icon

Ako postupovať, keď dieťa odmieta prvé sväté prijímanie?

27. jan 2024

Nútili by ste ísť dieťa na prvé sväté prijímanie ak nechce?

aurora33
29. jan 2024

@ibatanecnica Ved opakujem, je zo tvoja vec. Keď sa necháš odradiť inými ľuďmi tak je to len a len tvoj problem

ibatanecnica
29. jan 2024

@aurora33 ja to neberiem akože ma odradili iní ľudia. Ak niekde som, chcem z toho niečo mať. Ak ma to nenaplňa a necítim sa tam dobre, nejdem tam.

perlita007
29. jan 2024

Určite nie, nie nieee, nikdy by som svoje dieťa nenutila....

aurora33
29. jan 2024

@ibatanecnica ,, Zanevrela som naň. Nevidím v tom žiadny zmysel. Tam si ľudia podávajú ruky a keď vídu z kostola, škoda reči
Ja už odlišujem vieru a cirkev”
Vážne ta neodradili ini ľudia, ale napíšeš toto?

ibatanecnica
29. jan 2024

@aurora33 nie, neodradili ma ľudia. Kresťan nie je kresťanom podľa toho ako často nevštevuje kostol ale podľa toho ako sa správa.

aurora33
29. jan 2024

@ibatanecnica vsak to je samozrejme s tým úplne suhlasim.

morusha
29. jan 2024

@ibatanecnica Práveže som si prečítala a z tejto vety som to tak pochopila: "preto do kostola nechodím, aby som sa nemusela pozerať do očí tým ľuďom, pretože z poniektorých mi je zle. Ako sa pánbožkujú a keď človek vie.." Na druhej strane beriem na vedomie, že je to tvoj postoj, tvoj pohľad. A presvedčenie musí prísť zvnútra nie od okolia.

ibatanecnica
29. jan 2024

@aurora33 takže svoju vieru praktizujem inak ako chodením do kostola, kde sa necítim dobre a sú tam ,,veci,, ktoré mi prekážajú.

autor
29. jan 2024

@zuzulka558 veď o tom hovorím 🙂
@ibatanecnica vieš, ja som chcela len názory či sa oplatí vôbec dieťa nútiť keď nechce. Sama som do kostola ako malá nechodila a na prijímanie som chcela preto dávam dieťaťu možnosť voľby, a písala som sem že je to ešte polrok kým pôjde do tretieho ročníka sa môže všetko zmeniť 🙂 na začiatku tu bola diskusia normálna kde písali ženy že nenútili lebo dieťa z toho nič nemá a potom sa sem pripojil zvysok.

Tak milá @aurora33 a spol ktorí sa idú po💩 z toho že dieťa MOŽNO nepôjde na PSP píšem posledný krát že má čas ešte polroka ... a áno viem, keďže niekedy som chodievala pomáhať deťom na nácviky na PSP ;) aj do kostola som chodila 🤨😁
@maja22 za mňa sa modliť nemusíš ;) ja sa modlím aj sama za to, aby niekedy kresťania rozmýšľali aj hlavou nielen tým čo im káže pán farár ;)

aurora33
29. jan 2024

Nejdem sa z toho pototo, mne je tvoje dieťa úplne ukradnuté ;)

autor
29. jan 2024

@aurora33 preto sem píšeš stále dookola to isté a to že keď dieťa nechodí od malička do kostola tak nechce ísť, možno mi povie dieťa že hej ideme do kostola s pôjdeme ... možno viera dieťaťa skončí krstom v tom prípade budem rešpektovať rozhodnutie ...

@ibatanecnica ako ty hovoríš, jasné že človek nepôjde do kostola a práve preto aj my možno nechodíme že sú ľudia ktorí sedia v prvej lavici ale ohovárajú horšie a áno idem tam kvoli sebe ale ako sa človek cíti keď vidí ľudí ktorí sú úplne iní vonku a iní v kostole. Ide o to myslím ako sa človek správa aj mimo kostola.

