Ako postupovať, keď dieťa odmieta prvé sväté prijímanie?
Nútili by ste ísť dieťa na prvé sväté prijímanie ak nechce?
No a ako pozeram, zas sa to tu zvrhlo, ako vzdy. A este sem pride moslimka mutit vody. Nuz...zariad sa @autorka ako chces. Je to Tvoja a synova (ne)viera, Vasa vec.
Mam dojem, ze ludia absolutne nepochopili...Ty si Skala a na na tejto Skale postavim svoju Cirkev. Ale hovorim, ze ked byvala evanjelicka a ezotericka, som dostala dar pochopit, tak moze kazdy, ked bude uprimne hladat. Uz len to na zaver. Mier s Vami.
@lenkakravcova už mi raz niekto písal podobné s rokmi izreaelitov v Egypte a to, že tam ty nevidíš súvislosť neznamená že sú tam chyby a Boh je veľmi presný, všetko sa dá vysvetliť, ak neskúmaš povrchovo a neprečítaš verš, ale dám si námahu a sadnem si na to počas týždňa a odpíšem ti na tie verše, nech sa v tom Boh oslávi, lebo je to Jeho Slovo.
@lenkakravcova a ty co si studovala teologiu? Ak mi umazes vyucny list😂tak potom pis
Fakt.. ako vie decko xo je prenho dobre s co casom moze lutovat? Keby neslo do skoly tiez by olutoval, ze deti maju skolu kolektiv a ono sedi doma sproste. Takisto s tymto.. kamosi pojdu na prijimanie a on nie..v skole budu deti opisovat ako bolo na prijimani zazitky atd a ono bude sediet v kute.. ako sa decko vie rozhodovat v tomto preboha?! To by mohlo odmietnut ockovanie, skolu celkovo vserky povinosti sveta .Aj ked ockovanie prijimanie niesu vlastne povinne
@makodob akú súvislosť mám vidieť s chybnymi poctami? 😀😀😀😀 To je dosť mizerné ospravedlnovanie
@diaszoky Trošku, ale iba trošku 🙂 pár teologických publikácií a debát s knazmi v jednom pražskom stredisku a pár rokov hrabania sa v citaciach..
Vieš ono je to tak, že keď si informatik, nepotrebuješ na to titul. Potrebuješ roky úsilia a štúdia, hodín - ktoré tomu venuješ. Tak to je so všetkým 🙂
@diaszoky to posledné čo si napísala tak byť môže, ale aj nemusí.
Ja mám aj birmovku a čo z toho? No nič.. 😀 lebo aj tak som sa sama na základe vedomosti, ktoré som za tie roky získala, rozhodla pre islam, nie kresťanstvo.
Čiže môže a nemusí to byť tak ako píšeš.
@lenkakravcova a to sú len preklepy, kde sú ešte napr historické fakty, spôsob života napr v údajnom období keď mal žiť ježiš atď. Ale toto je zbytočné vyberať a poukazovať,za náboženstvom sú roky zvyku, učenia, to.na com je položené nie je tak dôležité pre veriacich. Veriacich, človek nepresvedčí a ani len nezaseje zrnko pochybnosti, lebo to pre nich znie ako "hoax", klamstvo výmysel... proste co nejaký neznaboh im bude dávať rozumy. Cieľom náboženstva je poriadok, vyvolávať, ovládať masy. Ľuďom dáva okrem.viery, nádej, spôsob ako si uľaviť. Preto napr okolo mňa sú veriaci takí.. no zrazu po nejakej strate začali veľmi veriť v Boha. A dokonca až tak, že sa vyburuju na nás (doma) co do kostolov nechodíme.
@lenkakravcova to nie sú zlé počty, ty a ten dotyčný po kom to tu iba opakuješ sú len prečítané čísla a vobec nemáš šajnu v akom kontexte, lebo tvoj cieľ je hľadať chyby a nie spoznať Boha. Ozaj pochybujem, že si vobec prečítala starý zákon.
@diaszoky vieš koľko detí dnes rieši prijímanie v škole? Nula. Maju dve náboženstva a etiku v škole... dokonca medzi rokmi prebiehajú medzi nimi. Neviem kde na dedine kde deti možno hromadné chodia na prípravy atď sa o.tom v škole bavia...
@simca06022011 S tým plne súhlasím. Ako ja som síce muslimka, ale nemám rada pohľad na to taký, že verím niečomu bez rozmyslu.
