Ako efektívne plánovať Vianoce?
Ako to máte časovo premyslené, zorganizované a fungujúce čo sa týka dlhšieho obdobia - pred Adventom, počas Adventu a už v bezprostrednej blízkosti Vianoc? Hľadám inšpiráciu v iných rodinách, keďže v tej našej to v tejto oblasti nejako pokrivkáva 😁. No dobre, nefunguje vôbec 😆
Veľké upratovanie robím vždy do adventu, 90 % darčekov nakúpených v novembri, potom veniec a počas adventu niečo upečiem a postupne robím výzdobu. Stromček zdobíme 3 - 4 dni pred vianocami, potom veľký nákup, 2 dni pred vianocami darčeky zabalené, nachystané. Deň pred vianocami urobím šalát, uvarím kapustnicu, pripravím do mlieka rybu, ozehlim obrus, pripravím servis, nachystám ovocnú misu, nachystám každému oblečenie. Na štedrý den ráno nastriem stôl, ideme pre betlehemske svetlo a na prechádzku, cez obed si pospime ( deti majú 2,5 a 4 roky) a pred večerou dáme piecť rybu a zohrejeme kapustnicu. Potom večera, darčeky a pohoda. Žiaden stres.
@anonym_autor Kazdy ma svoje zvyky aj to,co robis ty,moz3 byt spravne pre vas. Ja zo zasady negruntujem cely dom,mam z toho traumu z detstva. U nas muselo byt vsetko tip top,pamiatka na vianoce z detstva je strach a stres.. V mojej domacnosti vladne pohoda. Zaciatkom adventu pomaly vytahujem vianocne dekoracie. Uz teraz v novembri som rozvesala po dome svetielka na zutulnenie pochmurnych dni. Peciem tesne pred sviatkami par druhov. Nakup mam spraveny do zasoby,aby som sa vyhla davom. Potom kupim uz len ovocie a take drobnosti,co nema dlhu zaruku. Upracem normalne ako v iny den. Darceky sa snazim vybavit tiez zaciatkom decembra,nech mam potom klud. Horsie je,ze ja su to vsetko rozplanujem popredu,nech to nemam naraz. A ked ja uz mam s kludom vybavene,nabehne moja mama s tym,aby som s nou isla na nakuoy darcekov a da mi ulohu vyberat,co komu kupit. Z toho ma ide porazit. Este k tomu oco ma planovanu operaciu pred vianocami,takze aj vsetky nakupy a pripravy s nou musim absolvovat.
@anonym_autor Do Vianoc je ešte veľa dní, takže vieš si to ešte naplánovať. Ak máš premyslené darčeky, nakúp ich čo najskôr pretože čím bližšie sú sviatky tým väčší zhon a stres bude v obchodoch. Spíš si zoznam čo chceš variť a piecť a trvanlivé potraviny nakúp už teraz. Co sa upratovania týka, tak netreba to preháňať, okná ak nestihneš umyť, ver tomu, že to prežijete aj vy aj vaši hostia, prípadne ich s deťmi polepte obrázkami 🙂 výzdoba neznamená preplácať dom všetkým čo je v obchodoch, stačí stromček, adventný veniec, sviečky a vianočný obrus na stôl. Nenechávaj si všetko na poslednú chvíľu a hlavne rozdeľ úlohy doma. My na Stedrý deň už nič nepečieme ani nezdobme stromček, takže neporiadok už nemáme, a aj kapustnicu varíme deň vopred aj šalát, takže na Stedry deň už len pripravíme rybu a pozeráme rozprávky. Hlavne je eliminovať stres a tešiť sa že môžte sviatky stráviť v rodinnom kruhu. Ak nestíhaš baliť darčeky, použi darčekové tašky.
Co konkretne nestihas? Darceky? To mas v dnesnej dobe hotove za jeden vecer. Sadnes k pc a objednas, do tyzdna to je doma, das do vianocnej tasky a hotovo. Upratat extra netreba, ved kto ti bude liezt do skrin? Vyzdobu rob podla toho ako sa ti paci, niekomu staci adventny veniec a stromcek, niekto vylozi kopec serepeticiek. To staci okolo Mikulasa. Ked mas deti, o to lepsie. Ja len vytiahnem kufor s ozdobami a deti sa biju, co kde dat. Nakupis potraviny, upecies posledny tyzden a moze sa sviatkovat.