aurora33
29. jan 2024

Ano, snažila som sa ti to vysvetliť, ale ty si ideš stále svoje, ako aj ostatné že bla bla v kostole sedia takí ľudia a tým to u mňa končím. Tak sa ďalej utesuj týmto postojom. Pekný deň prajem

morusha
29. jan 2024

@aurora33 Mňa zaráža, že autorka má sviatosti, chodila do kostola aj vypomáhala dokonca a kladie také otázky (prečo ťažký hriech ak nejdem do kostola atď)a čuduje sa odpovediam viac ako človek, ktorý k viere ani nepričuchol. Veď aj deti, ktoré idú na PSP majú predtým prípravu, aby mali v zásadných veciach jasno.

maja22
29. jan 2024

@autorka, tak ja som sa uz davno pomodlila, ja vychadzam z toho, ze sama prosim inych ludi o modlitbu, lebo clovek by nemal ostat vo svojom duchovnom boji sam... A zvlast vtedy vitam kazdu modlitbu za mna, ked potrebujem vedenie Duchom Svatym, pokoj do srdca, ked citim, ze zlo po mne nacahuje svoje chapadla, alebo ked ma caka tazke rozhodnutie, proste mam potrebu spolocnej modlitby, ved vsetci sa potrebujeme modlit - sami, aj za seba navzajom. Ved vtedy vytvarame duchovnu jednotu, spolocenstvo lasky, lameme diablove nastrahy a zvolavame Bozie pozehnanie... Nebran sa ani ty prihovoru inych ludi, Boh nas casto zehna a objima i cez inych ludi a podobne i karha... Len to treba vnimat, co je od Neho a co nie...

derdia
29. jan 2024

@zuzulka558 ale co to tu vobec zase pises, ze kostol s Bohom nic nema? Prosim ta ty mas aj nejake vzdelanie, alebo aspon nejake zmyslanie? Alebo len jedna tetka povedala.
Konanie eucharistie, co je pre tych co nevedia, pamiatka poslednej vecere, premena chleba a vina na telo a krv ukrizovaneho Jezisa... Ktore sme dostali, ze mame konat na jeho pamiatku... To je podstata sv omse.
Ale ako sa hovori, bohuzial, zase slova nepadli na urodnu podu. A zase plati, videli a mevideli, poculi a nepoculi... Tu citali a necitali...

aurora33
29. jan 2024

@morusha mňa zaráža, že načo dali to dieťa pokrstiť, keď vlastne už vtedy zrejme nemali v pláne pokračovať vo výchove viere. Tak načo krstili. Strašne sa mi bije to konanie. Ale je to jej vec.

derdia
29. jan 2024

@palculienka40 ano viem🙄

kristiii
29. jan 2024

Nenútila. A také reči, že ostatné deti sa budú v škole baviť o prijímaní a on bude outsider 🤦 To vážne toto niekto napíše, v dnešnej dobe? Baviť sa budú maximálne tak o tom, čo dostali a nie o PSP. U syna v triede bola polovica detí od prvej triedy na etike a po prijímaní k nim pribudli ďalší. Žiadnu "ujmu", čo sa týka kolektívu, som u neho v Tom čase nezachytila 😉. A možno sa ešte nakoniec sám rozhodne inak ako sama vravíš.

autor
29. jan 2024

@kristiii veď to sa tu snažím vysvetliť len niektoré diskutujúce medzi riadkami prečítali že nepôjde vôbec a dieťa skončí v pekle alebo neviem čo 🫣🫣🫣

autor
29. jan 2024

@morusha no ako to prišlo tak to aj odišlo 🙃
@maja22 ale za mňa sa modliť nemusíš, pomodli sa za seba ;) veď ako tu niekto písal nemáme riešiť iných ale nás

maja22
29. jan 2024

@autorka prepac, ak sa ta to dotklo, naozaj som to nemyslela z nejakej pozicie nadradenosti alebo pychy. Mozno ti to tak vyznelo. Mojim umyslom bolo spojit diskutujuce v modlitbe, aby tu trocha opadli vasne, lebo sa tu celkom rozbiehali... Ked sa za niekoho modlim, vychadzam z prikazania miluj blizneho ako seba sameho. Ked ti to naozaj prekaza, ja ti nechcem robit nieco natruc. Nebol v tom zly umysel, verim, ze ani moja vnutorna pycha nie, Boh mi vidi do srdca a keby to tak bolo, On ma z toho usvedci... lebo mne niekedy dlhsie trva, kym si uvedomim svoj hriech, najma pycha sa vie velmi dobre skryt... Takze opakujem - nechcela som ta urazit...

