icon

Ako často chodíte do kostola?

fidorkatt
30. jan 2013

Zaujímalo by ma, ako často chodievate do kostola? Konkrétne maminy, ktoré idete krstiť svoje deti? V mojom okolí je veľa známych, ktorý idú krstiť dieťa a pritom do kostola skoro vôbec nechodievajú. Trochu mi potom uniká význam toho všetkého. Alebo ďalší prípad, keď si niekto vyberie za krstných rodičov takých, ktorý idú do kostola raz za rok. Ako potom vedú dieťa k viere?

kacena4
31. jan 2013

teda dievcata ste ako male deti co sa hadaju o cukrik 😀 😀 😀
neodsudzujem ani veriacich ani neveriacich, medzi oboma su aj dobri aj zli, preto mame moznost (my veriaci) vyznat svoje hriechy a ocistit sa a znova zacat znova a snazit sa byt lepsimi. mne sa to trosku podarilo, ked som bola mlada 😀 😀 napr. som nadavala ako pohan, obratila som sa na vieru a niekoklo mesiacov som sa pravidelne spovedala, ze hresim ale snazim sa nehresit a postupne sa mi to aj podarilo dospela som az do stadia, ze nepotrebujem pouzivat nadavky 😉 - toje len priklad. sak jezis neprisiel preto, aby nas tu chvalil aky sme uzasny, ale aby uzdravoval chorych, a vsetkych. knaz nie je vynimka. aj on je len clovek a hriesny clovek, mozno keby ste niekedy prisli na omsu zistili by ste, ze knaz to pravidelne o sebe vyhlasuje, ze aj on je len hriesny clovek ale snazi sa zit v Bozej pritomnosti tak ako my vsetky, ci sa uz modlime doma alebo aj v kostole kde sa mozem stretnut priamo s Jezisom za nim tam chodim, nie za knazom, on mi len sprostredkuva toho Jezisa, ktory mna posilnuje 😵 😵 😵
inak k teme. my chodime ako rodina do kostola minimalne v nedelu

evkasus
31. jan 2013

@billam ano ano urazky. Ale myslim, ze ty si sa tu tiz citila dotknuta. Opacny nazor provokuje. Stale mi unika motivacia...ak nieco nemam rad, tak to nevyhladavam.

samara1609
31. jan 2013

to je pekne ako sa skoro vzdy vsetko zvrhne na hadku medzi dvoma stranami.ja mam na vieru tiez iny nazor ako vacsina tu.mam bibliu celkom zmapovanu a tiez si myslim ze nikde nieje pisane ze bohu treba stavat chramy a jezis ucil v prirode a bol zahaleny do chudobneho rucha a nepotrebovat veci svetske aby upevnoval svoju moc.takze len tolko k pasazi o veciach cirkevnych a veciahc viery..okrem toho bibliu napisal tiez len clovek a myslim si ze kto pozna trosku historiu tak vie ze vela veci sa menilo v nej tak aby mohli opat ludi manipulovat a fanatizovat.ja verim tomu ze jezis bol clovek mudry a dobry ze rozdaval lasku a vedel ludom pomahat vlievat do nich nadej a mal silu veci menit ..takze kazdy aspon trosku schopny este rozmyslat zdravou hlavou predstavte si virtualnu vahu a postavte na jednu stranu jezisa a na druhu papeza v jeho zlatom šate..nie je to skor vysmech viery???

billam
31. jan 2013

@evkasus nic som nevyhladavala, bola to posledná diskusna téma 🙂...a môj prvy príspevok bol taky aky bol - mozes si ho napokon prečítať....potom sa začali narazky z vašej strany ...a sorry ja nie som taka, že sklonim chrbát a nechám si po ňom trieskat.

maja22
31. jan 2013

@billam tak to máme spoločné, ani väčšina z nás neskloní chrbát a nenechá si po ňom trieskať 😉 Tak potom nechápem, prečo sa čuduješ, že sa tu vyskytujeme, s tým infiltrovaním sa v týchto témach sme na tom asi rovnako 😎

billam
Odpoveď bola odstránená
zoyuska
Odpoveď bola odstránená
maja22
31. jan 2013

@billam ja si myslím, že už to každý pochopil 😉 A každý už asi pochopil, že ty modla kostolná nie si. Tiež to nemusíš dávať najavo v každej téme, kde sa čosi šuchne o kostole a cirkvi. 😉 Ale dávaš, tak opakujem, nečuduj sa, že dávam aj ja 😉 My sa proste v týchto témach stretneme, či sa ti to páči alebo nie 😀

billam
31. jan 2013

@maja22 ja chápem, že fanatizmus nema hranice, ale toto moze skončiť so sebaposkodenim 🙂

maja22
31. jan 2013

@billam súhlasím, fanatizmus nemá hranice, niekto fanaticky bojuje za cirkev, niekto fanaticky bojuje proti cirkvi 🙂 Hádam, kde môže byť to sebapoškodenie väčšie 😎

zoyuska
31. jan 2013

@maja22 zten co bojuje za cirkev,tam byva sklamanie ovela vacsie

billam
31. jan 2013

@maja22 ja mam svedomie ciste 😎

mima4
31. jan 2013

@billam no jasne, my sa sebaposkodzujeme 😀 😀 😀

To ze si v tejto teme a milujes rypanie do krestanov urcite ma dovod v tvojom osobnom zivote. Spokojny a vyrovnany ateista nema chut a ani ambicie si nieco takto dokazovat...

