Ako často chodíte do kostola?
Zaujímalo by ma, ako často chodievate do kostola? Konkrétne maminy, ktoré idete krstiť svoje deti? V mojom okolí je veľa známych, ktorý idú krstiť dieťa a pritom do kostola skoro vôbec nechodievajú. Trochu mi potom uniká význam toho všetkého. Alebo ďalší prípad, keď si niekto vyberie za krstných rodičov takých, ktorý idú do kostola raz za rok. Ako potom vedú dieťa k viere?
Ježiš volal k sebe prostitutky, zlodejov, spodinu spoločnosti.... a nemyslim si že každy z nich sa zrazu stal dokonalym človekom určite ich to aj potom občas tahalo robiť zlé veci, podstatne je, že boli na ceste k Nemu
No ked kostol nie, tak co pre vas znamena Jezis?
Viete na co prisiel na zem?
@mima4 ale paises tak ze kto tam nechodi tak nezdiela boha,jezisa.....ty ked mas potrebu si drat nohy v kostole tak chod,napisala si a staci nie????a nie odsudzovat tych co tam nechodia.....ja tam nechodim preto,ôlebo mam lepsie veci na pravi a nepocuvat dristy od farara a ohovaracky a drby od ludi z dediny....
@mia18112 Áno,je smutné,ked takto konajú ľudia a zvlášť tí,od ktorých by sme to najmenej čakali;ti,ktorí by vďaka svojej viere malí ísť príkladom.Ale žiaľ,o tom to je,že každé spoločenstvo ľudí(nemyslím len v kresťanskom význame)je zložené z rôznych ľudí.A to platí aj o cirkvi,aj o ľuďoch,ktorí chodia do kostola(pravidelne či sporadicky).Každý je iný a nie každý rovnako "počúva srdcom".
A nedá sa všetko zovšeobecňovať,ako to aj tu mnohí robia-lebo niektoré babky a tetky po omsi ohovárajú,tak sú teraz vsetky babky a tetky take;alebo nejaký kňaz hovoril o politike,tak teraz všetci kňazi len o politike kazu;alebo niektorí kňazi zneužívali deti,tak budeme brať všetkých kňazov za zvrhlych... Ja osobne chodím do kostola pravidelne a modlíme sa aj doma,no doma si omšu neodsluzim,ani na prijímanie doma nemôžem ísť.A práve to je pre mna ťa posila,pre ktoru si tam idem 🙂
@irriss tak to chapem tak, ze chodia vsetci v nedelu na spoved a potom znova hresia dalej.
No to sa stava vsatkym krestanom, ze idu na spoved a potom zhresia. Dolezity je aj umysel v srdci, ci ma clovek predsavzatie nieco menit.
Lebo ak by stacila jedna spoved, tak by to bolo uzasne. No taky dokonaly nikto nie je.
@evkasus Tady jde spis o to, ze to bere nekdo jako vykoupeni, ocistu..jako povoleni, ze MUZE..muze cokoliv..vzdyt PAK si koupi odpustku..staci tak MALO..staci..se jen podivat na nejvetsi mafiany..co maji a cim se ridi? ..Bibli..libaji si prsteny jako Papezove.. toto je ztrata...toto je ,co ovlivnuje opravdoveho KRESTANA.. ☹
Realita, ze BUH odpusti i naplanovane hrichy.. ☹ ☹ ☹
@irriss Boh odpusta kazdy hriech, ale iba ak ho clovek uprimne olutuje. A ci to bolo uprimne, alebo to niekto berie iba ako frasku, tak to bude vediet asi iba ten clovek a Boh, ktory vidi do srdca.
Tak ak niekto chodi na spoved iba ako na folklor a nema ziadny umysel olutovat v srdcio, tak to mu to asi je nanic.
@evkasus 😉
Presne tak..ale je to smutny pohled..clovek se snazi ...skola se snazi..a pak je nekolik jedincu, ktery udelaji zmatek..
a nemysli si, i prof. cirkevnictvi nehlede na sva krasna slova ZLE uci.. ☹ Zle uci k zivotu..
deti maji zmatek...