morusha
29. jan 2024

@maja22 Áno, modlitby nie je nikdy dosť a zvlášť v dnešnom svete 🙏

makodob
29. jan 2024

@lenkakravcova Lenka, len tak som si sadla za tie prvé verše, kde ty tvrdíš, že sú údaje nepresné:

1- Za koľko šekelov zlata priniesol Dávid humno?
600 [1. Kr 21:25]
50 [2. Samuelova 24:24]

Humno za 600 zlatých šeklov váhy
1Kr. 21,24-25
24 Ale kráľ Dávid riekol Ornánovi: Nie tak, ale iba kúpim za toľko peňazí, koľko je to hodno. Lebo veď azda nevezmem toho, čo je tvoje, pre Hospodina, ani nebudem obetovať zápalnej obeti, ktorú by som dostal zadarmo! 25 A tedy dal Dávid Ornánovi za miesto zlatých šeklov váhy šesťsto.

Humno 50 šeklov striebra
2Sam 24,24:
Ale kráľ riekol Aravnovi: Nie, ale iba kúpim od teba a zaplatím a nebudem obetovať Hospodinovi, svojmu Bohu, zápalných obetí, daných darom. A tak kúpil Dávid humno i voly za päťdesiat šeklov striebra.

Šekel sa počíta v striebre a váži 11-16g. Teda v zlate je hodnota asi 16-20krát vačšia. V tomto prípade 12krát vačšia. Nakoľko je odchýlka striebra 1šekla medzi 11-16g, tažko sa to teraz spatne vypočíta presne na zlato. Ale, ak by si chcela hľadať pravdu, dala by si si námahu zistiť aspoň tieto údaje. Tieto hodnoty sú bežne uvedené v Biblii, či už váhy, mince alebo mesiace a iné miery. Zabralo mi to pár sekúnd skúmania. A predpokladám, že ďalšie akože odchýlky v tvojich uvedených veršoch budú presne v takomto duchu. Teda úplne zavadzajúce a vobec nepreskúmané.

lenkakravcova
29. jan 2024

@maja22 ono je fajn napísať že pomodlime sa za správne rozhodnutie, alebo nech to dobre dopadne. Nie za konkrétnu vec. 🙂 Za mňa sa ruženec modlili a nevydalo 🤣

makodob
29. jan 2024
lenkakravcova
29. jan 2024

@makodob prečítaj si tie zvyšné. 🙂 roky sú stále rokmi. Počet vojakov sa tiež počíta stále rovnako.

makodob
29. jan 2024

@lenkakravcova vieš len je smutné, že kopíruješ niekoho chybné postrehy a ani si fakt nedáš námahu si to overiť a týmito klamstvami haníš Slovo Božie, len preto, že ti to pasuje.

lenkakravcova
29. jan 2024

@makodob vieš, že som to skopirovala ako príklad. 😃 Tie ostatné ti nehrajú do kariet, tak ich velkodusne prehliadaš. 😃😃😃

maja22
29. jan 2024

@lenkakravcova mame sa modlit z lasky - k Bohu, k sebe, k bliznemu. Vies, teraz sa smejes, ze sa za teba modlili ruzence a nevydalo... No, Boh je Panom casu a to, ci vydalo alebo nevydalo mozes smelo uzavriet az po smrti, kym zijes, si stale na ceste a v procese, nikto nemoze skonstatovat ako nieco definitivne platne vo svojom zivote, kym sa skutocne definitivne neukonci. A druha vec - slobodna vola je nieco, co nam dal Boh sam a respektuje to, ani Boh do nej nevstupuje nasilne, On ponuka, pozyva, trpezlivo caka na odpoved. Ale ziadna modlitba nie je zbytocna. Lebo modlitbou clovek posvacuje aj sam seba. Takze ti, ktori sa modlili za teba, ziskavali pozehnanie aj pre seba. Cvicili sa v laske, upevnovali aj svoj vztah k Bohu. Modlitba nikdy nie je zbytocna.

aurora33
29. jan 2024

Autorka, podla mňa zase čítaš len to, čo chceš. Zobrala si si z toho všetkého len to čo tebe vyhovuje.