Ako riešiť krst dieťaťa, keď nemáme krstných?
Ahojte. Máme 4 mesačné dieťa a ešte necítim, že by som ho chcela krstiť. Staršie deti máme pokrstené. Nemáme však koho dať ani za krstného. Krstný prvého dietata je môj bratranec. Žiadny záujem. Druhému mužov brat svokra chcela aby bol on ale dopadlo to rovnako. Ja nemám súrodencov. Kamarátka, ktorú som chcela odmietla. Ako to riešiť ? Keď ste nekrstili nemali ste neskôr výčitky ? Do kostola nechodíme. Svadbu máme ale v kostole.
@anonym_autor Krst v biblii vobec nebol prikazany detom. tesne po Jezisovej smrti sa krstia predovsetkym dospeli v biblii, ktori sa o tom sami rozhoduju.
Preco vobec deti krstit v prvom rade, je to len tradicia ktora nema moc zmysel, pokial nechce clovek fakt ze velmi uzko suvisiet s cirkvou a pracovat v nej.
Za prve, krstny rodic nie je podmienkou ku krstu. Dnes uz sa bezne krsti bez krstneho rodica (ked nie je koho dat, je to cim dalej castejsie).
A k druhej veci, to uz je Tvoja vec a presvedcenie, krst je jedna zo sviatosti takze ak "v to" veris, krstit daj. Ak v tom vyznam nevidis a robis to iba "lebo sa patri" - tak toto fakt nie je pointa ani motivacia ku krstu. Este sa tam aj slubuje, ze budes dieta vychovavat vo viere, tj odpovedas ze ano, si si vedoma tejto povinnosti, kedze Ty ako rodic ziadas pre dieta krst. Co asi vies, kedze uz ste krstili... 🙃
Ja proste iba nerozumiem, naco rodicia robia detom sviatosti ak si o tom myslia ze je to v podstate "nanic". Fakt vacsina asi kvoli rodinnej oslave, alebo neviem 🤷
Presne ako píše @colsami, krstný rodič nie je nutný. Mimochodom, môže byť aj súrodenec, teda Vaše staršie dieťa, pokiaľ má ale sviatosť birmovania. Aj u nás je to tak. Starší syn je krstný dcére, pretože nikoho iného sme si nevedeli predstaviť. Ak by túto dôležitú úlohu neprijal, krstili by sme bez krstného rodiča.
A prečo krstiť?
Krst bábätka je dar, nie povinnosť. Je to začiatok života s Bohom, ochrana duše a začlenenie do veľkej rodiny Cirkvi, v ktorej môže cez všetky ďalšie sviatosti prijímať milosti (1. sv prijimanie - Eucharistiu, ktorá udržiava a posilňuje duchovný život, tak ako jedlo udržuje telo. Sviatosť birmovania - plnosť Ducha svätého, Sviatosť manželstva - dáva milosti na verné a obetavé spolužitie a výchovu detí, Sviatosť zmierenia - odpustenie hriechov, zmierenie, Sviatosť pomazania chorých - dáva posilu a pokoj duši, Sviatosť kňazstva - umožňuje mužom konať v Kristovom mene)..
Rodičia tým dieťaťu ponúkajú to najcennejšie čo majú, vieru vo večný život a Božiu milosť. Skús si prečítať súvislosti alebo porozprávať sa s kňazom (napísať mu mail s otázkami "prečo") a možno Ti bude zrozumitelnejsi význam tejto základnej sviatosti... poznám prípad, kedy rodičia nedali pokrstiť svoje deti a najstarší syn si spravil krst po vlastnej osi. Pomohol mu dedko. Je z neho kňaz a vyprosil dar viery aj pre svojich rodičov. Obrátili sa k Bohu.

@gov tuto temu tu rozoberat nechcem a nebudem🙂 to je velmi duchovna a filozoficka tema, ktora sa neda prediskutovat na modrom konikovi.