Napr. deti zlobi o prestavce..nezaslouzi si tudiz ovoce podle prof. cirkve ..prof. cirkevnictvi vezme "skolni ovoce" detem se slovy,ze ho daruje v kostele chudym.....protoze ONI si ho nezaslouzi.. 😠 😠 😠
nastava zmatek a bohuzel v tom nejcitlivejsim miste- v srdicku ditete.. ☹
@billam No tak k tomu som sa chcela dostat, ze o Jezisovi vies iba vdaka tej Cirkvi, ktoru odmietas a vdaka tej biblii, ktoru napisali ludia patriaci do Cirkvi. Vies, ze niektore knihy biblie sa najskor iba ustne tradovali a az potom boli spisane? Knih bolo viac a Cirkev posudila, ktore boli a neboli inspirovane Duchom Svatym...cize mali autoritu samotneho Bozieho Slova.
Vsetko, co sa odohravalo v prvotnej Cirkvi sa stavalo a udrzovalo aj na zaklade tradicii, ktore vyvierali od apostolov a ucenikov, ktori osobne zazili Jezisa. Jezis nikde v Pisme doslovne nehovori: teraz sa vsetci pokrstite a krstite vsetky generacie. A predsa su aj na tomto fore ludia, co odmietaju Cirkev ale neodmietaju krst. Pritom tradicia vyrastla z prvotnej Cirkvi. O spovedi Jezis hovori: "komu odpustite hriechy budu mu odpustene, komu zadrzite, budu zadrzane".
Vy si uvedomujete, že to čo tu píšete je plné vašich pocitov , ohovárania a ponižovania ľudí, ktorí si dovolia zmýšlať ináč ako vy?
Z vašich mailov srší hnev a veľké ubližovanie ľuďom, ktorí majú na vec iný pohľad. Aj ľudia v cirkvi sú všelijakí aj narobia kopec omylov a možno aj naschváľ ale to nie je dôvod aby ste vy, ktoré s tým aj tak nechcete mať nič spoločné svojimi mailami tu vypisovali a ponižovali všetkých, ktorí s vami nesúhlasia. A navyše inteligentní ateisti, nekatolíci, protestanti, ...ktorí majú vaše názory by sa nikdy neznížili k takémuto arogantnému babskému znevažovaniu učenia na ktore sa samé odvolávate.
Ak cítite potrebu lepšiť svet začnite od seba . To čo tu predvádzate nemá nič spoločné s vecnou diskusiou ani s položenou otázkou a tá zlosť nie je vhodná na túto stránku. Ani niako nepomože tej, ktorá ju otvorila. čaute.
@evkasus 🙂 a zase dokola 🙂...opat Ťa ziadam, daj si ruku na srdce a napis mi, či Jezis niekde povedal, že sa mame spovedat fararom a len vtedy sú hriechy odpustene!
A co sa týka tej Biblii: Cirkev citala bibliu cele veky iba v latinskom jazyku, ktorému ľudia nerozumeli - nevedomi ľudia sa ľahšie ovládali a cirkev mohla vyvetlovat písmo, tak ako jej to vyhovovalo. Az Lutherova protestantska reformacia spravila zmeny a dokázala, že cirkev bola na mile vzdialená Jezisovmu uceniu.