maja22
31. jan 2013

@zoyuska tak toto posúdiť neviem, zatiaľ som ešte nebola taká sklamaná, aby som to mohla potvrdiť. Viem, čo mi cirkev môže ponúknuť, to od nej aj čakám a nezabúdam na to, že ju tvoria ľudia, hoci je svätá 😉 Takže pripúšťam, že sklamať ma môžu jednotliví ľudia. Aj ja môžem sklamať niekoho, kto odo mňa niečo čaká...

zoyuska
Odpoveď bola odstránená
zoyuska
Odpoveď bola odstránená
maja22
31. jan 2013

@billam tak ja momentálne nemám, lebo namiesto umytia riadu som si sadla sem, čo znamená, že opäť pôjdem spať neskoro a z toho budem mať výčitky určite... 😝 čo už, som slabý, hriešny človek...

billam
31. jan 2013

@mima4 nie som ateista!!! A fakt má to uz nebaví dokolecka dokola debatovat preco Jezis ano a cirkev nie...jednoducho toto je moja filozofia....
Myslela som psychické sebaposkodzovanie 🙂

maja22
31. jan 2013

@zoyuska súhlasím, toto je choré a toto mi sklamanie skutočne prináša. Ale je to sklamanie z jednotlivcov, nie z cirkvi ako takej, ona totiž nehlása, aby sme páchali ohavnosti, takýmto hriechom jednotlivcov trpia potom všetci, lebo sú s nimi často hádzaní do jedného vreca 😒

fra
31. jan 2013

@zoyuska nikto nikdy netvrdil že zneuživanie detí nemoralnymi knazmi je OK, samozrejme že je to choré a je chorá aj snaha to tutlať ... ale tych knazov bolo pomerne málo, niekde som čítala štatistiku že ovela viac je otcov ktorí zneužívali vlastné dcéry a v rodinách sa to tiež tutlalo, mam v okolí príklad ked dievča zneužival vlastný otec našťastie sa z toho v dospelosti dostala, vyrovnala sa s tým a otcovi odpustila ... a povieš že byť rodičom je choré, lebo rodičia zneužívajú vlastné dcéry? ... (mimochodom, na špičke štatistiky boli športoví tréneri detí...)

maja22
31. jan 2013

@billam pochopila som 😉

modra
31. jan 2013

@billam aj keby maja bola modla kostolna je to jej vec a ty ju nemas co urazat dobre!!!!!!!!

zoyuska
Odpoveď bola odstránená
mima4
31. jan 2013

@billam je rozdiel verit v existenciu Boha a byt krestanom. Tych co veria v existenciu, mame na slovensku kooopec (90 % ludi ktori udavaju krestanstvo za svoje nabozenstvo) ale byt krestanom, znamena zit so zivim Bohom, milovat Boha, milovat ludi, mat intenzivny vztah s Bohom vo VSETKYCH strankach zivota a vyvolavat v ludoch tuzbu po Jezisovi. Jezis povedal, ze mame byt solou zeme, mame vyvolavat tuzbu druhych po Nom, mame evanjelizovat, mame Ho mat ako priklad pre svoj zivot... zivot krestana nie je vsak individualisticky, ale je aj v zbore, je aj v sluzbe zboru, ludom, blizkym, ... je to aj praca v ramci cirkvi, napr. s detmi, s pomahanim co sa da... s vedenim napr. mladeze... Ak clovek citi odpor k zboru, k ludom, k sluzbke, podla mna nema vztah s Bohom, lebo viera sa prejavuje skutkami, realnymi skutkami, kedy my poukazujeme na Jezisa v nasich skutkoch a sluzime.

maja22
31. jan 2013

@modra vďaka 😉 Ja som si už zvykla, väčšinou mi to zdvihne kútiky úst a začne ma to tu baviť 😀

billam
31. jan 2013

@modra nevedela som, že modla kostolna je pre Vás nadavka 🙂....ved to súvisí s modlenim a kostolom 🙂

zoyuska
Odpoveď bola odstránená
maja22
31. jan 2013

@zoyuska myslím, že @fra už odpovedala, nemám čo dodať... mimochodom, aj medzi učiteľmi sú pedofili, žiaľ 😒 a školský systém ako taký z tohto dôvodu nezatracujeme... hriech prenikne všade, my sa musíme len brániť a snažiť sa šíriť posolstvo lásky 😉

billam
31. jan 2013

@mima4 tak sa teste, že patríte medzi tych 10% 🙂

mima4
31. jan 2013

@zoyuska napisala som, ze viera sa nezacina v srdci? Ja napr. mam viacero aktivit, a pre mna je spolocenstvo obohacujuce. S mladymi organizujeme vselijake akcie, vylety, vikendovky.... je uzasne, ked mozem ludi zo zboru poziadat o modlitby, ked mozem s nimi zdielat vec, ktore riesim, ked sme si blizki a spaja nas Jezis... Je uzasne, ked mozme vymyslat aktivitky pre deticky a tak im sprostredkovat Pana Jezisa, ked mozu deti vidiet, ako to funguje v zbore, ako ziju ich rodicia, ostatni clenovia... Je uzasne, ze mam tolko bratov a sestier v Kristu, je uzasna ta blizkost a laska 🙂

Som vdacna Bohu za spolocenstvo, vidim v nom velke pozehnanie pre moj zivot, pre manzelstvo s mojim manzelikom, a som rada, ked Boh kona skrze mna v spolocenstve a pouziva si ma na sluzbu...