@anonym_autor ja mám 2 ročnú takže mňa čaká pred Vianocami komplet upratovanie celého domu, umývanie okien, tepovanie gauča, pranie kobercov, triedenie jej šatníka…takže viem o čom hovoríš 🥹
Začiatkom novembra začínam pozerať darčeky a postupne objednávam. V polovici novembra kontrolujem, prípadne objednávam nový adventný veniec. Ak mám chuť a je priestor a čas, umyjem okná, ale nejak sa kvôli tomu nerúcam. Tiež v polovici novembra popozerám odloženú vianočnú výzdobu. A taktiež robím, alebo aspoň pripravujem deťom adventný kalendár a píšem úlohy. Ku koncu novembra nachystám kuriérom malé darčeky a ako chodia, tak postupne dávam.
1.12 mením veniec na vchodových dverách. V tento deň ku nám chodí anjelik s listom pre deti, sumárom ich roka a vysvetlením, čo ich čaká každý deň do Vianoc. Úlohy mám pripravené a dávam ich deťom podľa situácie. Medzi 1.12-5.12 píšu deti list Ježiškovi a pečú medovníky. 5.12 robím vianočnú výzdobu doma. 6.12 deťom Mikuláš nosí vianočný stromček do izby, už si ho len dozdobia. Tiež ideme na Mikuláša (resp. podľa toho kedy je). A zároveň sa nejako snažím doladiť návštevu starých rodičov, aby si deti zobrali balíčky. Ideme na trhy, dcéra má vystúpenie. V 2. alebo 3. adventnú nedeľu zdobíme stromček. Posledný týždeň pred Vianocami spravím veľký nákup a spravím väčšie upratovanie. Zásadne nechodím do obchodov pár dní pred sviatkami. Posledný víkend pred Vianocami spravíme pár koláčov, len aby sa deťom rátalo. Deň pred Vianocami navaríme, pozmývam dom a vyložíme nohy.
Prosím po lopate vysvetliť čo potrebuješ naplánovať do 24. decembra inak ako do 24. novembra okrem darčekov, stromu a trocha iných vecí na večeru? Upratať si môžeš kedy chceš a ako veľmi chceš už teraz, darčeky objednáš a do týždňa máš doma, koláče nemusíš vypekať ako pre rotu, ozdobíš za hodinu od predsiene až po ozdoby na strome, darčeky baliť netreba stačí hodiť do tašky. Atď. Atď.
Upratujem ako bežne, žiadne extra gruntovanie, výzdobu má plne v rukách syn a nejaké koláčiky spravíme, keď budeme chcieť.
@anonym_autor Kazdy ma svoje zvyky aj to,co robis ty,moz3 byt spravne pre vas. Ja zo zasady negruntujem cely dom,mam z toho traumu z detstva. U nas muselo byt vsetko tip top,pamiatka na vianoce z detstva je strach a stres.. V mojej domacnosti vladne pohoda. Zaciatkom adventu pomaly vytahujem vianocne dekoracie. Uz teraz v novembri som rozvesala po dome svetielka na zutulnenie pochmurnych dni. Peciem tesne pred sviatkami par druhov. Nakup mam spraveny do zasoby,aby som sa vyhla davom. Potom kupim uz len ovocie a take drobnosti,co nema dlhu zaruku. Upracem normalne ako v iny den. Darceky sa snazim vybavit tiez zaciatkom decembra,nech mam potom klud. Horsie je,ze ja su to vsetko rozplanujem popredu,nech to nemam naraz. A ked ja uz mam s kludom vybavene,nabehne moja mama s tym,aby som s nou isla na nakuoy darcekov a da mi ulohu vyberat,co komu kupit. Z toho ma ide porazit. Este k tomu oco ma planovanu operaciu pred vianocami,takze aj vsetky nakupy a pripravy s nou musim absolvovat.
@marca12 keď s ňou nechceš ísť vyberať darčeky tak nechoď.Na potraviny jej objednaj Tesco.Ty urcis kedy sa pridas a za akých podmienok nie mama.Vela krát si sa sťažovala, ale možno si to sama komplikujes pomôž jej, ale aj ty máš slovo kedy, kolko, ako.Ak by si bývala 200 km od nich ako by to prebiehalo?

mne pomahaju zdielane zoznamy s muzom a detmi kde su aktivity a pod
upratanie spajam s triedenim a darovanim veci (na to su fajn aj zony bez penazi ak nemas niekoho komu darovat
ja som pracovne dost vytazena, tak proste musim planovat,
ja mam zauzivane, ze v nedelu navecer si sadneme ako rodina a prejdeme si plan na dalsi tyzden co chceme riesit lekarov koncerty aktivity upratovacie aktivity nad tie bezne pravidelne atd