keď rodič urobí nejaký “kiks neúmyselne”, že mu náhodou ruka vystrelí a dieťa to niekde spomenie už ho “berie” socialka, štát vás trestá za nejaké “blbosti” ktoré si dali do zákonov, ktoré keď sa stanú sa zamýšľate nad tým, “o čo ide, čo do toho kafrú”, (ako napríklad očkovať-neočkovať dieťa...) čiže máte za dieťa zodpovednosť, nemôžete si dovoliť len tak niečo zanedbať, obísť, nedodržať..., takže prečo by som za vlastne dieťa nemohla rozhodnúť či ho dám pokrstiť, na 1. sv. prijímanie, birmovku...., či bude alebo nebude žiť vo viere ako rodičia, rodič má zodpovednosť rodič rozhoduje.. dieťa je vaša vizitka, váš odraz zrkadla, dieťa chytá od rodičov návyky, zvyky, tradície, pochopenie, keď bude právne za seba zodpovedné a nájde sa niekde v niečom inom, nech sa páči.. čo môžem chytiť do vlastných rúk, ovplyvniť, prečo sa toho vzdať? mám vo výchove a zodpovednosti vlastné deti takže do “susedových” ma nič, tie nevychovávam ale vidia ma a robia si z môjho života nejaký názor, vplyv..., malé deti prd rozumejú svetu, preto sú tu rodičia ktorí ich nasmerujú, zorientujú, porozprávajú im aj o iných náboženstvách, vlastné rozhodnutie svojprávneho, plnoletého, má veľkú silu, a váhu ale aj dôsledky...
určite vyberiem krstových rodičov tých, čo chodia do kostola, praktizujú život vo viere a vedú v tom aj svoje deti, preto sa ich spýtam či túto zodpovednosť za takto vedený život pre moje dieťa príjmu alebo ak neprijmú oslovujem ďalej, nebudem volať za krstových tých ľudí, ktorým dieťaťu som ja krstová matka a jeho rodičia nie sú praktizujúci veriaci, to pre svoja dieťa nechcem takýto smer v živote.... nepotrebujem krstových rodičov ktorí budú dotovať moje dieťa peniazmi ale budú ho viesť vo viere tak ako to sľubujú v prísahe pri krste. viera, modlitba majú veľkú silu, dobrý pocit a vyrovnanie je viac ako uspokojenie peniazmi.
@billam Ale ved ty neveris ani katolickej Cirkvi ani luteranom...ci?
Naopak, ty odbacas od podstaty...prave som ti to vysvetlila.
Ak by nebolo Cirkvi, tak ty mozno ani nevies, ze Jezis tu bol.
Okrem toho, Cirkev od uplneho zaciatku stavala svoj zivot na sv. pismach a tradicii (najskor ustnej a potom pisomnej).
@billam Ježiš povedal Petrovi: "...čo zviazes na zemi,bude zviazané v nebi a čo rozviazes na zemi bude rozviazane v nebi." A na inom mieste hovorí apostolom: "...komu odpustite hriechy,budú mu odpustene,komu ich zadrzite,budú zadržané." Týmito slovami Ježiš ustanovil sviatosť zmierenia a "spovedanie sa knazovi"-ako to nazyvas.

@zoyuska - najdôležitejšie je žiť život podľa božích prikázaní a tým najdôležitejším je láska, ty sa modlíš láskou k deťom, priateľovi. Niekedy si myslíme, že sa vieme modliť, že o viere vieme všetko, ale je to tak, že sa celý život učíme. Ja som už staršia a niekedy ma úplne prekvapí, že som si myslela, že takto je to dobre, najlepšie ako viem a zrazu zistím, že to ide aj dokonalejším spôsobom. Kňazi, ktorí robia omšu sú vysokoškolsky vzdelaní v tejto oblasti a občas sa dá od nich niečo dobré aj počuť, ale zároveň sú to ľudia ako všetci iní a robia aj chyby.
Tak isto ako aj tí ľudia, ktorí síce idú do kostola, ale podľa toho, čo tam počujú nežijú a napr. doma sú tyranmi,
ľudia sú nedokonalí a viera im pomáha trochu v tej dokonalosti rásť.
To je celkom isté, že v kostole stretneme množstvo ľudí, ktorí sú niektorí utrápení, niektorí hľadajúci pravdu, niektorí ďakujúci za niečo dobré, ale tak isto rôzných ľudí stretávame denne a veľmi dobre viem, ako sa žije s ľudmi, ktorí sú falošní, podvodníci, závistliví a pod. Život je asi boj dobra so zlom.