlatom popretkavane rucha...
@maca_p a to je presne dalsi hnus, co sa mi na cirkvi nepáči.....Jezis a cela jeho rodina boli chudobní...ak by to pretrvalo aj v dnesnej cirkvi...tak je tam veľmi malo duchovnych, ani vysokú skolu by na to nepotrebovali - boli by to dobrovoľníci...ale že opatrene to maju chytro - celibat, aby sa majetok nededil...to je ta chudobna cirkev Kristova ☹
@maca_p
@billam jaaaj dievcata a to ani netusime, v com vsetkom RKC ide, ked si uvedomime, ze Vatikan je v Rime a Taliansko je plne najrznejsich zivlov.....
http://www.sme.sk/c/6291515/spinave-peniaze-by-...
@sirinka vatikan to je osie hniezdo kriminalnikov a bielych golierov 😝
ak niekto poodhali pravdu, hned ho pre istotu sudom odsudia za zneuzitie informacii, ci prezradenie statneho tajomstva. alebo sem tam zmizne nejaky vatikansky uradnik... alebo, alebo, alebo. pre mna je RKC najsilnejsia mafia, ktora vystrkuje po celom svete.
no a ako k tomu pridu prosti. chodbni ludia? stare babky, dedkovia, co veria v pravu podstatu? ti si budu cirkev zastavat, lebo o podvodoch, ciernych obchodoch nemaju chudaci ani potuchy.
moja babka verila v "panenku mariu", ale fararov neznasala. modlila sa k nej iba doma, nepotrebovala ziadne kostoly. sem tam sla na velku noc, a na hodovu omsu. tot vsjo. nepozyvala farara domov na obed, nenosila mu potraviny, nechodila mu na faru upratovat... neznasala tie dedinske klepny, ktore rovno pred kostolom ohovarali a ohovraju dodnes...
Prednaska Vojtecha Kodeta mladym: "Ked ta to v kostole nebavi"
Myslim, ze sa to celkom do tejto temy hodi 😉
Uz parkrat som pocula osobne svedectvo jedneho muza...pochadzajuceho z Kanady, ktory velmi pekne vedel poukazat na to, kto je to knaz a ako si ich mame vazit.
On sam zil bez Boha vacsinu svojho zivota, teraz ma uz vyse 60. Stihol sa parkrat ozenit a rozviest, podvadzal, svoje deti skazil...ako boha im ukazal dolarovu bankovku a tak to s jeho detmi aj dopadlo. Jeden sa stal drogovym dilerom, dcera sa mladucka vydala aj rozviedla.... On sam sa stal neskutocne bohatym.
Az raz sa za istych okolnosti obratil a uveril v Boha a hovori o tom, ze spoved u knaza bola pre neho najvacsia skusenost zivota, kedy citil a vedel, ze rukami knaza mu Boh odpusta cele to svinstvo, ktore v zivote napachal.
On predal cely svoj majetok a odisiel aj so zenou zit do Europy do jedneho putnickeho miesta, na zaklade ktoreho prislo u neho k obrateniu. Tam vybudoval a stale buduje pompezne sidlo, ktore je urcene pre knazov, ktori sa citia unaveni v sluzbe a mozu si tak prist na kratky cas sem oddychnut.
Knazi nie su bez hriechu. No napriek tomu ich rukami sa deje zazrak premenenia chleba na telo Krista.
Sviatost knazstva je nezmazatelny znak tak ako krst. Ak sa aj knaz prehresi tak tym tento znak u neho pretrvava.
Tak ako ked date pokrstit svoje dieta...ak to dieta vyrastie a zacne zit zlym zivotom, alebo spacha nieco fakt fakt zle, tak jeho krst to nenuluje. Ten clovek zostava pokrsteny. Je to nezmazatelny znak.
Mozeme sudit knazov, ale to im neubera na poslani....iba na ucte.
No ak niekto mysli, ze Eucharistia nie je Jezisovo telo ale iba biela oblatka, tak nepochopil to, preco vlastne Jezis prisiel na zem.

@maca_p môžem súhlasiť s tým, že aj katechéti sa nájdu všelijakí... To je aj o učiteľskom povolaní trošku, niekto má v sebe zápal a nadšenie, niekto nie, bolo by to úžasné, keby každý vyučujúci mal v sebe dar, charizmu, nadšenie a schopnosť zapáliť deti pre dobré veci, ale toto my tu nevyriešime... Aj mne by bolo ľúto, keby moje deti hodiny náboženstva len "prežívali", aby to mali čím skôr za sebou. To je do plaču, nech ide o akúkoľvek hodinu, nieto ešte o náboženskú výchovu... Aj keď treba uznať, že aj žiakov nebaví úplne všetko, sú predmety, ku ktorým inklinujú a sú predmety, ktoré pretrpia, je to aj o našich záujmoch...