Po prvé ak niečomu verím, že je od Boha, tak to nesmie mať faktické chyby, lebo verím, že Boh je Neomylný.
Po druhé aj tam kde nie sú chyby musíme brať do úvahy to, že niečo nebolo vyslovene ako všeobecný zákon ale ako konkrétny zákon pre niečo
Ja osobne kvôli tomu nemám rada ani to akým spôsobom niektorí muslimovia obhajujú Sunny, hadisy - ktoré sú úplne na rovnakej úrovni ako Biblia: nájdeš v nich kopu chýb.. najhoršie je keď si z toho niekto ide vyvodzovať zákon. A ešte horšie je keď ho chce aplikovať na ostatných 😃
@lenkakravcova ked si sa rozhodla pre islam preco prispievas tu? A z islamu co mas?! Ked z krestanstva nic?
@simca06022011 vizitka rodicov nevedu ich k tomu
@makodob to nie je o Tom že po niekom opakujem. Mám vlastnú tabuľku v PC kde som si porovnávala rôzne citácie z Biblie. Mám tam protirečenia tiež aj z Nového zákona, ktoré som pri jej čítaní spredudozadu našla.
Ako ja úplne chápem, že je to pre teba ťažšie zistenie.. takže prichádza fáza odmietania.
Aj ja som si ňou ako bývalá kresťanka prešla, takže tá úplne chápem. Ak niečomu veríš a zistíš že to tak nie je, tak zapnes taky obranný mechanizmus.. hoc to je nelogické.
Daj tomu čas, skutočne v kľude racionálne si prejdi rozpory čísel v Biblii (daj si to v angličtine. Nájdeš toho spústu). Ono sa to nejako vyvrbi. To, že je biblia Bohom inšpirovaná z nej nerobí zlú knihu. Môžeme sa ňou inšpirovať ďalej. Len ju netreba brať doslovne 🙂
@diaszoky lebo
1. Môžem
2. Píšem v komentári len o tom, čím som si sama prešla.
Ak máš niečo k veci, kľudne napíš.
@lenkakravcova veď nemáš Ducha Svatého, nemoes tomu rozumieť a ani nechceš, počkaj si na moju odpoveď, lebo ver, že ti odpíšem a budeš mať logické vysvetlenie k číslam, rokom aj dejom. Len či potom nebudeš hľadať zase niečo ďalšie? Nue je tvoj cieľ len hejt? Inak keď si tak žiješ spokojný islamský život, prečo komentuješ kresťanské konverzácie? Počas mojho žitia s Bohom som nikdy v Písme nenarazila na niečo, čo by mi Boh nevysvetlil, aj keď sa to dokonca na prvý pohľad zdalo, že si Písmo protirečí. A vždy mi Boh ukázal pravdu a utvrdil ma v tom, že to nie sú chyby. Tak buď trpezlivá, ja ti napíšem.
@nevenka akurát som išla napísať že ešte aj moslimka sa tu pridala, pritom ona s tým nemá nič spoločné keďže je moslimka a "doťahujú" sa kvôli pismu 🫣🫣🫣
@diaszoky skade vieš že bude sedieť v kúte? Takže vlastne má ísť lebo idú kamaráti a aby nebolo outsider? 🫣
@lenkakravcova naozaj načo sem prispievaš a presviedčas o svojej pravde. Tu sa rieši PSP a nie ktoré náboženstvo je to pravé. 🫣
@simca06022011 neviem kde prišli na to že keď nepôjde tak bude mimo alebo niečo. To by boli mimo aj deti ktoré chodia na etiku ... aj keď ktovie možno dieťa pôjde v treťom ročníku na etiku 🤔
Aj keď pozerám že diskusia sa zvrtla úplne inam už 😁 polrok je dlhá doba, dovtedy si to možno rozmyslí ;)
Nie koli nim áe koli tomu, ze casom by to mohlo lutovat a navyse take dieta nevie sa samo rozhodovat ved keby bolo namne v takom veku nejdem na ockovanie injekciu k dr lebo ma biey plasta a bla bla bla
@lenkakravcova studovala si a vybrala si islam. Vies, vsetko co v zivote budes studovat, vsade najdes chybu istotne aj v islame.
Ked sa svet nezruti. Navyse stale si neodpisala, preco nechce ist zrejme ste mu nedali priklad. Ak si rozhodnuta, ze to nechate na nom pises tu preto, lebo chces aby sme tu my odobrili ano je to okey ??
@diaszoky poznam xy ludi, ktorym prave pristup musis! lebo rodicia povedia, tak znechutil nabozenstvo ze viac tam nepachnu. To nie je o vedeni, nabozenstvo si podla mna ma vybrat dospely clovek, ktory zhodnoti co chce/nechce, nastuduje si co potrebuje (alebo aj nie), ale bude konat na zaklade svojho presvedcenia. Ved ani jezis a jeho stupenci sa nekrstili ako batolata,ale ako dospeli muzi, ktori to urobili zo svojho presvedcenia. Cize s kludom ak mooja dcera pride s tym, ze chce byt pokrstena, tak bude, ak nie, nebude. A jasne, inak je to v rodinach kde sa nabozenstvom zije, doslova, tam je to tak prirodzene, ze to nik ani neriesi.
@lenkakravcova v tych ostatnych dodatkoch "svatych knih" - tie su pisane s jasnym cielom, ovplyvnit, vysvetlit nieco ine.. napr. mas celu odnoz islamu (ale aj pri inych nabozenstvach je to tak), ktory je zradikalizovany, vdaka nemu sa na muslimov pozera ako na teroristov. presne, nietko si vysvelti tie "extra knihy" po svojom, tak to uci, v skolach atd napr. 100rokov a pre tych ludi je to potom prirodzene, je to "zakon" a tak to ma byt. A nie kazdy sa zamysli alebo ma cas skumat, studovat.. Tu tiez RK cirkev, na svoje ospraveldnenie, musela vymysliet kopec zmien, rozpravok, aby mohli zeny upalovat, aby mohli majetky zhabat v ich prospech atd atd. Teraz papez pozehna vsetkym ludom, aj homosexualom a trans, co by pred rokmi nikdy neurobili, pred stovnakmi rokov by to bola sodoma gomora... vsetko sa prisposobuje spolocnosti, aby mali nasledovnikov. Upada slava? treba zmenu, lebo ubuda nasledovnikov, tak to zmenime. Toto si ja uvedomujem a nepaci sa mi to.
@simca06022011 ale stale je to o priklade.matka neje meso povie fuj dieta po nej zopakuje!co tak dietatu ukazat druhu stranu porzpravat mu o tom, co to znamena povenovat sa
Tomu neverim, ze by odmietlo.. Ja som sa sama tiez bala injekcie, ze nejdemk dr ale ako mi mama vysvetlila, ze je to pre moje zdravie uz bola ina debata
@diaszoky ak rodina nezije vierou, nema dieta aky priklad brat od rodicov. A aj ked zije, velakrat pride rebelstvo a deti nechcu, ak to rodicia zvladnu, dieta sa kludne na vieru vrati... ak to nezvladnu, lebo b udu vydierat, vyhrazat sa, prikazovat, zakazovat.. kludne dosiahnu opak.
O tom som aj pisala, v rodinach kde sa tym zije, taketo diskusie ze nejdem, urcite nie su pravidlom.
@diaszoky príklad? Nechodíme síce do kostola ale to nechodí 90% detí ale na PSP idu lebo chce babka, dedko atď a samozrejme možno povedia že dostane darčeky tak pôjde ale nie kvôli prijímaniu ale kvôli darčekom. Tak aký to má zmysel. Každý sa bude zodpovedať za to, čo spravil
@diaszoky vy ste mi nevysvetlili prečo práve Musí ísť v treťom a nie v štvrtom, kde je to napísané. Videla som aj staršie deti na PSP, myslíš že Krista prijali menej lebo šli o rok neskôr? 🫣
@simca06022011 aj v skupine tu na MK som videla ako tuším chlapec to bol a nechcel chodiť do kostola pritom rodičia chodili a dávali mu príklad ... Takže?

@makodob inak si písala o Tom, že keď človek začne Bibliu študovať tak zistí aká je úžasná.. no tu som ti dala príklady že úžasná nie je. Tiež som sa ňou zaoberala. Pár rokov porovnávala rôzne citácie a vôbec to nie je tak ako opisuješ. Pridávam do toho príliš veľa emócií. Skús sa na tie texty pozrieť racionálne. Tie chyby, preklepy, odporúčania na kadejaké divotvorne tresty ( v SZ).. ja ti neviem ale toto čo je v Biblii tak nie je tak šialené ani v Koráne (tam je trest za vraždu, znásilnenie, krádež, cudzoložstvo). V Biblii nájdeš aj trest: ostať ruku žene keď sa dotkne muzovho prirodzenia v boji 😀 to už sú také iné hlody 🙂